אופציות לרכישת דירה ראשונה כזוג, מה הייתם עושים?

אורית393

New member
אופציות לרכישת דירה ראשונה כזוג, מה הייתם עושים?

שלום חברים, אני אורית אני ובן הזוג שלי התחתנו לפני כשנה וחצי, אנו בני 38, מתגוררים בקריות. ישנה שאלה לגביה אנו מתלבטים מאוד בשבועות האחרונים בנוגע לכדאיות... ראשית לעולם לא היתה דירה בבעלותנו . יש ברשותנו כיום הון עצמי של 340,000 ש״ח (את סכום זה הצלחנו לחסוך על חשבון הרבה מאוד דברים אך זה כבר סיפור אחר) . לאחר התייעצות עם חברים משותפים ואנשים המבינים יותר מאיתנו בכדאיות כלכלית, ראינו לנכון לקנות דירה להשקעה באזור בו אנו גרים ( קריות או בחיפה ) ולהמשיך לגור בשכירות. השאלה שכרגע מעסיקה אותנו היא השאלה הבאה: בשבוע הבא אנו צפויים לחתום על חוזה לדירה ראשונה בקרית ים, מבחינתנו הדירה היא להשקעה אך אין לנו בעיה להגיד בבנק שהיא למגורים מבחינת המשכנתא. מחיר הדירה הוא 600,000 ש״ח .
אנו מתלבטים איזה אופציה עדיפה מבחינה כלכלית עבורנו מהאופציות הבאות.
1) לקחת על הדירה משכנתא של 50% - במצב זה לפי חישוב תיהיה לנו משכנתא ל 15 שנה.
2) לקחת משכנתא של 75% מערך הדירה ( אנו יכולים ללהגיד בבנק שזה למטרת מגורים ולא תיהיה בעיה) זאת אומרת לשים מההון העצמי שלנו רק 200,000 ש״ח ובשאר הכסף שנותר לנו כ 160,000 לקנות עוד מספר חודשים אולי דירת סטודיו נוספת בסביבות ה 300,000 ש״ח ( יש כאלה בקריות ) ולהשכיר אותה גם. והכל בתקווה שתיהיה עליית מחירים בעתיד ואולי נוכל להרוויח משהו עליה עוד כמה שנים בין אם במחירת הדירה או בתשואה שבשכירות.
אנו נוטים ללכת עם האופציה השנייה אך לא סגורים על זה. ממש נשמח לדעת כיצד הייתם נוהגים אילו הייתם במצבנו ?
סופשבוע מקסים אורית :)

newappt

New member
הנה הבעיה של הישראלי הממוצע

אני אגיד את הדברים שלי בזהירות..
את מחוסרת דיור במצב לא הכי טוב מבחינה כלכלית (הון עצמי לא גבוה במיוחד ביחס לגיל) ומחשפת דירה להשקעה "בתקווה שתהיה עליית מחירים בעתיד".

ברור לך שבמצב של עליית מחירים כל השוק עולה - דירות עולות בכל מקום וגם השכירות עולה.

1. אז קודם כל מה יקרה אם המחירים לא יעלו ואולי ירדו קצת? איך זה משפיע על התוכנית שלך? האם יהיה לך גיבוי כלשהו? בכל זאת מחירי הדיור עלו עשור שלם בצורה חדה וזה סימן לשוק לא יציב בלשון המעטה.

2. במידה והמחירים יעלו - איך בדיוק את מתאימה את עצמך למצב? את עוד מעט בת 40 עם הון עצמי לא גבוה. עליית מחירים מבחינתך זה לא משהו חיובי.

3. ההון שלך נמוך ואת כבר חושבת על נכס שני? יש אנשים שזה מתאים להם ויש כאלה שזה לא מתאים להם. לדעתי, אדם שאין לו מספיק הון וכבר מגדיל את החוב שלו בלי גיבוי עושה טעות.
הייתי מבין אם משקיע ותיק עם ניסיון וגב כלכלי (אפילו נכסים משועבדים) היה מבצע כזה מהלך, אבל אדם בן כמעט 40 שיש לו הון עצמי נמוך - זה מסוכן.

אני במקומך מתחיל להיות קצת יותר יציב ומחכה גם ששוק הדיור יחזור למצב אטרקטיבי יותר. קודם קונה נכס אחד ורואה איך זה מסתדר (ביננו, לפעמים לא מוצאים שוכר, לפעמים יש בלת"מים בדירה ודירה זו לא השקעה שתמיד מספקת סחורה חיובית), אחרי זה, פוקח עיניים על שוק הדיור ומחכה לראות איך הרוח נושבת.

צריך לנהוג בזהירות ובאחריות במיוחד שאין גב כלכלי חזק. שוק הדיור הוא לא יציב ולבטח אי אפשר להתייחס אליו כשוק שתמיד עולה ותמיד חזק. קחי את זה בחשבון.

אורית393

New member
אני ממש מעריכה את התגובה שלך אבל שים לב לפרטים הבאים

היי, כפי שכתבתי בנושא אני ממש מעריכה את התגובה ובהחלט אקח את הדברים לצומת ליבי.
1) הכוונה שיעלו מחירים היא רק מהסיבה שמדובר בדירות באמת זולות. הרבה אנשים שהתייעצתי איתם טוענים שאלה הדירות שעדיין לא עשו את ה ׳פריימיה׳ שלהם. ואלה דירות שכן יש בהם פוטנציאל לרווח הון.
כמובן שבימידה ונחליט ללכת על האופציה השנייה אז נבדוק את כל הדברים מסביב, שיש אופציה לקבל משהו כמו 4% תשואה חודשית הסביבה וכו׳.
יש הרבה שאני מכירה שטוענים שרק בדרך זו הם הצליחו להעלות את ההון הצמי שלהם..
הרי שנינו יודעים שכמעט כל מי שקנה למשל דירה ב 360,000 ב 2012 יכול למכור אותה היום מלא מעט מקומות ב 500,000-600,000 ש״ח . לכן אנו מנסים בישביל העתיד שלנו לחשוב בכיוון הזה.
אתה לא מסכים? זה לא נשמע לך הגיוני?
2) אתה יכול לקרוא לזה מחוסרת דיור. גם אני וגם בעלי לא קיבלנו איזה דירה בירושה. אבל הון עצמי לזוג בגיל 37 של 360,000 לא חשבתי שזה כזה נמוך בקרב תושבים שאנו מכירים בקריות לפחות.
שוב תודה לך על התגובה ועל הקדשת הזמן שלך אדוני.

newappt

New member
אני מבין את מה שאת כותבת

מי שקנה דירה ב 360K ב 2012 יכול למכור אותה ברווח, אבל מה הוא יכול לקנות היום עם התוצר? כל הנכסים מסביב עלו גם הם. גם שכר הדירה עלה. ובסוף, גם אם זה לא עולה באותו מדד, תשימי לב שקשה מאוד להתקדם בצורה הזו.

נכון שיש מקרים חריגים ונכון שהדירות הקטנות הם אלו שנהנהות כביכול מהרווחיות הכי גדולה, אבל יש סיבה שהדירה הזו בקרית ים עולה רק 600K ולא כפול כפי שהיא עולה במרכז הארץ. את חושבת שהפוטנציאל עדיין לא מומש? יכול בהחלט להיות, אני לא מנבא את העתיד.

גם אני מחוסר דיור בדיוק כמוך וגם אני לא קיבלתי ירושה או הורים עשירים. מה שכן, ביחס למחירים היום, 360000 זה לא הון עצמי גבוה. לא אמרתי שזה נמוך, זה פשוט לא גבוה. ביחס למחירים בקריות נראה שזה לא רע. ביחס למחירים במרכז (אפילו לא גוש דן) זה נמוך.

ובאופן כללי, אני חושב שהנדל"ן בישראל מתחיל למצות את עצמו. נכון, עדיין יש מקומות עם פוטנציאל אבל גם הם נחשבים מבחינתי כהשקעה מסוכנת.
לא נראה לי שאת קונה את הדירה ורוצה לממש את הרווחים בעוד 20 שנה. את רוצה תוך כמה שנים לממש את הרווחים ולשדרג.

אורית393

New member
סיבה

שוב תודה לך על התגובה המפורטת והקדשת הזמן. אנו כרגע בוחנים את הנושא לעומק אך ורק מהסיבה שכפי שאמרת שכמו גם ש לך אין דירה. זו אולי הדרך היחידה מבחינתנו להגדיל את ההון העצמי שלנו. ברור שהייתי מעדיפה מצב נוח יותר.

כמה נקודות

1. שוק הנדלן נבלם מעט בחודשים האחרונים. מחירי הדירות עדיין לא יורדים באופן מובהק, אבל כמות העסקאות יורדת באופן משמעותי. במקביל גם שוק המשכנתאות נהיה הרבה פחות נדיב משהיה לפני שנתיים-שלוש.
2. אמנם בסקירה בדיעבד של 10 השנים האחרונות זו היתה השקעה חכמה, אבל לא בטוח שהיא תמשיך להיות כזאת גם ב-10 השנים הבאות.
3. חזרת מספר פעמים על "אין לנו בעיה להגיד בבנק...". אני מאוד ממליץ לך להזהר עם זה ולא רק בגלל הסיבות המובנות מאילהן, אלא בגלל שחלק מהמנגנונים הללו נועדו להגן עליך ועל אנשים שכסף לא בא להם בקלות.
4. לפני שאתם מקבלים החלטה סופית, אני ממליץ לך לעשות היטב שיעורי בית בכל מה שקשור להשכרת דירות. פרט לרכישה עצמה, יש הרבה מאוד פגיעות פוטנציאליות "בתזרים". בייחוד אם אין לך ניסיון בתחום.
5. מה שרלוונטי לאדם אחד לא תמיד רלוונטי לאדם אחר. אני ממליץ לך להסתכל בערבון מוגבל על עצות של אחרים (כולל על מה שאני עצמי כותב) ולנסות לבחון אותן באופן כמה שיותר קר ואובייקטיבי על המקרה האישי שלך.
&nbsp
ושיהיה בהצלחה! :)

RingGirl

New member
למה שלא תקנו למגורים?

עם ההון העצמי הזה תוכלו למצוא דירה נחמדה. לפי הגיל שלך אני מניחה שרק תעשו 1-2 ילדים ויש לכם מספיק כדי לקנות 4 חדרים בקריות.
&nbsp
החסרונות עם ההשקעה הם שבקריות המחירים לפחות לדעתי מעט מנופחים וכשתגיע הירידה בקריות היא תהיה חזקה וגם מדובר באזור בו האוכלוסיה לא תוכל לשלם יותר ממה שהיא משלמת כרגע. בנוסף, מדובר באיזור שההיצע עולה על הביקוש והרבה מאוכלוסיית האזור חלשה יחסית. בקיצור - יותר מדי גורמי סיכון.
.
אם כבר תתחילו מדירה אחת כך שאם חלילה תסתבכו תוכלו לגור בה
&nbsp

אורית393

New member
סיבה

היי, תודה על תגובתך.
הדירה שאנו משכירים היום בבנין חדיש ורוצים לגור בה לא למכירה, דירה כזאת באזור עולה כ כ 900,000 אנו יכולים לקנות פה. אך בשיחות עם אחרים הובן לנו שהאופציה שאנו הולכים אלייה צפוייה בהלט להשתלם לנו יותר מבחינה כלכלית בעתיד. אנחנו ממש לקראת חוזה רכישה על דירה ב 600,000 רק מתלבטים עם נושא המשכנתא. תודה לך.

otherwise

New member
כדאי לבחון את האפשרויות לעומק

במיוחד כשזה כסף שאתם לא רוצים לסכן. הייתי מתייעץ עם איש מקצוע כדי להבין את כל העלויות והמשמעויות, במיוחד באופציה של שתי דירות.
קודם כל דברים שהכרחי להכניס לחשבון - על דירה שניה יש מס רכישה של 8% ומס של 25% על הרווח במכירה (מס שבח). בנוסף, יש עלויות אפשרויות של תיווך (כ-2%+מע"מ), עו"ד(0.5%+מע"מ), שיפוץ, תיקונים, ביטוח וכו'. עלויות הנטו נמוכות קצת מהתשואה המיועדת. זו גם התעסקות כפולה עם שוכרים.
למנף את הכסף זו מחשבה כלכלית נכונה אבל צריך להבין האם התשואה תהיה גבוהה מהחזר המשכנתא. היום זה קצת פחות אטרקטיבי כי ריבית המשכנתא עלתה ותשואת השכירות בצפון (ובכל הארץ) ירדה, אז זה בעיקר הימור על עליית הערך.
לגבי האמירה של מישהו בשרשור שכשהשוק עולה גם מחיר השכירות שלך תעלה, זה לא מדויק. קצב עליית הערך גבוה מקצב עליית השכירות. לפחות כך היה עד כה, ואכן עד היום התשואות הגבוהות של קונים היו מעליית ערך.
לדעתי האישית והלא מקצועית - אני לא הייתי מחכה עוד ועוד לירידת מחירים, מספיק אנשים חיכו במהלך השנים האחרונות בגלל נבואות זעם והפסידו. יש מספיק בעלי אינטרסים במדינה שלא מעוניינים בקריסת שוק הדיור, למעשה, כל מי שכבר יש לו דירה, שאלה בין השאר בעלי ההון וההשפעה. ירידה בעסקאות זו עדיין לא ירידת מחירים. לדעתי העליות יתמתנו. אבל מכיוון שהסיכוי לירידת מחירים תיאורטית תמיד קיים, צריך לקחת בחשבון גם תרחיש כזה ואיך זה ישפיע עליכם כלכלית.
כדי להגן על עצמכם רצוי לקנות מראש דירה כמה שיותר סחירה ובאזור ביקוש עם אוכלוסיה סבירה.
עוד נקודה - האם אין אפשרות שתקחו משכנתא 75% כדי לפתוח את האופציה לשתי דירות, ותחליטו אחר כך מתי להחזיר?
לגבי באיזה אופציה הייתי בוחר, זה עניין של רמת סיכון שמוכנים לקחת. יש אנשים שמעדיפים לעשות דברים לאט יותר, לקנות דירה אחת להשקעה, ללמוד מהניסיון, לראות איך הולך ואיך השוק מתפתח ואח"כ להמשיך לדירה שניה, או למכור אחר כך ולעשות עסקה אחרת. פוטנציאל הרווח בא יחד עם סיכון. במצב שלך הייתי שוקל את שתי האופציות, ובוחר אחרי שאני מבין את המשמעויות ובמיוחד את התרחיש שבו אין עליית ערך או אולי ירידה, כלומר לבדוק שלכל תרחיש יש פתרון שלא יגרום לכם להיכנס לחובות או קשיים כלכליים.

אורית393

New member
תודה רבה! כמה דברים

תודה על המידע, בנוגע ללקיחת 75% משכנתא. תאורטית יש אפשרות למרות שאנו קונים אותה למטרת השקעה אנו יכולים להגיד שזה למגורים ולקבל 75% מערך הדירה.. הנקודה היא שחשבנו מלכתחילה משהו ב 600,000 בו אנו שמים חצי מהסכום ותוך פחות מ 15 שנים נסיים את המשכנתא וכמעט בטוח שנכפיל את ההון העצמי שלנו. אין היום כמעט עוד אופציות כאלה שכמעט ' ברורות'. ושוב תודה על תשובתך. בהחלט נבחון לעומק

Fitch

New member
איך תכפילו את ההון העצמי?!

אתם תשימו 300 אלף עכשיו. ואז תוך 15 שנה עוד 500 ובסוף תישארו עם דירה שאולי תעלה 800 ואולי לא.
לדעתי היועצים שהתייעצתם איתם לא כל כך בקיאים וגוררים אותך לבור.
&nbsp
כאחד שגדל בקרית ים ומכיר את תחום הנדלן בקריות לעומק - עצתי היא שתיקנו למגורים דירה שמתאימה לכם, כל עוד המחירים סטטים והריבית לא עלתה.

mulcha

New member
"למנף את הכסף זו מחשבה כלכלית נכונה"?!

והנה תרגום לאשה הנחמדה ששאלה את השאלה: "למנף" זה לקחת הלוואה. לקחת את ההון העצמי שלכם, את כרית הביטחון שלכם, ולהחליף אותה בחוב.
אם היו אומרים לך תמנפי את ההון העצמי שלך כדי להשקיע במניות, לא היית מסכימה לשמוע. אבל אחרי 10 שנים כמעט של התנפחות בועת נדלן גם מי שכנראה לא מרוויחה המון (כך אני מסיק מההון העצמי שלכם - שהוא מכובד כשלעצמו) רוצה להפוך למשקיע נדלן.
וזה מה שאת שואלת ומה שאת מבקשת - להפוך למשקיעת נדלן. זה אחד מסימני הבועה. אנשים רגילים מהישוב שרוצים להיות משקיעי נדלן בלי להבין דבר וחצי דבר ובלי הון ראוי לצורך כך - כזה שימנע קריסה כלכלית אפילו בסיטואציה (אפשרית ולמעשה בלתי נמנעת) של ירידה במחיר (שום דבר לא עולה לנצח. גם לא נדלן).
בפורום זה יש אנשים (מעטים), שיכולים להרוויח גם בשוק יורד. יודעים לזהות עסקאות טובות בכל מצב (למרות שהיום זה כבר מאוד קשה לכולם). אלה יחידי סגולה, אנשים שחיים את השוק. שקונים ומוכרים נכסים כל הזמן. אם אתם לא כאלה אני ממליץ להתרחק מהשקעות ובכלל מהשוק הבועתי.
ואם לא - שיהיה בהצלחה, ובכל מקרה קחו חוב נמוך כמה שניתן, ובדקו כיצד יתנהל בסיטואציה של ריביות עולות (3, 5, 7 אחוז ריבית).

otherwise

New member
אני אתקן - זו מחשבה כלכלית נכונה למשקיע

האישה הנחמדה דיברה על הגדלת ההון העצמי, זו מטרתה, וזו חשיבה בריאה -הרבה יותר מהרעיון של לעבוד קשה ולוותר בדרך על החופש האישי.
לא צריך להיות כריש נדל"ן כדי להשקיע בדירה בארץ, צריך להיות נבון, זהיר, ומחושב, ולכל אדם יש אפשרות לעשות זאת, גם עם מאות אלפי שקלים.
הדגשתי שוב ושוב - צריך להיזהר, ללמוד את הנושא, להתייעץ, לבחון את כל התסריטים. ובזה אני מסכים עם הטון בהודעה שלך.

מנסה לעזור מניסיוני

אנחנו שוכרים דירה ומשכירים דירה אחרת בערך מאותם שיקולים שהעלת. יכולה לספר מניסיוני שהרבה פעמים די התחרטתי על ההחלטה, מסיבות רבות:
דירה שאני שוכרת לא שלי כך שיש בעיה לדוגמה לשים סורגים בחלונות, לעשות שיפוץ קל באמבטיה או במטבח, תליית מזגנים נעשית לפי החלטות של בעלי הדירה, כל תיקון קל צריך להמתין לאישור בעלי הדירה, בנוסף באזור שבו אני שוכרת מחירי השכירות כל הזמן עולים. הדירה שאנחנו משכירים מושכרת מספר שנים באותו מחיר.
בואי נעשה חישוב ביחד:
תביאי לפה נתונים הבאים:
1. דירה למגורים, כמה תשלום משכנתא ל-15 שנים עם ריביות של היום ( נניח שליש פריים ושני שליש קלצ או כל מסלול אחר שנראה לכם - היעזרו בפורום משכנתא)
2. 2 דירות להשקעה - תשלום משכנתא ל-15 שנים באותם מסלולים, שכירות נכנסת מ-2 הדירות שתשכירו, שכירות שתשלמו על דירה שאתם שוכרים - סה"כ מאזן סופי. התחשבי גם ב-8 אחוז מס רכישה של דירה שניה ו-25 מס רווח הון במכירת דירה שניה.
3. דירה אחת להשקעה - נתונים כנ"ל.

אחרי שיהיו לך את כל הנתונים המספריים - תוכלי לקבל החלטה מושכלת. לתחושתי - צריך שמחיר הדירה להשקעה יהיה בהרבה יותר נמוך ממחיר השוק בכדי שהעיסקה הזאת תהיה אכן משתלמת. מעניין לראות את התוצאות.

שימי לב שגם דירת מגורים עולה במחיר, לא בטוחה שדירות זולות מתיקרות באחוזים יותר מדירות יקרות , לדעתי אפשר להניח שמתיקרות באופן דומה.

שימי לב שבדירה למגורים אין לך סיכונים שיש בדירות להשקעה כמו שוכרים לא משלמים , חודשים שדירה לא מושכרת וכו'.

למעלה