אֲפִלּוּ הוּא נוֹטֵל אֶת נַפְשְׁךָ

אֲפִלּוּ הוּא נוֹטֵל אֶת נַפְשְׁךָ

בבחני אז את נפשי, איש נפש חסיד תמים, אם אוכל לעמוד בניסיון כמשפט ”בְּכָל נַפְשְׁךָ וּבְּכָל מְאֹדֶךָ“ (דברים פ"ו) מצאתי נפשי מסכמת להישרף באש, כמו שנשרפו כל קדושי ישראל - על קידוש השם בגזירות השמד. אבל ראה זאת! לא יכלה נפשי להסכים בשום אופן: מה יהי אם בעמדי בשוק, אמצא שעטנז בכותונתי? הרי חייב אני להתפשט תיכף ומיד ערום! כמו בפירוש ”אמר רבי יהודה: המוצא כלאיים בבגדו פושטן אפילו בשוק!“ האומנם כן אעשה - וכל העם ירוצו אחרי כמשוגע? בשום אופן לא יכלה נפשי להסכים על זה. להישרף באש על קידוש השם - הבה כן אעשה! אבל להירדף מכל העם כאחרי משוגע בשביל שעטנז שמצאתי בכותונתי? …אהה!! אוי ואבוי! נפתולי אלוהים נפתלתי, עם נפשי ולא יכולתי. הוי, נפשי! נפשי! הן חייב אני לעשות כן! למען השם! ולמען השם, ושוב פעם למען השם! - אך אין זה הולך. בשום אופן לא יכולתי לפתות את נפשי שתסכים לי על מעשה למען השם כזה. היות ¬- סקול, שרוף, הרוג, החוק, למען קידוש השם - נפשי מסכמת. אבל היות משוגע וכל העם ירוצו אחרי למען השם, לפי ששעטנז מצאתי בכותונתי, - על זה בשום אופן אין נפשי מסכמת. אולי הגאון מווילנה יכול היה לעשות כן. לפי שלגאון כמוהו, יפקוד העם את גודל חסידותו, ולא יחשבוהו למשוגע. אבל הדיוט עני בישראל כמוני, אשר אם אעשה כן, בודאי לא יפקדו לי את חסידותי, אלא פשוט למשוגע יחשבוני, וירוצו ויצחקו לאידי. אוי לי! אנא אני בא - אם אעשה כן? לא שאלתי את הגאון מווילנא: מה היה עושה אילו היה הוא - אדם פשוט עני כמוני? אבל את נפשי שאלתי - ונפשי לא הסכימה על זה בשום אופן. אבל אוי ואבוי! הלוא חייב אני לעשות כן!” ומוטב יהי שוטה כל ימיו ואל יהי רשע שעה אחת לפני המקום“ ודאי טענתך טענה! אבל מה לעשות עם הנפש המורדת? בשום אופן איני יכול להוציא ממנה הסכמה. מה אומר לכם, אחיי חביביי! הרבה עינויים סבלתי מפני בחינת הציור האכזר הזה. נהפכו עליי ציריי במוחי. אשר אם לא נשתגעתי מטירוף הרהורי בזה, היה זה נס מן השמים. (יהודה צבי לוין - תעודת השתלמות אנושית, עמוד 470)

את כל זה הוא כתב

כדי להראות את גודל צידקותו -שלהישרף הוא היה מוכן .כדרך הרבנים אשר עוטפין את מגלומניותם באיצטלה של ענווה . ולא עוד אלא ,שאיני משוכנע כלל שהוא היה עולה על המוקד .

אJוכי

New member
הוא לא היה הראשון....

קדם לו הרמב"ן שכתב שאדם מסוגל להישרף על קידוש ה' אבל לא מסוגל לעמוד בייסורים על קידוש ה'. למרות שזה לא בדיוק מה שכתב יהודה צבי לוין יש בכך דימיון מסויים. לדעתי.

בן דורו נשאל על דרכו העקומה

ואף הוא עבר למתקפה. ושאל את איש שיחו שהיה רב באחד העיירות איך היה מסתדר עם דברי רב יהודה הללו ? ומשהלה החזיר את אותה שאלה, למרות שהיו ברחובה של עיר בחוצותיה של העיירה מאמעל, הלה לא היסס להתפשט בראש כל חוצות. ומדובר ברבם של טרוצקי ועזריאל קרליבך עורך מעריב לשעבר.

answers2

New member
וואלה איזו פיסת טריוויה!

מיהו זה ואיזהו שהיה רבם של שני אלה?

answers2

New member
רק לוודא,

ב"טרוצקי" אתה מתכוון לטרוצקי טרוצקי? לב דוידוביץ'? אמנם מכל מנהיגי המהפיכה , את תולדות חייו אני מכיר הכי פחות, אבל בניגוד לרבים מראשי הקומוניזם הרוסי (בולשביקים ומנבישקים כאחד) חשבתי שהוא אחד מהיחידים שלא קיבל חינוך ישיבתי כלל ועיקר. בתור פריק של הנושא , אהיה אסיר תודה אם תלמד אותי אחרת (בליווי אסמכתאות כלשהן|) והערה : עזריאל קרליבך לא היה "סתם" עורך מעריב לשעבר, אלא מייסד מעריב. כ"כ היה אינטלקטואל מדהים , יהודי בכל רמח , אוהב ישראל בכל ליבו , ותלמיד חכם לא קטן בכלל.

אכן כן

נסה לחפש בספר תנועת המוסר לדוב כץ. בערך הסבא מנוברדוק. אגב לפני כמה שנים נפרט אחד משרידי תלמידי הסבא. בשם הרב אורלאנסקי. ובספר שהוציאו בני משפחתו מובא סיפור מעניין. שתלמידי הישיבה אשר חלונותיה פנו לקרמלין, קיבלו פקודה להחריש בזמן ניאומו של טרוצקי. כמדומני בפני הצבא האדום בעת מלחמת העולם הראשונה. ורק פתי יאמין שהם חדלו מזעקותיהם ושאגותיהם. הם רק הפטירו "עד מתיי יימלוך מלך אביון" והמשיכו בתלמודם כאילו לא אירע דבר.

answers2

New member
אם אתה אומר. אבל

לי זה נשמע כמו אגדה אורבנית. מכל מקום ,נוברדוק וטרוצקי על שלל אפשרויות האיות שלהם אינו מניב כל תוצאה באינטרנט המאפשרת אישור המידע הזה. אמנם לא ראינו אינה ראיה, אבל הייתי מצפה למידע מדהים שכזה למצא את דרכו לאינטרנט.

בעיניי הדבר תמוה שבעתיים

הדבר ידוע שבנוברדוק פיתחו את כישרון הדיבור. וטרוצקי הועף מהישיבה על שהשתמש בכישרון זה לרעה. וע"ז אחד מראשי ישיבת נוברדוק טוען שאילו פתחו ישיבה באיזור מגוריו, או אז היו חוסכים את חורבן היהדות. אנסה להשיג מהמוקטעה כמה קבצים במורמט pdf מאגר הספרים הסרוקים "אוצר התורה"

answers2

New member
טוב. אם תצליח אודה לך מאוד.

השקעתי עכשיו לא מעט זמן בנסיונות לאתר מידע כזה, ונכשלתי בגדול. הנסיון שלי מלמד שדבר כזה לא יכול להיות סודי , ולכן אני נוטה לסבור שמדובר בעוד שמועה דוסית לא מבוססת. אם אכן תצליח למצוא אסמכתא רצינית לעניין , או אפילו נקודת משען שתוכל להוות בסיס לחקירת מקור השמועה, גדול יהיה שכרך בזה ובבא.

ר´ יוסף יוזל הורביץ

האיש בעל החוריים המכונה הסבא מנוברדוק. אגב יש עליו סיקור נרחב בהארץ 1929 מאת נשיא בית המשפט העליון ד"ר משה זלברג.

די מספיק

מספיק לריב תמציאו את ההסטוריה איך שאתם רוצים העבר עבר ואיננו יכול למחות או להגיב על ההשמצות

למעלה