אברהם פריד- פינה יומית 4

אברהם פריד- פינה יומית 4

צהרים טובים. היום תסתיים סידרת החידושים ותוצג פינה אחרונה ומורחבת, עמוסת פרטים שלא ידעתם או לא זכרתם. הפינה מתעכבת מעט בעקבות עומס של סידורים והיא תוגש בעוד כשעה. אני מבקש לא להגיב בינתים להודעה, שום תגובה, עד שאגמור לכתוב את כולה. להתראות.
 
מעגל השנה 2

כאן הגענו בעצם לעיקר. אותם שירים מוכרים ומוכרים פחות, של שבת, חג ומועד זוכים סוף סוף להתלקט ולרעות בצל קורת האכסניה המשובחת- אכסניית פריד. לקט אדיר, ססגוני ורב קוטבי של עשרות שירים שאוחדו לקלטת הנושאת את השם "מעגל השנה". זוהי בעצם כבר הפקה שניה בסידרה כאשר את הראשונה מבצע מרדכי בן דוד אבל את הדחיפה העיקרית לסידרה המונומנטלית נותן כרגיל פריד. השתדלתי לרשום את מרבית השירים שמופיעים שם בתוספת פרטים היכן שהיה קיים אצלי מידע (כנסו לתגובות)
 
חלק ראשון:

1. בן ציון שינקר- שמח תשמח ולירושלים עירך. 2. שלמה קרליבך- ישמחו וסימן טוב. 3. שמואל ברזיל מ"רגש"- יוונים. 4. פרחי לונדון (יגאל צליק)- מראה כהן. 5. על זה היה, הלחן המוכר והעממי- לחן של אליהו קלאנג. 6. שלום עליכם של רחל מילר. 7. מלך עולמים של אליהו שארף. 8. האדמו"ר מבוסטון- רווח והצלה. 9. חב"ד- ממצרים גאלתנו. 10. עד דלא ידע- ויזניץ. 11. ממקומך מלכנו שבוצע במקור בניגוני מעליץ ע"י בן דוד.
 
חלק שני:

באלבום מופיעים שירים נוספים שקשה היה לי להתחקות אחרי עקבות מלחיניהם כמו למשל: אשר ברא, ישמחו (כנראה של דוד ורדיגר), מפי קל, זאל שוין זיין, סימן טוב, ניגון מעריב לימים נוראים, ושמחת העממי ואקדמות מילין. הקלטת הזו יצאה לאור בשנת תשמ"ח ופרט מעניין: בין חברי המקהלה אפשר למצוא את אביש ברודט ואת יוחי בריסקמן.
 
בקוים כלליים:

האלבום מתחלק לקטגוריות: חתונה, שבת, הקפות, מעגל השנה, ירושלים, שמחה. ו... איך אפשר בלי לחן חדש של משה לאופר: מהרה. לחן מוכר שמשלב רגש ושמחה. בקיצור: קלטת מומלצת מכל הלב כדי להכנס ל 6 תקופות בשנה במחי לחיצת פליי.
 
מעגל השנה 3

פריד רוכב על גל ההצלחה האדיר של הסידרה ומוציא את החלק השני שלה. כמובן שהשירים היותר מוכרים מוצו כבר בקלטת הקודמת ועל כן נרתמו סוקי, דינג ופריד עצמו לספק לנו חומר פחות מוכר ולפצל אותו באותו סגנון. אני טוען כבר שנים שקלטת זו מסמלת את התפנית החיובית בקולו של פריד ואת השיפור השני העצום שחל בו אחרי השיפור הראשון שהיה בקלטת "תנו שבח". שירים מקסימים ומרגשים שזורים בידי אמן ומבוצעים בצורה שמותירה חותם עמוק בליבו של המאזין ומטלטלת אותו בין יגון לעצב ובין אבל ליום טוב.
 
חלק ראשון:

1. האדמו"ר מסקולען- ימים. כן כן. הימים המוכר. מי יגלה עפר מעיניו של האדמור ויזרים לכיסיו תמלוגים אדירים על השיר הזה. מיותר לציין שהשיר קיים כבר שנים רבות ולא נעשה בו שימוש. הכרנו את "שאו שערים" או את "אור זרוע לצדיק" אבל אז הגיע פריד וכבש את העולם הישיבתי, רבני ואפילו אדמו"רי. אפילו "דגל התורה" העתיקה את הרעיון והלאימה את השיר לכנס היסוד שנערך בתשמ"ט, כמה חודשים לאחר יציאת הקלטת, בו הושר השיר לכבוד מרן הגרא"מ שך זצוק"ל. שיר היסטורי שפריד חידש.
 
חלק שני:

2. "אשרינו" של יו"ט הערליך. המילים: אשרנו מה טוב חלקנו ומה נעים גורלנו. טאטע איך דיינק דיר טאטע איך לויבט דיר טאטע איך האב דיר ליב, וואס איך בין א ייד. 3. אמת אמת אמת. הלחן הידוע. "עממי" אתם קוראים לו? לא ולא! למלחין יש שם! חסידות בויאן, משפחת הרלינג. 4. שלמה קרליבך- אשת חיל. 5. גלות. האדמור מקאליב כמדומני. ב"אברהם פריד בהופעה חיה" מבוצע השיר כפתיח לשיר "וואנט" הזכור לנו מאתמול. המילים: גלות וי גרויס ביסטו, שכינה הקדושה וי וייט ביסטו...
 
חלק שני:

2. "אשרינו" של יו"ט הערליך. המילים: אשרנו מה טוב חלקנו ומה נעים גורלנו. טאטע איך דיינק דיר טאטע איך לויבט דיר טאטע איך האב דיר ליב, וואס איך בין א ייד. 3. אמת אמת אמת. הלחן הידוע. "עממי" אתם קוראים לו? לא ולא! למלחין יש שם! חסידות בויאן, משפחת הרלינג. 4. שלמה קרליבך- אשת חיל. 5. גלות. האדמור מקאליב כמדומני. ב"אברהם פריד בהופעה חיה" מבוצע השיר כפתיח לשיר "וואנט" הזכור לנו מאתמול. המילים: גלות וי גרויס ביסטו, שכינה הקדושה וי וייט ביסטו...
 
חלק שלישי:

ווען דער גלות וולט קלענער געווארן, וולט די שכינה נענטער געווארן. 6. חב"ד- אתה בחרתנו. שירים נוספים בקלטת שלא ידוע לי מקורם ואשמח מאוד על כל בדל של מידע שתוסיפו: ישמחו (שנמצא גם במופע 1 של "עת לשיר"), רבות בנות (כנ"ל), רחל מבכה, רחם על ציון, בגלל אבות (שאין כיום כמעט שבע ברכות שעובר בלעדיו), אדיר הוא, ארשת (השיר הכי מרגש בקלטת זו לדעתי. מי הלחין את זה? תעזרו!), והריקותי, יוונים, ונהפוך (לא המוכרים), כי מעולם, יום ליבשה (מרטיט), מתי יבנה ו א גאנץ יאר פריילאך.
 
חלק רביעי:

לסיכום: קלטת מיוחדת ונדירה בעוצמתה. אני אישית מקפיד לשמוע אותה מעת לעת ואלפי פעמים היא כבר התנגנה לאוזני מהיום הראשון שהיא יצאה לפני 15 שנה. יצויין שבשלב זה נעצרת התהודה של הסידרה ואמנם הופיע חלק רביעי אבל.... מישהו מכם מכיר אותו בכלל...?
 
יידישע אוצרות

וכאן תרשו לי דעה אישית: ההפקה הכי מוצלחת שהוציא פריד בכל שנותיו עלי חלד. לפניה לא היה ואחריה לא יהיה שני להר כה גבוה של מוסר וחיזוק באמונה ולעוצמות מוסיקליות ורגשיות כה מורכבות ומרוממות. אמור לי את המילים יידישע אוצרות ותמצא אותי מעולף. הדלק אותם בפועל- אני כבר בלי הכרה. כל מילה נוספת מיותרת. מי שעוד לא קנה את הסידרה על כל חלקיה, אידיש ועברית, שילך. אין לו מה לקרוא כאן. הוא לא יבין. מי שמכיר מוזמן להצטרף לחווית הסיקור...
 
יידישע אוצרות א`

מיותר לציין שאני לא עומד לתמלל את השירים כי בשביל זה צריך יממה מיותרת על כן אסתפק ברשימת השירים ביידיש ובעברית: שבת, יאקאב, די בלעטעלע (העלה הקטן), כל נדרי, תחיית המתים, י"ג אני מאמין, מאמע`ס הארץ (לב של אמא), די נאטור (הבריאה), די תורה (התורה והאומות). השיר הכי אהוב עלי מקלטת זו הוא י"ג אני מאמין. מי ששמע מבין. ככלל, באגף זה של השירשור אני בקושי מרחיב כי צריך פשוט לשמוע.
 
יידישע אוצרות ב`

יוסף מוקיר שבת, דער צדיק וואו איז (היכן הצדיק), עקיבא, דער גענעראל (הגנרל), שלא עשני גוי, נאך א שעה (עוד שעה), פרונזער עשאלאן (רכבת פרונזאית), איך (אני), א ברית אין מוסקבה (ברית במוסקבה), אך וי שיין (כמה טוב). השיר האהוב עלי ביותר: שלא עשני גוי. הייתי ממליץ לכל מי שנמצא בדכדוך, שאלות באמונה, עצבות, נחיתיות, פשוט לשמוע את השיר הזה (מומלץ בגירסא העברית) ותוך שניה המצב רוח ישתנה ואת העצבות תתפוס גאווה לאומית אמיתית.
 
בשולי הדברים...

כמה פרטים: הלחנים הם, איך שכחתי, של יום טוב הערליך והעיבודים הם של ירון גרשובסקי. חלק נכבד היה ראוי להקדיש לעיבודים ולמעבד הדגול אלא שקצרה היריעה. רק אומר זאת: עם כל הערכתי למשה לאופר- ירון גרשובסקי גילה כאן שבתחומים ספציפיים הוא עולה עליו עשרת מונים. כולנו תקוה שפריד יאזין לבקשתנו ופשוט יתחיל לבצע את השירים האלו בהופעותיו. אברהמל! ראה את דבר כקריאה נרגשת! ותקוה נוספת כמובן שהסידרה תימשך עוד ועוד ונצא כבר מהבצורת של השנים האחרונות.
 
תשמע...

כל מילה על אוצרות יהודים נכונה, וחבל שלא הקדשת באמת לירון גרשובסקי שמגיע לו המון קרדיט כי הוא עשה דברים שאני לא מאמין שמעבדים הכי גדולים שיהיו היו יכולים לעשות.
 
ואחרון אחרון: חב"ד...

שיריה הנפלאים של חסידות חב"ד הסתובבו שנים רבות בתקליטים שחוקים, במינימום עיבודים ונגנים, במקסימום חריקות וצרימות ובעשרות תקליטים. מי אם לא פריד מיודענו ראה את הצורך ל`גאול` אותם מאלמוניותם ולהפיץ אותם לציבור הרחב, מבוצעים מחדש, עם החום החסידי שהוא הזריק לתוכם בכמויות אסטרונומיות. נסקור בקצרה את רשימת השירים של שלושת הקלטות. רק נציין שאת ה 2 הראשונים עיבד בכישרון ובחסד משה לאופר ואת האחרון, אברמי גור אריה.
 
הרשימה:

* האפ קאזאק * ניגון שמחה, עסן עסט זיך, האפ קאזאק, ניגון לשבת ויו"ט, ניגון שמחה, קלי אתה, נייע זשוריצי, אך לאלוקים, נ. שמחה, הנרות, נ. שמחה, צמאה. * ניגון הבעש"ט * נ. שמחה, אלו ואלו-רחמנא, ניגון הבעש"ט, ימין ה`, צמאה צמאה, נ. התוועדות, נ. ריקוד, ניגון מרוסטוב, אשרנו, כאיל, נ. שמחה, מחרוזת. * אבינו מלכנו * ר` שלהמ`ס ניגון, אבינו מלכנו, אין עוד, הגלה, קאראהאד, מחרוזת תורה, נ. הכנה, אדון עולם, נ. שמחה, נ. הרב מפולטבה, מחרוזת סיום.
 
למעלה