אדם הראשון

unordained

New member
אדם הראשון

או קיי, זאת הבעיה: נתקלתי בטקסט שמדבר על "אדם הראשון". במבט ראשון נראה בסדר, אבל, אדם (זה של חוה), מתייחס לאדם ספציפי שקראו לו "אדם", והוא לא חלק מסדרה של מלכים (כמו ריצ'רד הראשון, השני, וכו'), ולכן, אם "ממספרים" אותו, היה צריך להגיד "האדם הראשון". הבעיה היא שזה נשמע גרוע. So? הצעות?

Eldad S

New member
uh?

אתה יכול לשאול שוב? נראה לי שלא כל כך הבנתי. נסה לנסח בצורה שונה (ואולי רק אני לא מבין?).

unordained

New member
נראה לי שהצלחתי לבלבל

גם את עצמי, אני מנסה שוב: בדרך כלל כשמיידעים בעברית (חוץ ממקרים של סמיכות - כמו ב "אלעד, מנהל הפורום") מיידעים את שתי המילים: "הילד הקטן", ולא "ילד הקטן", או "הילד קטן" (זה כבר משפט, ולא "פסוקית שם"). אם כך, יש לנו ש"ע ותואר. "המלך הראשון", ולא "מלך הראשון". "המתרגם הנודניק", ולא "מתרגם הנודניק" (רק על עצמי לספר...) ואז השאלה: למה "אדם הראשון", ולא "האדם הראשון"? באינטואיציה זה נראה נכון, מבחינה "פורמלית" זה נראה טעות. אם הצלחתי לבלבל אותך שוב, זה רק כי אני בעצמי מבולבל.

Eldad S

New member
לא, נועם, הפעם אתה ברור כמו קריסטל

זאת אומרת, כשמש :)) אומרים "אדם הראשון" כי כך אומרים. אם תגיד "האדם הראשון" אז יחשבו שמדובר על the first person [that entered the room, for instance] אבל... נו, אז מה השאלה? האם צריך להגיד "אדם הראשון" או "האדם הראשון"? "אדם הראשון", כמובן, כפי שמקובל. ואל תשאל אותי למה הוא הראשון, שהרי הוא אדם - כי גם אני יודע שאדם היה האדם הראשון, והכל יודעים :) פשוט, כך מקובל.

unordained

New member
כובע עף לגובה

אני מקבל: לפעמים "ככה" היא התשובה הטובה ביותר. אבל: תמיד יש אבל, שנאמר, דרכי ישראל אֲבֵלוֹת (מה שמזכיר לי שעוד לא בדקתי את סרגל הניקוד).

Eldad S

New member
אז קדימה!

אני עוד תכננתי להוריד את הקובץ מן הקישור שלו בפורום אופיס ולבדוק אם הוא פועל גם על וורד 97 וחלונות 95. מה שמזכיר לי: אילו גרסאות תוכנה מותקנות במחשבך?

Eldad S

New member
לא בדיוק "ככה" :)

במחשבה שנייה, יש לי הסבר: הרי בעברית לא מיידעים שם פרטי (בעצמך נתת דוגמה, "ריצ'ארד הראשון"). אדם זהו שמו, אז לא יגידו "האדם הראשון". זה אכן "אדם" הראשון, וכל Adam שבא אח"כ - בא אח"כ :) דרך אגב, זה מזכיר לי ש"בן אדם", בתורכית, זה adam, ואנשים - adamlar (כלומר, מוסיפים ל-adam את סיומת הריבוי בתורכית, שהיא או lar- או -ler, תלוי בווקאל שלפני סיומת הריבוי). ובאשר לסרגל הניקוד - הודעתי הקודמת הייתה עמומה משהו: התכוונתי לומר שגם אני התכוונתי להוריד את הקובץ מן הקישור בפורום "אופיס", אבל טרם הספיקותי. אנא עדכן - אם וכאשר תצליח להוריד, להתקין ולבדוק אותו.

hillelg

New member
אדם הראשון

עין הרע יצר הרע שנאת הבריות (סתם, זה לא קשור) יצר הטוב מלכות הרשעה .... ועוד רבים וטובים. אצל חז"ל, היידוע אינו תמיד בשתי המילים, כפי שעיניך חזו נכוחה.

unordained

New member
להגנתי--

אהבתי את הדוגמה מהתורכית, ונראה לי שזה קשור למעמדו של אדם הראשון (שים לב, ולא "האדם הראשון"). באשר לסרגל הניקוד: ניסיתי ולא הצלחתי (האופיס וה OS אצלי הם בגרסאותיהם החדשות ביותר, זה כנראה לא קשור). ובאשר להערות של הלל: אחלה דוגמאות, אבל אם תחזור אחורה לקושיה שלי כפי שהגדרתי אותה - בפירוש כתבתי ש"ע ותואר ולא ש"ע וש"ע, שזה מה שמאפיין את הדוגמאות שלך כולם. הדוגמאות שהבאת מאפיינות גם את העברית המודרנית, לא רק את זו החז"לית. חוץ מזה, לי יש דדליין מחר להגיש תרגום, ובגלל זה אני ער, מה התירוץ שלכם?

Eldad S

New member
מה ז'תומרת,

גם לנו יש דדליינים, כל אחד למשהו אחר
הערת אגב: שים לב שחלק מהדוגמאות של הלל היו כן שם עצם עם שם תואר (מלכות הרשעה, לדוגמה).

unordained

New member
well-

במסגרת הווכחנות של שעות מאוחרות: מלכות הרשעה היתה, כביכול, הדוגמה היחידה, וגם, אם אתה שואל אותי אז זה מלכות הרִשְׁעָה (= רֶשַׁע = ש"ע), בקיצור, עם כל הכבוד להלל, אני מייצג פה את בית שמאי (נא לקחת את דברי ברוח טובה!)

Eldad S

New member
תמיד!

דבריך תמיד נלקחים ברוח טובה :) והערה קטנה על braechen - בדקתי בגוגל, ויש לא מעט מופעים, בכל מיני צורות (גם כפועל, גם כשם - אולי אפילו שם מקום בגרמניה או באוסטריה). דרך אגב, כתבתי את הצורה לעיל במקום עם האומלאוט - כי אני לא זוכר כיצד להפיק את ה- a umlaut. הערה זו מתייחסת, כמובן, להודעתו של מוטוריסט. נחכה לתגובתו.

unordained

New member
öäü - אומלאוטים

אנחנו מגישים פה אומלאוטים במחיר מציאה! המדריך המלא נמצא פה http://www.starr.net/is/type/altnum.htm

Eldad S

New member
Ach, wunderschoen!

Vielen dank! אני פורש, בכל אופן (צריך גם לקום מוקדם מחר). מחר אציץ בקובץ ואלמד את רזי האומלאוטים. רב תודות!

hillelg

New member
מפתאום?

יצר הטוב, יצר הרע, מדרש הגדול, הם ש"ע ותואר, בדיוק כמו אדם הראשון. יש עוד דוגמאות, אבל לצערי אני לא ממש זוכר אותן.

למעלה