אבחון קשב וריכוז+חרדה לילד על הספקטרום

winterfell

New member
אבחון קשב וריכוז+חרדה לילד על הספקטרום

כבר הרבה זמן שבגן רומזים לנו לכיוון הזה, בשבוע שעבר הם אמרו באופן מפורש: הם חושבים שכדאי שנלך עם הילדון לאבחון של הפרעות קשב וריכוז ושל חרדה אצל רופא.
הוא בן 4.5!!!
נראה לי מוקדם מדי...
אז יש לי כמה שאלות:
1. האם יש לכם המלצות למאבחן באיזור ת"א לילדים בגיל הזה?
2. נגיד שהוא יאבחן שיש בעיה, מה הטיפול המקובל? אני לא רוצה להתחיל טיפול תרופתי...

אגב, בבית אנחנו רואים את התופעות שמתקשרו להפרעות קשב, אבל לא רואים בכלל סימנים של חרדה. יש לי הרגשה שהצוות בגן נותן יותר מדי משקל לכיוון הזה.

TikvaBonneh

New member
קשב וריכוז

זה אכן גיל מוקדם מידי. יש לי בן שאובחן בגן חובה ע"י נירולוגית עם הפרעת קשב וריכוז וזו הייתה טעות. אלו היו קשיים ריגשיים, והיום ברוך השם הוא בכיתה ט תלמיד מצטיין.
חשוב מאוד להקפיד שישן מספיק שעות.
מחקרים מראים שאפילו חצי שעה שינה פחות בלילה פוגעת ביכולת להתרכז בבוקר בלימודים.
אם את לא רוצה טיפול תרופתי, אז טיפול התנהגותי - כלכלת אסימונים הוא יעיל באותה מידה עבור הפרעת קשב.
אם יש מנתחת התנהגות בתמונה, היא תוכל להנחות אתכם.
יש ספר שנקרא "לשלוט בADHD", ממליצה לך לקרוא .
לגבי חרדה, ריטאלין ונגזרותיו מגבירים חרדות, כך שאם יש לילד נטייה לחרדה אז ממש לא כדאי.
עוד דבר שיכולים להועיל זה פעילות גופנית. לא אצל כולם, אבל יש לי בן שיכול להתרכז במשך שיעור שלם אחרי עשר דקות של ריצה\נדנדה.

winterfell

New member
כמה דברים

בעיות שינה יש מאז שהוא פיצי. אנחנו משתמשים בכל שיטה התנהגותית שיכולנו לחשוב עליה.
לקחנו אותו לנוירולוגית בשנה שעברה, והיא אמרה שבמקרה שלו מלטונין לא יעזור ואם אנחנו רוצים לנסות טיפול תרופתי, אז מדובר בכל מיני תרופות גריאטריות שלא ברורה ההתאמה שלהן לילדים. ויתרנו.
אני חושבת שהמקור הוא פחות התנהגותי ויותר עניין של ויסות חושי - הוא נורא מוסח מהמון דברים.
השאלה האם לצורך טיפול בכלים התנהוגותיים צריך אבחון?
אני נוטה לחשוב שנעשה את האבחון יותר לשם מראית עין של שיתוף פעולה.

winterfell

New member
ועוד...

הוא בגן תקשורת, יש בגן מנתחת התנהגות שאני סומכת על דעתה.
יש לי ביקורת על אופן התנהלות הגן בכמה מובנים, שקשורים גם לעניין הזה. אני חושבת שנוח להם לזרוק הגדרה "חרדות", "קשב וריכוז" ולחכות לראות מה יקרה.
אני גם מרגישה לאחרונה שיש עליו פחות תשומת לב כי מבחינת תפקוד הוא יחסית באמצע - יש כמה ילדים בתפקוד גבוה מאוד שיוצאים לשילוב חלקי ואז סייעת אחת איתם, ועוד שני ילדים בתפקוד נמוך מאוד שדורשים טיפול 1X1 כל היום. הוא ילד שקט, נבון מאוד, לא דורש תשומת לב...
כל הסיפור התחיל כאשר שאלנו מה הן חושבות על שילוב חלקי גם שלו בשנה הבאה...

TikvaBonneh

New member
טיפול בקשיי קשב וריכוז

נושא השינה הוא קריטי. בכנס על ADHD שבו השתתפתי, הוצגו עבודות בהם ילדים הראו תמונה של הפרעת קשב וריכוז שנפתרה לאחר ... ניתוח שקדים, ששיפר את איכות השינה שלהם.
לדעתי אם תתחייבו לטפל בקשיי השינה ע"י טיפול התנהגותי, זה גם יראה שיתוף פעולה מצידכם וגם יביא תועלת ממשית לילד ולכם.
ההרצאה בכנס ניתנה ע"י פסיכולוג מומחה לבעיות שינה שהוא גם מנתח התנהגות. שמו אייל בן מאיר. את יכולה לפנות אליו.
האם עשיתם לילד EEG? לפעמים הפרעות השינה נגרמות מפעילות אפילפטית. האם הנירולוגית שהלכתם אליה מבינה באפילפסיה? גם בדיקת הכיוון הזה תראה על שיתוף פעולה.
לדעתי אין טעם לאבחן לפני שבעיית השינה נפתרת.

winterfell

New member
עשינו הכל

הוא עבר ניתוח שקדים + אדנואידים כבר לפני שנה.
עשינו גם EEG, כחלק מהאבחון שלו - הכל תקין.
טיפול התנהגותי לבעיות שינה - גם. יש עליות וירידות.
לאחרונה המצב יחסית סביר (טפו טפו טפו. לישון הלילה! בן זוגי במילואים ואני לבד...)
&nbsp
אני מכירה את הקשר שבין שינה לבין הפרעות קשב וריכוז. אני לא חושבת שאנחנו שם.
&nbsp
&nbsp

TikvaBonneh

New member
הפרעת קשב

האם שוחחתם עם מנתחת ההתנהגות בגן על נושא הקשב? האם היא ניסתה להפעיל כלכלת אסימונים?

winterfell

New member
לא שוחחנו איתה על הנושא הזה

אני באמת אשאל.
הוא מגיב מצוין לחיזוקים חיוביים - לפעמים צוות הגן ממש מתפעל איך כל מה שהוא צריך זה שבחים מילוליים והרבה התלהבות ולא יותר.
יש לך המלצות למאבחנים באיזור ת"א? או את חושבת שזה לא רלוונטי בגילו?

yuliyuli1

New member
אם הילד שקט ונבון

אז אני לא רואה סיבה ללכת לאיבחון.
הייתי שואלת את הצוות מה הן חושבות להשיג באיבחון הזה...

SMADAR55

New member
זה ממש מוקדם מידי לאבחון !

אני את הבן שלי לקחתי בגן חובה אחרי לחצים רבים מצד הגננת.
הנוירולוגית לא הסכימה לתת ריטלין לפני גיל 6 ושוחחה ישירות עם הגננת. מתן ריטלין לפני גיל 6 מחייב אישור רופא מחוזי.

winterfell

New member
השאלה הבאה

היא האם יש עוד תועלת לאבחון מעבר למתן ריטלין, בהנחה שהילד כבר בגן תקשורת.
לא זוכרת אם כתבתי כבר, אבל נושא האבחון עלה כאשר שאלנו על אפשרות של שילוב חלקי כלשהו בשנה הבאה.

TikvaBonneh

New member
אני לא רואה את הקשר בין איבחון לשילוב

רוב הילדים עם ADHD לומדים בגן רגיל. יש לי בן שאובחן עם ADHD כשהיה בגן חובה, ולא היה מה לעשות עם האיבחון הזה.
בבית הספר אפשר לקבל הארכת זמן במבחן, צימצום שיעורי בית, אבל ממילא ASD מקנה לו את זה.
אני לא חושבת שימליצו לו על ריטאלין בגיל כזה.

yuliyuli1

New member
השאלה היא כמה זה פוגע בו

אם הפרעת הקשב לא גורמת לו לקשיים חברתיים או קוגנטיביים - לא דחוף לטפל בה בגיל הגן. גיל 4.5 הוא לא מוקדם לאיבחון אם הפרעת הקשב באמת מפריע לתפקוד היום יומי - אבל אם זה לא מפריע אפשר לחכות.

אנחנו איבחנו את הילד בגיל 5, כי היה לנו ברור שטיפול תרופתי יכול לעזור לו מאוד, והריטלין (או ליתר דיוק פוקלין. לריטלין הפשוט יש יותר תופעות לוואי) אכן שיפר את התיפקודים שלו בכל התחומים בצורה משמעותית. אצלנו בנוסף להעיית הקשב יש גם היפראקטיביות, שהיא יותר בעייתית בגילאי הגן.

לגבי חרדות: ריטלין יכול להגביר אותן אבל יכול גם להפחית. לבן שלי יש נטיה לחרדות, ובכל זאת הפוקלין ממש מציל לו את החיים (מבחינה חברתית, לימודים, ביטחון עצמי וגם היכולת שלנו ההורים לשמור על שפיות)

yuliyuli1

New member
ולגבי ניתוח התנהגות:

זנ כמובן לא יכול להחליף טיפול תרופתי.
אני מאוד בעד ניתוח התנהגות, ואנחנו עובדים עם מנתחת התנהגות כבר כמה שנים, אבל זה משהו אחר לגמרי.
ADD (או ADHD) זו בעיה ביולגית, ולא בעיה שנגרמת בגלל חינוך לקוי. ניתוח התנהגות משפר תפקודים שתלויים ברצון של הילד, אבל זה לא יכול לפתור את הבעיה הנוירולוגית. את זה רק תרופות יכולות לעשות...

winterfell

New member
אצלו זה בלי היפראקטיביות (אולי להפך...)

אבל הוא ממש מעופף. הוא מוסח מהמון דברים, לפעמים חיצוניים (רעשים בעיקר) ובד"כ פנימיים.
זה לא פוגע קוגניטיבית (עדיין) - הוא מאוד מתקדם בתחום הזה יחסית לגילו.
ידענו כבר הרבה זמן שיש בעיה של קשב. הנושא של אבחון וטיפול מסודר עלה עכשיו, כשקצת מנסים לשלב אותו בקבוצה חברתית בגן (גן תקשורת, כאמור). עוד לא ראיתי מה בדיוק קורה שם, אבל הבנתי שמאוד קשה לו להשאר מרוכז עם כל ההמולה סביבו. גם קצת העיבוד ותגובה שלו איטיים ביחס לשאר הילדים אז גם זה משפיע....
את יכולה להמליץ על מאבחן?

yuliyuli1

New member
אנחנו עשינו במכון אניגמה, אבל לא יודעת אם להמליץ עליהם או לא

איריס מנור מאוד נחשבת בתחום, אבל בטח אפשר ללכת גם למאבחן פחות יקר. היתרון שלהם על פני קופות החולים הוא שקופת החולים לא מאבחנת לפני גיל 6 (כך לפחות היה בזמני).
אני לא חושבת שהאבחון שלהם מאוד יסודי ולא זכור לי שניסו לשלול גורמים שונים לקשב וריכוז. תתכונני גם לזה שאולי יגידו לך שהילד לא בספקטרום כי אוטיזם בשבילם זה תפקוד נמוך.
חשוב שהאבחון יכלול מבחן TOVA, כדי לדעת אם התפקוד של הילד משתפר עם רטלין או לא.

איריס מנור (מאמניגמה) אמרה לי שהריטלין משפר את הכישורים החברתיים כי הילד פנוי יותר ללמידה. אצלנו אין ספק שהמצב החברתי השתפר עקב הורדת ההיפראקטיביות, אבל אין לי מושג אם זה נכון לגבי ילד שיש לו בעיית קשב וריכוז.

winterfell

New member
תודה

אני דוקא רוצה מישהו שיבין גם בקשב וגם בספקטרום.
אני לא בטוחה מה נובע ממה, ואני רוצה שמי שיאבחן יהיה כזה שדווקא יידע להבדיל.
תודה בכל מקרה!

אני שמעתי המלצות

על רן ברק, בצפון תל אביב.
&nbsp
http://www.tsaad.co.il/articlesImg/ד"ר-רן-ברק-ניורולוג-ילדים/
&nbsp
אין לי מושג כמה הוא מבין בספקטרום.
&nbsp
אנחנו בסיכון לקשב וריכוז אבל בינתיים אמרו לי לא לעשות את האיבחון אלא לחכות. הבן שלי עוד 3 חודשים בן 6.
מסכימה עם מי שכתבה שגיל 4 וחצי הוא מוקדם מדיי ומועד לטעויות.

SMADAR55

New member
מה זה נחשב יקר? הבן שלי מקבל כיום את הריטלין LA 40

המחיר לפני הנחה הוא 266.32 ש"ח ויש הנחה של 50% כך שאני משלמת אחת לחודש 133.16 ש"ח.

לעומת זאת, ריטלין ללא שחרור מושהה הרבה יותר זול.
על ריטלין במינון נמוך 10MG אני משלמת 25.50 ש"ח לחודש.

למעלה