שלום משיק, וברוכה הבאה
כמו שמוסורסקי אמר כבר, קשה מאוד לדעת או לשער משהו בקשר לשמאנים האירופאים, אם היו כאלו בכלל. מה שאני עומד לכתוב כאן זו דעתי האישית, היא אינה מגובה בשום עובדה או עדות ברורה, אלא רק על הסקים לוגיים: לדעתי החברה הקלטית, ואולי גם הגרמאנית, היו חברות שמאניות או במילים אחרות הדרואידים היו שמאנים. זאת אני מסיק כיוון שהחברה הקלטית היתה חברה שבטית, ובדרך כלל בחברות שבטיות פועלים שמאנים. אולם, בהבדלה מן הילידים האמריקאים למשל, החברה הקלטית עברה שינוי בכך שהשמאן (הדרואיד) בשלב מסויים הפך לכהן, ככל הנראה זה קרה עם תחילת ההשפעה היוונית העירונית והקמת הערים והמבצרים הקלטיים בגאליה, בספרד, באוסטריה, בטורקיה ועוד. מה ההבדל בין שמאן וכהן? כוהנים עשויים להיות שאמאנים, ועשויים שלא להיות. אולם במקום שהם כבר לא היו שאמאנים הם חדלו מכניסות לטראנס ואקסטזה, אך המשיכו להציג כישורי מאגיה וכישוף. חברות שנשלטו ע"י כוהנים היו דומות יותר למדינות מאשר לשבטים, הן היו היררכיות ומאורגנות, ולעיתים קרובות גם לוחמניות ותוקפניות. דוגמה קלאסית היא תרבות המאיה, שיצאה מהתרבות השאמאנית השבטית אל תוך ערי מדינה נשלטות ע"י כוהנים, ומאוחר יותר התמוטטה חזרה אל תוך יערות הגשם ואל השאמאניזם. במקרים מסויימים המלוכה נבעה מתוך מעמד הכהונה, או ששני התפקידים היו מאוחדים. באגדות המלך ארתור למשל יש לנו את מרלין הדרואיד הנמצא תמיד לצדו של המלך, שהיה גם תלמידו, ועד לפני מאות אחדות עוד רווחה בבריטניה, גרמניה ודנמרק האמונה שלמלכים יש את היכולת לרפא במגע יד או עם צמחי מרפא. זהו זיכרון קדם שנותר מימי המקור השאמאניים של המלוכה. מעניין לציין שלפני הקלטים היתה חברה שמאנית מסוג אחר, בה השמאנים לא הפכו לכהנים אלא נותרו שמאנים. אלא שככל הנראה קבוצה של שמאנים כאלו התאחדה להשגת אינטרסים משותפים והתוצאה היא מבנים כמו הסטונהנג' והמונומנטים של נהר הבוין באירלנד. החברה הזו לא השאירה אחריה ערים גדולות אלא רק מונומנטים דתים, ולכן אני מסיק שהיא נשלטה או הופעלה על ידי קבוצות של שמאנים בקשר לתורה השמאנית היום והתורה השמאנית של פעם, אולי טרה יכולה להרחיב בעניין.