Vinkeles
אם בכפר רוב הארוחות שלנו היו צהרים/אחרי הצהרים, באמסטרדם חיפשנו מסעדה לארוחת ערב טובה, אורחה שתוכל לסיים לנו עם טעם טוב את הטיול. לא היה קל למצוא מסעדה שמצד אחד תהיה מיוחדת ומצד שני - תתאים גם לקטנטונת. אחרי הרבה התלבטויות בחרנו במסעדה בשם Vinkeles שנמצאת במלון הבוטיק דילן באזור של "nine little streets", אזור קטן עם לא מעט חנויות "שינקינאיות" חמודות.
מבחינת שירות, גינונים וכו' - אין ספק שכאן זה היה הטופ שבטופ, וזה לא מפתיע לאור העובדה שב-2009 הוענק למסעדה כוכב מישליין. חלק מהגינונים היו על סף המופרך, כולל טקס טווסי שבו כל מנה שיצאה מהמטבח נישאה על גבי מגש על ידי מלצרית לפתח המסעדה אחת וברגע שהיא נכנסה עם המגש היו צריכים לעוט עליה שני מלצרים כדי לקחת את הצלחות ממנה ולהביא אותן לשולחן. משהו שמעולם לא פגשתי והיה משעשע במיוחד כשהיא הגיעה ולא היה אף מלצר פנוי וכך היא נאלצה לעמוד עם המגש בפנים מיוסרות שצועקות ללא מילים "יאללא, שחררו אותי כבר" עד שהיה מישהו שהתפנה אליה. צחוק צחוק אבל האמת שבארוחה מיוחדת אנחנו דוקא אוהבים את השטויות האלה. יש בזה משהו.
כמובן שכאן לא רק שלא היה צריך לשאול אם יש כסא תינוק אלא שהוא אפילו חיכה שם, יחד עם דפי ציור ועפרונות צביעה משל המסעדה. ככלל, למרות כל הגינונים המלצרים היו מאד נחמדים ובאחד על אחד הם הרגישו לנו ממש בגובה העיניים ובסבבה, ולא כמו שאפשר אולי לחשוש שבמקום כזה המלצרים יהיו "קרירים" יותר. הם היו באמת חביבים להפליא.
על המים המינראלים כאן כבר לא לקחו שלושה יורו אלא שבעה... אבל לפחות שאלו מראש
לפתיחה הביאו צנצנת ובה מקלות ארוכים. מעין "בייגלעך" נחמדים. יחד איתם הוגשה צלחת הפתעות שלצערי אני לא זוכר את הפירוט של ה"ממתקים" שהונחו עליה, אני רק זוכר ששניים היו ממש הנחמדים השלישי ככה ככה.
לאחר מכן הוגשה מנת פתיחה אישית שכללה נתחי טונה (מאד פופולארי בהולנד מסתבר) עם מקפא כלשהו. היה מאד טעים אם כי המקפא היה קצת קר לי מדי וכן אני יודע שזה נשמע מטופש אבל הכוונה היא שזה הרגיש כאילו לפני שניה זה יצא מחנקן נוזלי והיה עדיף מבחינתי אם היו מניחים לזה לעמוד כמה שניות כך שזה עדיין יהיה קפוא אבל קצת פחות קר.
למרות שמלכתחילה חשבנו להריץ על המסעדה את הקונספט של ראשונות בלבד לא מצאנו מספיק ראשונות שהתאימו לנו ולכן בסופו של דבר הזמנו גם וגם.
מכל המסעדות שהיינו זו המסעדה שהכי קשה היה לנו לשחזר את המנות. אולי בגלל האוירה המיוחדת. אולי בגלל שהיינו קצת לחוצים שם עם הקטנה שאמנם היתה למופת בכל המסעדות שהיינו אבל בכל זאת באופן טבעי ובלי להתכוון יש לה בכל זאת קול קצת חזק. בעזרתה של האישה, התפריט והחשבון... היו שם
- Farmhouse duck breast beetroot, king oyster and dates: חזה ברווז זכור לנו. דוקא צדפה לא זכור לנו. אולי שינו קצת את המנה. לא ברור.
- Crayfish and rabbit kidney, broad beans, champignon, soya and chanterelle sauce: כל ניסיון לתרגם crayfish יסבך אותי עם מומחי הפורום (סרטן? לנגוסטין?) אז נשאיר את זה כמו בתפריט
- מנה שדוקא זכורה לי היטב: חלקי יונה שהוגשו בכמה אופני עשיה.
- חזה אווז מוגש עם אפרסקים מבושלים ברוטב יין וציר בקר
לא כתבתי על אף אחת התרשמות ספציפית כי האמת שלא היתה לי אף אחת שממש עשתה לי וואו חסר תקדים. כולן היו בסדר, חלק גם למעלה מזה. רובן אסתטיות בצורה מעוררת השתאות, כפי שאפשר לראות בתמונות. אבל איכשהו בכל אחת היה חסר לי איזה משהו בשביל ליצור לא רק יופי ויזואלי אלא גם משהו חושני בפה.
מחירי המנות שם היו סבירים בהחלט. חלק נעו סביב ה-25. חלק סביב ה-50. מחיר מאד סביר למסעדה ברמה כזאת ובאופן כללי מצאנו את הולנד סבירה יותר לכיס מאשר צרפת או ספרד.
הארוחה עצמה כמכלול אחד זכורה לנו כחווייתית במיוחד. לא בכל יום אוכלים במקום עם כל הגינונים האלה ועם מנות שהן באמת אסתטיות בצורה יוצאת דופן. קצת חבל לי שהשורה התחתונה של הטעם לא הצליחה לעמוד בחזית המכלול אלא קצת בשוליים.
עם קצת ניצוצות מהמנות עצמן זו יכלה להיות באמת ארוחה שמימית. בלי זה - היה מיוחד וכיפי אבל לא מושלם.