אבקת חלבונים - שאלה

אבקת חלבונים - שאלה

המליצו ל לקנות אבקת חלבון iso 100. ולשתות ממנה לאחר כל פעילות. השתכנעתי וקניתי, זו אבקה לא זולה כלל.
לאחר רכיבה של 4 או 5 שעות שמסתיימת בבית אני יכול פשוט להכין חביתה טובה וחצי חבילת טונה. למה אני צריך אבקה?
כדאי גם לאכול וגם אבקת חלבון? צריך?
 

lolob

New member
נראה שאתה יודע בדיוק מה צריך לאכול

חביתה משלושה חלבונים, סרדינים, וגבינות יעשו את העבודה.אין צורך באבקות אם אתה אוכל טוב.
אם אין לך גישה לאוכל עם חלבון תוך שעה מסיום הפעילות אז יש מקום לאבקה.
אם אתה נמנע ממוצרים מהחי, יש פתרונות טובים וטעימים גם לזה. או אבקות על בסיס חלבון צמחי כגון סויה,אפונה ועוד.
 

זכיר

New member
חלון הזדמנויות לצריכת חלבון לאחר אימון

למיטב הבנתי את הגישה העדכנית לצריכת חלבונים, לא כל כך ברור אם יש ממש ב"חלון הזדמנויות" לצריכת חלבון לאחר אימון. נפוצה יותר הגישה של הקפדה על צריכת חלבונים לאורך היום בלי קשר הדוק לזמן האימון. לא מומלץ להגיע לאימון במצב "רעב".
&nbsp
הרבה תוצאות רלוונטיות בעמוד ראשון לחיפוש בגוגל : חלון הזדמנויות חלבונים
https://www.google.co.il/search?q=ח...jXVO_PDeiy7QaEyIDoBw#q=חלבונים+חלון+הזדמנויות
 

ItsikH

Member
עדיף לחפש באנגלית אם רוצים מידע אמין. לפי יעל דרור
[שמקובלת עלי ביותר]
  • חלון ההזדמנויות מביא בחשבון את זמן הספיגה של רכיבי המזון השונים.
  • יש הבדלים מהותיים בהמלצות לפי משך האימון.
 

רץ בשטח

New member
חלבון וספורט סיבולת

עלייה בחמצון חלבון במהלך פעילות אירובית, בשילוב עם מחקרים על מאזן החנקן, מספקים את הבסיס להמלצה על צריכת חלבון מוגברת להתאוששות מאימוני סיבולת אינטנסיביים (32). מחקרי מאזן חנקן מראים כי צריכת החלבון במזון הנחוצה לתמיכה במאזן חנקן אצל ספורטאי סיבולת נעה בטווחים של 1.2 – 1.4 גרם לק"ג ליום (29 - 31). המלצות אלה נשארות ללא שינוי, אם כי מחקרים שנעשו לאחרונה הראו כי מחזור החלבון עשוי להפוך יעיל יותר בתגובה לאימוני סיבולת (29, 32). ספורטאי סופר-סיבולת העוסקים בפעילות רציפה במשך כמה שעות או ימים עוקבים של אימונים לסירוגין צריכים גם הם לצרוך חלבון כמות של, או מעט יותר מ, 1.2 – 1.4 גרם לק"ג ליום (32). מאזן האנרגיה, או צריכה קלורית נאותה, בפרט פחמימות, כדי לתת מענה לקלוריות שהושקעו, חשוב למטבוליזם של החלבון כך שחומצות אמינו ישמרו לסינתזה של חלבון ולא יחומצנו כדי לסייע במתן מענה לצרכי האנרגיה (33, 34). בנוסף לכך, נמשך הדיון בשאלה האם יש הבדלים בין המינים בתגובות חילוף החומרים הקשורות לחלבון (35, 36).


דיאטות עתירות חלבון היו פופולרית לכל אורך ההיסטוריה. למרות שהמחקרים הקודמים בתחום זה כללו שימוש בתוספים הכוללים חומצות אמינו בודדות (37, 38), מחקרים מאוחרים יותר הראו כי חלבון מלא באיכות גבוהה כגון חלבון מי גבינה (whey), קזאין (casein), או סויה משמשים ביעילות לתחזוקה, תיקון, וסינתזה של חלבוני שרירי שלד בתגובה לאימון (39). חלבונים או חומצות אמינו הנצרכים בסמיכות לאימוני התנגדות ואימוני סיבולת יכולים לשפר את התחזוקה של, והשיפור נטו של, שרירי השלד (39, 40). מאחר שלא הוכח שתוספי חלבון או תוספי חומצות אמינו משפיעים לחיוב על ביצועים ספורטיביים (41, 42), ההמלצות לגבי תוספי חלבון הן שמרניות ומכוונות בעיקר לאופטימיזציה של התגובה לאימון ולתקופת ההתאוששות שלאחר פעילות גופנית. מנקודת מבט מעשית, חשוב לבצע הערכת תזונה יסודית ספציפית למטרות של הספורטאי לפני המלצה על אבקות חלבון ותוספי חומצת אמינו לספורטאים.


תזונה וביצועים אתלטיים
 

זכיר

New member
עמוד 24 בנייר העמדה נוגע בעניין

תודה על ההפניה למאמר הזה שבכל פעם אני מגלה בו עניין מזווית חדשה (וכמובן תודה על התרגום)
 

ItsikH

Member
דווקא אבקת חלבון משתלמת כספית אם משווים
מחיר מנת חלבון [25-30 גרם חלבון] במוצרי אוכל למחיר מנת חלבון באבקה. החלבון אחרי פעילות צריך להיות דל שומן, כי השומן מעכב את ספיגת החלבון. לכן גם אין מקום לערבב את השניים.
המושג "כל פעילות" לא מתאים כאן, משך הפעילות ועצימותה מאוד רלוונטיים - אין הרבה טעם ותועלת באבקה אחרי רכיבה נינוחה לזמן מוגבל.
גם לבחירת האבקה הספציפית יש חשיבות - ההרכב המדויק חשוב.

חלבון דל שומן במוצרי מזון: קוטג' ויוגורט [דלי שומן, יש רישום של הכמויות], חלבון ביצה [3-4גרם בלבד ליחידה - השאר הוא בחלמון והוא הכל חוץ מדל שומן...], טונה במים [וגם שם יש רישום של הכמויות - קופסה שלמה נדרשת למנת חלבון], פסטרמה, חזה עוף.
טיגון [חביתה, שניצל] ממש לא מתאים למטרה זו.
 

ItsikH

Member
ועוד לגבי חלבון בפעילות ממושכת, המלצה ששמעתי מכמה תזונאים
לצרוך חלבון במינון מוגבל כל כמה שעות רכיבה - ככלל אצבע, 10 גרם כל 3 שעות.
צריכת שומן במהלך הרכיבה מאוד לא מומלצת - גם ספיגתו וניצולו הקלורי לוקחים שעות רבות [כיממה], וגם מפריע ומעכב ספיגת הפחמימות והחלבונים.
 

tulkin

New member
אלא אם כן, שומן הוא המקור העיקרי שלך לאנרגיה

שני ברווטים של 200 רכבתי בלי לאכול פחמימות בדרך (וגם בלי להעמיס פחמימות לפני או אחרי). רק הרבה שומן ומעט חלבון (טוב, היו גם שאריות של פחמימות שקשה להימנע מהם, כמו המעט שיש באגוזים)
&nbsp
&nbsp
 

ItsikH

Member
אם שומן הוא אכן המקור העיקרי שלך לאנרגיה
שומן גוף - יש לכולנו שבפע, אפילו לשדופים ביותר - זמין לך הרבה יותר מכל שומן במזון - שנספג רק במעי הדק שעות רבות אחרי שנצרך, רק באמצעות אנדוציטוזה [מגנון כבד וקשה], והגופיפים שנוצרים שמועברים בדם [כילומיקרונים] - מועברים לכבד ולא לרקמות, ושם עוברים עיבוד נוסף ורק אז מועברים לרקמות. שבעת מדורי גיהנום, יממה כאומדן. שומן גוף, לעומת זאת, זמין לך במלואו תוך לא יותר מחצי שעה.

אתה אמור לדעת את זה!
 

tulkin

New member
יש משהו בדבריך.

לא הערכתי שזה לוקח יממה, אלא רק כמה שעות לכל היותר. בכל מקרה, פחמימות כמעט לא נכנסות אצלי ל"מערכת", אז הן בוודאות לא מהוות מקור סביר לאנרגיה. בכל מקרה זה מן הסתם מסביר את היעדר תחושת הרעב במהלך הרכיבות שלי.
&nbsp
 

urias1

New member
משהוא לא מסתדר כאן

הפחמימות או בצורתן בגוף -גליקוגן הן המקור העיקרי לאנרגיה בגוף אם תרצה או לא , היחס בינן לבין השומן כמקור אנרגיה
מותנה בעיקר ברמת המאמץ , בכל מקרה בפעילות אירובית ואפילו מתונה כ 50% או יותר מהאנרגיה הנצרכת מגיע מפחמימות , כך שאם אתה מונע אותן מגופך אתה בוודאות גורם לעצמך נזק (ואולי זה מסביר גם את נפילת הכח אצלך)
קטונתי מלתת עצות בתחום אבל המלצתי החמה - גש בהקדם לתזונאי ספורט כצעד מכין וחשוב לפני שאתה ממשיך ברכיבות ארוכות.
 

זכיר

New member
מקור האנרגיה העיקרי בפעילות סבולת הוא חומצות שומן

אבל המוח יותר בררן מהשרירים וצריך לספק לו פחמימות פשוטות. במקרה של דיאטה נטולת פחמימות, אני מניח שהפחמימות יגיעו מגלוקונאוגנזה, כלומר יצירת פחמימות מחומצות אמינו (ולפי וויקיפדיה גם מגליצרול המגיע משומנים).
 

ItsikH

Member
יש סברות נוספות בנושא מקורות אנרגיה חלופיים לפחמימות
גילוי נאות - על גלוקונאוגנזה נבחנתי בקורס ביוכימיה אי פעם, ועד כמה שהבנתי אינה מקור מספק למטרה זו. נסה גם את זה
[URL]http://en.wikipedia.org/wiki/Ketone_bodies[/URL]
 

זכיר

New member
גופי קטו מוכרים לי בעיקר כתופעה בעייתית בחולי סוכרת

והם לא יכולים להוות מרכיב עיקרי מדי בדם בגלל שהם יגרמו לחמצת. אבל כנראה שאתה צודק והם בטח מהווים לפחות מרכיב חלקי באספקת אנרגיה למוח של פלוני הנמנע מאכילת פחמימות.
&nbsp
 

tulkin

New member
אז ככה

השרירים בגוף חייבים פחמימות לייצור אנרגיה רק בעצימות גבוהה מאד - מעל הסף האנארובי. כל עוד נמצאים באזור האירובי, יש שני מסלולים עיקריים של ייצור אנרגיה: חמצון סוכר וחמצון חומצות שומן. עד כמה שאפשר לדבר על "העדפה" בהקשר הזה, השרירים מעדיפים לייצר אנרגיה מחומצות שומן ולא מפחמימות. השומן זמין בגוף, קל יחסית לבנות ולפרק חומצות שומן ולהסיע אותן ממקום למקום בגוף, מה שלא משתמשים בו אפשר לאגור חזרה, וכו'.
בהנחה שיש "חומר בעירה" למכביר, יצירת אנרגיה מחמצון שומן היא מעט פחות יעילה בהשוואה לשריפת פחמימות, כלומר על כל מולקולת חמצן מקבלים פחות אנרגיה, אבל לא זו הסיבה שהגוף משתמש יותר במסלולי שריפת פחמימות. הסיבה היא שהגוף לא מסוגל לאחסן פחמימות היטב. יש את הגליקוגן שקיבולתו מוגבלת למדי, ואפשר לשמור לזמן קצר מעט מאד פחמימות בתאים, אבל בגדול, אם לא משתמשים בפחמימה מיד לייצור אנרגיה, הגוף חייב להפוך אותה לשומן. ולכן כל עוד יש לגוף פחמימות זמינות הגוף ישתמש בפחמימות לצורך יצירת אנרגיה. בלי קשר לעצימות.
עכשיו, כשאנחנו מתאמנים, מסלולי ייצור האנרגיה שלנו נהיים יעילים יותר, ואנחנו מסוגלים לייצר יותר אנרגיה בזמן נתון, ולנצל יותר טוב את ה"משאבים" של הגוף. יש מלא מדדים לעניין שאנשים מבינים בהם יותר ממני (VO2MAX, סף חומצת חלב, ועוד...), אבל העובדה היא שהם משתפרים.
הבעיה היא שמה שמשתפר זה מה שמאמנים. ואם אוכלים פחמימות אז מאמנים את מערכת ייצור האנרגיה מבוססת פחמימות, ואת מסלולי ייצור האנרגיה מבוססי שומן משאירים מאחור, פחות מאומנים ופחות יעילים. ואז באמת מרגישים שחייבים פחמימות, כי כשאין, השומן לא מספיק מאומן כדי לספק אנרגיה באותו היקף. נבואה שמגשימה את עצמה.
אבל אפשר גם אחרת. אפשר גם לאמן את מסלול ייצור האנרגיה שהוא מבוסס שומן ולהגיע לרמה שבה הגוף מסוגל לייצר אנרגיה רבה, ביעילות יחסית גם לפעילות בעצימות מתונה ואף מעט למעלה מזה. הבונוס - אפשר לנצל את המסלולים האלה לאורך זמן רב יותר, כי שומן לא נגמר והוא זמין תמיד. פחמימות לא.
אבל כדי להתאמן על ייצור אנרגיה משומן חייבים לנקוט בתזונה דלה מאד בפחמימות לאורך זמן. כאמור, ברגע שיש פחמימות במערכת "נסגרות" המערכות לייצור אנרגיה משומן, לטובת הפיכת הפחמימות לאנרגיה ו/או שומן.
&nbsp
כל הנ"ל אמור לגבי השרירים. המוח שלנו קצת אחר בעניין הזה. אצלו יש העדפה ברורה יותר לאנרגיה מבוססת פחמימות, אבל הרבה יותר מזה - חומצות השומן הרגילות המשמשות לייצור אנרגיה בשרירים אינן יכולות להגיע למוח. רק סוג מסויים של חומצות שומן - גופי הקטו, או הקטונים, יכולים. יצא להם שם רע לקטונים האלה, קצת שלא בצדק, אבל אפשר להבין למה: ראשית הם בעיקר נוצרים במצב של רעב ולכן בד"כ נמצאים בקורלציה למצב גופני ירוד (אבל קורלציה היא לא סיבתיות), שנית כמו שהוזכר פה, אצל חולי סוכרת סוג 1, בהיעדר אינסולין (שהוא הרגולטור הראשי לייצור גופי קטון) עלול להיווצר מצב של ייצור יתר שלהם, וכתוצאה מכך חומציות הדם עולה ועלולה להגיע לרמות מסוכנות עד כדי סכנת חיים. מי שגופו יכול לייצר אינסולין (או לחילופין מטפל בעצמו כראוי) לא נמצא בסכנה כזו בכלל. כאמור, גם כאן, דרוש מעט אימון/הסתגלות, ולגוף לוקח כמה ימים כדי להסתגל לייצור אנרגיה מבוסס קטונים על פני ייצור אנרגיה מבוסס פחמימות. ושוב, זה יכול לקרות רק בתזונה דלת פחמימות לאורך זמן. אבל אין בזה שום סכנה - פשוט דרך אלטרנטיבית לייצור אנרגיה (שמבחינה אבולוציונית היתה הכרחית, כי לאורך ההיסטוריה לא תמיד פחמימות היו זמינות לנו כמו היום).
בהמשך היום אנסה לצרף גרף שראיתי במאמר ששמור אצלי היכן שהוא, שמראה את פוטנציאל ייצור האנרגיה בכל אחד מהמסלולים כפונקציה של העצימות הנדרשת ומשך הפעילות.
 
איפה ההתייחסות לחלבונים?

זהו מאמר מחכים ורב תועלת, אבל הוא לא מתייחס לצורך או אי הצורך להעזר באבקת חלבונים.
 

tulkin

New member
תודה. אכן לא התייחסתי לחלבונים

שאלתך המקורית אמנם נגעה לחלבונים אמנם חלקו של השרשור שאליו הגבתי הוסט מהנושא הזה ועסק בעיקר במקורות אנרגיה ברכיבה. חלבון אינו מקור אנרגיה עיקרי ברכיבה ובכלל, ולכן לא עסקתי בו.
אם דעתי חשובה לך בנושא החלבון הנה היא בקצרה: אם אינך ספורטאי קצה, כזה שכל שניה חשובה לו ברמת הביצוע ושכל דקת קיצור בהתאוששות קריטית לו, וכל מיליגרם שריר עושה אותו מאושר, אז אינך זקוק לאבקת חלבון. אוכל חלבוני רגיל בכמות מספקת, בתזמון סביר יספיקו לך לגמרי. כמובן כשלוקחים הכל לקצה, התזמון נהיה קריטי, הכמות נהיית קריטית, ההרכב נהיה קריטי ולכל גורם במשוואה יש השפעה. אבל מאד מאד קטנה וזניחה למי שאינו ספורטאי תחרותי.
&nbsp
 
למעלה