אולי מישהו יודע

טלי1960

New member
אולי מישהו יודע

מדוע בכותל השטח המיועד לנשים כה קטן וצפוף בעוד שטח הגברים רחב ידיים? הייתי אתמול בכותל בטקס ההשבעה של בני החייל, בסיום הטקס ההורים האחרים התפזרו לביתם ואני נותרתי כדי לשאת תפילה ולשים פתק בין אבני הכותל. כמות הנשים היתה כה עצומה עד כי לא ניתן היה להתקרב מטרים רבים מהאבנים. ברוב יאושי,פניתי לחלק של הגברים ,אך לא נתנו לי להכנס לשם.אדם הנראה חרדי הפנה אותי חזרה לחלק של הנשים. הסברתי לו שאני רק רוצה לשים פתק וזהו,היה שם המון מקום פנוי ליד האבנים וקבוצה דלילה של גברים נכחה במקום,ובכל זאת לא הורשתי,כאישה,להתקרב לחלק הפנוי. נורא מרגיז. הגברים נטלו מונופול על חלק גדול מהשטח והותירו לנשים חלק זעיר. למה? אם כבר מקפידים על הפרדה בין נשים לגברים,אז למה לא בחלקים שווים? בחלקת הנשים ספרו לי שהצפיפות הזו הולכת וקטנה לאחר חצות,הציעו לי לחזור ב2 או 3 בלילה ואז אולי אוכל להתקרב יותר לאבנים. הסתכלתי בכמות המתפללים הדלילה בצד השני ופשוט כעסתי.

masorti

New member
אין סיבה הלכתית לחוסר הסימטריה...

פשוט הנחת העבודה היא שיותר גברים מגיעים לתפילות בכותל (ככה זה גם בבית כנסת), אז מקצים להם יותר מקום. חוץ מזה, טבעי שכאשר גברים מנהלים את העסק הם ידאגו קודם למקום לגברים. אם יתברר שבגלל גורמים סוציולוגיים כמו ריבוי נשים למדניות בחברה הדתית יש השתתפות מסיבית יותר של נשים בתפילות בכותל, אני מניח שגם המקום המוקצה להן יוגדל. נ.ב. לא ממש הבנתי למה בכלל רצית לשים פתל בכותל מלכתחילה. נראה לך שהאל לא מקבל בקשות בע"פ, והוא מקשיב קודם לפניות בכתב המונחות בתא הדואר שלו?

טלי1960

New member
טוב נו...זה גם שבעלי טען,

למה לי לשים פתק כאשר אפשר שיחה ישירה, ובכן, יש משהו באקט הנחת הפתק.כאילו אסמכתא לבקשה. נשמע הזוי ומיותר,אך נורא רציתי. לא הבנתי מדוע לא אפשרו לי להניח את הפתק בצד הגברים שהיה כמעט נטוש? הבטחתי שלא להתקרב לאף גבר אלא לעבור ליד הגדר,לשים פתק וללכת משפ. ההתנגדות היתה עקשת ונחרצת,כאילו אטמא את המקום. חבל שזו הגישה. פתק לא הנחתי. ויתרתי על כל הרעיון. עם כל הרצון הטוב,הסיטואציה עשתה לי רע . הדוחק בעזרת הנשים כל כך בלתי נסבל(שלא נדבר על ריחות זיעה נוראיים...),כולן רצו להיות קרוב קרוב ואחת דרכה על השניה. לגעת באבן בכלל לא היה על מה לדבר.

tagademalhuta

New member
זה לא משנה

לא הצד בו מניחים את הפתק, ולא עצם שימת הפתק. שימת הפתק מציינת אקט, אקט של מעשה. אך, כדי לבקש משהו, ניתן לבקש מהלב, באופן אמיתי, אז, רק אחרי זה אלוהים יחליט לשמוע או לא. וזה בלי קשר לאקט עצמו- זה לשם בני האדם.

יהונתl

New member
תאמיני שאף אחד לא רצה לפגוע בך

השטח הגדול לגברים נחוץ בד"כ ואף אחד לא חושב שתתטמאי את המקום חס ושלום. כשמדברים עם הקב"ה באחד המקומות שבהם הוא הכי קרוב אלינו , צריך להניח את כל המחלוקות שיש לנו בראש ולהתמקד בתפילה לה' ליד המתנה הגדולה שה' השאיר לנו. היצר הרע מנסה להכעיס ולבלבל אותנו דווקא כשאנחנו נמצאים במוקם שהוא שער השמיים. שנה טובה ומתוקה לך.

ליבליך

New member
ואם כבר יש איזור לנשים ואיזור לגברים...

למה אין גם איזור מעורב לאלה המעוניינים בכך? לא כולם מאמינים באפרטהייד בין גברים לנשים.

masorti

New member
התכוונת לאיזור לטומטומים ואנדרוגינוסים?

ואם כבר, אלה שלא מאמינים ב"אפרטהייד" שלך גם לא מאמינים בחשיבותו הדתית של הכותל. אז בשביל מה הם צריכים איזור בכותל? (אה כן... כדי לתקוע אצבע בעינם של הדוסים.)

טלי1960

New member
תשובה לא מכובדת.

יש יהודים מאמינים מאד שהם קונסרבטיבים או רפורמים. אצלם אין הפרדה בין המינים. אפשר להקצות גם להם שטח כלשהו.אבל החרדים השתלטו על השטח כולו ונטלו לעצמם מונופול לא רק על הכותל אלא על הדת היהודית כולה ופסלו את כל הזרמים האחרים כאילו רק דרכם היא האמת הבלעדית.

masorti

New member
תשובה מותאמת לשאלה לא מכובדת.

השואל מעונין בפרובוקציה שתוכיח את האדנות החילונית גם בכותל. התשובה היא בהתאם. דרך אגב, נדמה לי שגם לפי ההלכה הרפורמית אין איסור להגיע לרחבת הכותל בנפרד. ועוד משהו... נדמה לי שהרפורמים הם משהו כמו 15,000 איש כולל החילונים שהצטרפו אליהם כדי לעשות דווקא. אז אולי נקצה להם מקום יחסי לכמותם באוכלוסיה.

הטענה היא נכונה

שהכותל הוא מקומם הקדוש של המון יהודים שבאים גם מחו"ל, והבעיה הזו שיש הרבה נשים במקום מצומצם מעידה על פגם בהתנהלות המקום, גם אני שמתי לב לכך שהמקום של הנשים קטן יותר, האמת שגם בבית הכנסת זה כך וזה מובן כי גברים מגיעים לתפילות יותר מהנשים.....אבל אם זה מגיע למקום כזה ציבורי בישראל ארץ הקודש שיש שם ריבוי של נשים כמעט תמיד אכן צריך לטפל בעניין, ממה שטלי תיארה זה נשמע מאוד מאוד לא טוב. וחבל, זה לא יותר מדי להשקעה להגדיל את השטח לנשים, אני במו עיני ראיתי איזה הבדל, המון הבדל יחסית למקום שבאים אליו מכל קצוות תבל.

אל תשכחו דבר אחד רבותייי

במשך השנה אם תגיעו לשם תראו שכמעט ואין נשים....לכן המקום מצומצם ..אך עכשיו זה תקופה ימי הסליחות...ולכן הנשים מגיעות..ובעזרת השם גם אני....ודרך אגב זה מאוד נעים וזו גם מסורת שלנו ...להניח פתק על אבן ....ועוד איזה אבן..של בית המקדש...

Shira Esther

New member
הכותל הוא לא חלק מהמקדש.

צר לי, יקירתי, אבל הכותל הוא חומה חיצונית שמעולם לא היתה חלק מבית המקדש, שנחרב כולו.

לקשמי

New member
זאת דוגמא מובהקת

להודעה שגורמת לאנשים להתרחק מהפורום ומהיהדות.

masorti

New member
וזאת למה?

כי ההודעה לא מקבלת כמובן מאליו את היותם של החילונים-המוצהרים אדוני הארץ?

טלי1960

New member
לא כך עונים כאשר מעונינים בקרוב לבבות.

ליהדות הרבה זרמים. גם הרפורמים וגם הקונסרבטיביים,הם זרמים לגיטימיים שלא נדבר על הזרם הגדול ביותר והוא הזרם החילוני. יש להקצות מקום לכולם. תתפלא,אך רבים מהחילוניים מאמינים באלוהים אבל לא בצורה הסגפנית ולא בצורה של אמירת תפילות בשפה לא ברורה שמישהו אחר כתב עבורך. ישנם חילוניים רבים המרגישים כי ניתן לשוחח עם האל בכל מצב והאל שומע.אין צורך בחצאית ארוכה ולא בפאה על הראש וגם לא בסממנים חיצוניים שמרחיקים מהעיקר. גם הם יהודים וגם אותם האל אוהב ולא בטוח שלא מובטח להם מקום בגן העדן.דבר שאני לא בטוחה בו לגבי חרדים רבים הזורקים אבנים בשבת על מכוניות ומסכנים חיי הנוסעים או הגונבים כסף מהקופה הציבורית וחושבים שזה בסדר כי המטרה נשגבה. אני רוצה להאמין שאלוהים מודד בני אדם לא לפי חבישת הכיפה או אי חבישת כיפה ,הצבע שלה או הגודל שלה,אלא לפי גודל הלב של האדם הנמצא מתחת לכיפה. יש לי תחושה שאלוהים לא יספור לך כמה פעמים התפללת בבית כנסת,אך יספור לך כמה פעמים גנבת או כמה פעמים פגעת באדם אחר. המתפללים בכותל כל כך דבקים בהפרדה בין המינים,עד ששכחו כי כאשר הם אוסרים עלי לגשת לאבן ולומר תפילה אישית,הם מנעו את העיקר והתרכזו בשולי.

masorti

New member
הרפורמים והקונסרבטיבים...

אינם זרמים לגיטימיים. הם כמובן חוקיים, אבל הם אינם יהדות שומרת מצוות אלא משחקים ב"נדמה לי". חשיבותו וקדושתו של הכותל נובעת מסיבות דתיות, ולכן ברור שהנהלים לידו ייקבעו לפי חוקי הדת. הרי הכותל הוא אתר תפילה דתי, ולא אתר בילוי חילוני. אז חלאס לנסות לנכס לרשות החילונים אפילו את המעט שבהגדרה שייך לעולם הדתי. מותר להשאיר משהו גם לדתיים. אני שמח שידוע לך מה האל יספור ומה לא. כי אני לא כזה חכם. והמתפללים בכותל לא מנעו ממך לגשת לאבן. הם רק מנעו ממך לגשת אליה באיזור מסוים. ומדוע כל כך חשוב לך שהחרדים יכבדו אותך ואת רצונותייך, אבל אתה שמה פס על תפישתם שערבוב גברים ונשים ברחבת הכותל הוא סוג של חילול הקודש?

טלי1960

New member
מי קובע מהו זרם לגיטימי ומה לא?

יש משטרת זרמים ? יהודים רבים שומרים מצוות,אבל לא את אלה שכתבו אנשים אלא את אלה שאלוהים עצמו ציווה. אתר הכותל הוא מקום בעל משמעות הסטורית לכל אדם בעולם,ליהודים הוא גם בעל משמעות רוחנית וסנטימנטלית. אלוהים לא קבע מיהו הזרם הראוי להתפלל שם ואיזה לא. אלוהים לא קבע כי תהיה חציצה בגדר בין נשים לגברים ויוצבו שומרים חסודים שימנעו חלילה ערבוב. החרדי שמנע ממני להגיע לאבן,ראה היטב שלא היו מתפללים זכרים בפינה שבה בקשתי להטמין את הפתק שלי,כך שחלילה לא היה קורה שום ערבוב והנחת הפתק ודאי לא היה מהוה חילול הקודש ,אלא רק מאפשר לאישה אחת,ברואת אותו אל,לשים פתק אחד קטן שמיועד לאל ולא לחרדי ההוא שחש שיש לו מונופול על המקום. החרדים מדברים בשם האל ויודעים הכי טוב מהם כוונותיו. חילול נפשו ורגשותיו של אדם אחר,אינו מעניינם.

masorti

New member
מי קובע איזו אוניברסיטה מוסמכת ואיזו לא?

יש מי שמחזיק במותג הרשמי ויש מי שמייצר חיקוי עלוב. הרפורמים פשוט המציאו "יהדות-לייט" שתאפשר להם להיות בלי ולהרגיש עם. זכותם. אבל זו לא שמירת תורה ומצוות במשמעות היהודית. את יודעת מצוין שבעיה לא היתה בערבוב הפתקים אלא בהסתובבותך באיזור שהוקצה לגברים. אני לא השתכנעתי שממש ממש לא היית מסוגלת להגיע את הכותל עצמו באיזור של הנשים. אבל אולי נורא חשוב להראות לאותו חרדי מי כאן בעלת הבית.

טלי1960

New member
מותג רשמי?

הכותל הוא מותג בעיניך? לגבי אוניברסיטאות וההסמכה- יש כללים ברורים. לגבי הכותל יש השתלטות פראית ומרגיזה. הזרם החרדי אינו בעל הבית כחוק אלא בכוח הכוח. אולי בעיניך יהודי קונסרבטיבי או רפורמי,אינם יהודים כשרים,אך הם מקיימים מצוות והם נאמנים לחוקי התורה הכתובה. הם אינם מקבלים על עצמם את הפרשנים וטוב שכך. לא מעניין אותי אם השתכענעת או לא לגבי הצפיפות בעזרת נשים. אין שם מקום להתקרב מטרים רבים מהאבנים וזו עובדה. כדאי לך לעשות שם פעם סיבוב ולראות. ברור לי שהגברים אינם נותנים דעתם על כך מאחר ולהם יש שטח מרווח,הם הרי לא מביטים בכלל לכיוון הנשים...

masorti

New member
המותג הוא היהדות (=ההלכה היהודית), ולא הכותל.

כמו באוניברסיטאות, גם בחקיקה ובהסמכה ההלכתית יש כללים ברורים. רפורמים לא מקיימים מצוות ולא בטיח. הם במוצהר ביטלו כל מה שלדעתם לא מתאים לימינו. (אלה שנאמנים לפחות בתיאוריה לתורה הכתובה הם הקראים, ואין שום קשר בינם לבין הרפורמים.)

למעלה