אגדות לילדים

אגדות לילדים

אני נורא לא אוהבת סיפורי אגדות. זאת אומרת אוהבת לקרוא לעצמי אבל לא רוצה לחשוף אליהן את הבנות שלי. הם נראים לי סיפורים אלימים ולא נעימים. כך יצא שבת אל (בת שש וחצי) ןהודיה (ארבע וחצי) אף פעם לא שמעו "כפה אדומה" או "סינרלה", "עמי ותמי" או "שלגיה", לפחות לא ממני. זה נראה לכם נורמלי? יש ערך בכלל לסיפורים המפחידים האלה??

החושף מברך

על כל אדם שלא נחשף לאלימות של אגדות בעיקר אלו של האחים גרים. החושף מחזיק בעותק של מקס ומוריץ משנות החמישים, בסוף הסיפור החרוזי הטוחן טוחן את השניים לגרעינים והאוזים אוכלים אותם ברררררררררררררר!!!!!!! לגבי הערך? יש לסיפורים האלו ערך ספרותי אותו אפשר להשלים בגיל מאוחר יותר ובקלות רבה. החושף מציע להקריא את סיפורי האגדות בעיקר לגדולה תוך כדי שיחה על האלימות והרוע שיש באגדות. להקריא אותן עם הערות ששמות את האגדות הללו כזה לא מה שנכון, רצוי, טוב. אבל אפשר לוותר בקלות, אז בנותייך לא ידעו שממכשפה רצתה לאכול את עמי ותמי. לא הפסד גדול.

אולי אני שומרת עליהן בצמר גפן??

הרי גם אנחנו גדלנו על סיפורים כאלה ויצאנו "נורמליים". אולי זה שלב חשוב??

השאלה למה את קוראת נורמליים

בנו הטמיעו (בעזרת האגדות, בין השאר - כמיתוסים) למשל את המבנה המשפחתי הפטריאכלי, את מקומה של האשה ומקומו של הגבר, את מידת ההשגיות שכל מין זכאי לשאוף אליה, וכדומה. יצאנו אולי במסגרת הנורמה המקובלת עד אז - אבל לטעמי לא "נורמליים". אין לי דבר וחצי דבר נגד המצאותן של האגדות הללו על מדף הספרים, משום שצנזורה היא מיותרת - הם יפגשו בספרים הללו במקום אחר. אני מעדיפה לספר להם עם תוספת של פרשנות משלי. בנוסף - חפשי בחנויות הספרים ובמיתוס את ספריה של מירי ברוך - בייחוד "אל תנשקי את הצפרדע" ואסופת אגדות נוספת שיצא לאחרונה שלא זוכרת את שמה. תקבלי שם אגדות ילדים שוויוניות ולא אלימות.

לאמא של בנות..הצעה

אל תקריאי לבנות מה שאת לא אוהבת.. גם אני לא אוהבת אגדות ילדים עם זאב רשע,נסיכה טפשה,ונסיך יפה תואר... ואם בכל זאת החלטת להקריא..אפשר לדבר על דברים מעבר לסיפור..תלוי בגילאי הבנות.. לשמחתי יש לי עוד זמן להחליט אם אני אקריא..

ימימה

New member
נסיכה על סוס

ככה קוראים לספר. יש לנו את שניהם, מכיוון שאני מאד מסכימה עם הביקורת שלך על אגדות הילדים הקלאסיות ויחסן לנושא הג´נדר. יחד עם אני חייבת לציין שיש בהם לדעתי שתי בעיות רציניות: א. הסיפורים מיועדים למי שכבר מכיר ושמע וגדל עם כל הסטריאוטיפים על תפקידי גברים ונשים (או נסיכים ונסיכות) באגדות. הסיפורים יוצאים מתוך הנחה שהקורא מכיר/מצפה לסטריאוטיפים, ומרבית העלילה עוסקת בשבירתם, או בגיבורים שמסרבים למלא את תפקידם המסורתי. כלומר אלה למעשה סיפורים שמיועדים למבוגרים, לא לילדים בגילאי 4-6, שהם קהל היעד הטבעי לאגדות. אני למשל מצאתי את עצמי נאלצת להסביר לביתי (אז בת 4), בסיפור על הנסיכה שרצתה ללמוד, לרכב ולצאת להרפתקאות, שבעצם נסיכה לא אמורה לעשות את כל אלה, כי בלי להבין את זה לא ניתן להבין על מה הסיפור. אלא שעד שלא סיפרתי לה את זה, היא לא ידעה שהדבר אסור על נסיכות... ומכיוון שכך, זה המסר העיקרי שנשאר לה מאותו סיפור. למה בעצם, לא לכתוב פשוט סיפור מעניין על נסיכה שלומדת, רוכבת, ויוצאת להרפתקאות כדבר המובן מאליו? למה זה חייב לבוא כהנגדה למשהו אחר? אגב - אותה הבעיה יש בספר "פמיניסטי"אחר לילדים "הנסיכה חוכמולוגיה", אם כי בצורה חיננית יותר. ב. הסיפורים, אולי בגלל עודף תקינות פוליטית ואולי בגלל מחסור בכשרון סיפורי, פשוט לא מספיק מענינים. אין בהם שום קסם. אצלנו אחרי הקראה אחת, היא פשוט לא ביקשה יותר לשמוע אותם, והספרים פשוט נגנזו בארון. האמת - יש מספיק סיפורים טובים גם בלי להקריא אגדות, למרות שכשלעצמי אני מאד אוהבת אגדות, וגם לא נמנעת מלהקריא אותן לבתי. יש גם הרבה אגדות פחות "קלאסיות", על חיות למשל, או אגדות ומיתוסים של עמים לא אירופיים, כמו אינדיאנים או אפריקאים, שאפשר לספר. יש הרבה סיפורים אחרים

אמיר.

New member
לסיפוירם האל ו אין שום ערך...

יש סיפורים עם מסר חינוכי (לא מאולץ). אני לא חושש שיהיה לילדים שלי חסך מהעדר כיפה אדומה... נו באמת... (מישהו בכלל מוציא לאור את סיפורי האחים גרים הזוועתיים ???? הרי יש אומרים שהסיפורים הטבטונים הברברים האלו יצרו את האוירה שאיפשרה אתם יודים מה). נ"ב. כהורה שומר מצוות אני מאד אוהב סיפורים מהמקורות - יש בשפע

anat30g

New member
זה בכלל לא אגדות לילדים

אם כבר מדברים - מדובר ב"אגדות עם" זה נכון - אבל שיועדו למבוגרים... הזאב במיטה של סבתא לא רצה לאכול את כיפה אדומה הוא רוצה ... נחשו מה??? לשכב איתה... יש מאמרים שלמים בנושאים הללו שמראים את המקור של האגדה ותהליך השינוי שעבר בה עד שדיסני עשה ממנה סרט מצוייר מתוק ומצוייץ. תהליך השינוי חל כשהחלו להשתמש בסיפורים הללו (שסופרו סביב המדורה או האח או מה שהיה שם בלילות החורף) על מנת לחנך את הצעירים ולהזהיר אותם... הזאב זה משל לאיש רע... ובאירופה של המאה 16-17 היה צריך להזהיר נערות צעירות מאותו זאב שחמד את בתוליהן. פעם לא היתה ספרות ילדים שמטרתה לבדר את הילד - נייר היה יקר - סיפורים סופרו לטובת כל מי שישב סביב המדורה ובגלל שישבו שם גם ילדים - הסיפורים סופרו בצורה כזאת שהילדים יבינו אותם ברמה אחת והמבוגרים ברמה אחרת. ביחס איזה נזק יש לילדות שלך??? שום נזק. כמו שלא יגרם להן שום נזק אם לא תקראי להן מיץ פטל ותירס חם... במקרה כי גרוע הן תחשובנה שמדובר בארוחה ולא בספרי ילדים.

למעלה