אברהם פריד - הפינה היומית - 5

אברהם פריד - הפינה היומית - 5

שבוע טוב. היום נתמקד בסיקור ההפקות בהם מתארח אברהם פריד כמבוגר. הם לא רבות ובפרט בשנים האחרונות בהם פריד מקפיד, בעקביות מעוררת הערצה, לא לרעות בשדות זרים. מכל מקום אנסה להציג את המקומות בהם הוא שבר את הכלל או שעדיין הכלל הזה לא היה ואתחיל ברשותכם (כנסו לתגובות)

אברהם פריד - ההתארחויות

1. הראשונה שבהתארחויות היא הקלטת "ששון ושמחה" של עמודי שש. פריד מבצע שם את "ארוכה מארץ מדה". זהו, אגב, הקול הגברי הראשון של פריד שהוקלט והופץ אי פעם. 2. הקלטת "ילדי ניו יורק שרים" של חיים בנט. פריד מבצע שם את "הללו קל בקדשו" ואת "בואי בשלום". 3. הקלטת "תורה" של סוקי ברי. פריד מבצע שם שירים מיוחדים מאוד כמו "משה אמת", "שירו לו זמרו לו", "תורת חיים" ועוד. 4. הקלטת "ירושלים" של סוקי ברי. פריד מבצע שם את "על כן ציון".

המשך:

5. הקלטת "שמחה" של סוקי ברי. פריד מבצע שם את "יידן אין איינעם" ואת "פיקודי השם ישרים" ואולי עוד. 6. הקלטת "הלל" של סוקי ברי. פריד מבצע שם את "כי לך טוב להודות", "קלי אתה" (לא זה המוכר אלא אחר) ועוד. 7. הקלטת "הכל שרים זמירות שבת" של סוקי ברי. פריד מבצע שם את "מה ידידות"+ מעין עולם הבא" בלחן הישיבתי הידוע. כאשר שמעתי את הקלטת בסוכות תשנ"ה כשהיא יצאה לאור, התחלתי להבין היכן טמון כוחו של אברהם פריד וממה נובעת עוצמתו.

המשך:

יצוין שעד לאחרונה היתה הקלטת הזו האחרונה בה התארח אברהם פריד ללא יוצא מן הכלל. לא עזרו שום לחצים, לא סוליד גולד, לא הול סטאר, לא שום דבר. 8. הקלטת "כולנו יחד" של מרדכי בן דוד. פריד מבצע שם את "פרוק ית ענך" ו"רחם בחסדך". בשיר השני, מוכיח פריד לבן דוד צורתה של שירה בוקעת רקיעים מהו וסוחף אותו עימו. ריבואות פעמים ישבתי והתעמקתי בכל קנייטש של פריד בשיר זה ועדיין לא מצאתי הכל. 9. קלטת של ארגון "שארית ישראל" שם מבצע פריד "שומר ישראל" יחד עם גלנץ ופישר.

שתי הערות...

א.בשיר רחם בחסדך נשמעים פריד ומורדכי כזוג שמתאימים כמו תאומים ואחד מוסיף על השני. ב.לשיר שארית ישראל יש גרסא של אוף שימחעס ודדי גראוכר. ועוד דבר לשיר שומר ישראל יש עוד ביצוע במילים אחרות והם אור לי בעיני וגם אותו מבצעים להקת אוף שימחעס ובזמנו הוא היה להיט גדול.

לדעתי אתה מערבב

השיר אור לי בעיני הוא שומר ישראל אחר. כמו"כ השיר של דדי הוא השומר ישראל של ברונר. קשה לי להסביר זאת במילים אבל לדעתי אתה מתכוון ללחן אחר.

טעות...

לדדי יש שתי שומר ישראל. א.שומר ישראל בלחנו של ישי לפידות שהולחן במקור לחסידיש 2. שומר ישראל שהוא מבצע לארגון שארית ישראל ביחד עם אוף שימחעס (אגב גם דדי ואוף שימחעס וגם פריד גלנץ ופישר ביצעו כל קבוצה את שומר ישראל ולארגון שארית ישראל בארה"ב.

המשך:

9. פריד שובר שתיקה בת כמעט עשור ומתארח אצל מונה רוזנבלום. צעד זה מתקבל בביקורת רבה אצל מעריציו של הזמר שדווקא די נהנו לראותו עקבי ושומר על כללים נוקשים ושאלו את עצמם אברהם שפיקח היה מה ראה לשטות זו. כל זה למרות היותו של השיר "מוריה" הצלחה מסחררת שמטריפה מבוגרים כילדים ובכל גזוזטרא או קרן רחוב ואפילו בבתי כנסיות ובבתי מדרשות השיר מתפזם כל הזמן. אפי` אלי יזראלביץ נשמע מתבטא: "אני שיכנעתי את פריד להסכים וזו הפעם האחרונה שאני עושה זאת".

אגב השיר הולחן במקור ואף בוצע ע"י..

מרדכי בן דוד ובסוף מרדכי ויתר לפריד על השלש, או יותר נכון מונה ביקש ממורדכי להעביר את השיר לפריד.

מה???

בן דוד הלחין את זה? לא שמעתי. אני יודע שמונה. ודבר נוסף, "על השלש"?? מה זאת אומרת?

שתי תיקונים...

א.הולחן על ידי מונה במקור למרדכי בן דוד ב.על השלש=על השיר.

המשך:

10. הקלטת "אלבום החתונה". שייע מנדלביץ ראה את ההצלחה אחרי האלבום הראשון של פריד "טוב להודות" והוא מפיק אלבום של שירי חתונה. בחלק מהשירים משתתף פריד כמו בשיר המיתולוגי "חיים שתהא בנו" שהלחין משה לאופר לאחים ברונר "אשר ברא" ו"והוא כחתן" ועוד. 11. הקלטת "אברהם פריד והחברים". גם זו הפקה של שייע מנדלביץ. פריד מבצע שם לחן יפהפה של יוסי גרין למילים "יבנה המקדש" וכן מבצע שם פריד את "התעוררי", כמו גם שירים שלו כ"מעין עולם הבא" ו"קל ההודאות".

לסיכום:

אלו הדברים שהעלתי בחכתי. יתכן בהחלט שישנם עוד ששכחתי ואשמח אם מישהו ייזכר בהם. הרשו לי רק לסכם. אין ספק שבכל מקום בו התארח פריד, הוא שינה את הצבע של ההפקה והפך אותה ליוקרתית ודווקא משום שהוא לא הרבה בזה כמו אחרים... אני באופן אישי הכי אוהב את ההתארחות ב"הכל שרים זמירות שבת" עם השיר "מה ידידות". צהרים טובים והמשך גלישה מהנה.

כאשר החלק הכי מרשים, לדעתי, הוא:

שני הבתים הראשונים, "מה ידידות" ו"מערב". פשוט ממלכה בהתגלמותה.

למעלה