אולם הסינרמה המיתולוגי בת"א ואולם היכל המיתולוגי בפ"ת.

משה12333

New member
אולם הסינרמה המיתולוגי בת"א ואולם היכל המיתולוגי בפ"ת.

שני הדינוזאורים האלה שעומדים נטושים ואשר היוו את אחד הסמלים החשובים לעירם, עומדים להיהרס לטובת הקמת מגדלי משרדים במקומם.

תושבי שני הערים רצו להצילם מהריסה ע"י ניסיון נואש להכריז עליהם כמבנים לשימור, אך הנסיון כשל.

כל הנסיונות להחיותם כמוקדי בילוי ותרבות נכשלו כישלון חרוץ כי עלות תחזוקתם לעומת עלות התחזוקה של בתי הקולנוע שבקניונים, היא אסטרונומית ואף יזם פרטי לא מוכן לפשוט את הרגל עוד לפני שהוא מוכר את הכרטיס הראשון לקהל בקופות הכרטיסים שלהם.

שני האולמות עלו לכותרות ברמה הארצית: אולם הסינרמה כמרכז ארצי לבידור ואולם היכל כסמל של המאבק החילוני בישראל כנגד הכפייה הדתית.

שני האולמות גם הכילו חידושים טכנולוגיים שהיו חדשים בארץ: אולם הסינרמה הכיל את המסך הקעור היחיד בארץ עם שיטת ההקרנה הייחודית שלו ואולם היכל הכיל גג חשמלי שנפתח ונסגר לסירוגין לפי מזג האוויר.

אולם היכל נבנה כאולם תרבות של ההסתדרות לפני קום המדינה כחלק ממתחם מועצת הפועלים שהוא מתחם פרטי שלה במרכז העיר. גם שם הרחוב שבו נמצא המתחם נושא את שמה: רחוב ההסתדרות.

מתחם מועצת הפועלים כולל היום את האולם הנטוש, את בניין מועצת הפועלים (הישן והמוזנח) שלפניו ואת החניון הציבורי שביניהם.

ההסתדרות מתכננת להרוס את כל המתחם עד היסוד ולהקים עליו שני מגדלים ענקיים שיניבו לה רווחי עתק מהשכרתם לעסקים.

אם כן, מגדל טויוטה בת"א ומגדל פלינר בפ"ת עומדים להיות חלק ממתחם חדש של מגדלים.

אין בכלל ספק גם שעוד ועוד מבנים ישנים לידם ייהרסו לטובת הקמת מגדלי משרדים במקומם כי המיקום שלהם הוא מרכזי ומבוקש.
 

איתמר ש

New member
לסינרמה אין לי שום סנטימנטים

בקולנוע היכל ראיתי בילדותי כמה וכמה סרטים (כרגע אני זוכר בעיקר את המטריקס - שנת 1999), אבל גם הוא לא זכור לי כפנינה ארכיטקטונית יוצאת דופן.
כשאתה מדבר על בניין מועצת הפועלים אתה מדבר על המבנה בחזית רחוב ההסתדרות שבו שכן תיאטרון (אולם "מופת" אם אני לא טועה)? מול הבניין הכעור עם הסופרפארם בקומת הקרקע?
על כל פנים, השאלה איזה מבנה ראוי לשימור היא שאלה פוליטית שצריכה להיות מוכרעת בוועדות העירוניות. מאחר שמרכז העיר פ"ת שינה את פניו בצורה דרסטית ב-30 השנים האחרונות, מבחינה דמוגרפית בעיקר, סביר שהאנשים שעבורם אולם היכל מכיל ערך נוסטלגי, כבר לא גרים באזור ולא מאוד מעניין אותם אם הוא ישרוד או לא.
 

משה12333

New member
אם ילדותך היתה בשנת 1999,אז אינך מודע לגלגול הקודם של המבנה.

כשראית את "המטריקס", נכנסת למבנה בן שתי קומות כשבקומה התחתונה היה אולם ענק ובקומה שמעליה היו שני אולמות קטנים.

ההסתדרות מכרה אז את האולם ליזם פרטי כי היא היתה במשבר כלכלי חמור. היזם הפרטי חילק את המבנה שהיה גבוה בצורה חריגה (והכיל גג חשמלי נפתח) לשתי קומות והקים בו 3 אולמות, אחד למטה ושניים למעלה.

ההצלחה לא האירה לו פנים בגלל אולמות הקולנוע בקניון הגדול ובגלל היכל התרבות העירוני שנחשב גם כיום לאחד מאולמות הבידור והתרבות החדישים והמשוכללים ביותר בארץ (רח' המכבים).

שני המקומות משופעים בחניונים תת-קרקעיים ועיליים בעוד שאולם היכל הוקם בתקופה שבה לא היו כלי רכב בארץ, לפני קום המדינה. הוא שוכן במרכז העיר הצפוף שבו קשה למצוא חניה בכל שעות היממה. על חניה בחינם בכלל אין על מה לדבר.

היזם הפרטי נשבר סופית כשהוא הבין שכל חידוש רשיון תקופתי לשלושת האולמות שהוא הקים יעלה לו עשרות מיליוני שקלים כי הוא הרי צריך לבנות מחדש את כל התשתיות מאפס. הוא קנה מבנה בטון ישן ללא תשתיות בכלל. הוא נשבר, אטם את המבנה והשאיר אותו נטוש.

לאחר שההסתדרות התאוששה כלכלית עם אין-ספור תכניות הבראה, היא קנתה ממנו בחזרה את המבנה הנטוש.

לפני האולם הנטוש ניצב לו בניין מועצת הפועלים ובתוכו אכן קיים עדיין אולם מופת. אם תכנס אליו היום (עדיף שלא) תגלה אולם ישן ומוזנח שמשמש בעיקר כאולם הרצאות לגמלאים. כמובן שבסוף כל הרצאה יש פקק תנועה אדיר שחוסם את כל מרכז העיר בגלל המוניות והמכוניות של קרובי המשפחה של הגימלאים שבאים לאסוף אותם ומחכים להם בנתיב הימני של רחוב ההסתדרות. העירייה ניסתה להילחם בכך והקימה גדר בטיחות בקצה המדרכה לאורך כל הבניין של מועצת הפועלים, אך לשווא. הגמלאים עוקפים את הגדר ומחכים על הכביש עם מקלות ההליכה וההליכונים שלהם. הגדר רק משמשת להם כמשענת כשהם עומדים ומחכים על הכביש.

לאחר שכל המתחם ייהרס, הבעיות האלה ייעלמו כי מתחת למגדלים ייבנה חניון תת-קרקעי ענק כמו שכעת יש בסמוך את חניון מגדל זיסו שנבנה על חורבותיו של קולנוע שלום ושל אולם האירועים ששכן מתחתיו.
 
למעלה