אדמה אד מה אד- עד עד מה? ולפיכך שהיה עד לכל המתרחש על פני כדוה"א. הפירוש שעלה לי עכשיו למילה אדמה. נחמד לשחק אותה אבשלום קור באחת בלילה. דיברתי שטויות או שיש משהו נכון? אה ו.. שלום לכולם, אני חדשה.
ואולי אדמה מאדומה??? ולמעשה זה הכי נראה לי ( הרי אדום, אדמת חמרה, בערבית חמרא = אדומה, וארמון אלהמברה בספרד נקרא כך כי הוא בנוי מאבן אדומה, אלחמרא), נסחפתי??
שהרי המילה "אדמה" מקבילה למילה הלטינית Homus (באנגלית צחה "רקבובית"), ואילו זוגתה - המילה "אדם" - מקבילה למילה - Homo הלטינית. זו דרך נוספת לראות את הקשר שבין האדמה לאדם, ומלבדה ישנה כמובן ההיסטוריה כולה, ובעיקר ההיסטוריה המקראית שמלמדת יפה על הקשר המהותי הזה. זהו קשר משולש, כמובן, שהקודקוד השלישי בו הוא ה"דם" : "שופך דם האדם באדם דמו יישפך". זאת - על הקשר שבין הדם לאדם. ומשנגזר על קין "ועתה ארור אתה מן האדמה", הוסבר במדרש : "לפי שנברא גופו ממנה", וזאת על הקשר שבין האדם לאדמתו. וישנן כמובן עוד דוגמאות רבות נוספות . . .
זה לא terra? מהביטוי terra incognita (ארץ לא נודעת) ומכאן גם המילה הצרפתית terre, ובאנגלית זה התגלגל לשם התואר terrestrial (משהו ששייך לאדמה) שמוכר בעיקר בביטוי extra-terrestrial (E.T. - כלומר
). ולמה אמרתי את זה? כי ET זה סרט קלאסי מעולה ומי שלא ראה - קדימה.
את התכוונת כמובן לאדמה במובן של soil, ואני דיברתי על אדמה במובן של land. בנוסף המילון לטיני-אנגלי המשוכלל שלי אומר לי ש- homus ניתן לפירוש גם כ- soil וגם כל המשמעויות שיש ל- terra. אגב יש קשר לחומוס?
בשלושה מאמרים שונים (אחד באנגלית ושניים בעברית) שמצאתי, שאומנם ב-99% מהם הם עוסקים בנושאים שונים לגמרי (ללא קשר ללשון בכלל), אך הוזכר שם גם העניין הזה . . . והבאתי את הדברים כפי שהם.
בכל מקרה, הכוונה היתה לקשר בין האדם לאדמה בלטינית מבחינת הצליל, קשר שמקביל לקשר בעברית, ופשוט לפי המאמר ריבוי קשרים כאלה בשפות שונות עשוי להעיד על קשר רעיוני. חשבתי שנכון להביא גם את הגירסה הזאת. TankMaster