סיכום דעתי לגבי הדיון בבית הקפה
למרבה הצער, הנושא סוכם באופן שאינו תואם את המציאות כפי שהיא משתקפת מבחינה מדעית. הדעות המשתקפות באותו סיכום אינן מסתמכות על הבנה מדעית-הנדסית-טכנולוגית של התחום, אלא על רחשי לב שאין בינם לבין המציאות קשר מחויב כלשהו, פרט לרצון להניא את הקוראים משימוש בטכנולוגיות שאנשים ללא רקע טכנולוגי מתקשים להבין את המנגנונים שלהן (במקרה זה - סיליפוס).
רצון כזה שקול גם לרצון להניא אנשים מלהשתמש בטכנולוגיות כמו מחשב, אינטרנט, טלפון נייד, תרופות מודרניות, מוצרי חלב, טלוויזיה, טיסות בינלאומיות וכיו"ב. רצון כזה גם מעורב (בדרך כלל, וגם במקרה זה) בחוסר אמון כלפי גורמי המקצוע האמונים על התחום, כגון משרד הבריאות, מכון התקנים, מדענים העוסקים בתחום ומהנדסים בחברות המיצרות את המוצרים השונים.
באופן ענייני יותר ומתוך בדיקותי, ועל סמך הבנתי ההנדסית-טכנולוגית-מדעית:
1. סיליפוס הוא חומר שפיר לחלוטין. אבני הבניין העיקריות שלו הם חומרים בלתי-מזיקים לגוף אלא להפך, הם נדרשים לגוף ובכמויות גדולות בסדרי-גודל מהמסופק על-ידי כדורי הסיליפוס במערכות ביתיות. מלבד הפחתה ניכרת באבנית, סיליפוס מבטיח מספר יתרונות משמעותיים מבחינה בריאותית למשתמשים בו, בפרט במקרים בהם יש צנרת מתכתית (מניעת קורוזיה).
סיליפוס לסוגיו מאושר לשימוש ביתי במדינות רבות ורציניות בעולם, כמו על-ידי ה-FDA בארה"ב והמקבילים לו בגרמניה, בריטניה ומדינות רבות נוספות. סיליפוס נמצא בשימוש ביתי מזה עשרות שנים ולמרות מגוון מחקרים לי לפחות לא ידוע על כל הוכחה, ולו קלושה, לנזק בריאותי שהוא גורם.
לא ראיתי עד לרגע זה כל נימוק בריאותי סביר להמנעות משימוש בחומר.
2. לגבי מגנטים - אין בסיס מדעי של ממש (פרסומים מדעיים) ליעילותם. למיטב זכרוני רשר סיפר שהשתתף בניסוי בו נמצא יעילות מסוימת, ואינני מתווכח על-כך.
3. קלגון למכונת כביסה - בזבוז כסף ברמות זועקות לשמים. אם לא תשתמש\י בקלגון (ובשום אמצעי אחר), תחסוך בתוך הזמן עד שהמכונה תתקלקל כתוצאה מאבנית יותר כסף מעלות מכונת כביסה חדשה וטובה.
מה שכן, אני אישית עושה פעם בשלושה חודשים כביסה ארוכה על טמפרטורה גבוהה עם תוף ריק, כשבמקום אבקת כביסה אני שם מלח לימון באותה כמות. זה אמור לנקות את האבנית ונראה שגם עובד. מישהו כתב היכן שהוא שזה יוצר למכונה נזק לטווח ארוך - אינני יודע.
4. הפסקת חימום בחמם-מהיר תוך הוספת דוד ביניים - שוב, לא כלכלי ולא פרקטי. החמם המהיר עולה כ-200 ש"ח והחלפתו עוד 200. אם צריך לעשות זאת פעם בכמה שנים אז עושים, ולא צריך לבנות מערכות יקרות ומיותרות שלאחר מכן גם דורשות תחזוקה נוספת. לדודים מודרניים (של כרומגן לפחות) ניתן להוסיף גם סנן אבנית, ואז הם מרחיבים את אחריותם גם לנזקי אבנית.
5. נושא הבריתא וכל הפחדים שסביבה - למי שעדיין יש קומקום חשמלי (שיוצר כנראה בשנות החמישים) בו הגוף חשוף - הגיע הזמן שיחליף אותו (גם מכמה שיקולים אחרים). מעבר לכך אין ממה לפחד.
בריתא הוא סנן מים מצויין ואחד מיתרונותיו (למי שחושב שזה יתרון) הוא שהוא אינו מסנן מתוך המים את הפלואוריד, ובכך שומר על בריאות שיניהם של ילדים.
מעניין שהכותב מרתיע אנשים מהשימוש בפילטר בריתא, אך בו זמנית שוכח לציין כי גם מקור מי השתיה המומלץ על-ידו מסונן בדיוק באותה טכנולוגיה (פחם פעיל), ולכן התוצאה בהרתחה בקומקום לא מוגן תהיה בדיוק אותה תוצאה.
6. ההמלצה המשתמעת להימנע מהתקנת בר-מים (תמי4 ודומיו) היא חסרת שחר. ההמלצה מסתמכת על-כך שתמי4 עושה שימוש בסיליפוס למניעת אבנית במערכת המים החמים, ומתוך חוסר אמונה שמהנדסי החברה עשו את עבודתם נאמנה בהגנה על הציבור. שוב, מדובר בהמלצה שבסיסה פחד והפחדה חסרי שחר, ותוצאתה יצירת אי-נוחות אצל המשתמשים לעומת הפתרונות המצויינים הקיימים בשוק.
7. הפתרון היעיל ביותר לאבנית, שחוסך לך את כל בניית המערכים המסובכים המתוארים בסיכום הנ"ל, הוא פילטר בכניסה לבית הכולל סנן מיקרוני וכדורי סיליפוס\לשם (זה אותו דבר), והוא בעל מערכת ניקוי עצמית. יש כאלו מערכות לגל-אל, עמיעד (שמוכרים תחת מגוון שמות) ועוד חברות בלי-סוף. בכל מקרה כדאי לקנות מוצר טוב ואיכותי (וזה נכון גם למקרה של סנן מתחת לכיור וכל סנן אחר) - הוא בכל אופן מסנן את המים שאנו שותים ואנחנו רוצים לדעת מי האבא והאמא שלו. מבחינתי עדיף לשלם את המחיר על היותי כבול לספק אחד טוב, מאשר לשלם את המחיר של שימוש בסנן\חומר שמקורו לא ידוע (סכנה בריאותית משמעותית).
באותם אזורים בארץ בהם המים מתקבלים ממילא כשהם נקיים, טעמם סביר, ואינם קשים במיוחד (אין הרבה אבנית), כל הסיפור הזה מיותר. קצת אבנית לא מזיקה לאף אחד - להפך, החומרים הבונים את האבנית הם גם אבני בניין חשובות של גופנו.
מי שרוצה להשתמש בבר-מים של אלקטרה, תמי4 או כל חברה אחרת יכול לעשות זאת ללא חשש. מי שרוצה להשתמש בפילטר בריתא ודומיו (פחם פעיל) יכול לעשות זאת ללא חשש. הכל כמובן בהנחה שמדובר בחברות איכותיות.