אוקי אז על "שטיפת מח"
למעשה אני לא ממש בטוח שקיים דבר כזה שטיפת מח - שטיפת מח זה במקור כינוי לשיטות שהסינים השמשו בהם כדי להחליש שבויים (כמו לא לתת להם לישון) וזה גרם להם זמנית להאמין בתפיסה של השובים (קומוניזם)) עד כמה ששמתי לב בשטיפת מח הכוונה היא ללגרום לאדם לעשות משהוא שהוא לא רוצה (למשל הרבה אנשים מאמינים שמסר תת סיפי משפיע למרות שהניסוי בו אנשים שתו יותר קוקה-קולה בקולנוע בגלל תמונה תת-סיפית של קוקה-קולה הוא המצאה של ג'יימס ויקארי...), ואני אסביר רגע למה השיטות להשפיע על אדם מתחלקות ל2 - שיטות שלא עובדות ושיטות שהם לא שטיפת מח. אני מתייחס למילה שטיפת-מח כמו למילה קסם כרגע (עד שאני אקבל הגדרה מדויקת מה זה) קסם או שהוא חוק טבע או שהוא לא מצליח: והנה ההסבר לזה נניח שיש מקל באוויר - אז אני לעולם לא אגיד שזה קסם - אני אגיד שפשוט מקלות עפים באוויר. אותו דבר אם אני אגלה פתאום שאנשים מסכימים לכל מה שבחורה שלובשת חולצה ורודה אומרת להם אני אגיד פשוט שזה כלל חדש בפסיכולוגיה שדעה של אנשים מושפעת מהצבע של הבגד שהם רואים. אבל איך ובכל זאת אפשר לשנות התנהגוש של מישהוא: מאחר שאני לא מבין בפסיכולוגיה (ככה שאני לא יודע איך הפנוזה עובדת) כימיה (אני לא יודע מה בדיוק אלכוהול עושה) או ביולוגיה (אני לא יודע איך לחתוך חלקים מהמח משפיע) [וגם לא מה קורה במח של מי שעושה סקס אם אתם כ"כ נהנים לדבר על זה
] אני לא יכול לספר על שום שיטה לשנות התנהגות של מישהוא, אבל אני אחלק את זה ל3 (או 6) דרכים עיקריות *בלי* לסווג כל שיטה לדרך הנכונה (כי אני פשוט לא יודע לאן כל שיטה שייכת). מעשה בילד אחד שראה עוגיה החליט לאכול אותה ואכל אותה, להרוס את אחד מ3 הדברים בשרשרת יהרוס את ההתנהגות של הילד: 1) שניוי של הקלט: אם אוכלים את העוגיות - הילד לא יראה את העוגיות ולכן לא יאכל אותם. (זה שהם באמת לא קימות לא סותר את זה שהוא לא רואה אותם, להיפק *בגלל* שהן לא קיימות הוא לא רואה אותן - אם היה סיכוי שהוא לא רואה אותם למרות שהם קיימות אולי הוא היה מחליט לנסות לקחת את העוגיות הבלתי נראות כדי לוודא שהם באמת לא שם) 1*) שינוי כימי של הקלט: אם שמים חומר בעין או במוח של הילד (סמים?) שגורם לא לא לראות את העוגיות (אלא לראות את עמצו עף על ענן ורוד במקום נניח). 2) שינוי של המסקנות/מחשבות - נניח שהוא מגלה שהעוגיות לא טעימות/מורעלות/שהוא יקבל מכות אם הוא יאכל אותם זה הורס לא את המסקנה:"אם אני אוכל אותם יהיה לי טעים אם לא אז לא" (והופך אותה ל:"אם אני אוכל אותם יהיה לי טעים אבל אם לא אז אני אקבל מכות") במקרה הזה נוסף לו מידע ששינה את המסקנה - תיאורתית גם לשכוח מידע יכול לשנות את המסקנה (אם הוא שוכח שעוגיות טעימות או סתם שוכח שאמא שלו לא בבית אז הוא לא יקבל מכות). 2*) שינוי כימי של המחשבות: מוציאים לו את הלק במוח שבוא רשום שעוגיות הם עימות ואז הוא מתייחס אליהם כמו לסתם אבנים או לחיפלוין שמים לא במח חלק שכתוב בו שעוגיות לא טובות (מקטינות אותך או הופכות אותך לצפרדע או משהוא.). 3) שינוי של הפעולה עצמה - כאן זה די פשוט אפשר לקשור אותו ואז הוא לא יוכל לאכול את העוגיות. 3*) שינוי כימי של הפעולה - המ.. סם שמרדים נניח. טוב כאן אני יעצור כי אני לא יודע לחלק כל שיטה לאחת מהחלקים האלה [ואפילו לא יודע איזה שיטות יש לשטיפת מח]. נ.ב. נראה שהשיטה שאנשים תמיד מעדיפים היא 2 (אם שמו לי פצצה בתיק בלי להגיד לי ואני צריך לבחור בין שלא יגלו לי איפה התיק שלי (שיטה1) שישימו גדר מסביב לתיק שלי (שיטה3) או שפשוט יגידו לי שיש שם פצצה (שיטה 2) אני יעדיף שיגידו לי שיש שם פצצה למרות ש3 השיטות יצילו אותי...)
למעשה אני לא ממש בטוח שקיים דבר כזה שטיפת מח - שטיפת מח זה במקור כינוי לשיטות שהסינים השמשו בהם כדי להחליש שבויים (כמו לא לתת להם לישון) וזה גרם להם זמנית להאמין בתפיסה של השובים (קומוניזם)) עד כמה ששמתי לב בשטיפת מח הכוונה היא ללגרום לאדם לעשות משהוא שהוא לא רוצה (למשל הרבה אנשים מאמינים שמסר תת סיפי משפיע למרות שהניסוי בו אנשים שתו יותר קוקה-קולה בקולנוע בגלל תמונה תת-סיפית של קוקה-קולה הוא המצאה של ג'יימס ויקארי...), ואני אסביר רגע למה השיטות להשפיע על אדם מתחלקות ל2 - שיטות שלא עובדות ושיטות שהם לא שטיפת מח. אני מתייחס למילה שטיפת-מח כמו למילה קסם כרגע (עד שאני אקבל הגדרה מדויקת מה זה) קסם או שהוא חוק טבע או שהוא לא מצליח: והנה ההסבר לזה נניח שיש מקל באוויר - אז אני לעולם לא אגיד שזה קסם - אני אגיד שפשוט מקלות עפים באוויר. אותו דבר אם אני אגלה פתאום שאנשים מסכימים לכל מה שבחורה שלובשת חולצה ורודה אומרת להם אני אגיד פשוט שזה כלל חדש בפסיכולוגיה שדעה של אנשים מושפעת מהצבע של הבגד שהם רואים. אבל איך ובכל זאת אפשר לשנות התנהגוש של מישהוא: מאחר שאני לא מבין בפסיכולוגיה (ככה שאני לא יודע איך הפנוזה עובדת) כימיה (אני לא יודע מה בדיוק אלכוהול עושה) או ביולוגיה (אני לא יודע איך לחתוך חלקים מהמח משפיע) [וגם לא מה קורה במח של מי שעושה סקס אם אתם כ"כ נהנים לדבר על זה
![](https://timg.co.il/f/Emo13.gif)