בלי מחקרים, רק מתוך תפיסת עולם אישית אפשר?
[ראיתי ששאלת בעוד מקומות, אז מקווה שעמדה של מתמחה בפסיכולוגיה קלינית מקובלת כעמדה חצי מקצועית, גם אם אין לי מאמרים וכיוצב']
מצד אחד - חשוב להציב גבולות (=להגיד לא או אסור), חיוני להציב גבולות ואי-הצבת גבולות היא לא חינוכית ולא טיפולית.
מצד שני, וכאן אני אולי מציגה עמדה קצת שונה ממה שכתבו לך במקומות אחרים, אי-אפשר לבלות את כל היום בלהגיד לא, ולכן כגישה שלי, אישית ומקצועית, אני משתדלת שהגבולות שאני מציבה יהיו מעטים אבל ברורים.
למה ?
קודם כל, כי מצב בו ילד גדל כאשר כל הזמן אומרים לו 'לא' ו'אסור' מערער את תחושות האוטונומיה, המסוגלות והביטחון העצמי. ילד צריך, באופן הדרגתי כמובן, להיות יותר ויותר עצמאי ויותר ויותר לקבל החלטות על חייו - מה הוא אוכל, מה הוא לובש, של מי הוא חבר, על מה הוא כועס והאם הוא אוהב את אימא או לא. ממצב של תלות מוחלטת בהורה בגיל ינקות, הגילאים שהבן שלך מתקרב אליהם הם תחילת העצמאות הרגשית - לבחור צעצוע, להתעקש לאכול לבד, ווטאבר.
חשוב לי להדגיש, זה לא אומר לחיות בלי גבולות. זה רק אומר שבכל גיל, חשוב שבצד הגבולות גם יהיו בהתאמה מרחבים בהם הילד עצמאי וההורה 'לא מחליט עליו'.
לפני כמה שבועות הגדול שלי (דקה ל-6) הודיע, שלהיות ילד הרבה יותר טוב מלהיות מבוגר. למה, שאלתי ? והוא הסביר לי שהוא מחליט על הרבה יותר דברים ממני. אני מחליטה רק על נושאים של בריאות, בטיחות ונימוס (ככה הגדרנו את זה בבית), והוא מחליט על כל השאר.
במציאות, כמובן, אני מחליטה על הרבה יותר- אבל החווייה של הילד שלי היא שהוא יכול לקבל אינספור החלטות על חייו, וזו חווייה חשובה.
מעבר לזה, וברמה המאוד מאוד פרקטית, גבולות הם משהו שאני אמורה לאכוף. איסורים הם משהו שהוא באמת אסור. אם אני לא עומדת בגבולות שאני מציבה, אם האיסורים שלי לא באמת אסורים- למילה שלי כאם אין משמעות והסמכות שלי מתערערת. ולכן, ברמה הפרקטית, אינספור 'לא' ו'אסור' הם מתכון די בטוח למצב שבו לא עומדים בהם, או כי הם לא באמת גבול מבחינתי, או כי אני פשוט אהיה מותשת והאווירה בבית תהיה נוראית כי כל הזמן אני אעבוד כשוטרת.
אז מה ניסיתי להגיד ?
חשוב להגיד 'לא' ו'אסור', גם חינוכית ורגשית וגם כדי להגן על הילד.
ובאותה המידה חשוב לא 'לבזבז' אותם, לבחור איפה ההורים מציבים את הגבולות החשובים להם ואת הקווים האדומים שלהם - לעמוד בהם מחד, ומאידך, בכל שאר הזמן לתת לילד מרחבי פעולה ואוטונומיה הולכים וגדלים.
שיהיה רק באושר