טייבל טוק (Table Talk). על אף היומרה – נעים.

ובתמורה אתה תזמין אותי לאיזו מסעדה רומנית טובה בחיפה - או

אול אף בבוקרשט?


אבל בחיאת. עזוב את הכתבה בגלריה. תקרא את שכתבתי. לא אוליגרכים ולא בטיח, לא אינטלקטואלים ולא דה מי קולו. סתם מקום נחמד ותו לא.

שתהיה שנה נהדרת, טעימה ומשכרת!
 
אין מסעדה רומנית טובה בחיפה

מעיין הבירה עם כל הכבוד לא באמת מסעדה רומנית, יותר בית מרזח מזרח אירופאי,
אפרופו השמנא והסלתא:
בבוקרשט המסעדה ב -ה הידיעה כיום שייכת לישראלי ממוצא מרוקאי שגדל בקריות,
הכרתי אותו שהוא כיהן כשף של קזינו פאלאס האלמותי ושירת את הישראלים שצבאו בהמוניהם על הקזינו ונהנו מהתבשילים שלו,
לפני כן עבד כשף בקינג דיוויד בירושלים בירת הנצח,
יוסי חדד כיום בעזרת מימון של בעלי הון מאכיל ראשי ממשלה ושרי חוץ ובמאים רומנים במסעדת היוקרה שלו:ג'וזף
ארוחה לזוג תעלה אצלו בסביבות 140 יורו,

אתה הבנת אילן?
גם בבוקרשט יש אליטה
בכל מקרה בבוקרשט יש המון מקומות לאכול ולאכול טוב עם שתייה מקומית,
בחיפה באמת שאני לא מכיר,
לחטוף סטייק לבן או קבב אצל יוז'י בנביאים לא ממש נחשב מסעדה רומנית,
יונק בקבוץ גלויות מזמן לא עושה לי את זה,
אולי אחרונת הנפילים באזור היתה מסעדת ינקו ודורה,
בכל אופן טוב שהסכמנו על המהות והתוכן, אכן קראתי שוב בעיון את מה שכתבת ואז הדברים נראו לי באופן דומה לשלי,
אז ניפרד ברוח ידידותית
 

tristis

New member
יונק, ממליגה

מעניין לשמוע את דעתך מדוע ינקו ודורה הייתה אחרונת הנפילים, ואיך גלידה יונק כבר לא עושה לך את זה.
ומה דעתך על ממליגה בעיר התחתית?
 
על מסעדת ממליגה אם אני לא טועה כתבתי בזמנו בסוג של הלצה:

זה ברחוב כזה של פעם,רחוב שפעם בזמנים ההם היה מביא עימו ניחוחות של חו"ל(בשמים ג'ינסים ו נעלי ספורט מוברחות)
בקצה הרחוב ישנה תחנת רכבת במבנה בריטי מאבן ירושלמית, את חזית הבניין מעטר לו שעון קיר ענקי שחור לבן שנע באיטיות מרגיזה...
בבוקר שאתה עובר ברחוב הזה אתה נתקל ונתקע לפעמים בכתפי העוברים ושבים(מה שנקרא : יש תכונה ברחוב)הרחוב יחסית לשעות הערב הומה אדם ושאון קולות ובליל של ריחות מתערבבים להם זה בזו....
ואז בשעת ערביים מוקדמת=שעה שכזו שה" צבעים" בשמיים מחליפים כוחות והרקיע נצבע או בעצם משחיר לו לאיטו... הכל לפתע חדל
התנועה דלילה עד מאוד ורק שאריות הפיח על הבנינים שמטים ליפול ורחש הטיח שמתקלף לאיטו מזכיר לך שעד לא מזמן הרחוב הזה היה סואן.
וזוהי בדיוק השעה שנכנסתי ל" למאורה" הזו...
ניחוח של בצל מטוגן הציף את נחיריי...
שלא לדבר על השום ששולט במטבח הזה ללא עוררין
מפת שולחן משובצת באדום ולבן הזכירה לי סרטי מאפיונרים מפאלרמו(רק שוקולד הבאצ'י היה חסר)
באחד מפינות המסעדה ניצב לו מוט נחושת שמשמש לתליית גרדרובה...
בזווית העין הבחנתי בכובע לבד איכותי של פעם....
המתנתי לראות שמא האמפרי בוגרט הגדול יקום מאיזה שולחן ישאיר תשר נדיב ובזווית פיו יבצבץ חיוכו העגמומי משהו.... ואז יחבוש את הכובע וימשיך בסיור בעיר הכרמל....
לאכזבתי זקן חסר שיניים מגובן קמעה היה האיש בעל הכובע
הזמנתי לי נתח של קוסטיצה חמה מהתנור....
כדי שלא ישעמם לי הזמנתי לי בקבוק " שפריץ" שזה בערך כמו משקה הפלאים הסגול של דנידין....
אתה מזמין בקבוק יין ומייצר ממנו שניים.....ממש קסם..
יין חמצמץ של כרמל הוק שנמזג לכדי שני שליש או מחצית הכוס ב ליווי סודה מבעבעת גורם לך לחייך ללא כל סיבה חיוך סתמי...
סלא איקרה טרי מוצא את מקומו חיש קל על פרוסת לחם שחור וטרי...
פלפלים קלויים כמו ומשמשים תפאורה הולמת למפת השולחן האדומה...
עגבניות חמוצות וכבושות כאלו שאם אתה נוגס בהן אתה עלול להשפריץ שפריץ הגון עד לזוג הזקנים שמפלרטט לו בשולחן ממול....
ואז בדיוק שאתה מבושם במידה הנכונה מגיע נתח הקוסטיצה נוטף השומן..
המקום הזה מעוצב כל כך רטרו ששילמתי תשר כמעט וחיפשתי כמה לירות בארנק
לפעמים אפשר להנות ממסעדה רומנית של פעם ללא כל הפיוז'ן ושאר השמות המפוצצים.....
מה עוד שלפעמים אני לא במוד של לסעוד עם " ספריות" שממלאות את החלל בסיפורים על הכתבה האחרונה ב" לאשה" או על הלק הסגול החדש של " רבלון" ומה זה לעזעזל הוורוד פוקסייה הזה שהן מדברות עליו תדיר?.....
לפעמים עדיף לסעוד מול קשישים.....
 

pix37

New member
לאון ויוז'י-למי שמתגעגע למסעדות הרומניות של פעם

מקום שקפא בזמן במובן החיובי של המונח. אותו גריל מן על הגריל כבר 40 שנה. אין נקודת בגריל שהוא לא מכיר את החום המדויק בה. מבחר בשרים מצומצמם ואיכותי מאוד, כאשר בכל מקרה אסור לפספס את הקבבים, שמדגימים בדיוק מהו קבב רומני ובמה הוא נבדל מהמזרחי (28 שח לארבעה קבבים גדוליםומעולים) חמוצים תוצרת בית. סלט חצילים עם סלק (לא נתקלתי כמוהו באף מקום אחר) יהב מול מצנע במהומות אוקטובר 2000 מצנע יצא לרחוב ועצר את המהומות במו ידיו, יהב מסתמך על הודעות דובר סותרות ועל אנשי מנגנון אשר יפעלו עבורו. הוא אינו מנהיג הוא קצין מטה וחבל. יש גם צ'יפס נהדר (חתוך במקום) למכורי הפחמימות. מומלץ בחום.
 
למה ככה? נשאר יחד ברוח ידידותית!


ולגבי מסעדות רומניות בארץ: אתה חושב שהז'אנר הולך ונכחד? נכדיי כבר לא יזכו לטעום מסלייטה או מקוסטיצה ראויים? מעניין יהיה לשמוע את דעתך, כמו גם את תשובתך לשואל מעליי.
 
זהו שאני לא חושב-אני בטוח, זה ז'אנר שנכחד

אין מה לעשות, זו דרכו של העולם.
בזמנו היו כמה וכמה מסעדות טובות שלא בכולם יצא לי לאכול,היו כמה אף בתל אביב רבתי,
בחיפה ובקריות היה ציבור עולים גדול שבא לא מכבר מרומאניה וסבא שלי עליו השלום היה אחד שהכיר כל טבח או גרילמן ראוי,
היה לו כמה באסטות בשוק-הרוכלים בחיפה, ממש צמוד לקפה גלידה יונק,
הרומנים שלטו אז בחיפה בשוק הפשפשים וגם כמובן בהחלפת הכספים ברחובות: הבנקים או רחוב שרה,

את מעיין הבירה עוד בתקופתו של הסבא של שלומי הוא פקד רבות והיה בן בית שם,
עם הזמן הטבע עושה את שלו, אותם עולים שזה מכבר באו לארץ-ישראל נאספו אל האדמה והדרישה לסוג הזה של אוכל הלכה ופחתה.

אני מודע שכיום יש כמה מקומות טובית לאוכל רומני שיש בהם נקניקיות בכלל לא רעות(מעיין-הבירה) או מיטיטיי עשוי היטב.
עדיין , זה לא זה.

רומניה היא מדינה גדולה יחסית בשטח ומבחינה טופוגרפית היא נראית כמו שהרומנים מכנים אותה:bereket de flores
הכוונה שמפת רומניה מזכירה זר פרחים שבתחתיתו אסוף וצר יחסית-דרום רומניה ולמעלה רומניה מתפזרת ומתרחבת מערבה ומזרחה,
בגלל הטופוגרפיה ובגלל העבר המלחמתי של רומניה והכיבוש הטורקי וכל הסיפוחים והסכמי השלום רומניה מושפעת מהמון מטבחים:
טורקיה בראשונה, בולגריה, הונגריה, סרביה וקצת מאוקראינה סלאש רוסיה,
בערים מסויימות ברומניה ניתן לאכול מאכלים ומשקאות ייחודים רק לאותו חבל-ארץ.

בעיקר מה שלא ניתן להביא לישראל זה את חומרי-הגלם, למשל גבינות נהדרות שרועי הצאן והצ'ובאנים חובצים במערות בהרי הקרפטים, גבינות כמו בורדוף או ברינזה וגם קשקבל לעולם לא יהיו כמו גבינות צהובות מפלסטיק של " תנובה"

גם היום הכל לחוץ כאן ותובעני, שם עדיין יש כבוד לזמן הפנאי ושהולכים למסעדה הכל שם באיזי, פה גם במסעדות הכי נחשבות ניתן לראות אנשים לחוצים שמביטים במחשב האישי או בסמסונג ולא באמת נהנים מהסעודה,
אני למשל אוהב מרק בטן, לא בהרבה מקומות ניתן לאכול מלבד כמה מקומות של בולגרים ביפו,

יש מסעדה אחת שברח לי שמה שנמצאת כיום ביפו היכן תיאטרון נגה ושכנה בזמנו סמוך לטיילת אם אני לא טואה בפינת סלמה או ברחוב קאויפמן?
שם יש מדי פעם ערבי פולקלור וזימרה כי בעלת הבית זמרת במקצועה, אולי שם אהנה באמת,
אגב ברחוב בן מאביגדור גם יש את "בוקרשט" מסעדה בהחלט טובה ,
בחיפה?
לא, ממש לא
את ינקו ודורה ציינתי כי היא לדעתי אחרונת המוהיקנים של הסוג הנכחד הזה של מסעדות,
הקליינטים של הז'אנר הזה נעלמו כאמור והדרישה השתנתה,
אז יכלת לאכול דג אפוי עם מטוגן ורוטב שום מעורבב עם מעט שמיר זה היה ממרח אלוהי לכל דג תפל ,
סוג של מוז'די עם תוספת של שמיר קצוץ
העידן הזה היה ונגמר, לפחות בחיפה רבתי
 
נספח קטנטן

רומניה אולי היא לא איטליה, אבל גם באיטליה וגם ברומניה בחבלי הארץ ובמחוזות הרבים יש לתושבים שפה משלהם,
באיטליה השפה בנפולי היא אמנם איטלקית אבל בניב שונה לגמרי ממילאנו לדוגמה,

ברומניה זה גם ככה,
למשל בדרום רומניה בחבל שנקרא:אולטניה מדברים בלשון עבר במקום בזמן הווה,
במקום להגיד:amfost- הייתי , הם אומרים:fusay
הרומנים מגחכים על תושבי אולטניה,
המאכל האהוב שם באולטניה זה הירק הידוע:כרישה או פארסה, מה שכן קציצות הפארסה שם נפלאות, זה נובע מהקרבה לגבולות בולגריה וסרביה,
בטרנסילבניה אין על הפטלינקה, משקה אלכוהולי מזוקק וחזק שמפיל כל גבר,

בסיביו מיוצר הנקניק הידוע,
בחבל הארץ מולדובה לא במדינה שנקראת מולדובה יש שפה שנשמעת כמו בכי, הם כאילו מדברים ובוכים בו זמנית חחח
השפה הרומנית הנקייה ובעלת הדקדוק וההגיה הנכונה ביותר מדוברת בעיר הבירה בוקרשט, אותם מבין כל זאטוט ,הפונטיקה ברורה והכל נהיר,
אחד הדברים שאני משתוקק לאכול פה וזה ממש עוגה פשוטה היא עוגת הקוזונאק שסבתא שלי אפתה כל ערב-שבת,
בנימה זו אברך את כולכם בשבת-שלום ובחג שמח
 
רפסודיה רומנית, עליה אתה מדבר, נסגרה לפני זמן מה, לפחות לא

נמצאת במדרחוב הסמוך לתיאטרון נגה. חבל מאד, אהבתי את המקום. אולי עברו לאנשהו? הלוואי, אבל כבר שנה וחצי אין איזכור אודותיהם באינטרנט.

בוקרשט - מעניין, בדיוק לפני כמה ימים חזרתי בלילה מתיאטרון תמונע וראיתי הרבה אנשים שמחים בתוך ומחוץ למסעדה הזאת - שראיתי אותה בפעם הראשונה! אמרתי אל בתל לווייתי שצריך לנסות אותה פעם, ועכשיו, מששמעתי ממך שהיא טובה, אממש את הכוונה.

הצורה היפה והפיוטית בה הספדת את ז'אנר המסעדות הרומניות כמעט גרמה לי להשלים עם רוע הגזירה ברוח קהלת (עץ לכל חפץ וגו'). תבורך!
 

יויו13

New member
סמואל יתכן ואם תכנס לקבוצת

,שורשים רומנים " 15000( חברים)בפייס תשנה את דעתך לגבי עתיד המסעדות הרומניות .הדור השני והשלישי של ילידי רומניה כן מנסה ומתרגש לשמר מעט מסורות של טעמים ואוכל.
 
אילן כמה היית חסר

הדו שיח בינך לבין ספייד זה אס (אולי ג'וקר) בטוח לפורום
שמח שחזרת
שנה טובה
 
זה גם אס (סמואל) וגם ג'וקר (אנוכי), שניים במחיר אחד


תודה רבה על המלים החמות! מאד בא לי להתמיד בנוכחות בפורום שכמה וכמה דמויות בו יקרות לי מאד, אם מהיכרות ריאילת ואם מהיכרות וירטואלית. אבל החיים לפעמים חזקים מהרצונות שלנו. אבל מקווה שיסתייע. אבל נחיה ונראה


בכל מקרה - שנה טובה וטעימה!
 
ג'וקר או אס - מה זה משנה. את שניכם תענוג לקרוא וכשזה

פינג פונג ביניכם, אז בכלל.
לשניכם.
 
אחד זוכה שני בוכה חחחח

תודה על המחמאות לאילן ולי, זה לא היה מתוכנן, אילן זה אחד שאני אוהב "להרים לו להנחתה", הבעיה במרכאות שאילן בחור מנומס ונבון ועוצר את עצמו .
בכל מקרה קטונתי להיות אס או ג'וקר ,בטח כאן בפורום של אניני-טעם כמוכם,
עדיין נחמד לקבל משוב
 
למעלה