ספר האוריגאמי העתיק ביותר שקיים
הערה קטנה: ספר האוריגאמי העתיק ביותר שנשמר עד היום נקרא "סמבזורו אוריקטה". (אוריזורו הוא למעשה העגור המסורתי). ספר האוריגאמי השני העתיק ביותר הוא ה"קאן-נו-מאדו". הסמבזורו אוריקטה מכיל הוראות לקיפול עגורים מחוברים, ובעבר פירסמתי כאן קישור לגרסה מקוונת של הספר. הקאן נו מאדו מכיל דוגמאות ליצירות רבות. אחת הדוגמאות שם הינה שפירית (dragonfly). לשפירית לא היו הוראות, ומקפלים רבים ניסו לשחזר אותה. בסופו של דבר הצליחה לשחזר את השפירית המקפלת הגדולה ליגיה מונטויה (צריך להגות את שמה "ליחיה"). מסתבר שהקיפול כלל איננו מריבוע אלא מנייר בצורת כוכב! (ואם אני לא טועה גם אם איזו גזירה, אך ייתכן וזכרוני מתעתע בי). חוקי ה"טוהר" (purity) באוריגאמי הם אכן מודרניים, כפי שאמר giladznaor. הם נולדו מתוך העובדה שאנשים החלו להיות יצירתיים באוריגאמי לפני כ-50 שנה, והשתפרו יותר ויותר ביכולתם ליצור דגמים. השאלה "מדוע ריבוע" היא שאלה מאד חשובה. והתשובה, לדעתי, ברורה מאד. ריבוע היא הצורה שהכי פשוט להכינה. כל מלבן אחר דורש מדידות מדויקות, וקשה להכינו במדויק. הכנת ריבוע מדויק היא מלאכה אפשרית בהחלט ללא מאמץ רב. עם שיפור יכולת ההמצאה, ממציאים גילו שהם יכולים להשיג יותר ויותר מדף נייר ריבועי פשוט. ומשם נולדו דרישות הטוהר. היום, עם עליית מתמטיקת האוריגאמי, הנהירה לריבועים גדולה עוד יותר. כבר הוכח מתמטית שכל צורה דו מימדית ניתנת לקיפול מדף נייר ריבועי גדול מספיק (אגב, כולל כל סידור של צבעים שחור ולבן, אם הנייר לבן מצידו האחד ושחר מצידו השני). לטעמי, וסליחה שאני סוטה מנושא ההודעה וחוזר חזרה לנושא הטוהר, ישנה פחות מדי עשייה באוריגאמי בדברים שאינם "main stream". כמעט ולא ממציאים דגמים מצורות לא ריבועיות (ואני מכיר כמה דגמים מצוינים ממחומשים או משושים), כמעט ולא ניתן למצוא דגמים עם חתך שמשפר את הדגם מאד (ויש כאלה). לדעתי זה חבל שכולם נוטים לאותו כיוון. כי לאחרונה, הדגמים נהיו מסובכים מדי ומשעממים לקפל. היום כל דגם חדש מתחיל ב-64 שלבים של קיפול מקדים (pre-creasing), ממשיך עם מספר שיקועים רב, ומסיים בצורך בשימוש בחומרים מיוחדים הממיסים את הנייר על מנת להצר איברים מסוימים. ולדעתי זה חבל. וחוץ מזה כבר נמאס לי מחרקים מאוריגאמי. פעם אמרו לי שצריך להקטין את מספר החרקים בעולם ולא להגדיל אותם על ידי קיפול של עוד כמה. טוב, סטיתי מספיק מהנושא...