סיור בעכו
בבוקר הצטרפנו לסיור של הפורום בעכו. את הסיור ארגנה נורית פורן, שמעבירה סיורים קולינארים וסיורי שווקים בארץ ובעולם. את הסיור בעכו העביר יחד איתה אוסאמה דלאל, שהתגלה כאדם מקסים, עם ידע נרחב בהקשרים היסטורים ותרבותיים של עולם האוכל, והיה מרתק לשמוע אותו מדבר על אוכל מזווית שהיא פחות מוכרת לי וגם לראות אותו לא מסוגל להסביר על אופן הכנה של אוכל בלי לעשות את התנועות המדוייקות של ההכנה בידיים
פתחנו בחומוס אל עבד אבו חמיד, מסעדה של אישה עם סיפור חיים מיוחד, והשם עושה לה עוול כי היא לחלוטין לא חומוסיה. אמנם טעמנו שם גם חומוס, אבל מדובר על אוכל ביתי מהמטבח שאותו היא הכירה כשגדלה (אביה ז"ל היה מסעדן ותיק בעכו) ואנחנו זכינו לטעום מהגירסה שלה לארוחת בוקר (רמז: הכי לא ביצה-גבינה-סלט שיש) ועשה לנו חשק להגיע פעם גם לצהרים.
בדרך לשק עצרנו במאפיה של אבו עדנאן שכבר כמה עשורים מכין פיתות בטאבון ענקי (משהו כמו שני מטר עומק). תיקון קטן לחתולית - הפיתה הראשונה היתה ממרח פלפלים ולא עגבניות, והיא היתה לי הפחות מעניינת. השניה זעתר וסומאק - מעולה, עם חמיצות נחמדה. מסתבר שבתקופה שלא כל בית יכל להרשות לעצמו תנור, כל משפחה יכלה להגיע אליו עם toppings משלה והוא היה אופה להם את הפיתה שלהם... עולם אחר.
עוד בדרך לשוק ביקרנו בבית של בשלנית עכואית שהכינה עלי גפן שמתבשלים בשומן כבש. מדובר בעלי גפן דקים יותר מהמוכר, לא השמנמנים שמוכרים לנו מהמעדניות של לווינסקי. לא מזמן פגשתי כאלה דווקא במסעדה טבעונית ברמת החייל, רק שבטבעונית המילוי היה דביקי ברמות שדרשו גילוף שיניים אחרי הארוחה. כאן המילוי היה מושלם, וטעם הכבש בהחלט הורגש.
אבל ההיילייט לדעתי היה התבשיל השני שלה, סוג של רטטוי על בורגול. זה מסוג המאכלים שאי אפשר להבין מקריאה. זה חייבים לטעום. ההגדרה של שלם שגדול מסכום חלקיו זה בדיוק זה. סך הכל מה יש שם? קצת בורגול. ירקות מאודים. אבל כל מי שאכל מזה קיבל ליטוף בפה מהתבשיל. זה היה מנחם ומלטף ובאמת שקשה לי להסביר את זה במילים. לפני הסיור הבטחתי לעצמי לטעום מכל דבר קצת כדי לא להתמלא אבל מהרטטורגול הזה אכלתי צלחת שלמה והיה קשה להפסיק.
בשוק פתחנו בחנות תבלינים של מרוואן שהרביץ בנו את תורת התבלינים. מכל קופסה שהוא פתח השפריץ אחרי ריח של הדבר האמיתי. החל מהפלפל הכי פשוט ועד תערובות כמו בהרט, וכו'. איש קסום ומיוחד שקיבלנו ממנו הרבה טיפים.
ממש ממולו - כדורי הזהב של שמסייה. השיחוק שם היה לימון כבוש שהוא מוסיף למנה. פייר, די פחדתי מהלימון הזה. בדרך כלל לימון כבוש לא עושה לי טוב, במיוחד בסלטים שאני נתקל לא פעם במוקשים המרירים האלה ומקלל את מי שבמקום לזרוק את הקליפות לפח החליט להרוס לי את הסלט עם קליפות הלימון האלה, אבל אני חייב להודות שכאן - הלימון "עשה" את המנה.
המקום היחיד שהכרתי מבין המקומות של הסיור היה הממתקייה של קשאש, שבזמנו האישה גילתה לנו. בעיקרון אני לא איש של כנאפה, ובעיקר אני לא אוהב אוהב שמרטיבים אותה עם כל המי סוכר האלה. כבר בביקור שעשינו בזמנו אצל קשאש אהבתי את הכנאפה שלהם, והיא מסווגת אצלי כאחת הבודדות שאני ממש אוהב. הם לא מגזימים בהרטבה שלה והיא ממש מוצלחת.
כאן קיבלנו את הבונוס להכנס אל מאחרי הקלעים, ולראות איך מכינים את הכנאפה בשידור חי. האישה (ואני יודע שעוד כמה בדיור) לא חיבבו את ההגשה של הכנאפה בתוך בייגלה עם שומשום. לי זה דווקא היה נחמד, אם כי אני חייב להודות שזה משהו קצת אחר מההנאה שיש בכנאפה as is, כי בכל זאת הבייגלה והשומשום "דוחפים" את עצמם קצת באגרסיביות למנה. כיוון שמראש התכוננתי לכך שזה הולך להיות משהו קצת אחר, אהבתי את השילוב, אבל אין ספק שבביקור הבא בעכו אני אחזור לגירסה הרגילה בצלחת.
בחנות הדגים אוסאמה קצת איכזב על זה שלא הכין לנו את הסביצ'ה בעצמו, כנראה בגלל שהוא היה עסוק מדי בהתפרעות על הדגים... אבל לפחות קיבלנו את האוסאמה שואו, שעליו קראתי תמיד בדיווחים על "דלאל" שבה הוא יוצא לאורחים וממש מאכיל אותם, אז פה הוא האכיל אותנו בביצי סרטנים... זה היה... something else.
בחנות הממתקים של עלי כבר חישבתי את השעות שיש לי עד ארוחת הערב, אז כמעט ולא נגעתי, אבל לפי מה שראיתי המשתתפים האחרים רוקנו לו חצי דוכן, והכל אצלו נראה מעניין ובמחירים די מגוחכים.
חזרנו לקחת את התבלינים ומשם הביתה, לתת לבטן לנוח. מקווה שיהיו עוד סיורים כאלה כי זה היה ממש ממש כיף, ותמיד כיף להכיר עוד אנשים שהאוכל הוא עולמם.
תודה לחתולית על האירגון!