אהבה סבתא

אהבה סבתא

שלום, אשמח לעיצה ומתנצלת מראש אם ההודעה ארוכה... בני בן השנתיים גדל מגיל חצי שנה בערך אצל אמא שלי. ז"א היא היתה המטפלת שלו ובזמנו גרנו בשכנות. בכל התקופה של הלימודים שלי שהיו עמוסים מאד (6 ימים ארוכים ומפרכים) הוא היה נוחת אצלה במיטה ב6 בבוקר עם בקבוק ולפעמים נמצא אצלה גם עד 6 בערב. הוא מאוד קשור אליהם ואוהב אותם וכמובן הורי אוהבים אותו. מאז שעברנו דירה (חודשיים) משהו השתנה... הוא לא מוכן להתקרב לאמא שלי. עכשיו כבר קצת יותר טוב אבל בהתחלה היה לו נורא קשה עם זה. הנחתי שזה קשור למעבר ואולי הוא מרגיש קצת בגידה כזו מצידם או משהו כזה (ילדים הם הרי אגוצנטרים הוא לא יודע שהוא זה שעבר דירה והתרחק מהם...) אבל הזמן עבר והוא ממש הסתגל בבית החדש יפה והפך מילד לחוץ ועצבני שהיה פה בהתחלה לילד רגוע ושמח כמו שהיה לפני המעבר. הקטע הוא שזה קורה דוקא עם אמא שלי. לאבא שלי הוא רץ וקורא לו בהתלהבות. ואמא שלי - כלום לא מוכן. מיותר לציין שהיא נורא נעלבת. לאחרונה זה כבר הרבה יותר טוב. בשבת לפני שבוע הם היו פה (אנחנו דתיים ולכן מדובר בשבת שלמה) וכל השבת הוא כ"כ נהנה מהם! הלך לשניהם חיבק נישק ומאד נפתח. אבל כשהם באים באמצע שבוע זה כאילו הוא לא מספיק לעבור את השלב הזה של החסימה כי עד שהוא מצליח הם כבר נוסעים... זה לא שהיא אויר בשבילו הוא הולך אליה יושב עליה מוכן שהיא תקרא לו סיפורים וכו' אבל זה עדיין לא זה. יכול להיות שגם יש איזשהו חוסר "תאום ציפיות" שאמי מצפה שהוא יתרפק עליה או כד' והוא פשוט לא בעניין לא כי זה היא דוקא אלא כי הוא ילד ויש לו "קוצים" הוא אוהב לשחק ולרוץ... אבל בשורה התחתונה משהו אכן השתנה גם בעייני. ביום הולדת שהיה לו השבוע היא רצתה לתת לו נשיקה לפני שהם נסעו הביתה והוא לא הסכים, נדבק אלי ולא היה מוכן. והיא שוב נעלבה. היא נעלבת לא כי היא ילדה קטנה ועושה הצגות אלא כי עצוב לה נורא. היא מתה עליו ומבחינתה היא בוכה כל יום על זה שהוא לא גר לידה יותר. אתמול דיברתי איתה והיא בכתה לי בטלפון הסברתי לה שהוא היה עייף ונורא התרגש מהמסיבה - וזה נכון ואני בטוחה שבגלל זה לא התקרב אליה - והוא לא התיחס גם לאנשים אחרים שם לא רק עליה. אבל היא אמרה לי כן זה לא רק אתמול זה בכלל... והיא צודקת באיזשהו מקום... אוף איך אוכלים את זה? נגיד אבא שלי מסוגל להבין שהוא התרגש וכל זה אבל אמא שלי הרבה יותר רגישה בקטע הזה ודיבורים לא הולכים אצלה. היא צריכה שאיך שהיא מגיעה הוא ירוץ אליה בחיבוק ורק ככה זה ירגיע אותה.. היא לא רואה אותו כל השבוע ולא שומעת איך הוא מדבר עליה ועל אבא שלי בלי הפסקה. בהמון סיטואציות הוא מזכיר אותם. אני משתדלת כל פעם לספר לה כמה הוא מזכיר אותם ולהצחיק אותה בקטעים המתוקים שלו אבל זה לא לגמרי עוזר. אשמח אם יש איזשהו כלי שיעזור לי ולה להתמודד...
 
העבירי את האחריות אליהם

שלום רב, אני מבינה את המצב, את הרגישות והרצון שלך לשמח את אמך. האם הדבר בידיים שלך? האם זה תלוי בך? האם זה בשליטתך? אלה שאלות רטוריות. התשובה אליהן היא לא ולא. יש כאן ילד, סבתא והיחסים שביניהם. אמך היא האדם הבוגר בסיפור והיא תצטרך לחשוב ולמצוא דרך להגיע אל ליבו בנסיבות העכשוויות. תפקידך להרפות ולפנות את הדרך ליחסים בין שניהם. העבירי את האחריות אליהם. סמכי עליהם שהם ימצאו את השביל. שדרי לאמך את המסר שאת סומכת עליה על תבונתה ורגישותה שהיא תמצא את הדרך. מה דעתך? עינת גבע, מכון אדלר.
 
תודה

ראשית תודה על המענה... את צודקת שאין לי שליטה על הנעשה. לא חושבת שירדתי לסוף דעתך. איך אני "מעבירה אחריות אליהם"? ז"א הבנתי את הרעיון אך לא הבנתי איך לבצע... בעצם הביצוע הוא בכך שאני לא אתערב? האם לעודד אותה ולספר לה עד כמה הוא אוהב אותם נחשב להתערב? (אני מתכוונת לשיחות טלפון ולא משהו בנוכחותו). אני לא חושבת שירדתי לעומק הדברים ואני מתנצלת אך אשמח אם תנסי להסביר שוב... האם נכון להכין אותו לפני שהם באים? להגיד לו היום סבא וסבתא באים לבקר. נותנים נשיקה לסבא וסבתא או כד'... או שזה בבחינת ללחוץ על הילד ובעצם מיותר? שוב תודה.
 
העברת אחריות.

שלום רב שובך, "העברת האחריות" נעשית מתוך הבנה בגבולות הגזרה שלנו, כלומר בגבולות היכולת שלנו להשפיע על האחר. בני אדם עם צורך בשליטה, עם רצון טוב לסדר את העניינים, לרצות ולדאוג שלכולם יהיה בסדר מתקשים להעביר אחריות ונוטים לקחת אחריות . ההבנה שמצבים מסויימים ויחסים בין אנשים אחרים אינה תלויה בנו ואינה באחריותנו מאפשרת למצוא את הדרך כפי שהגדרת יפה "לא להתערב." הבחירה וההחלטה לא להתערב ביחסים בין בנך לאמך היא החשובה. בהמשך פרטת איך "לא תתערבי", וספרת שתוכלי לא להתערב בכך שתאמרי לאימך... ותכיני את בנך... האם זו כוונתך ב"לא להתערב".האם זו לא התערבות? שימי לב, בשאלות שלך טמונות התשובות. הלא כן? עינת גבע, מכון אדלר.
 
הגבול הדק בין מעורבות להתערבות

הגבול בין מעורבות והתערבות דק. יש להבחין בין השניים. מעורבות היא בדרך כלל ממקום אמפאטי, רגיש וכוונתה לקדם את התהליך. התערבות מעצם הגדרתה היא פעולה גסה. אפשר לנסות לרכך ולהקל. כדאי לשים לב שזה לא יהיה על חשבון ציפיות מהילד המקפלות דרישה ותביעה. אלה עלולות להלחיץ אותו ולחבל ביחסים.וחבל! עינת גבע, מכון אדלר.
 
ושוב תודה

סליחה שרק עכשיו אני עונה. אני חושבת שהבנתי את הרעיון ואת מה שאת אומרת ואני גם חושבת שעם כמה שקשה לי אני מסכימה עם זה. מצד אחד נורא מוזר למה פתאום הוא מתרחק ממנה אבל א"א להכנס לראש שלו בגיל הזה. ניתן להם את הזמן שלהם... תודה על ההקשבה ועל העיצה :)
 
אשמח להמשך עידכונים

שלום רב, בהצלחה ולבריאות. אשמח אם תעדכני אותי בהמשך אודות ההתפתחויות. להשתמע, עינת גבע, מכון אדלר.
 
למעלה