אהלן חבר´ה

הייזל

New member
אהלן חבר´ה

מתוך נסיון לעזור לאנשים רבים שמתקשים בכתיבה מסודרת וברורה(כמו קו עלילה הגיוני או חלוקה לפיסקאות) חיפשתי בפורומי הכתיבה משהו בסגנון "מדריך לכותב המתחיל". בפורום כבר יש מאמרים על איך לכתוב פיסקה ואיך מאבחנים דמות ראשית, אבל רציתי עצות כמו "ככה לא בונים דמות ראשית". אשמח לשמוע רעיונות שלכם והצעות.
 
"ככה לא בונים דמות"

הנה סעיף: עודף מידע מקושקש. דוגמה: הייזל, הגברת האחראית על פורום מד"ב בתפוז, שגם שולחת ידה בכתיבה, ושכולם מכירים אותה, לכן מיותר לתאר אותה ולכתוב שהיא גם כותבת מאמרים בפורומים שונים ברשת, ישב מול מחשב הPVII שלה וחפשה איך לסיע לכותבים חדשים. ?
 

הלדין

New member
התיאוריות שלי

כאשר אני בונה דמות אני מציין לעצמי את האופי שלה בכלליות. לדעתי חשובים גם התחביבים שלה- התחביבים מלמדים הרבה על האדם. הבעיה היא איך אני יוצר דמות שחושבת ופועלת בצורה שונה משלי לגמרי. הדמויות שלי תמיד יוצאות ככה שהן מדברות הרבה ועושות מעט ולעיתים קרובות גם את המעט לא עושות טוב. אפילו אם אני יוצר דמות שתקנית, אף דבר שהיא תאמר לא יהיה איזה פנינה. עד כאן הגישה שלי לבניית דמויות או לפחות התוצאות. בעצם אין לי מושג איך לענות על השאלה שלך.
 

Boojie

New member
הייתי יכולה לתת פה מלא עצות,

אבל האמת היא שאני לא ממש האדם לייעץ, כי הדמויות שלי בונות את עצמן, והן הרבה פעמים יוצאות שונות לחלוטין ממה שתכננתי אותן... בכל אופן, מה שאני לא אוהבת לקרוא בסיפורים: 1. הכלל הידוע והותיק מכל - תראה, אל תגיד. יותר מדי כותבים חובבים מספרים לנו על יוסי, שהיה טיפוס עקשן מאד, חכם מאד, בעל יכולות כישוף מדהימות ונטייה להסתבך בצרות, במקום לספר לנו על יוסי, שפעם במסיבה בבית הספר, בעקבות התערבות עם חברים, גרם לתחתונים של כל הבנות ליפול באמצעות כישוף שהוא אפילו לא ידע שהוא יכול לעשות, ואחר כך נורא הצטער על זה, ולכן הוא... 2. להתרחק מקלישאות. יש נטייה איומה לעשות את הגיבור הראשי מושלם - בעל טוב לב אינסופי, יפה כמו מלאך, גבוה חסון ושרירי או גבוהה חטובה ומדהימה ביופיה, ירוק/כחול עיניים וכן הלאה. אז קודם כל - מה יש לכם כל כך הרבה ממראה חיצוני? תעזבו, זה לא באמת מעניין. שימו לב שבספרים הכי טובים, הרבה פעמים אתם לא באמת יודעים איך נראים הגיבורים, אלא אם כן המראה שלהם ממש רלוונטי, ובדרך כלל אתם מציירים לכם אותם בדמיון. את מי מעניינים כל הפרטים האלה? ושנית - למה לא ליצור גיבורים קצת יותר אמינים? נגיד, כאלה שנראים כמו סתם בני אדם? כאלה שהם לא מושלמים? כאלה שלא נועדו-מלידתם-להיות-גואלי-האנושות-ורק-הם-לא-יודעים-על-זה, אלא שהגיעו לשם לאחר מאמצים מרובים או במקרה? 3. לא כל כך לגבי הדמות הראשית - יש המון כותבים שמשקיעים המון בדמות הראשית, ושוכחים את כל האחרות. אז גם האחרים בסיפור לא אמורים להיות קרטוניים...
 
אה - "ככה לא בונים" ...

אז רציתי לספר לכם, ככה, על בוג´י - שהיא טיפוס עקשן מאד, אבל מאד חכמה, חסרת כל יכולת כשוף, כותבת מעולה וחסרת כל יכולת להסתבך בצרות. כמובן שטוב ליבה אינסופי, קומתה מתקרבת לשלושה מטרים ושני אסימונים, ועיניה הכחולות בורקות בירוק מושלם. שערה השחור גולש ונוצץ באדמוניותו לאור השמש (כשיש שמש, בדרך כלל היא בצל כדי לשמור על עורה הצח, יחד עם כל המעלות), שריריה משתרגים מתחת לעורה המתוח, והיא ממש נראית כמו הדמות שאתם מצפים לראות על כרזות קולנוע. בוג´י ממש עוזרת לנו להבין איך לא בונים גבור.
 

Boojie

New member
LOL. הכל נכון, כמובן,

חוץ מהעניין עם טוב הלב האינסופי. שום דבר לא אינסופי חוץ מהיקום, ונראה שגם הוא לא.
 

Sabre Runner

New member
יש ויש. אינשטיין עצמו אמר.

I---------------- "The only two things infinite are the universe and human stupidity, and I´m not sure about the former." -- Albert Einstein​
 
ודוגמה הפוכה

עוץליגוץלי גיחך ממקום עמדו תחת השולחן. בעצם - לא יכלת להגיד אם הוא עומד שם או שוכב שם, כל כך עב כרס הוא. הנסיכה היתה מבוהלת מאוירת הרוע ששרר בחדר. היא ידעה שהוא יכול לעשות הכל - ולא היתה לה כל סיבה להניח שיעזור לה. עומד שם ונועץ בה את עיניו המימיות הורודות, נראה כמו משהו שכל אחד מהשומרים שלה יכול למעוך בעקב נעלו - אם היו לה שומרים. ככה ?
 

Boojie

New member
בהחלט יותר טוב.

אם כי - תלוי בסיפור, יש לציין - יכול להיות שזה קצת עמוס מדי בשביל פסקה אחת.
 
כמובן ניתן להוסיף כלל

4. לא להעמיס יותר מדי בפסקה אחת. (הכונה כל הזמן לתת דוגמאות ... אבל כאן כבר נתתי)
 

פולגארה

New member
כן, אבל.......

אם יספרו על יוסי שלא נולד בשביל להציל את העולם, אז על מה יספרו?! על זה שהוא גילה את הכוחות המיוחדים שלו אחרי שהוריד לכל הבנות את התחתונים, זה יהיה ספר מעניין שאנשים ירצו לקרוא אותו?! אולי מספרים משהו בשביל שאנשים יצאו מהמציאות שלהם ויצאו לעולם שאפשר להציל אותו, ושיש עוד תקווה, שמשהו מושלם יבוא ויציל אותו. זה גם לא כל כך נכון שכל הגיבורים הם חסונים, שריריים, בלונדינים עם עיניים כחולות. אולי גם בונים את הדמות בצורה מושלמת בשביל שהקוראים יעריצו אותה.
 

Sabre Runner

New member
מוזר. שאלה דומה עלתה בפורום השכן

פורום משחקי תפקידים. שם גם נתתי רשימה ארוכה של שאלות שאמורות לעזור לבנות דמות. כמובן, השאלות מכוונות לכיוון בניית דמות של משחקי תפקידים ש(אני חושב לפחות)צריכה להיות הרבה יותר בשרנית ומלאה (לא אמרתי שום דבר על צורתה העיגולית) מדמות לספרות כי בדרך משתמשים בה יותר והיא עוברת הרבה יותר אז גם צריך להוציא ממנה יותר.
 
ומשום שאיש לא כתב ...

לשמור על הסגנון - אם הגבור הוא דמות עממית, שלא יתחיל פתאום ללא סבה לדבר כמו איזה לורד, ולהפך - אם הוא ג´נטלמן, אז גם כשהוא לבד בחדר, את קובית הסוכר לתה מוסיפים עם מלקטת ולא באצבעות.
 

Boojie

New member
אני דווקא אוהבת מידה מסוימת

של חוסר עקביות, כי גם בני אדם נוהגים במידה מסוימת של חוסר עקביות. לטעמי, המינון הנכון של חוסר עקביות דווקא מוסיף אמינות לדמות - רוב בני האדם מדברים לפעמים במישלב שחורג מהמישלב הלשוני הרגיל שלהם או עושים מעשים שחורגים מצורת ההתנהגות המקובלת שלהם. אבל כמובן, קשה מאד לדעת מה בדיוק המינון הנכון.
 
למעלה