אוכל פולני לשדרוג

קומפוט

2 תפוחים חמוצים קלופים מגולענים ומחולקים לשמיניות 2 אגסים קלופים מגולענים ומחולקים לשמיניות 4 שזיפים מגולענים מחולקים לרבעים ניתן להוסיף עוד פירות מפירות העונה כגון סוגים שונים של שזיפים, אפרסקים, ענבים, מישמש. את הפירות בעלי הגלעין יש לגלען, ולמעט הענבים יש לחתוך לרבעים. מרתיחים סיר מלא מים. מוסיפים פרוסת לימון (חותכים לימום לרוחב) מוסיפים כף סוכר (אם יוצא חמצמץ מידי ניתן להוסיף עוד אחת). מוסיפים את הפירות, ומרתיחים שוב. לאחר הרתיחה מקטינים את הלהבה, ומבשלים עם מכסה חצי סגור כחצי שעה עד שהתפוחים רכים בנעיצת מזלג. בתום הבישול, לאחר כיבוי האש מוסיפים כף ריבה (סבתי משתמשת בריבת שזיפים) ומערבבים היטב. ניתן לצנן לסנן ולהגיש לשתיה. ניתן לצנן ולהגיש עם הפירות כלפתן. הגשה אחרת: לוקחים את כל הסיר ומכניסים לבלנדר. לאחר מכן מבשלים איטריות למרק ומצננים הן את המרק והן את האיטריות. מגישים בקיץ, בתור מנה ראשונה מרק פירות קר עם אטריות.

קציצות כבד

לוקחים חצי קילו כבד חי, ומרסקים בממחה. את מה שיצא מערבבים עם ביצה אחת ופירורי לחם. כמות פירורי הלחם היא כמה שלוקח עד שנעשית עיסה נוזלית למצחה (כזו שעושה "בטן" על הכף אך לא נשפכת מיד). מחממים מחבת, משמנים. לוקחים כף גדולה של העיסה ומטגנים. מכל כף יוצאת קציצה טעימה. להגיש עם טבעות בצל מטוגן.

קלופס../images/Emo124.gif

500 גר' בשר טחון. למהדרין: בקר או עגל. לנסיינים: כבש, או חזה עוף. לחם לבן - שתי פרוסות (אפשר גם חלה אך לא טריה טריה). להרטיב היטב במים. 2 ביצים. בצל אחד מגורר על מגררת. 2 גזרים מגוררים. שתי שיני שום כתושות. 2 כפות מים. כפית מחוקה של סוכר כף קטשופ..... סבתא שלי נוהגת לטחון את הבשר בעצמה ואליו היא טוחנת את הלחם ומערבבת. מוסיפים את השום והביצים עד שנוצרת תערובת קטיפתית. כמות הלחם צריכה להוות רבע מהתערובת. צרים מהעיסה גלילה ארוכה. מחממים מחבת עם שמן. מכניסים את הגלילה למחבת ומטגנים משני הצדדים עד שנוצר קרום אטום. מוציאים את הקלופס. על אותה מחבת מטגנים את הבצל והגזר, עד שהבצל משחים. מוסיפים 2 כפות מים ואת הקטשופ, ושמים על זה את הקלופס. מכסים את המחבת ונותנים לזה לרתוח עוד 15 דקות מכל צד. סבתא שלי לא נוהגת להמליח כי הבשר כבר ממולח (מוכשר), אולם בפולין היא היתה מוסיפה מעט מלח לבשר). ניתן לפלפל לפי הטעם בצלחת. חותכים את הקלופס לרוחב לפרוסות, על כל צלחת מניחים שתי פרוסות זו על זו באלכסון, וזולפים מעליהן את הרוטב שהצטבר במחבת. מקשטים בענף קטן של פטרוזיליה טריה בקתה. סבתי נוהגת להגיש את זה לרוב עם פרוסות תפ"א מטוגנות במחבת עם טבעות בצל, שאף הן מונחות בצלחת זו על גבי זו באלכסון ועליהן היא בוזקת כף שמנת חמוצה, ומקשטת בזלזל שמיר. מאחר ויש במנה גזר, היא נוהגת להוסיף בצד אפונה מתוקה.

תודה, רשמנו, ושאלה

לתומי חשבתי שהקלופס נאפה בתנור, אבל אצלכם הוא מבושל. זה סתם הדמיון הפרוע שלי, או שאמא שלך שידרגה אותו?

אכן כן...

סבתא שלי אמרה שאמה שלה (המאה הקודמת) היתה נוהגת לאפות אותו. התנור של אז היה מוסק בפחמים, וכו'. כשסבתי עלתה לארץ בסוף שנות ה- 60 לא היה לה תנור כלל ולכן זה עבר שדרוג למחבת. אחרי כמה שנים היא רכשה תנור וניסתה להעביר את זה חזרה - אבל לדבריה אנחנו עיקמנו את האף....וכך חזר הקלופס למחבת..... מעניין - היא מספרת לי את המתכונים בע"פ, ולכן כשראיתי את שאלתך התקשרתי לשאול, והיא נורא התפלאה מניין לי
אז בררתי לגבי שאר המתכונים ולמיטב ידיעתה אין שם שדרוגים למעט מה שאני הוספתי כשדרוג (ורשמתי). אגב, עדיין לא אמרת באיזה מיץ תפוחים השתמשת! אחרון חביב - יש כוונה להוציא בסוף איזה מקבץ מתכונים מכל מה שרץ כאן?? ומה עם שאר האנשים? ניני??? זהו נגמר לכם??????

למעלה