משהו על מלצר ששונא אוכל ועל אוכל בכלל

Annabella1

New member
משהו על מלצר ששונא אוכל ועל אוכל בכלל

כידוע, התפקיד של המלצר חוץ מלתזז בין המטבח לשולחן, הוא למכור מנות. לפאר, לרומם, לשבח, ולקלס (זה מההגדה של פסח חשבתי פעם שזה דבר רע, לקלס,אבל מסתבר שלא) את המנה. הגיוני שלא כל מנה תהיה מפוארת ומרוממת נפש, אבל אוכל זה עניין של טעם, כאמור. אבל למה, בשם כל המזלגות שבעולם, שאדם שלא אוהב אוכל יבחר למלצר? זה מה שקרה לנו ביום רביעי בערב בדלידה. המלצר שלנו פשוט לא אוהב אוכל, נקודה.
קולורבי מדורה? "טעם מאד חזק, חמוץ כזה" לגמרי לא נכון אגב.
תאנים עם גורגנזולה? "טעם מאד חזק. זה הגורנגזולה. לא כולם אוהבים" דווקא ממש לא.
דווקא על החציל עם הטחינה הוא לא אמר לנו כלום. והחציל היה חציל, נו חצילי כזה, והטחינה הייתה וואחד יציקה טחינתית עם טעם מאד טחינתי. אתם יודעים, שני דברים דומיננטים.
ועל זה נאמר, תהיה בריא ואולי תשקול קריירה בראיית חשבון.
ועכשיו לסטייה קלה.
לפני אי אלו חודשים יצא לי לבקר חבר ששקוע בטרנד הבריאותי. הכל אצלו בבית אורגני, או כמעט הכל. הטחינה היא טחינה אתיופית משובחת, אורגנית, הלחם הוא לחם קינואה, משובח, החציל הוא חציל אורגני, ולעגבניה שרו שירי ערש כשהיא הייתה קטנה והשקו אותה בטיפטופי מים אורגניים, כמובן. בגלל שאנשים מחבבים אותי מסיבה לא ברורה, הם גם נוטים להאכיל אותי כשאני באה לבקר. אז קיבלתי לחם (קינואה) עם טחינה (אתיופית) וחציל (אורגני) ופרוסת עגבניה דקיקה (שישנה בשקט הס פן תעיר) מלמעלה. כמה חודשים אחרי החוויה הזאת אני עדיין חושבת עליה לפעמים. אתם יודעים איך זה שכל המרכיבים, כל מרכיב בפני עצמו הוא מושלם, וכשכולם מצטרפים להם יחדיו מדובר בחגיגה אמיתית בפה? שלמות. איזון טעמים מושלם, אלוהי שמיימי, ווואלה, בסך הכל מדובר בקצת לחם עם חציל בטחינה עם עגבניה מעל. עצמתי עיניים עם כל ביס ודמיינתי שאני בגן עדן. אורגזמה טחינתית- חצילית. ואני אפילו לא ממש אוהבת חצילים.
זהו, כשהמרכיבים טובים, לא צריך לעשות איתם כלום. תשאלו את הכרובית של איל שני. הם מדברים אליך, שרים אליך, מתפצפצים לך בפה ואסור פשוט אסור להתחכם יותר מידי, לפרק, להרכיב, לעשות פירוש מחדש למנה וכל זה. תעזבו אותם בשקט.
לא ממש ברור לי אם החציל בטחינה בדלידה מנסה להתחכם יותר מידי, או שמישהו חנק אותו לחשוב שהוא כבד קצוץ של פסח. אם אתה מאמין במרכיבים שלך, ואם הם באמת באמת טובים, אל תחפש אותם לכבד קצוץ, אל תתחכם ואל תכביד אותם, תכבד אותם, תנו לחציל לחיות.
 

Maldini Girl

New member
כמה התייחסויות בנוגע להודעתך

לא הייתי במסעדה ולכן עניינת לא יכולה להגיב על האוכל בה.
&nbsp
אתחיל מהעניין הראשון שהעלית "למה שמישהו שלא אוהב אוכל ילך להיות מלצר"? התשובה היא, לצערי, כי אומרים שזה אחלה כסף (אומרת מי שמעולם לא באמת הייתה מלצרית אבל כל חבריה הסטודנטים כן)
לאחרונה אני חושבת הרבה שבעולם מושלם הייתי מתה להיות מלצרית. אני חושבת על המסעדות הטובות שהיינו בהן בחו"ל (ממושלנות למיניהן) שאתה רואה שהמלצר יודע כ"כ הרבה ומכיר את התפריט כ"כ טוב. זה באמת דורש למידה, הבנה באוכל. חשבתי לעצמי שבמקום כזה הייתי מתה להיות מלצרית.
בארץ, זה לרוב משרה נוחה לסטודנטים או לצעירים, חלקם עושים את זה כהשלמת הכנסה. הרבה מהם ממש לא מתעניינים באוכל.
חברה שלי מילצרה לפני כמה שנים והיא מסוג האנשים (ברי המזל) שאשכרה לא אוהבים לאכול. הטעם הקולינרי שלה נשאר כמו בגיל שלוש- היא אוהבת שניצל ופסטה בלי כלום.
כשאנשים היו שואלים אותה במסעדה "איך המנה הזאת והזאת" היא הייתה עונה "תשמע, אני באופן אישי לא אוהבת אבל אומרים עליה דברים טובים..."
אישית ממש לא יכולה להבין את זה. בעייני זו גם איזושהי אחריות של מסעדה, בעיקר אחת כזאת שרוצה למתג את עצמה טוב.
מה שכן, ברור שאוכל זה עניין של טעם. ייתכן שהמלצר באמת התכוון לטוב- אם משהו פחות מוצא חן בעיניו או שהיו עליו בעבר תלונות, אולי ניסה למסור את האינפורמציה שבעיניו היא נכונה. בכל מקרה חבל שזה ככה.
אף פעם לא חשבתי שיש משמעות אמיתית למלצרות (פרט ללהגיש אוכל) עד שהייתי במסעדות שבהן באמת היה לזה משמעות, וראיתי איך מלצר יכול לשנות את פני הארוחה ושחלק מתפקידו הוא להפוך את הארוחה לחוויה מדהימה.
&nbsp
בנוגע לנושא הירקות האורגניים המטופלים היטב- מסכימה בהחלט.
לפני שנתיים היינו בדאבוס בלונדון (גם כתבתי עליה דיווח בזמנו). לקחנו תפריט טעימות שאחת המנות בו הייתה "טוסט עם עגבניה" מנה כ"כ פשוטה שהלחם בה והעגבניה טופלו עד לכדי שלמות (מצ"ב תמונה)
אמנם מבין יתר המנות היא הייתה ה"פחות מעניינת", אבל אני עדיין מפנטזת עליה מפעם לפעם.

 
עשיתי 'גסטרו' בטעות...חתולית, נא להעביר לשרשור הנכון.

[הדיווח של היסטו על פוראמה]. תודה.
 

Histoplasmosis

New member
תודה

לונג סנג עברה מקום לאלנבי 44 אם אני לא טועה. כתוב שהפתיחה בספטמבר אבל לא מתי במהלך החודש. אין לי מושג אם נפתח כבר.
על הכוונת- מסעדה אתיופית שסמוכה ללונג סנג ובכל פעם שעברתי לידה היו שם רק סועדים אתיופים או אפריקנים..
 

guysoffer

New member
האתיופית מצויינת

הייתי יותר מפעם אחד.. תמיד קשה לבחור ביניהן.

גיא.
 

Histoplasmosis

New member
תודה גיא, יש לך המלצות?

אני מגיע ללא שום ידע מוקדם במטבח האתיופי.
 

Annabella1

New member
לגמרי מזדהה עם החוויה שלך

אם המנה מעניינת-זה מאד משמח בעיני. אם היא מצוינת, היא לא חייבת להיות מעניינת. אושר גדול.
 
למה שמישהו יעבוד כמחלק עיתונים בלי תשוקה לעיתונאות?

זו עבודה. תפקידו של המלצר הוא לא להכין את האוכל או לאכול אותו (ואגב, יש מסעדות שבהם המלצרים לא אוכלים לעולם מהתפריט, כי כשצריך לספק להם אוכל הטבח מכין להם אוכל פשוט וזול יותר ולא מנות מהתפריט). הוא פשוט מתווך בינך לבין המטבח.
זה נכון שראוי שהמלצר יבין על מה הוא מדבר, וינסה את המנות כדי להמליץ, אבל בפועל לא כל מסעדה שמה דגש על זה, כמו גם על המשכורת למשיכת כוח אדם איכותי יותר. זו בסופו של דבר בארץ משרה שאנשים בוחרים בה באופן זמני ביותר, בגלל הצורך הכלכלי, וכי זה מה שיש.
 

Annabella1

New member
אני לא מסכימה עם ההקבלה

בגלל מה שכתבתי בראשית דבריי. מחלק עיתונים לא מוכר עיתונים. הוא לא צריך לשכנע אף אחד לקנות את העיתון. מלצר, כחלק מהתפקיד שלו, צריך למכור את המנה לסועד. זו הסיבה שיש מסעדות (אין לי מושג כמה נוהגות כך בארץ) שנותנות למלצרים לטעום מהמנות שהם אמורים להגיש. עצם זה שמשרה זמנית לא אומר שאי אפשר להנות ממנה, או לבצע אותה היטב. זה רק אומר שהיא זמנית. אם מישהו סובל מלאכול, אין סיבה שהוא ילך דווקא לענף המזון. כמו שאם מישהו מתקשה ללכת אין סיבה שהוא יבחר דווקא בחלוקת עיתונים. אבל זו רק דעתי.
 
זו לא רק דעתך, ממש לא

מסעדה טובה צריכה להעסיק מלצרים טובים - עם תודעת שירות, עם עניין באוכל ואהבה והבנה במקצוע. בפועל, בדרך כלל זו אינה קריירה אלא עיסוק זמני בתנאים לא הכי אידיאלים, ויש לא מעט מקומות שלמנהלים ממילא אין תודעת שירות בעצמם, ומכאן גם רמת כוח האדם בחלק מהמקומות.
זה לא עניין של "סבל" מהאוכל, יכול להיות שהמלצר הנ"ל פשוט לא הכי מתעניין בזה. זה סתם אוכל, משהו שצריך בשביל להמשיך לחיות. כאמור, הוא הרי לא מחויב לטעום את האוכל מהמנות, ולכן ההקבלה לקושי בללכת לא הכי נכונה. מישהו יכול לא לפתוח עיתון באף בוקר ועדיין לקבל עבודה כשליח ואפילו באחד מהדוכנים המעצבנים שמנסים לדחוף לך מנוי - הוא צריך למכור, לא לכתוב ולא לקרוא את המוצר הסופי.
 

מיקהפ

New member
2 הערות.

פגשת פעם את המלצר של דולפין בבת גלים? מילא לאכול גם אנשים הוא לא מחבב במיוחד, וכן, התלוננתי, וראינו את היחס שלו לסועדים אחרים, הוא בכלל תכנן להיות רקדן בבולשוי, ניחוש שלי.
והכרובית, בכלל לא של שני, של אביבה אמו של שחר.
 

Annabella1

New member
נכון

מעניין אם אמא של שחר בישלה את הכרובית במים מינרליים והתפייטה עליה שעות.
 

מיקהפ

New member
בוודאות לא.

מי יכול להתחרות בהתפיטות אמרת? גם להתפייטות יש גבול עד שהופכת לקשקוש מייגע.
אולי אמרתי, ליד יודפת, אהל יעל של היום, היתה פעם מסעדה, לא סוכרת את שמה, אבל התוספת לשם היתה מסעגת הרים אסיאתית או משהו דומה.
התפריט היה מדהים עוד לפני שהמילה "תפשה" בלשון הדיבור, בערך אייל שני, הקופירייטר היה מוכשר למדי, האוכל הרבה פחות והמנות זעירות בכל מובן.
 

HLAddict

New member
פירוש המילה "לקלס" כפול: להלל ולקלל. מוזר קצת, אבל זה מה יש.

 

trilliane

Well-known member
מנהל
ובהרחבה:

[...] אחת הדוגמאות הידועות בהקשר זה [שורש אחד הנושא משמעויות מנוגדות] היא השורש קל"ס: בלשון המקרא הוא מציין לעג, כגון "וַיִּתְקַלְּסוּ בוֹ וַיֹּאמְרוּ לוֹ עֲלֵה קֵרֵחַ עֲלֵה קֵרֵחַ" (מלכים ב ב, כג), "תְּשִׂימֵנוּ חֶרְפָּה לִשְׁכֵנֵינוּ, לַעַג וָקֶלֶס לִסְבִיבוֹתֵינוּ" (תהלים מד, יד). אך בלשון חז"ל קִלֵּס משמעו 'שיבח': "למלך בשר ודם שנכנס למדינה והיו הכל מקלסין לפניו שהוא גבור" (מכילתא דרבי שמעון), "ומלאכי השרת מקלסים אותו" (ספרי במדבר). משמעות זו של השורש קל"ס מקורה במילה היוונית Kalos, שפירושה 'יָפֶה'.
http://hebrew-academy.org.il/2015/10/07/שבת-זכור-נחשל/
 

החתולית

New member
נכון לגבי כל מקצוע

ובמיוחד לגבי מקצועות של נותני שירות. למרות שאני לא באמת מבינה את הטענה נגד המלצר הספציפי שתיארת.
&nbsp
אם את מבקשת המלצה על אוכל מאדם מסויים, הוא ממליץ על-פי ההעדפות הקולנריות שלו או על דברים שאומרים סועדים אחרים.
גורגונזולה נחשבת לגבינה בעלת טעם עז,ובאמת לא כולם אוהבים טעמים כאלה.
&nbsp
מה הוא היה אמור להגיד על החציל עם הטחינה? ברור שיש לה טעם חצילי וטחינתי.
&nbsp
לעניין חומרי הגלם. אפשר להכין מנות נפלאות מחומרי גלם משובחים שעברו מינימום טיפול. שפים רבים יודעים זאת.
 
למעלה