סיכום וציטוטים נבחרים מפסק הדין של בג"ץ

trilliane

Well-known member
מנהל
סיכום וציטוטים נבחרים מפסק הדין של בג"ץ

לגבי ערעורה של אלינור על פסיקת בית הדין הרבני (בתי הדין, ליתר דיוק) שחייבו אותה למול את בנה.

בזכות הודעתו של sindra שבה צירף את ה-PDF עם פסק הדין המלא, קראתי את כולו (50 עמודים, אבל היה מרתק ופוקח עיניים
) ואני מביאה את עיקרי הדברים שלהערכתי יעניינו את גולשי הפורום. קחו בחשבון שאלה ציטוטים חלקיים, כמובן; ציינתי את המקומות שבהם השמטתי חלקים. כל ההדגשות שלי, אלא אם צוין אחרת, וכך גם ההערות בסוגריים מרובעים.

אני חוששת שכל המלל הזה לא ייכנס בהודעה אחת בתפוז ולפיכך חילקתי אותו לכמה חלקים, לפי השופטים (אשרשר כל אחד מהם כתגובה להודעה זו, אנא המתינו שאסיים לפני שתגיבו, תודה).
 

trilliane

Well-known member
מנהל
המשנה לנשיא, מרים נאור: סיכמה את עיקרי הדברים

נראה כי שמה של השופטת הולם אותה והיא פסקה בצורה נאורה ושקולה, ללא התפייטות יתרה על הדת או על המילה (אם כי גם היא ציינה את החשיבות והעובדה שכמעט כולם מלים כו'). פסק הדין שלה הוא הארוף והמקיף ביותר. היא סיכמה את השתלשלות העניינים, טענות הצדדים ופסקה כי אין מקום לכרוך את סוגיית המילה בגירושין, כלומר לבית הדין הרבני אין סמכות עקרונית לדון בנושא (אלא לבית הדין לענייני משפחה). ציטוטים נבחרים:

30. כאמור לעיל, הזכות להסכים על עריכת ברית מילה היא זכות המשתיירת לאפוטרופוס, והיא אינה צמודה למשמורת הפיזית. על כן, לשני ההורים נתונה הזכות להביע דעה בנושא ברית המילה, בין אם ההורים נשואים או גרושים, ובין אם הם גרים יחד או בנפרד (עניין פלורסהיים). על כן, מדובר במחלוקת היכולה להתעורר גם בין בני-זוג שאינם מצויים בהליכי גירושין או שכלל אינם נשואים אך יש להם ילד משותף. לדעתי אין קשר בין המחלוקת בדבר ברית המילה לבין הליכי הגירושין. משכך, ההכרעה בה אינה דרושה לשם חיסול יעיל של יחסי בני הזוג המתגרשים זה מזה. אין בכריכתה כדי לקדם את הליכי הגירושין, ואף אין בה כדי לקדם את הסדרתם של ענייניים הצריכים הסדרה עקב הגירושין.

החלטה בעניין ברית מילה היא החלטה מורכבת ורגישה. היא מערבת, פרט לאקט פיזי בלתי הפיך בגופו של ילד, שאינו צד להליכי הגירושין, שאלות הקשורות בזכויות יסוד כחופש דת או חופש מדת וכן שיקולים חברתיים ותרבותיים. לדעתי, במחלוקת בין ההורים בסוגיה כזו, שעליה חולש כאמור עיקרון טובת הילד, לא רצוי להכריע אגב הליכי הגירושין בין הוריו של הילד שבנדון. דברים אלה נכונים בבחינת קל וחומר בענייננו, שבו עריכת ברית המילה תחייב, עקב גילו של הקטין, פרוצדורה רפואית חריגה של הרדמה או טשטוש. הכרעה בסוגיה הנדונה כסוגיה "טפלה" לגירושין, עלולה לקפח את זכויותיו של הילד ואת טובתו.

[...]

ישנם עניינים בין בני-זוג וילדיהם, שמכורח המציאות יש לדון בהם אם נכרכו כדין באותה ערכאה שבה נידונים הגירושין. אולם, בעניינים שאינם קשורים בהליכי הגירושין – אין מקום לדון בהם בכריכה אחת עם תביעת הגירושין. הם אינם נדרשים להכרעה יעילה בתביעת הגירושין.

31. [...]
פרשנות המציעה כי כל אימת שעניין שנוי במחלוקת בין בני-זוג ניתן יהיה לכורכו בגירושין, מקנה משקל מכריע לעיקרון היעילות, מבלי להתחשב בשיקולים נוספים העומדים על הפרק. אין להניח כי כוונת המחוקק הייתה לאפשר לבעל דין להוציא באופן חד-צדדי סמכויות מבתי משפט אזרחיים, בלי להציב לכך גבולות ענייניים. במיוחד נכונים הדברים במקרה דנא, שבו נדונים ענייני אפוטרופסות, הנשלטים בדרך כלל על-ידי הוראות חוק הכשרות המשפטית, להבדיל מהוראות הדין האישי (ראו: רוזן-צבי, עמוד 103). יתרה מזאת, לנוכח החשיבות בהגנה על האינטרסים של הילד, כאשר עסקינן בסוגיה המערבת את גופו של הילד ואת זכויותיו, יש להעדיף שיקולי מהות על שיקולי יעילות.

[...]

זאת ועוד: משמעות קבלת העמדה שלפיה כל עניין המצוי במחלוקת בין בני-הזוג ערב הגירושין ניתן לכריכה, היא מתן כוח לבעל דין לקבוע באופן חד-צדדי את מגוון הסוגיות שיש לבררן יחד עם תביעת הגירושין. תוצאה זו אינה רצויה שכן היא מאפשרת לבעל דין להוסיף עניינים לתביעת הגירושין אשר הקשר בינם לבין דיני הנישואין ותהליכי הגירושין – קלוש. דיון בעניינים אלה בכריכה אחת עם תביעת הגירושין אינו עולה בקנה אחד לדעתי עם תכליתה של הוראת סעיף 3 לחוק שיפוט בתי דין רבניים (ראו: שילה, עמוד 660). נוסף על כך, אי-הצבת גבולות לסמכות הכריכה עלולה להחריף את "מרוץ הסמכויות" בין בתי הדין הרבניים לבתי המשפט לענייני משפחה (ראו והשוו לפסק דיני בפרשת פלונית). [...] פרשנותו של היועץ המשפטי לשיפוט הרבני להוראת סעיף 3 לחוק שיפוט בתי דין רבניים מאפשרת, למעשה, לכרוך כל* עניין השנוי במחלוקת בתביעת גירושין. לא זו כוונת המחוקק המאפשרת לדון בבתי הדין הרבניים רק בעניין "כרוך" בתביעת הגירושין. [*ההדגשה במקור]

32. סיכומם של דברים, אין לדעתי מקום לקבוע כי עניין ברית המילה יכול להיות כרוך בתביעת גירושין.

היא התייחסה גם לנקודות נוספות שעלו:

34. [...] כמו כן, מקובלת עליי העמדה לפיה יש קושי בטענה כי גופו של הילד משמש, למעשה, לחינוכו. [...] ברית מילה היא אקט חד-פעמי ובלתי הפיך, אשר לגירושיהם של ההורים אין כל השפעה מעשית עליו. על כן, מקובלת עליי עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, שלפיה בהשוואה לתחום החינוך, סוגית ברית המילה מצויה במעגל רחוק יותר מגרעין הנושאים המצויים בסמכותו המקורית של בית הדין הרבני.

35. היועץ המשפטי לשיפוט הרבני הוסיף ועמד על כך שמדי יום ביומו מכריעים בתי הדין הרבניים בעניינים הקשורים באפוטרופסות אשר נכרכו בתביעות גירושין, ואף בעניינים הקשורים בטקס ברית המילה, כדוגמת השתתפות האב בטקס וזהות המוהל. היועץ המשפטי לשיפוט הרבני הזהיר מפני השלכות הרוחב שבפסיקתנו כאן על עניינים מעין אלה, שמשמעותן עשויה להיות "הצפת" הערכאות השיפוטיות בהתדיינויות בנושא סמכותו של בית הדין הרבני. איני סבורה שחשש זה מבוסס וגם אם היה בו ממש, לא היה בו כדי לשנות מעמדתי. [...]

36. בשולי הדברים אתייחס גם לטענה שהעלה המשיב 3, האב, בדבר תום ליבה של העותרת. לטענתו, התנגדותה העקרונית של העותרת לברית המילה הינה מן השפה ולחוץ, ולמעשה, באמצעות ברית המילה מבקשת העותרת לדבריו לכפות עליו להסכים לשלום בית. העותרת לעומתו טענה בפנינו כי מדובר מנקודת ראותה בעניין עקרוני. לדבריה מתגברת המגמה שלא למול ילדים. שאלת המניע להתנגדותה של העותרת לברית המילה התעוררה לראשונה בפסק דינו של בית הדין הרבני הגדול בערעורה של העותרת. דומני, כי לא נערך בירור עובדתי מספק בשאלת מניעיה של העותרת, כדי לקבוע כממצא עובדתי כי התנגדותה של העותרת לקיומה של ברית המילה איננה עניינית. מכל מקום נוכח מסקנתי כי בית הדין הרבני נטול סמכות לדון בעניין אין תוקף להכרעתו.

38. על כן אציע לחבריי להיעתר לעתירה ולקבוע כי בית הדין הרבני היה נטול סמכות לדון במחלוקת בעניין ברית המילה ויש מקום לביטול כל ההחלטות שניתנו בעניין. האב זכאי לפנות לבית המשפט לענייני משפחה. לא יהיה צו להוצאות.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
הסכימו איתה ללא סייגים ארבעה שופטים


1. השופטת אסתר חיות:
"אני מצטרפת בהסכמה לפסק-דינה של חברתי המשנה לנשיא מ' נאור."

2. השופט סלים ג'ובראן:
"אני מסכים לפסק דינה של חברתי המשנָה לנשיא מ' נאור."

3. השופט חנן מלצר:
"אני מצטרף בהסכמה לפסק דינה המקיף והמוקפד של חברתי המשנָה לנשיא, השופטת מ' נאור."
בהמשך התייחס לדבריו של רובינשטיין וציטט שיר של יהודה עמיחי לגבי מילה... אך לא שינה את עמדתו.

4. השופט יורם דנציגר סיכם יפה:
אני מסכים לפסק דינה היסודי של חברתי המשנה לנשיא, השופטת מ' נאור.

יש להדגיש כי המחלוקת בתיק דנן התמקדה אך ורק בשאלה מהו הפורום המוסמך להכריע בנושא שבנדון. במילים אחרות, הכרעתנו נעצרת ב"פרוזדור" הסמכות, ולא נכנסת ל"טרקלין" ההליך העיקרי. הכרעתנו אינה עוסקת בשאלה האם יש לערוך לקטין הספציפי בנסיבות המקרה דנן ברית מילה, וגם לא בשאלה הכללית יותר מהם המבחנים שראוי ליישם על מקרים כגון דא. ייתכן שהמקרה דנן ישוב ויגיע לפתחו של בית משפט זה במסגרת ערעור ב"גלגול שלישי", לאחר שיתברר בבית המשפט לענייני משפחה ובבית המשפט המחוזי, ולחלופין בהחלט ייתכן שבעתיד יגיעו מקרים נוספים מסוג זה לפתחנו. כך או כך, יש להניח שעם הזמן יתגבשו ויעוצבו כללי ההכרעה המהותיים בסוגיה זו. בשלב זה ניתן להסתפק, כאמור, בהכרעה בשאלת הסמכות בלבד.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
אליקים רובינשטיין התנגד, אם כי לא באופן מלא

רובינשטיין סקר בהרחבה את חשיבותה של המילה ביהדות, והוא היחיד שחושב שהיה מוצדק לכרוך; עם זאת הוא הכיר בכך שלא נעשה בירור כהלכה לגבי טובת הילד ולכן יש להחזיר את התביעה... לדיון בבית הדין הרבני
. כלומר הוא מקבל את הטענה שפסק הדין ניתן שלא כדין, אך לא את הטענה שהערכאה אינה מתאימה. לדידו לבית הדין הרבני יש והייתה סמכות לפסוק (ובכך הוא חולק על נאור והמסכימים עמה), אך תוך בדיקה מעמיקה יותר של טובת הילד (על סמך חוות דעת של מומחים), דבר שלא נעשה כאן.

יא. סבורני, כי מהותה וייחודיותה של המילה מצדיקות התבוננות אחרת אל הסוגיה, החורגת – במידת-מה – מן הקו השיפוטי בנוגע לכריכה, [...] לגישתי, מהותו כיהודי של ילד יהודי היא מן הנושאים שניתן לכרכם בגירושין, שאם לא תאמר כן, אין הורה יכול לכרוך נושא קרדינלי ומהותי של הכרעתו לגבי חיי ילדו בהסדרי הפרידה מבן או מבת זוגו, מה שבעיני אין להלום.

טו. יטען מי שיטען, כי אף אם נניח, שסוגית עריכת ברית מילה ניתנת לכריכה, קיים קושי במסירת סמכות לבתי הדין הרבניים, באשר תוצאת ההתדיינות בהם ידועה לכאורה מראש, שכן הדין הדתי אינו מאפשר להם להכריע שלא לערוך ברית מילה. איני מקל ראש בטענה זו (שרגליים לה ניתן למצוא בסיפת פסק דינו של בית הדין הרבני הגדול, שם נאמר כי "לא יעלה על הדעת שעניין הברית מילה וקיומה או אי קיומה יינטל מחכמי ישראל", וכי "כיצד יתקבל בעולם שגם כאן נושא המילה נתון לשיקולו של כל אדם על פי תפיסותיו"). הנושא עלה בדיון בפנינו, והיועץ המשפטי לשיפוט הרבני ציין – בין השאר – כי יתכן שבמקרים מסוימים עשוי בית הדין "להיסוג אחור" ולא להידרש למחלוקת, בנימוק כי אין מדובר בכריכה כנה; ובכל מקרה יפסוק בעקבות חוות דעת מומחה. [...] ואולם, כאמור, ההכרעה בסוגיה צריכה להתקבל לפי עקרון טובת הילד; מקום בו ייטען, כי ההכרעה אינה עולה בקנה אחד עם עקרון זה, ונעשתה לפי הדין הדתי, בלא התיחסות לטובת הילד, יוכל הדבר להתברר ולהיבחן בבית משפט זה. [...]

[ועכשיו, למרבה הצער, הוא חוטא בשתי סוגיות שכלל אינו מבין בהן: חריגות חברתית ורפואה. התוצאות בהתאם:]
טז. הגם שאין זה המקום להרחיב בדברים על טובת הילד באשר למילה, עובדה שהיא מן המפורסמות, כי רוב רובם של היהודים בישראל – חילונים כדתיים – מלים את בניהם, מדברת בעדה. לא למותר לציין גם את החריגות החברתית העלולה להיות מנת חלקו של ילד יהודי לא נימול בישראל, וכן את עמדת ישראל כלפי מדינות היוצאות כנגד ברית מילה ואת מעלותיה הרפואיות (פסקה 10 של חברתי); ראו גם פרופ' ש' גליק "ביצוע מילה בילודים – עדכון" הרפואה 129 2013/3, המסכם (עמ' 130) – "קיימים יתרונות רפואיים רבים למילה בזכרים לצד השפעות לוואי אחדות. אולם השפעות אלה בטלות בששים לעומת היתרונות הגלומים בפעולת המילה, בעיקר אם היא מבוצעת בגיל צעיר, כמקובל על פי ההלכה היהודית"; ראו גם תמצית קצרה של מחקר אשר פורסם ב-Mayo Clinic Proceedings ב- International New York (Times 9.4.14, p. 6), לפיה יתרונות המילה עולים על חסרונותיה, ופרופ' Bryan Morris מצוטט שם כאומר כי "ברית מילה לזכר היא בעיקרון שוות ערך לחיסון ילדים". [אויה. עד לבריאן מוריס הידרדרנו?
זו הבעיה כששופט מחפש תימוכין לטיעון בלי לבדוק על מי הוא נשען... משענת קנה רצוץ
].

יז. ואולם, בנדון דידן, בית הדין הרבני האזורי בנתניה, בהחלטתו מיום 29.10.13 (ע/3), לא בחן את שאלת המילה באספקלריה של טובת הקטין. בפסק דינו של בית הדין הרבני הגדול מיום 12.11.13 (ע/4), נאמר כי "אין ספק – והדבר הוא בגדר ידיעה שיפוטית – שגם מהבחינה החברתית טובת כל ילד יהודי להיות מהול כמו כל החברה שחי בה, ולא לתת לו הרגשה שהוא משונה משאר חבריו". חוששני – בכל הכבוד – כי בכך לא יצאו בתי הדין ידי חובתם לבחון את טובתו של הקטין, ולצורך זאת עליהם למנות מומחה (ראו סעיף 44 לתגובתו של היועץ המשפטי לבתי הדין מיום 23.2.14). נוסף על כך, על בית הדין לקבל – טרם הכרעה – חוות דעת רפואית. משכך, אילו נשמעה דעתי, הייתי מציע לחבריי לדחות את טענת הסמכות העקרונית שבעתירה, ולהורות על החזרת התיק לבית הדין הרבני על-מנת שיכריע לאחר קבלת חוֹות דעת כאמור. איני שולל גם ייצוג הקטין על-ידי היועץ המשפטי לממשלה מינוי או אפוטרופוס לדין – בדומה להסדר שהושג בנושאי ממזרות. [...]


אוסיף, כי לאחרונה הוגשה הצעת חוק פרטית על-ידי חברי הכנסת מ' גפני, א' מקלב וי' אשר, המבקשים להוסיף לסעיף 3 בחוק שיפוט בתי דין רבניים לעניין הכריכה את הביטוי "ושמירת ערכי הזהות היהודית של המשפחה", וזאת בעקבות הפרשה דנן ועמדת היועץ המשפטי לממשלה. אם תתקבל דעתי, תתייתר לכאורה ההצעה למצער בהקשר זה, ככל שהדברים אמורים בסוגית המילה. [אוי ואבוי אם תעבור!
]

יח. על יסוד האמור, אציע לחבריי שלא להיעתר לטענת הסמכות שבעתירה, ולהורות על החזרת התיק לבית הדין האזורי, כאמור בפסקה י"ז מעלה.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
ניל הנדל קיבל את פסק הדין דנן, אך בהסתייגות

עמדתו נמצאת בין נאור לבין רובינשטיין: הוא סבור כי לבית הדין הרבני יכולה להיות סמכות לכרוך את נושא ברית המילה ולכן לא מסכים עם נאור באופן גורף, אולם מכיוון שבמקרה דנן הכריכה לא נעשתה כדין, הוא פוסל אותה, ומעדיף להעביר את ההכרעה לערכאה אזרחית מלהחזיר אותה לבין הדין הרבני (שלא הוכיח את עצמו, אהמממם). זאת משום שהדיינים נחפזו מאוד לפסוק לטובת המילה משיקולים דתיים ולכן התרשלו בבירור הנושא לעומקו ולא פעלו כנדרש לבדיקה מקיפה של טובת הילד (מומחים וכיו"ב). כלומר, אם רובינשטיין מסכים שהפסיקות לא נעשו כדין ולכן צריך לתת לרבנים הזדמנות שנייה (או ליתר דיוק שלישית, אם ספרתי נכון) הנדל כבר פחות בוטח בהם, ומבחינתו הם קיבלו את ההזדמנות וניצלו אותה לרעה (זו כמובן הפרשנות שלי לדבריו).

7. [...] במישור העקרוני, מסכים אני כי ברית המילה אינה "מטיבה ומטבעה" מתאימה להיכרך. אולם אינני סבור שיש לקבוע כלל גורף השולל את האפשרות לכרוך בפועל עם תביעת גירושין מחלוקת בעניין ברית מילה. בכך דעתי שונה מזו של חברתי, השופטת נאור.

[...]
אינני סבור כי ברית המילה היא בהכרח אינהרנטית לסוגיית המשמורת הפיזית, ומשום כך הופכת לכרוכה "מטיבה ומטבעה" בתביעת הגירושין. אף אין דעתי כי ברית המילה יכולה בכל מקרה ומקרה להיכרך בפועל בתביעת הגירושין. אך אני סבור כי לנוכח חשיבותה הייחודית של ברית המילה, והשפעתה יוצאת הדופן על זהותו של הילד, יש להותיר פתח לאפשרות כי במקרה הקונקרטי המתאים תהא לבית הדין הרבני סמכות כרוכה לדון בעניין הברית אגב תביעת הגירושין. בפראפרזה על דברי בית משפט זה בעניין אמיר, אין בידי לקבל את העמדה לפיה בכל מקרה גירושין האב יפרוש לביתו, האם תפרוש לביתה, ואילו שאלת זהותו הלאומית והדתית של הילד - המתבטאת בין היתר בעריכת ברית המילה - תיוותר ללא הכרעה.

8. [...] כאן מצוי אני בשביל הביניים בין דעת הרוב, כמפורט בחוות דעתה של המשנה לנשיא נאור, לבין דעת השופט רובינשטיין. זאת בכל הנוגע לשאלה העקרונית אודות סמכות בית הדין הרבני להכריע במחלוקת בין הורים בעניין עריכת ברית מילה שנכרכה לתביעת גירושין. [...] דעתי היא כי בשלב הזה יש לצעוד בזהירות, ואין מקום על סמך הפסיקה לנקוט עמדת קצה. אין מחלוקת כי הנושא הוא חדש, מורכב ורגיש ביותר. באשר למקרה זה החלטתי לאחר התלבטות לצרף את קולי לתוצאה האופרטיבית אליה הגיעה השופטת נאור, לפיה יש לקבל את העתירה, לקבוע כי בית הדין הרבני לא היה מוסמך לדון במחלוקת בין ההורים, ולבטל את ההחלטות שניתנו על ידי בתי הדין בעניין.

9. המבחן הפרטני [...] דעתי היא כי מבחינה מהותית קבלת הבקשה בעל פה על ידי בית הדין האזורי - הביאה לכך שגם בשלבים הנוספים של ההליך נושא הכריכה לא נדון בהיבט הפרטני של העניין, דהיינו: לא נערך הבירור הנדרש. אמנם ניתן לתקן פגם כזה בהמשך ההליך, אך הדבר לא נעשה בבית הדין הרבני הגדול ואף לא ניתן לעשות זאת במסגרת הליך זה. מוכן אני להניח כי בית הדין הרבני פעל בזריזות לנוכח רצון, שמעוגן בהלכה, שלא לעכב את מועד הברית.

[...] לאחר הגשת הבקשה בעל פה, בית הדין האזורי הגביל את תשובת העותרת ל-12 שעות. חרף האמור, בית הדין האזורי החליט להיעתר לבקשת המשיב מבלי להמתין לתשובת העותרת, ואף הורה לעותרת לאפשר את עריכת ברית המילה. [...]

חשוב היה לאפשר הליך בירור, ובנסיבות העניין אולי אף לדרוש תצהיר מהעותרת ומהמשיב כדי לעמוד על סיבת התנגדותה של העותרת לברית, עיתוי ההתנגדות, מה הקשר בינה לבין מצבו הרפואי של הילד, האם יש קשר בין הנישואים לבין הסוגיה, והאם המחלוקת אכן התעוררה עקב כשלון הנישואין. [...] סוגיה זו - גם בשל אופייה וגם בשל חידושה - דורשת בירור קונקרטי לגבי נסיבות המקרה. בירור כזה לא נעשה. יוצא שמבחינה פורמאלית העותרת לא קיבלה הזדמנות מלאה להשמיע את עמדתה בנושא הסמכות הכרוכה. [...] אם זהו המצב, אין בסיס לאשר את עמדת בית הדין הרבני שהכריכה הייתה כדין.
[...] התוצאה היא לא רק שזכות הטיעון של האם נפגעה, אלא שיישום המבחנים הרלבנטיים לכריכה נעדר תשתית קונקרטית.
[...] בנסיבות העניין שקלתי האם להחזיר את הדיון לבית הדין הרבני. ברם לנוכח השתלשלות הדברים סבורני כי החסר פועל לטובת עמדת העותרת, לפיה לא הוכח שהכריכה הייתה כדין על פי המבחנים בפסיקה לרבות בירור נסיבות מקרה זה.

10. [...] מובנת עמדת חברי, השופט רובינשטיין, שאין זה נכון לשלול מבית הדין הרבני את הסמכות לדון בשאלות בעלות מאפיינים דתיים, וזאת אך בשל היותו בית דין רבני. אולם להקשר הקונקרטי בו עסקינן, מצוות ברית מילה, יש מאפיין ייחודי. על פי ההלכה, היה והאב איננו מל את בנו - האחריות לערוך ברית מילה מוטלת על כתפי בית הדין (...). מכאן שבית הדין נכנס בנעלי הוריו של הילד לעניין ברית המילה. הלכה זו נועדה במקור לדאוג לכך שגורם אחראי ייקח אפוטרופסות על הילד גם בנושא ברית המילה, היה והוריו אינם בנמצא. לכך יש השלכה גם על ענייננו: שאלה קשה היא האם ישנה כלל אפשרות שבית הדין הרבני יורה שלא לערוך לילד ברית מילה. במידה והתשובה לשאלה זו היא שלילית - נראה שמתעורר על פני הדברים קושי מנקודת מבטו של הדין הכללי במסירת ההכרעה לידי בית הדין, שהרי מוסכם שטובת הילד צריכה להיות השיקול המכריע בשאלת ברית המילה (ולא רק בה). אין להסיק מכך שברית המילה עומדת בניגוד לטובת הילד. אך כאמור לבית הדין תפקיד מיוחד על פי ההלכה, השונה למשל מתפקידו בשאלה האם כל יהודי חייב לאכול מצות בפסח או להניח תפילין מגיל 13. היועץ המשפטי לשיפוט הרבני, עו"ד הרב יעקבי, לא התעלם מהקושי, וביושר טען כי אם ייווצר מצב לפיו דיין בבית הדין חייב לפעול בניגוד למצפונו - מוטב כי ימשוך את ידיו מהכרעה בתיק [אבל בפועל לא עשה זאת...
]. במישור המעשי, יש מנגנונים נוספים שעשויים להשתלב עם עבודת בית הדין ואף להעשיר את ההכרעה.

בהמשך לדילמה האמורה, הייתי מאמץ בשתי ידיים את הצעת השופט רובינשטיין בתיק זה, לפיה כאשר תתעורר מחלוקת בין ההורים המצויים בהליכי גירושין לעניין ברית מילה - ייוצג הקטין על ידי היועץ המשפטי לממשלה, או על ידי אפוטרופוס לדין (סעיף יז לחוות דעתו; וראו פסקה 21 לחוות דעתו של היועץ המשפטי לשיפוט הרבני). כמו כן, משהתעוררה שאלה בדבר בריאותו של הילד - נכון למנות רופא, ואף לאפשר לצד שמתנגד לברית בשל נימוק זה להציג חוות דעת מטעמו. אכן, הלכה היא כי אין למול אדם בהתקיים סכנה רפואית: "קטן החולה - אין מוהלין אותו עד שיבריא" (בבלי, שבת קלז, א). אך בשל רגישות העניין ראוי גם מבחינה מעשית לאפשר הגשת חוות דעת רפואית נוספת. המנגנונים המוזכרים עשויים לשפר את טוהר ההליך, להעצים את המשקל שיינתן לטובת הילד, ולסייע במלאכת ההכרעה. כך בבית המשפט, וכך בבית הדין הרבני.

להשקפתי, תם ולא נשלם.

11. סוף דבר, מסכים אני כי יש להפוך את הצו על תנאי לצו מוחלט, אם כי לא מנימוקי המשנה לנשיא מ' נאור בדבר חוסר סמכות כללית של בית הדין הרבני לדון בעניין, אלא משום שלדעתי נסיבות מקרה זה אינן מלמדות על כך שהכריכה הייתה כדין.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
ספירת מלאי, נקודות הסכמה ומחלוקת, ועניין חשוב

כל השופטים מסכימים כי ברית מילה היא מצווה חשובה ביהדות וכי רוב היהודים בישראל מקיימים אותה ורואים בה טקס חשוב יאדה יאדה יאדה.
כולם מסכימים כי מחלוקת הורית לגבי ברית מילה היא שפיטה, כלומר לבית משפט בישראל יש סמכות להכריע בסוגיה אם ההורים לא מצליחים להסכים ביניהם (השאלה רק לאיזה).
כולם מסכימים כי טובת הילד היא עיקרון חשוב ומרכזי בתהליך, ולשם כך יש צורך בבירור מעמיק ובהבאת מומחים, ואולי אף מינוי של עו"ד מטעם הקטין.
כל השופטים מסכימים כי פסיקת בית הדין הרבני נעשתה בצורה חפוזה ולא מעמיקה שלא ביררה כראוי את טובת הילד.

המחלוקת היא רק באשר לסמכות בין הדין הרבני לדון בנושא, כלומר האם ניתן לכרוך ברית מילה בתיק גירושין:
חמישה שופטים (ובראשם נאור) סבורים כי לבית הדין הרבני אין כל סמכות כזו, ובאופן עקרוני לא ניתן לכרוך את המילה בגירושין, אין קשר בין הדברים.
הנדל לא מקבל את הפסילה הגורפת אלא סבור כי במקרים מסוימים ניתן לכרוך, אך במקרה המסוים הזה הכריכה לא נעשתה כדין.
רובינשטיין היחיד שלא רק שאינו פוסל את הכריכה העקרונית הוא אף סבור שהכריכה כאן הייתה מוצדקת; כלומר לרבנים יש סמכות לפסוק בתיק המסוים הזה, אך יש לדון בו מחדש כי הדיון הקודם לא היה מעמיק וממצה ולא יוצגה בו כהלכה טובת הילד.

שימו לב לדבר חשוב!
אל לנו לנוח על זרי הדפנה; בעקבות הפרשה הנ"ל, כדי להוציא את העניין העקרוני מבג"ץ בכלל או מערכאות אזרחיות בפרט (כדי למנוע ממקרה כזה לחזור על עצמו ולוודא שהסמכות תישאר בידי הרבנים) הגישו לאחרונה (12.5.14) שלושה חברי כנסת חרדים מיהדות התורה (משה גפני, אורי מקלב ויעקב אשר) הצעת חוק פרטית שבה הם מנסים להרחיב את סמכויותיו החוקיות של בית הדין הרבני. הם מבקשים להוסיף תיקון לסעיף 3 בחוק שיפוט בתי דין רבניים (זה שמאפשר להם לכרוך סוגיות נוספות בדיון הגירושין) את שמירת ערכי הזהות היהודית של המשפחה. כדאי לעקוב אחריה ולוודא שהיא לא עומדת לעבור, חלילה...


למי שמסתבך עם הקישור (מדובר בקובץ rtf) אני מעתיקה אותה לכאן במלואה:
הצעת חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין) (תיקון – סמכות לבתי דין לדון בנושא ערכי הזהות היהודית), התשע"ד–2014
תיקון סעיף 3
1. בחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג–1953 , בסעיף 3, אחרי "לרבות מזונות לאשה ולילדי הזוג" יבוא "ושמירת ערכי הזהות היהודית של המשפחה".

דברי הסבר
במסגרת הליך גירושין המתקיים בימים אלו בבית הדין הרבני, הגיש אחד מבני הזוג בקשה לבית הדין, שיורה על עריכת ברית מילה לילדו בניגוד לעמדת בן הזוג השני שהתנגד לכך, ככל הנראה, לצורך צבירת נקודות במאבק הגירושין שהתנהל בין בני הזוג.

לאור בקשת האב, הורה בית הדין לאם על עריכת ברית מילה לילד. על החלטה זו הגישה האם עתירה לבג"ץ (בג"ץ 8533/13 פלוני נ' פלונית), בטענה כי לבית הדין הרבני אין סמכות עניינית להורות על עריכת ברית מילה לילד.

במסגרת ההליך בבימ"ש העליון, הגיש היועץ המשפטי לממשלה חוות דעת, שבה טען כי לאור פסיקת השופט חשין בעניין אמיר (בג"ץ 5507/95 עליזה אמיר נ' בית הדין האזורי בחיפה, פ"ד נ(3) 321 (1996)), יש לפרש את סמכויות בית הדין הרבני בצמצום, ולפיכך יש לקבוע כי לבית הדין הרבני אין סמכות להורות על עריכת ברית מילה לילד במסגרת הליך גירושין בין בני זוג.

ברית המילה היא המצווה הראשונה שנצטווה אבי האומה היהודית אברהם אבינו, לפני כשלושת אלפים ושמונה מאות שנים.
מאז ועד היום, מסרו היהודים את נפשם על קיום מצווה זו, גם בתקופות קשות בהיסטוריה של העם היהודי שבהן ניסו גורמים שונים לגזור גזירות ולאסור על עריכת ברית המילה.

למרות כל הניסיונות, הגזירות והקשיים, מצווה זו מקוימת בקרב כל עם ישראל במסירות נפש, וזו המצווה היחידה שמקיימים כל הזרמים, החוגים והעדות, דתיים כחילונים, ועל פי סקרים, כמעט 100% מכלל המגזר היהודי מקיימים מצווה זו.

לאור הספק שהתעורר בדבר סמכותו של בית הדין הרבני, מוצע כי ייקבע בחוק במפורש שבית הדין הרבני מוסמך, במסגרת הליך הגירושין, לדון בנושאי שמירת ערכי הזהות היהודית של המשפחה.



איך כתב הנדל? "תם ולא נשלם"...
 
תודה רבה רבה!


סיכום מעולה ונקודות מאד חשובות בהודעה זו.
תודה על ההשקעה ועל הפירוט
 

kootz

New member
תודה על הפירוט!

איזה גיבורים היהודים! מסכנים את עצמם ואת משפחתם כדי לחתוך לתינוקות את הבולבול!! איפה המשאית עם המדליות?!
 
למעלה