אוקי שאלה גדולה

קולפילד

New member
אוקי שאלה גדולה

אולי קצת יותר כמו סקר, אבל אם למישהו/י יש נימוקים, מה טוב. מה דעתכם מקומה של האסתטיקה במציאות יומיומית. סתם נעים, עקרון מנחה, קיטלוג פעולות. אם יש בכלל אסתטיקה אוביקטיבית. האם הטבע תמיד אסטטי - סעיף בונוס. אין לי רקע בפילוסופיה של האסטיקה, אז אם אתם נסמכים על משהו תנסו לתת מושג כלשהו. אני אשמח למקסימום תגובות, (אפילו רק כתגובה)

זורו22

New member
תגובה במיוחד בשבילך!

האסתטיקה היא גורם חשוב בחיים של כולנו, המבט הראשון של כל בן אדם הוא חיצוני, (האוטו הזה יפה, איזה בנין נאה וכד´). אבל אין אסתטיקה אוביקטיבית, כמו ש "על טעם וריח אין להתווכח" וזה לא שא "אין להתווכח" פשוט אין טעם להתווכח, יופי הוא מושג סוביקטיבי, מה שאני רואה כאסתטי אחר יראה כחסר טעם או לא יפה. לגבי סעיף הבונוס: הטבע לא תמיד אסתטי וגם כשהוא כזה אז הוא לא כזה אוביקטיבית, אני לדוגמא אוהב נוף מדברי המון אנשים אחרים חושבים שזה משעמם , נו מה אפשר לעשות...

ואולי לא

לגבי סעיף הבונוס, אולי צריך להסתכל על הכל הפוך ז"א האדם יצא לטבע וע"פ ההסתכלות בטבע (שזה הדבר הראשוני שהאדם הכיר) האדם קבע או למד מהו הדבר האסתטי, ומכאן נובע שהטבע הוא אכן אסתטי.

זורו22

New member
מעניין

לא אמרתי שהטבע לא אסתטי , אמרתי שהטבע הוא לא אסתטי אוביקטיבית , על זה אין לחלוק לא כולם אוהבים הרי געש... מה שכן יש בטבע איזה יופי ראשוני, אולי לזה התכוונת.

קולפילד

New member
כמעט התיאשתי

אישית אני מבדיל בין אסתטיקה ליופי. יש אסתטיקה של הכיעור. אין לי מדד לאסטתיקה, אבל לדעתי סדר למשל, מסייע לאסתטיקה. הרי געש לפי הדגם שנחנו נצייר סכמטית הם קונוסים אסתטים, למרות המגוון שקיים. מפעלים שחוסכים בהוצאות על מראה שומרים על אחידות למרות שלא משקיעים במראה. התוצאה אסתטית (לדעתי) אם כי עשויה להתפש כמכוערת. אבל כשלעצמו, בלי התניות ערכיות, המראה לא יעורר סלידה. הכוונה שלי היתה גם לדפוסי התנהגות: אי-צעקנות, מחוות, מקצב דיבור ועוד. ותודה.

קולפילד

New member
גם לך

המאמר עוסק ברובו ביופי ולא מבדיל בינו לבין אסתטיקה (אם קיים הבדל לדעתך). כפי שכתבתי, לעדתי קיים הבדל מהותי. יופי מושתת על-פי-רב על יסודות אסתטים אבל מושפע מאופנה (אזורית, חברתית, מרדנית וכיו"ב). לכן לטענתי, ורציתי את עמדתכם, אסתטיקה היא בבחינת "חוק טבע" נוסח הובס, קודם לתרבות. בתגובה להבל היופי אני ממליץ לך לעיין ב"אהבים" של אובידיוס. הספר נכתב לפני אלפיים שנה אבל התוכן מטפל אפילו בהשפעת האלכהול על המראה, תנוחות מחמיאות ועוד (הגרסה עם "מטמורפוזות" היא הראויה ביותר).

אכן, קולפילד,

יש הבדל מסוים. אחרת לא היו מילים שונות לאסתטיות וליופי. אך איני חושבת שמתאים לעסוק בכל אחד מן השניים מבלי לדעת על המהויות של כל אחד מהם לעומק... אבל.. יופי מכיל אסתטיות: אין יופי בלי אסתטיות. משהו אסתטי אינו חייב להיות דווקא יפה. ואת אהבים של פוליביוס אובידיוס נאזו.... דומני שאני מכירה עוד טרם לידתך...
...מצטרפת להמלצתך!! הספר מומלץ בחום!

קולפילד

New member
הייתי חייב

יכולות להיות מילים שונות לאותו המונח כאשר אסתטיקה היא בלועזית ויופי בעברית וגם בכלל (למרות שלכל מילה מיוחסת קונוטציה שונה). איך אני יכול לגלות משהו לעומק לפני שעסקתי בו? אסתטיקה מבחינתי נוגעת גם לקיום בלא קשר ליופי ואני מסכים עם ראייתך על הקשר יופי-אסתטיקה {אני לא מתייחס להערה באישית, אני לא מתיחס, לא מתיחס...} שמח שאהבת ההודעה שלך מאד אסתטית, חשבתי שזה שיר במבט ראשון

למעלה