פוסט ארוך על חיפוש עבודה

פוסט ארוך על חיפוש עבודה
אז קצת על הרפתקאותי מחיפוש העבודה האחרון בגיל 45 כמעט (עוד חודשיים...)

רקע כללי עלי:
- כ 20 שנות נסיון בפיתוח תוכנה, מתוכן שני שליש ב RT/Embedded ושליש אחרון בפיתוח Backend של אפליקציה פופולרית, רובן הגדול בתפקידי פיתוח hands-on.
- לא הייתי בראיונות עבודה כבר 14 שנים. את מקום העבודה הנוכחי השגתי ללא ראיון עקב כך שהיזם/מנכ"ל הכיר אותי ממקום מוקדם יותר והוא זה שלמעשה פנה אלי. יוצא מכך שהפעם העבודה שהתראיינתי היה בקבלה למקום שלפניו, וזה היה בשנת 2005.

שיטת החיפוש:
החלטתי בשלב הראשון לא להפיץ קו"ח לחברות השמה, על מנת לא להיות מוצף בפניות לא רלוונטיות. היות ועבדתי בשלוש חברות סטארט-אפ שפשטו רגל והעובדים נפוצו בכל רחבי ההיי-טק הישראלי, יש לי קשרים בהמון חברות. אלו לא קשרים קרובים, לא אנשים שאני נפגש איתם לבירה בערב (אני לא שותה בירה, ולא טיפוס חברותי באופן כללי), אבל כיום בעידן הלינקד-אין והפייסבוק אין בעיה לחדש קשרים ולפנות דרך מכרים.
כצעד ראשון בחרתי לנסות לפנות לארבעת החברות שנחשבות למובילות בעולם: גוגל, אמאזון, אפל, פייסבוק. לינקד אין גילה לי שבכולן יש לי קשרים טובים, עמיתים לשעבר לעבודה או ממונים לשעבר שנמצאים בתפקידי פיתוח או ניהול בכל אחת מהחברות הללו.
במקביל נענתי גם לשתי פניות שקיבלתי במקרה מחברים תוך כדי החיפוש (לא פניות ממגייסים זרים, אלא רק פניות מאנשים שהכרתי אישית), פניה אחת היתה מסטארט-אפ ופניה שניה מסניף מקומי של חברה אמריקאית גדולה אחרת, לא אחת מאלו שכבר פניתי אליהן.

שלבי הראיונות
הראיונות בחברות הגדולות הדהימו אותי. שיטת הראיונות השתנתה ללא הכר: אף אחד יותר לא שואל שום דבר עליך, על הרקע שלך, על מה פיתחת או עשית, או על איזה בעיות פתרת. הראיונות היום הם רק על פתרון חידות אלגוריתמיות, כאשר יש לך בדיוק 45 דקות לשאלה, ללא הארכת זמן, כאשר בזמן הזה מצופה ממך לנהל דיאלוג עם המראיין על הבהרת השאלה, למצוא פתרון אלגוריתמי, להוכיח את נכונותו, להוכיח את הסיבוכיות שלו, לקודד אותו בצורה מלאה על גבי מחשב (אדיטור פשוט ללא קומפיילר וללא חומר עזר) או על נייר לרמה של קוד מלא ועובד, שמכסה את כל מקרי הקצה ונקי מבאגים, בכל שפת תכנות לבחירתך, ולבדוק אותו על הנייר על מספר דוגמאות. כל זה חוזר חלילה, חמישה ראיונות כאלו ברצף. טירוף מוחלט, אם תשאלו אותי.
שלא תבינו לא נכון, אני עובד בכתיבת קוד במשרה מלאה כבר 20 שנה, ויודע לכתוב היטב, ועדיין: קוד שנכתב ב 15 דקות בלחץ, ייראה כמו קוד שנכתב ב 15 דקות בלחץ ולא כמו משהו שהייתי מעלה ל production לשרת אמיתי. כמעט בכל המקרים מצאתי את התשובה האלגוריתמית, ידעתי לנמק אותה, וידעתי מה צריך לכתוב ברמת הקוד, והצלחתי לכתוב קוד סביר. לא בכל המקרים הספקתי לכתוב עד הסוף למרות שהיה ברור לי ולמראיין מה צריך להיות ההמשך.
נסיון קודם לא נספר כלל לטובתך בחברות האלו. אוקיי, אני מקבל את זה שאדם בינוני או גרוע יישאר בינוני או גרוע גם אחרי 20 שנות נסיון, ולכן נסיון קודם כשלעצמו אינו מדד לאיכות. אבל אני כן טוען שנסיון יכול להיות ללמד את החברה הרבה על המרואיין אם בודקים מה הוא עשה באותן שנים: אם הוא לקח על עצמו חלקים משמעותיים במערכת, אם הוא הוביל טכנית, אם הוא יודע לתאר, להסביר ולנמק בחירות שנעשו במקומות עבודה קודמים, אם יש הצלחות מוכחות שהוא חתום עליהן, אם הוא נחשב "גורו מקומי" בעבודה הנוכחית שלו, אם אנשים שעבדו איתו מעידים שהוא היה כוכב בחברה. כל זה צריך להיות לפחות שווה משקל לאם הוא יכול לקודד ב 15 דקות ללא קומפיילר פונקציה לאלגוריתם לצביעה של גרף. ברוב החברות הגדולות לא מסכימים עם זה, ושיטות הראיון מבוססות באופן בלעדי על החומר של הקורס האוניברסיטאי משנה ב' "מבני נתונים" (אותו למדתי בשנת 1997) ועל קידוד היסטרי במהירות הסילון.
- הגיל שלי והותק שלי שיחקו לרעתי בנקודה אחת: בגלל שהתראיינתי למשרות של "מפתח בכיר", רמת הציפיות ממני היתה גבוהה. באחד המקומות נרמז לי ע"י המגייסים שאם מישהו צעיר היה עונה את אותן תשובות כמוני הוא היה מתקבל בלי בעיה, אבל "בשביל רמת ה seniority שלך ציפינו ליותר".

במבחן התוצאה
מתוך ארבעת החברות הגדולות, אחת מעולם לא יצרה קשר, למרות המלצה חזקה מבפנים ולמרות שהרקע שלי מתאים לדרישות המשרה במדויק. לא עברתי אפילו את שלב קורות החיים, ולא זומנתי לראיונות כלל, אפילו לא שיחת טלפון.
בשלושת הגדולות האחרות זומנתי לימים שלמים של ראיונות, והתוצאה הסופית היתה שתי דחיות וקבלה אחת
במקביל, התקבלתי גם לשתי החברות הנוספות שפנו אלי מיוזמתן (סטארט אפ אחד וחברה אמריקאית גדולה אחרת)

כלומר בשורה התחתונה השגתי הצעה אחת מארבע המובילות, ועוד שתיים מתוך שתיים מהחברות המשניות. לא הייתי מגדיר את זה ככישלון, אבל זו הצלחה פחותה ממה שציפיתי כשהתחלתי את התהליך. לא המשכתי בחיפוש מעבר לכך ולא ביררתי על תפקידים נוספים בחברות אחרות. אחרי שכבר סגרתי הגיעו עוד כמה טלפונים שנאלצתי לסרב להם.

במקביל, מקום העבודה הנוכחי ניסה להשיב מלחמה ולהציע לי תפקידים חדשים ותוספות כלכליות על מנת שאני אשאר, אבל קשה להשאיר מישהו שכבר התלבט כמה חודשים, וביצע החלטה כזו על סמך כל הנתונים.

אז זהו, חתמתי הבוקר בחברה המובילה (אחת מהארבע המפורסמות), ועוד חודש אתחיל במקום החדש.
 

user32

Well-known member
מנהל
פוסט נהדר. לשלוח לדה מרקר...
בהצלחה בFAANG ואני מנחש שמעכשיו נשקיף זה על זה מהחלון.


מעניין ששיטת הראיונות שתיארת לא ממש חלחלה לשאר החברות. אישית אני חצוי ביחס שלי לשיטה הזו. מצד אחד היא לכאורה מודדת יכולות חשיבה נטו, יש שיכנו זאת "אינטלגנציה תכנותית" ובכלל לא מעניין כמה טייטלים היו לך, איזה API אתה מכיר ועם כמה ספריות עבדת גם אם אתה יודע את כל שורות הקוד של הלינוקס קרנל בעל פה.
זה טוב כי זה מנטרל שיקולים פחות ענייניים וגם נותן הזדמנות שווה גם למי שעבד בסביבות פחות יוקרתיות.
מצד שני, האם אנחנו רק מכונות תכנות? האם אין משמעות בכלל לאיזה מהלכים הובלנו, איזה נסיון צברנו ובאיזה תחומים? זהו, רק כמה מהר אתה משחק עם עץ כזה או אחר ומחשב סיבוכיות?
חומר למחשבה.
 

AnarchistPhilosopher

Well-known member
אני מתפלא שעוד לא הוחלפתם ע"י מכונות...
כנראה אנחנו עוד לא התקדמנו באמת.
&nbsp
 
nזל טוב לעבודה וליומולדת המתקרב
זה ממש לא כשלון, 3 מתוך 6. בעצם 4 - גם המקום הנוכחי עדיין רוצה אותך.
 

vinney

Well-known member
מזל טוב, בהצלחה.
גילית, כמו הרבה וותיקים לפנייך, שבודקים מה אתה יכול ולא מה אתה מוכר.
&nbsp
יש לי מכר בערך ברמת הנסיון והיכולות שלך שהגיע לראיונות בגוגל בלי להתכונן בכלל. הוא חשב שזה שהוא מתכנת 20 שנה ויש לו רזומה מרשים אמור להספיק. מה שהוא גילה זה שרזומה מרשים יש לכל הודי שני שנכנס בשער ובכלל לא מעיד על מה שקורה במציאות לרוב. הכשלון שלו בשאלות פרקטיות בסיסיות ביותר רק חיזק את דעת המראיינים כנראה שעם הוותק צוברים הרבה מים בקו״ח

&nbsp
בסופו של דבר ההבדל ב״סניוריטי״ הוא לא יכולות קידוד לרוב אלא יכולות דיזיין וניהול משימות. לכן כשאתה מתראיין לדרגות בכירות יותר אתה גם מקבל משימות ניתוח ודיזיין בנוסף לשאלות קוד (אבל לא במקום!).
&nbsp
אני שמח שעברת, זה מעיד הרבה על היכולות שלך.
 

choo

Active member
לחברות אלו אין טעם להתראיין ללא מספר חודשי אימון (=פסיכומטרי
&nbsp
עקב ה"בהלה לזהב" לעבודה בחברות הללו - נוצר מצב שהמון אנשים מתכוננים לראיונות, ולכן בלי מספר חודשי אימון בקידוד מהיר ופתרון בעיות - אין טעם להתראיין שם (למעט למעטים שמאוד מהירים באופן טבעי).
&nbsp
בפועל - זה לא שונה ממה שקרה למבחן הפסיכומטרי במשך השנים.
&nbsp
נ.ב. באופן כללי, לאנשים עם הרבה נסיון יש נטיה להגיע לראיונות עם הרבה פחות התכוננות מאשר לאנשים צעירים יחסית (גם עבדך הנאמן היה צריך להזכיר לעצמו את זו בחיפוש העבודה המסודר האחרון), וזה מפיל חלק מהם גם בחברות שכן מסתכלות על הנסיון ולא רק על שאלות קידוד בזמנים מאוד מוגבלים.
 

ipv6

Member
בהצלחה!
ואני שואל מתי נטפליקס יצאו ממגדל השן בלוס גאטוס ויבואו לתת ליהודים פרנסה ?
 

Lhuna1

New member
תודה רבה על השיתוף המאוד מעניין וחשוב, ובהצלחה

אני די בטוחה שלא הייתי עוברת שיטה כזאת, נשמע מאוד אינטנסיבי ומלחיץ, מקווה שהיא לא תחלחל גם לסטארטאפים

גם רוצה להבהיר: אלו היו הראיונות המקצועיים - אבל חוץ מהם יש גם ראיונות אישיותיים או שיחות בשביל להכיר אותך, לא? (בין עם ע"י כ"א או מנהלים או מתכנתים אחרים, כפי ששמעתי שעושים בגוגל) כי אפשר להבין מהודעתך שויתרו לגמרי על החלק הזה.
 

ipv6

Member
תלוי בחברה
הראיונות ה'קשים' (נטו אלגו קודינג שדורש קוד ברמת production בלי להתייחס כמעט לניסיון) זה בגוגל ופייסבוק.
בגוגל יש 'אישיותי' ברמה של מציאת צוות, זה לא באמת מסנן אלא יותר בכיוון של תיאום ציפיות וברגע שועדה ברמת החברה תאשר שאת עומדת ברף, נדיר שלא תמצאי צוות (וגם אם כן הם ישמרו אותך על הכוונת ויציעו לך לבוא כשיפתחו תקנים).
בפייסבוק יש ראיון אחד שהוא חצי אישיותי חצי קוד - גם עם מהנדס \ ראש צוות ולא 'תאר לי איפה אתה רואה את עצמך עוד 10 שנים'.
עיקר המשקל כמובן על הצד הטכני ואם לא תעמדי ברף מבחינת הצלחה בשאלות הטכניות, לא יעזור לך הניסיון \ קשרים שלך (אולי אם משהו באמת ברמה של המנהלים הבכירים בSITE בארץ מאמין בך בצורה יוצאת דופן, לא סתם חבר שעובד 3 שנים).

התהליך לא מאד נעים אבל בסוף עובדים בחברות האלה מאות אנשים ואם יש לך רקע סביר ורצון להגיע לשם, לדעתי אפשרי (אם נכשלים אפשר לנסות שוב עוד שנה) עם למידה. עוד משהו שצריך לזכור שבסוף המראיינים במקומות האלה אנשים סבירים וגם אם השאלה נראת מאד קשה \ לא הוגנת הם מודעים לזה וכנראה מנרמלים את הרף בהתאם.

באמזון התהליך הוא מאד אישיותי וחצי מהזמן (חצי שעה מתוך שעה) את צריכה להדגים סיפורים שמתארים את ההתאמה שלך ל'עקרונות המנהיגות' של בזוס. נשמע לי חופר ומעצבן ועדיף כבר לפתור בעיה אלגוריתמית.. מאחורי הקלעים, משיחות עם אנשים משם, רב המשקל כמובן על השאלה הטכנית.
 

Lhuna1

New member
א. תודה רבה על המענה
אני לא באמת שואפת כרגע לעבוד באף אחת מהחברות האלו (היו אלי פניות ישירות מ-3 מהן עד היום ולא הלכתי לנסות אפילו). אני טיפוס של סטארטאפים יותר וגם יש לי סיבות נוספות.
אבל אולי יום אחד זה ישתנה.
מה שיותר מדאיג אותי עכשיו זה שהשיטה תחלחל לכל שאר החברות.
&nbsp
ב. מסקרן אותי מה שכתבת על "עקרונות המנהיגות של בזוס", אם בא לך לפרט זה יהיה מעניין.
&nbsp
 

ipv6

Member
אני לא בר סמכא לענייני אמזון
אבל מכיר כמה אנשים משם.

http://customerthink.com/the-14-leadership-principles-that-drive-amazon/

הם מאמינים בשילוב בין חלק אישיותי לחלק טכני במהלך הראיונות כאשר מבחינת הזמן החלק האישיות יקח לפחות חצי מהראיון ויש לו משקל אמיתי.
בגדול את מתבקשת לעבור על מה ששלחתי ולתת דוגמאות מהקריירה שלך שמדגימות בצורה כמה שיותר מובהקת את העקרונות הנ"ל.
הם לא אומרים לך במפורש איזה עיקרון בודקים אותך אלא משהו כמו "תארי לי מקרה שבו עשית משהו יוצא דופן מבחינת השקעה עבור הלקוח של החברה שלך" ודנים בזה קצת, בעיקר מבחינה-אישיותית התנהגותית.
כשלתשובה שלך יש משקל אמיתי.

אחרי כמה שאלות בסגנון הזה יש שאלה טכנית שדומה יותר לגוגל-פייסבוק אבל ברמת הממוצע הרף יותר נמוך \ סלחני \ פחות קפדני.
באמזון, למיטב ידיעתי, אין ועדה ברמת החברה אלא כל קבוצה קובעת לעצמה את הרמה (בשילב מראיין מקבוצה אחרת שנקרא bar raisor שיכול להטיל וטו) ולכן יש קבוצות שלהם מאד חשוב האישיותי ויש קבוצות שבעיקר חשוב להן הטכני אבל ברמת הממוצע יש משמעות אמיתית לטוב ולרע לתשובות שלך לעקרונות המנהיגות ויש באמת אנשים שטובים טכנית ונופלים על זה..

סתם להשוואה, אני מכיר מראיין בגוגל-פייסבוק שנתן HIRE (עם הערה מתאימה) למרואיין שפתר את השאלה כמו שצריך אבל הצהיר בסוף הראיון 'כל מה שאתם עושים בארץ נשמע לי לא ממש מעניין..'
 
למעלה