פלעצל לזכרה של סבתא
ביום שבת התכנסנו המשפחה המורחבת לארוחה לזכרה של סבתי שהלכה לעולמה לאחרונה.
כל אחד מבני המשפחה הכין מאכל שהיה מזוהה עם סבתי ואהוב עליו במיוחד.
אני החלטתי לנסות לשחזר מאפה שהיא הייתה מכינה כשהייתי ילד.
השם המשפחתי היה פלעצל. עם השנים ביצעתי חיפוש ומחקר על המתכון וראיתי שיש כמה גרסאות וכמה שמות. חלק מהמתכונים מדברים על מאפה וחלק על עוגיות.
בכולם העקרונות החוזרים - בצק, בצל ופרג.
החלטתי להכין את המתכון בתצורה שבה אני זוכר כמאפה שמרים רך והרבה בצל ופרג. מעל היינו מורחים חמאה בשכבה עבה (הזקנים גיחכו ואמרו שזו הייתה מרגרינה).
מכיוון שהארוחה הייתה בשרית הכנתי בצק שמרים ללא מוצרי חלב:
0.5 קילו קמח לבן
0.5 קילו קמח ללחם
1/3 כוס שמן צמחי
2 ביצים
1 כף מלח
1 כף שמרים יבשים
1/3 כוס סוכר
מים פושרים (מוסיפים עד שמתקבל בצק רך ומעט דביק)
לציפוי:
1/2 כוס שמן צמחי
3 בצלים
2/3 כפית מלח גס
פרג שלם (לא טחון)
במיקסר מכינים בצק רך ומעט דביק. מעבירים לקערה משומנת להתפחה.
קוצצים את הבצל לקוביות בינוניות בגודל ומבשלים במים רותחים ל-3 דקות.
מסננים את הבצל ומעבירים לצנצנת זכוכית. מוסיפים לצנצנת את השמן ומכניסים למקרר ליום לפחות.
משמנים תבנית אפייה קלות ומעבירים עליה את הבצק למרכז.
בעזרת האצבעות מותחים את הבצק עד לקצה התבנית ועושים גומות עם האצבעות.
מפזרים את הבצל על הבצק (בלי השמן של ההשרייה)
מפזרים בנדיבות פרג ומלח גס.
מניחים להתפחה נוספת במשך חצי שעה.
אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 25 דקות. מעבירים את התנור למצב גריל עליון ואופים עוד 3 דקות עד שמשחים מעט למעלה.
יוצא מאד טעים.
המבוגרים אמרו שהגרסא של מאפה שלם בתבנית הגיעה בשנים מאוחרות יותר. לטענתם בעבר סבתי הייתה מכינה מאפים אישיים בצורת עיגול, כאשר המילוי היה רק בגומה הפנימית.
זה די מזכיר את גירסת הביאלי שקראתי עליה הרבה באינטרנט.
ביום שבת התכנסנו המשפחה המורחבת לארוחה לזכרה של סבתי שהלכה לעולמה לאחרונה.
כל אחד מבני המשפחה הכין מאכל שהיה מזוהה עם סבתי ואהוב עליו במיוחד.
אני החלטתי לנסות לשחזר מאפה שהיא הייתה מכינה כשהייתי ילד.
השם המשפחתי היה פלעצל. עם השנים ביצעתי חיפוש ומחקר על המתכון וראיתי שיש כמה גרסאות וכמה שמות. חלק מהמתכונים מדברים על מאפה וחלק על עוגיות.
בכולם העקרונות החוזרים - בצק, בצל ופרג.
החלטתי להכין את המתכון בתצורה שבה אני זוכר כמאפה שמרים רך והרבה בצל ופרג. מעל היינו מורחים חמאה בשכבה עבה (הזקנים גיחכו ואמרו שזו הייתה מרגרינה).
מכיוון שהארוחה הייתה בשרית הכנתי בצק שמרים ללא מוצרי חלב:
0.5 קילו קמח לבן
0.5 קילו קמח ללחם
1/3 כוס שמן צמחי
2 ביצים
1 כף מלח
1 כף שמרים יבשים
1/3 כוס סוכר
מים פושרים (מוסיפים עד שמתקבל בצק רך ומעט דביק)
לציפוי:
1/2 כוס שמן צמחי
3 בצלים
2/3 כפית מלח גס
פרג שלם (לא טחון)
במיקסר מכינים בצק רך ומעט דביק. מעבירים לקערה משומנת להתפחה.
קוצצים את הבצל לקוביות בינוניות בגודל ומבשלים במים רותחים ל-3 דקות.
מסננים את הבצל ומעבירים לצנצנת זכוכית. מוסיפים לצנצנת את השמן ומכניסים למקרר ליום לפחות.
משמנים תבנית אפייה קלות ומעבירים עליה את הבצק למרכז.
בעזרת האצבעות מותחים את הבצק עד לקצה התבנית ועושים גומות עם האצבעות.
מפזרים את הבצל על הבצק (בלי השמן של ההשרייה)
מפזרים בנדיבות פרג ומלח גס.
מניחים להתפחה נוספת במשך חצי שעה.
אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 25 דקות. מעבירים את התנור למצב גריל עליון ואופים עוד 3 דקות עד שמשחים מעט למעלה.
יוצא מאד טעים.
המבוגרים אמרו שהגרסא של מאפה שלם בתבנית הגיעה בשנים מאוחרות יותר. לטענתם בעבר סבתי הייתה מכינה מאפים אישיים בצורת עיגול, כאשר המילוי היה רק בגומה הפנימית.
זה די מזכיר את גירסת הביאלי שקראתי עליה הרבה באינטרנט.