אבולוציית השפות

yoka333

New member
אבולוציית השפות

אודה למי שיואיל בטובו להציג בפניי סקירה כללית ומתומצתת של התפתחות השפות,מאז החלו לתעדן. גם קישור יתקבל בברכה. יוני:}
 
In principio erat verbum... ../images/Emo8.gif

אוקיי,ברצינות. הבלשנים מניחים שבהתחלה הייתה שפה שנקראת "הודו אירופית", שממנה נוצרו גם הסנסקריט וגם כל (או רוב) משפחות השפות האירופאיות. בשלב הרבה יותר מאוחר (אני מדלגת באלגנטיות על פני בערך 30,000 שנה) אפשר כבר למצוא באירופה: לטינית, גרמאנית ופרוטו-סלאבית. את הלטינית הביאו איתם הרומאים לכל מקום שאותו כבשו (וכידוע זה היה בערך חצי מה-oikomene), ולאחר נפילת האימפריה במערב הלטינית בכל אחד מהמקומות האלה התערבבה בניב הגרמאני של ה"ברברים" באותו מקום, מה שהוליד את כל הוריאציות הורנקולריות למיניהן. ד"א, בימי הביניים לא היו איטלקית, צרפתית, ספרדית וכיו"ב, אלא: איטלקית בניב טוסקנה, איטלקית בניב רומא וכיו"ב. רק הצנטרליזציה של מדינות הלאום במאה ה-19 הולידה "גרסה רשמית" לכל שפה, אבל זה כבר עניין אחר. איפה הייתי? אה, כן. בארצות מסוימות, שבהן השליטה הרומית הייתה רופפת יותר או לא קיימת, הגרמאנית שלטה בכיפה באופן כמעט מוחלט, וזה מה שהוביל להתפתחותן של שפות כמו גרמנית, הולנדית, אירית וכו'. ולגבי מזרח אירופה, השפות הסלאביות התפצלו ממה שמכונה אצל הבלשנים Old church Slavonic (אין עדות כתובה לשפה קדוה יותר) לשפות סלאביות מזרחיות (רוסית), מערביות (אוקראינית, פולנית, צ'כית) ודרומיות (סרבית, קרואטית), כאשר גם הן היו נתונות להשפעות שונות ומשונות. אלה היו ששים שניות... וואחד שאלה שאלת... יש עוד משהו שרצית לדעת?? עתליה
 

d a p h n a

New member
כמה הערות

1) התיאור שלך מסביר את התפתחות השפות האירופאיות. הוא כמובן מתעלם לחלוטין ממשפחות שפות אחרות, כמו למשל משפחת השפות השמיות שדי חשובה עבורנו.
2)גרסאות רשמיות של גרמנית ואנגלית, לכל הפחות, כבר היו די קיימות במאה ה-17 מבחינת הכתיב. תרגום התנ"ך של לותר גרם להאחדה די גדולה בגרמנית. תרגום התנ"ך של המלך ג'יימס גרם להאחדה באנגלית והמילון של ג'ונסון הרחיב את ההאחדה הזו. שוב, כל זה מבחינת הכתב. מבחינת הדיבור אפשר לטעון שעד היום אין האחדה באנגלית. ממילא במקרה של אנגליה, צרפת, ספרד, הן כבר היו מדינות לאום די מאוחדות הרבה לפני המאה ה-19. רק לגבי איטליה באופן ספציפי ההאחדה הלאומית היא תוצר של המאה ה-19.
 
כמה תשובות להערות ../images/Emo13.gif

1. עניתי רק על מה שאני מכירה. על מה שאני לא יודעת אין לי שום יומרה לענות. 2. לותר, תרגומי התנ"ך וכו' הם נחלת המאות ה-16 וה-17, וזה כבר לא ימי הביניים. ימי הביניים נגמרים במאה ה-14 או לכל המאוחר ה-15 (תלוי איפה). 3. לגבי צרפת, ספרד ואנגליה - נכון שפוליטית הטריטוריה הייתה תחת שלטונו של כתר אחד, אבל זה לא אומר שהיה צנטרליזם. הרבה כוח נשמר בידי האצולות המקומיות, וחלקים שונים של הממלכה שמרו על שפה משלהן. אף אחד לא חלם במאה ה-17 לקרוא לשפה המדוברת בלנגדוק "עגה" או "ניב", כי עוד לא היה סטנדרט להשוות אליו את השפה הזו. והאחדה לאומית הייתה לא רק מנת חלקה של איטליה אלא גם של גרמניה ("ניב בוואריה" אומר לך משהו?) בכל אופן
על ההערות, אני מאוד נהנית!
עתליה
 

d a p h n a

New member
צודקת...

לגבי 2. אכן, המאות ה-16 17 אינן ימי הביניים (מי כמוני יודעת), אבל רק רציתי להבהיר שהיתה האחדה משמעותית של השפה לפני המאה ה-19. שנית, את צודקת לגבי השפות המקומיות שעדיין קיימות עד המאה ה-19 (ובמידה מסוימת חלקן קיימות עד היום). אבל בשפות מסוימות חל גיבוש די משמעותי עוד קודם לכן.
 

מתיקט

New member
ומה עם השפות האפריקאיות

אני מתכוונת לאלו שאינן שמיות. אומרים שהאדם יצא מאפריקה. אמנם ערש התרבות (הכתובה ) נמצא כנראה במסופוטמיה, אבל ההומו ספיאנס כנראה יצא מאפריקה. האם ידוע משהו על השפות שם? אולי המחקר בעייתי כי יש פחות חומר כתוב (אם בכלל, אינני יודעת ). האם יש קשרים מסוימים נראים בין שפות אפריקאיות שאינן דומות?
 

p i n g o

New member
את מעלה שאלה מאוד מעניינת...

בלשנים ואנתרופולוגים רבים סוברים שהתפתחות השפה האנושית החלה כנראה אחרי שהאדם נדד אל מחוץ לאפריקה, דבר שמסביר את קיומן של משפחות שפות רבות. השאלה היא מתי החלה ההתפתחות הזאת? האם יש בכל זאת אפשרות שהאדם באפריקה דיבר בשפה בסיסית מסוימת (Proto-World) ורק אז התפצלו לקבוצות שונות? השאלה הזאת נוגעת כמעט בכל התחומים הרבים והמוונים של הבלשנות. אני רק אורח כאן, ומבלי לפגוע בפורום הנחמד הזה, הייתי מזמין אותך לפורום "בלשנות ושפות העולם" (943) לדון בנושאים בבלשנות ושפות העולם. שוב, מבלי לפגוע בפורום הזה, כמובן!
 
למעלה