נכון, אורגני כדאי לרכוש ממגדל מאושר ומוסמך
מוסיפה קצת על המצב בארץ - כעיקרון יש שני מפיצים מאורגנים ידועים עיקריים - הרדוף ואדמה. על שניהם כבר היו השגות רבות במהלך השנים אבל עדיין, הם המפיצים למרבית הרשתות. "אדמה" יושבת ממש חמש דקות ממני, במבוא מודיעין, אבל הם מוכרים רק לחנויות ולא לפרטיים. מגדלים רבים מעבירים את התורת לאדמה והיא מפיצה את מוצריהם, תחת שמם, או תחת שמה. בצפון, רכשתי ממגדלים בכרכום, תותים ארגניים מדהימים, מלפפונים קריספיים ונגיסים להפליא, עגבניות רעננות ובשרניות ומוצרים רבים נוספים, יבשים, כמו אורז, קטניות יבשות ועוד, שהגיעו לחנותם מ"אדמה". כשעברתי למודיעין, דיברתי עימם והם נתנו לי את שמו של רעי - מגדל ממודיעין, שמאד מאמין ומסור לנושא ומתמחה בשלל ירקות מיוחדים ומגוונים, שהעשיר מאד את תפריט הרקות שלנו. הוא נקרא
"גן השדה" אצלנו לא אוכלים פלפלים, חצילים, תפוחי אדמה - אבל אוכלים ממנו מגוןן דלועים יפיפיות וצבעוניות ואורגניות ומפוקחות היטב. אוכלים המון ירקות נהדרים ומקבלים משלוח פעם פעמיים בשבוע, לפי הצורך. היתרון ברכישה אצל מגדל מאושר ומוסמך, הוא הטריות והרעננות המקסימה של ירקות שנקטפו עם בוקר ומגיעים, ארוזים בחומרים ממוחזרים, הערב הביתה. זה כיף גדול. אני רוכשת ממנו, כבר מעל לשנתיים והוא מאד קפדן, אמין ובאמת עובד עם הלב והראש, תחת פיקוח קפדני. כולנו מקבלים ממנו מייל פעמיים בשבוע, עם המלצות מידע ורעיונות, גם על מוצריו, וגם על הנעשה בתחום הפרמקלטצ'ור והתחום האורגני. הנה דוגמא: "השבוע ממשיך מצעד הדלועים בגן השדה . השבוע נתחיל לשבור/לקטוף דלעת ערמונים ( נשארו עוד 2 ירקות חדשים ממשפחת הדלועים להמשך ). הדלעת נקראת כך על שום צורתה ואין שום קשר לטעם של ערמונים. הדלעות הן במשקל 1-2 ק"ג בדומה לדלורית , גם את הדלעת הזו אין צורך לקלף , ובמשפחת הפלאח אופים אותה בתנור כמו דלורית (פרוסות/פלחים עם שמן זית ורוטב ויניגרט ) גיוון אפשרי : לאחר שפרוסות/פלחי הדלעת אפויים אך לא לגמרי , לפזר אגוז מוסקט ופרוסות דקות של חמאה. בונוס-הדלעת נמכרת כיחידה ובדלעות הגדולות יותר יחכו גרעינים שניתן לקלות קלות לאחר אפיית הדלעת. כוסברה השבוע אני מקווה שנחזור לקטוף כוסברה, הסיבה לחוסר היא הנטייה של הכוסברה לפרוח מהר בחום שסובב אותנו." ויש גם מתכונים ורעיונות נוספים, ללקק את האצבעות...
רעי משווק למודיעין, ירושלים, תל אביב ועוד, אבל אפשר בהחלט לשאול אותו, על קולגה שלו מאיזור הדרום ולברר דרכו. בשנה שעברה יצא ספר מקסים על מזון אורגני בישראל, עם שלל מידע חשוב, כולל רשימת החנויות והמגדלים ברחבי הארץ. לכן, אני ממליצה בחום, להגיע לספר הזה באחת החנויות, לרשום שמות של מגדלים באיזור וליצור איתם קשר. היתרון הגדול, הוא שאכן את יודעת מי גידל את הפרי והוא יותר קשוב אלייך ולבקשות מיוחדות. והנה עוד קצת מהמיילים של רעי - קצת פירגון לא יזיק (היי, אין לי אחוזים לצערי..
) "חם? גם לירקות חם ,ולהלן ההסבר איך הם מקררים את עצמם, כשנכנסים בימים אלו לחממת הפילפלים מרגישים קרירות יחסית לטמפרטורה החיצונית והבדלים משמעותים יותר יחסית לחממת מלפפונים שנשתלה השבוע והטמפרטורה שם גבוהה בהרבה מהסביבה החיצונית. ההבדלים בטמפרטורות בין 2 החממות נעוצה בתהליך שהירקות מקררים את עצמם ,לפני ההסבר חשוב לציין שבחממת הפילפלים יש שיחים גדולים עם הרבה עלים לעומת המלפפון החדש ,שם לכל שתיל יש 4 עלים.........לתהליך הקירור קוראים טרנספירציה, דיות , התנדפות. בירק יש 2 תהליכים במקביל שקשורים למים: אחד , הובלת מים מהשורש לעלים (ולפרי) כדי שהצמח יחיה ולתהליך ההטמעה-פוטוסינטיזה, השני , תהליך התנדפות של מים דרך הפיוניות (הפיוניות הם תאים מקרוסקופים האחראים על ויסות הגזים בין הצמח לסביבה). כתוצאה מההיתנדפות בעלי הצמח הם מתקררים, וזו גם הסיבה שבחממת הפילפלים שבה יש מסה צימחית גדולה הטמפרטורה נעימה יותר מבחוץ ( קצת בדומה ל desert cooler , המזגנים שהיו באילת לפני 30 שנים). כאשר אין מספיק מים בקרקע , הפיוניות נסגרות ואין התנדפות ,טמפרטורת העלים עולה עד כדי מוות שלהם . זו הסיבה שחשוב לוודא שיש מספיק מים בקרקע לפני חמסינים ולא תוך כדי החמסין. ועכשיו ל...לאן ? שבכותרת המייל. קוראי המיילים של החודש האחרון שמו לב בודאי שיש בהם עיסוק רב במים או באין מים. אני לא חושב שיש כאן נבואה שמגשימה את עצמה אך אתמול הגיע הפקס מהמזכיר של כפר רות ובו הנחייה שיש קיצוץ של 15% בהקצאות המים , זאת ועוד ,הקיצוץ הוא מהכמות שהישתמשתי ב2005 , שנה שעדין חיפשתי את דרכי בין הרגבים וגן הירק לא עבד בשיא תפוקתו כמו עכשיו. המשמעות המידית היא סגירת המים בגן השדה וייבוש כל מה שגדל שם נכון להיום , כיוון שאת המיכסה שהוקצת לי גמרתי בסוף מאי. פקס ההנחיות החדש לווה במכתב מדובר רשות המים שבו הוא מסביר שבעצם יש בארץ כבר 4 שנים בצורת ....... ואני שואל את עצמי ואת הבירוקטטורים ששלחו את הדובר, איפה הייתם 4 שנים ? כמה מכרזים למתקני התפלה הוצאתם ב4 שנים האחרונות ? כמה מתקני טיהור מים לדרגת טיהור שלישונית- זו שמתאימה לחקלאות ניבנו במדינה ב-4 שנים האחרונות? למה במודיעין ,עיר חדשה על הנייר , הנגר העילי של הגשמים זורם לביוב במקום למאגרים שישמשו להשקיית הגנים בעיר ?? (מודיעין היא העיר עם שטח פארק לתושב הגדול ביותר בארץ) התשובות לכל השאלות...ניחשתם נכון ... גורנישט מיט גורנישט (כלום עם כלום ). למרות המלנכוליה שלעיל והיום יש בשפע, פלאח נישאר פלאח , הולכים לשאוב אנרגיה ממעיני האופטימיות יחד עם טונות של פירגון שמגיע מהלקוחות , ויוצאים לחפש פתרונות. ישנו כניראה פתח לעירעורים ובנתים אני ממשיך להשקות ולגדל ירקות..." אז לסיכום, עדיף לחפש מגדל שאפשר לסמוך עליו. השנה אכלנו זיתים אורגניים ממולאי טעמים נהדרים מנאות סמדר, ענבים אורגניים נ ה ד ר י ם שבאמת היו אורגניים ומוצרים נוספים שהיו מוצלחים. אבל הנה חיסרון מ ש מ ע ו ת י - אצל רעי אין מחירים באתר ואינני יודעת אף פעם מה תהיה העלות של מוצרים שאינני מכירה. לכן חשוב לשמור חשבוניות, להשוות ולראות מה עדיף והיכן לרכוש. אני רוכשת גם בעדן, שהיא החנות המועדפת עלי, מבחינת מגוון, אבל אין ספק שחשוב לחפש מקורות קרובים אלייך, לרכישה מסודרת. לאחרונה נפתחה גם חנות עדן בראשל"צ, אז אולי זה רלוונטי יותר לדרומיים. לדעתי נסיעה חודשית, או דו חודשית, משתלמת. אני יכולה להעיד שמאז שיש לי אפשרויות כאלו, הבן שלי אוכל מגוון ובריא בהרבה. ולסיום כמה אתרים על התחום האורגני ברשת ששווה לבדוק, אם הם רלוונטיים לך. עלות משלוחים תהיה סבירה, החל מהזמנה מינימלית, סביב 90-100 שח להזמנה. כיום יש הרבה הרבה אפשרויות לרכוש באינטרנט. בתמונה המצורפת, דלועים קטנטנות אישיות, יש גם קישואים סביבוניים וכדוריים בגוונים של צהוב כתום וירוק ממש מדהים לעיצוב מנות.. הרבה הצלחה ובתיאבון