שאלות לגבי טופס 627 - ניתוק תושבות בביטוח לאומי

Mottimath

New member
שאלות לגבי טופס 627 - ניתוק תושבות בביטוח לאומי

שלום רב,
לפני 4 שנים עברתי לארה"ב ללימודים ומספר חודשים לאחר מכן התחלתי לעבוד בחברה מקומית. לצערי בחרתי לשלם את הסכום המינימלי לביטוח לאומי ומעיון בפורום זה אני מבין שזה מסב יותר נזק מתועלת, בייחוד לאנשים שלא מתכוונים לחזור לארץ (כמוני).

1. אם אני מצהיר שעברתי לצורך לימודים ועבודה, האם יידרשו ממני את ה-12% תשלום על השנים האחרונות בהן עבדתי בארה"ב בעקבות הבקשה?
2. איך אני מוכיח שאני עובד בארה"ב, סתם מכתב מהמעסיק שמאשר שאני עובד שם?
3. אם אין לי עדיין תושבות קבע (אני כרגע על H1B בתהליך להוצאת גרין קארד) האם ייאשרו את הניתוק?

תודה מראש לעונים!

Beni96

New member
לא יעוץ מקצועי אבל

ממה שידוע לי ביטוח לאומי לא מתווכחים על הניתוק וכל מה שאתה צריך זה את הטופס
השאלה לגבי הדרישה לתשלום נוסף רלוונטית רק למצב שאתה חוזר
בכל מקרה להבנתי אחרי איקס שנים (לדעתי 5 שנים) הם מנתקים אוטומטית ואפילו מחזירים את הכסף (למרות שאומרים שבזמן האחרון לא תמיד אוטומטית)
&nbsp
השאלה היותר מהותית היא מס הכנסה, וכאן כן יכולים תאורטית לדרוש כסף, אבל כל עוד אתה לא חוזר בטווח הנראה לעין פחות סביר שירדפו אותך (אני מניח שאתה לא מגיש דוחות) וגם כאן יש ניתוק אוטומטי
&nbsp
המקום שבו יש קשר בין השניים זה מקום שבו מס הכנסה ינסה לטעון (בפשטות) שאתה ״מתכוון לחזור״ ולכן המשכת לשלם, וישתמש בזה כתרוץ לא לנתק תושבות, אבל כפי שרשמתי אחרי כמה וכמה שנים אין לך מה לדאוג
&nbsp
ממליץ לקרוא על נושא ניתוק התושבות, יש המון מידע בפורום ובאינטרנט

מספר התיחסויות

מצטער שלא יכול לייצר תשובות ברמת וודאות אלא ברמת "סביר ש"
רשמתי בעבר שהמוסד לביטוח לאומי השתמש בטענה (בתיקים שאני ראיתי)
לפי אם שולמו דמי ביטוח -הרי שהיחיד ראה את עצמו כתושב ישראל ועל כן מבחינת המוסד לביטוח לאומי) רואים בו תושב ישראל.
ומרגע שנקבע סטטוס זה -יבקשו הם 12 אחוזים.
סטטוס זה גם מחייב בהגשה של דוח שנתי למס הכנסה. (זה גם אמור לענות לשאלת האיך מוכיח -אמור להגיש דוח ולהצהיר על ההכנסה וסוג שלה ואין צורך ממכתב מהמעביד -הלא אתה מקבל W-2?

בקשר למה הלאה
תנסה לעיין במאמר הזה שלי -קישור הבא ותראה אם יש לך שאלות נוספות
בהצלחה
אשר טוריאל רו"ח (משפטן)

randomwinds

New member
סימן שאלה

הקלקה על סימן השאלה לצד תושב/ת ישראל חושפת את הכיתוב הבא:

מי שמרכז חייו בישראל, לדוגמה מקום מגורים קבוע, מקום שהות המשפחה, מקום שבו מתחנכים הילדים, מקום עבודה עיקרי, מקום לימודים. על הטוען לתושבות להוכיח את קיומה.

כמו כן מצויין שהחיוב בדמי ביטוח הוא "בהתאם לשומה שתתקבל לגביו ממס הכנסה." . ואם אין כזו?

אם אתה תושב ישראל שחיי בחול -אתה מחויב

להגיש דוח לרשויות המס בישראל -כך נקבע בפקודת מס הכנסה.
ו"ואם אין כזו" -אני לא הולך ליעץ על איך לעבור על החוק

randomwinds

New member
מה שמעניין רבים הוא התקנות למי שאינו תושב

אדם הוא תושב ישראל אם מרכז חייו בישראל - והאתר מפרט התנאים כפי שציינתי.

בציטוט שהבאת מאתר בטל, רק הפסקה האחרונה מדברת על מי שאינו תושב: "אם אתה שוהה בחו"ל...והפסקת בפועל להיות תושב ישראל, עליך להודיע על כך למוסד לביטוח לאומי, כדי לבדוק את הפסקת ביטוחך" - כלומר חובה להודיע לבט"ל על כך (לא כולם עושים זאת ומסתכנים בעיקולים) ובטל יבדוק את הפסקת הביטוח - לא ברור ע"פ אלו קריטריונים.

לפני שיצאתי לחו"ל עם ויזת הגירה, פניתי לידע את בט"ל והפקיד העמיד אותי בין שתי אפשרויות: לנתק תושבות ולהסתכן בחוב לבטל אם אני לא אשהה בחול 'מספיק זמן' או לשלם 'את המינימום' (כלשונו) - כ $50, ע"מ להימנע מסכנה זו.

בחרתי מה שבחרתי...

מספר התייחסויות

אני מודה לך על ההבהרה.
כשאני מסתכל על המקורות החוקיים (חקיקה ותקנות) ולאו דווקא אתה המוסד לביטוח הלאומי, אני רואה מספר מקורות:
1. 1 תקנות הביטוח הלאומי (רישום), תשכ"ג-1963
https://www.btl.gov.il/Laws1/02_0001_148100.pdf
שם רשום מתי יש להירשם במרשמי המוסד לביטוח לאומי -(עצמאי ועובד שעתי)

2. נוסף אני מזהה את תקנות הביטוח הלאומי (הוראות מיוחדות בדבר תשלום דמי ביטוח),
תשל"א-1971
https://www.nevo.co.il/law_html/Law01/039_128.htm#Seif6
ושם תקנה 4 מחייבת הגשת דין וחשבון (במצבים מסוימים)
אני לא מכיר תקנה או חוק שמחייבים את:
"אם אתה שוהה בחו"ל...והפסקת בפועל להיות תושב ישראל, עליך להודיע על כך למוסד לביטוח לאומי, כדי לבדוק את הפסקת ביטוחך" - כלומר חובה להודיע לבט"ל על כך"
אלא שיש חובה כללית לעדכן על שינוי סטטוס -גם באמצעות טופס 6101
https://www.btl.gov.il/טפסים ואישורים/forms/insurance_forms/Pages/6101 - דין וחשבון רב שנתי.aspx

כעת -ביחס לשאלה כיצד על הביטוח הלאומי לדעת מה ההכנסות של תושב ישראל בחול
אני מביא ציטוט מספרה של חכמה רו"ח אורנה צח
היא מצטטת מחוזר משנת 2004 שלא הצלחתי למצוא באתר
http://www.hilaporat.co.il/files/wordocs/bitoh leumi 2014.pdf
עמוד 85
אז אם אתה לא מגיש דוח למס הכנסה או דוח 6101 לב לאומי -אין למוסד לביטוח לאומי דרך לדעת מה דמי הביטוח והם יודעים לצפות רק תשלומי המינימום.
יחד עם זאת, אם יש לך הכנסות בחול והם לא פוגשות דיווח לרשויות המס בישראל -זה פלילי.
אחד המקרים הנוספים שזה עולה -אם אתה חוזר לארץ ותובע גמלה או קצבה
זה עולה

אשר טוריאל רו"ח (משפטן)

randomwinds

New member
תודה על הפרוט הרב!

זה מה שאני מבין מכל זה:

1. מי שיוצא לחו"ל, לא משלם לבט"ל אבל חוזר לפני עבור שנתיים, יסתכן בחוב לבט"ל בשובו
  2. במידה ומשלמים לבט"ל, ואין שומה ממס הכנסה - ישולם המינימום
  3. במידה ויש שומה ממס הכנסה (עדיין תושב לענין מסהכנסה), יגבה בט"ל בהתאם לשומה
  4. במידה ומשולם לבט"ל ומבקשים לממש זכויות (בריאות, קצבה וכד) יכול בטל לדחות הבקשה אם בדיעבד אינו רואה באדם תושב ישראל לעניין בט"ל. במצב כזה יוחזרו התשלומים מיום הפסקת התושבות (מצב הפוך מ 1). כלומר 'שמירת זכויות' בערבון מוגבל
  5. במידה ונותקה תושבות מול בטל ומס הכנסה - ישנה תקופת המתנה בחזרה שפדיונה הוא בערך שווה לתשלום המינימום כפול 5 שנים

אם כך עדיף לעוברים לחול ליותר משנתיים לנתק תושבות מול בטל ביציאה, ולפדות או להמתין את תקופת ההמתנה בחזרה. אם כי, אם חוזרים לפני תום שנתיים, מאיזו סיבה שהיא, עלולים להתחשבן עם מס הכנסה ובטל - ותשלום המינימום לא היה עוזר בכל מקרה.

מי שיוצא לתקופה 'בינונית' - נאמר 3 עד 5 שנים, ומשלם המינימום ולא נצרך לשרותי בטל בכל התקופה, ומס הכנסה לא רואה בו תושב, אזי עשוי בט"ל לא לדרוש ממנו את תקופת ההמתנה או פדיונה ובכך לחסוך לו בחזרה כמה מאות ש"ח (עשוי, למרות שיכול ע"פ חוק)

---
אין לראות באמור יעוץ מכל סוג שהוא

ראה

בהדגשה תוספת שלי

זה מה שאני מבין מכל זה:

מי שיוצא לחו"ל, לא משלם לבט"ל אבל חוזר לפני עבור שנתיים, יסתכן בחוב לבט"ל בשובו
מסכים.
במידה ומשלמים לבט"ל, ואין שומה ממס הכנסה - ישולם המינימום
מסכים
במידה ויש שומה ממס הכנסה (עדיין תושב לענין מסהכנסה), יגבה בט"ל בהתאם לשומה
מסכים
במידה ומשולם לבט"ל ומבקשים לממש זכויות (בריאות, קצבה וכד) יכול בטל לדחות הבקשה אם בדיעבד אינו רואה באדם תושב ישראל לעניין בט"ל. במצב כזה יוחזרו התשלומים מיום הפסקת התושבות (מצב הפוך מ 1). כלומר 'שמירת זכויות' בערבון מוגבל
במידה ונותקה תושבות מול בטל ומס הכנסה - ישנה תקופת המתנה בחזרה שפדיונה הוא בערך שווה לתשלום המינימום כפול 5 שנים
לא ככ מסכים -אם ב לאומי כבר רואה בך כמי שניתק תושבותו אזי כשמחדש תושבות -אני טוען שלכל ענפ יש "תקופת אכשרה" משלה

אם כך עדיף לעוברים לחול ליותר משנתיים לנתק תושבות מול בטל ביציאה, ולפדות או להמתין את תקופת ההמתנה בחזרה. אם כי, אם חוזרים לפני תום שנתיים, מאיזו סיבה שהיא, עלולים להתחשבן עם מס הכנסה ובטל - ותשלום המינימום לא היה עוזר בכל מקרה.
אני לא רוצה לקחת אחריות פומבית אומר כך:
אחד -ראה את זה והמבין יבין
https://www.btl.gov.il/Insurance/HozrimBituah/Bituah/Documents/DeclarationResidency.pdf

שנית -הזוי אבל נסיוני מראה לי שדווקא זוגות ששילמו את המינימום ואתה יודע מה..לא חזרו לישראל אלא המשיכו זהות זכו שהמוסד לביטוח לאומי הכיר בהם תושבים כל זמן ששילמו על כל המשתמע
מי שיוצא לתקופה 'בינונית' - נאמר 3 עד 5 שנים, ומשלם המינימום ולא נצרך לשרותי בטל בכל התקופה, ומס הכנסה לא רואה בו תושב, אזי עשוי בט"ל לא לדרוש ממנו את תקופת ההמתנה או פדיונה ובכך לחסוך לו בחזרה כמה מאות ש"ח (עשוי, למרות שיכול ע"פ חוק)

---
אין לראות באמור יעוץ מכל סוג שהוא

למעלה