מאמר חביב, פשוט להבנה, ומסביר בצורה
מצויינת, עם זאת מקריאה שלו ראיתי שם כמה דברים שראויי לתקן..
מספר תיקונים למאמרך:
(1) רשמת שם: "ברוב המקרים התוצאה של מוטציה אקראית כזו היא הרת אסון ומתקבל שינוי לרעה – יצור מעוות ונכה הסובל מפגם כזה או אחר. אבל בהסתברות מסוימת, אחת לכמה אלפי מוטציות, מתקבל שינוי לטובה" -- שני טעויות: 1. האבולוציה ברוב המקרים יוצרת מוטציות שהם נטרליות. יש כ-175 מוטציות נטרליות, כ-3 מוטציות שליליות, ומספר מועט יותר מוטציות מועילות אצל בני אדם. 2. מוטציות שליליות הם לא בהכרח מוטציות קטלניות, הם יכולות להוריד מסיכויי השרידות של הפרט, אבל *לא בהכרח* לגרום למותו. לכן, "ברוב המקרים התוצאה של מוטציה אקראית היא נטרלית, בחלק מהמקרים היא שלילית, ובחלק אחר היא מועילה" יהיה יותר נכון לרשום.
(2) עוד טעות עשית בקטע הזה -- "כל מוטציה גנטית יכולה להזיז את הכדור בצעד קטן מאד לאחד הכיוונים. מכיוון שהמוטציות הן אקראיות לחלוטין, רוב הסיכויים שסידרה של מוטציות תדחופנה את הכדור הלוך ושוב באותו האזור, והיצור שלנו לא ישתנה בהרבה." -- ההפך הסבירות שתיפול מוטציה נקודתית באזור מסויים בגנום ומיד אחריה תיפול מוטציה נקודתית באותו מקום בדיוק שתשחזר אותה הוא סיכויי אפסי. תחשוב למשל על הרצף הגנטי הבא:
CGATCGATCGTAGCTAGCTAGCTAGCTAGCTAGCTAGCTA
נפלה כעת מוטציה ושינתה את האות המודגשת. וכעת הרצף הגנטי נראה כך:
CGATAGATCGTAGCTAGCTAGCTAGCTAGCTAGCTAGCTA
כעת הסיכויי שתפול מוטציה בדיוק באותה אות, ותשנה את A חזרה ל-C הוא סיכויי אפסי ולא סביר, ולכן המטפורה של הכדור איננה נכונה.
(3) המטאפורה של הכדור הנע בהרים גם היא שגוייה, היא מניחה שלאבולוציה יש מצב סופי, כלומר: ברגע שהכדור הגיע לתחתית הוא כבר לא יכול יותר לרדת למטה, וזאת טעות.
(4) עוד טעות ראיתי בקטע הזה -- "הרבייה המינית הומצאה לפני כ-1.2 מיליארד שנה" -- טעות, חד-תאיים גם מבצעים רביה מינית ותהליך כזה נקרא
קוניוגציה, כך שרביה מינית לא "הומצאה" בשלב כלשהוא, היא התקיימה החל מהרגע הראשון שהופיעו החד-תאיים.
(5) בסיום מאמרך, ציינת שם -- "140 מיליון שנה – הדינוזאורים בעלי הנוצות הראשונים." -- לא מדוייק, הציפור הראשונה שנמצאה היא הארכיאופטריקס והיא תוארכה כבת 150 מיליון שנה.
וכמה הערות:
(א) לגבי הומו-ארקטוס שציינת במאמרך חשוב להדגיש שהומו-ארקטוס למרות שמו לא היה ההומנואיד הראשון שהלך זקוף, ההומונאיד הראשון שהזדקף היה האוסתרולופיתקוס אפרנזיס, ואת זה אפשר לראות מהמאובן המפורסם - Lucy.
(ב) ציינת שם את האדם הניאנדרתלי, וראוי להדגיש את ההבדלים ביננו לניאנדרתלים: לנאנדרתלים יש גולגולת ארוכה, העצם שבאזור הגבה מובלטת בשונה מהומו-ספאינס-ספאינס, לנאנדרתלים עצמות כבדות יותר.
ניתן לראות כאן אילוסטרציה של אדם ניאנדרתלי מול הומו-ספאינס-ספאינס.
(ג) ציינת שם שהאדם הניאנדרתלי לא היה אחד מאבותינו אלא קרוב משפחה, ויש להדגיש שהאדם הניאנדרתלי
בטוח לא היה מאבותינו בדיקות מעבדה השוו mtDNA שהוצא מתוך האדם הניאנדרתלי לבין mtDNA של האדם המודרני, לבין mtDNA של שימפנזה הבדיקות קבעו שהניאנדרתלים לא היו אב-קדמון של האדם המודרני, אלא מין שהתקיים בפני עצמו. ראה כאן - 1.
http://www.genetics.wisc.edu/courses/spring04/566/files/krings.pdf 2.
http://www.pnas.org/cgi/content/full/96/10/5581 (ד) רשמת שם -- "כפי הנראה שינויים אקלימיים שהתרחשו לפני קרוב לשני מליון שנים גרמו לאבותינו הקדומים להימצא בסביבה שונה מזו לה הסתגלו, ובמקום יער מלא עצים ופרות היו צריכים להסתגל לסביבת סוואנה מישורית ברובה. בכדי לשרוד הם היו צריכים להסתגל להליכה בעיקר על הקרקע, מה ששינה את יציבתם" -- ופה אני בספק, אני לא בטוח ששינוי הסביבה הוא זה שגרם לפיתוח הזקיפות.