אושרה בארה"ב תרופה חדשה - תחליף לאזמיני עיכול
התרופה שאושרה PERTZYE מקבילה לכאורה לקראון אבל יש לה שיפור שיכול להיות משמעותי - בתוך הכדוריות שלה, יש מלבד אנזימי העיכול גם ביקארבונט (שם מפוצץ לחומר שנמצא בכל מטבח - סודה לשתייה). ולמה יש לתרופה הזו פוטנציאל להיות יותר טובה מהקראון (או משתכשיר אחר המכיל רק אנזימי לבלב)? בגלל הסודה.
רופא גאסטרו מפורסם אמר שהבעיה ב- CF זה :יותר מידי מלח ופחות מידי סודה.
לגבי המלח אני לא צריך להוסיף, אבל מה לגבי הסודה?
כמו שרובנו זוכר הקיבה היא מאוד חומצית. לחומציות הזו יש חשיבות רבה בשמירה על ההיגיינה של מערכת העיכול. סוג של fire-wall למערכת. לאחר הקיבה האוכל מועבר לתרסריון (שהוא למעשה החלק הראשון של המעי הדק) ולשם מופרשים אנזימי העיכול מהלבלב. אבל לבלב תקין לא מפריש רק אנזימי עיכול הוא גם מפריש סודה לשתייה (ביקארבונט) חומר בסיסי שסותר את החומציות של הקיבה והופך את תוכן המעי לנטראלי. הנטראליות הזו חיונית לפעילות תקינה של האנזימים. מכאן שתוספת הסודה מנטרלת את החומציות וגורמת לכך שהאנזימים יפעלו ביתר יעילות.
אבל זה עוד לא כל הצרות בעקבות חוסר ה"סודה" אצל חולי CF ללא תיפקוד לבלבי המקבלים קראון. הכדוריות הקטנות של הקראון עטופות בציפוי אנטרי המגן עליהן מהחומציות של הקיבה. כדי שאנזימי העיכול ישתחררו מהכדוריות של הקראון ויתחילו לפעול הם זקוקים לסביבה נטארלית ולא חומצית. התהליך הזה פגוע ב CF (לא מפרישים סודה) המזון העובר מהקיבה למעי/תרסריון נישאר חומצי ולכן חלק מהכדוריות לא מתפרק והאנזימים לא משתחררים. מכאן שיש חשיבות רבה להפיכת תוכן המעי לנטראלי.
לכן, הרעיון להכניס ביחד עם האנזימים החסרים גם את הסודה לשתייה מקסים אותי. האם בתכלס התכשיר הזה יותר טוב מהקראון - אני לא יודע. פרופ וילשנסקי הבטיח לדבר על הנושא שיחזור מהכנס הרפואי.
שימו לב, שאנו עדיין לא יודעים אם הקראון המשווק בארץ הוא חומר העומד בסטנדרט של תרופה או של תוסף תזונה (קישור לסיפור הקראון).
התרופה שאושרה PERTZYE מקבילה לכאורה לקראון אבל יש לה שיפור שיכול להיות משמעותי - בתוך הכדוריות שלה, יש מלבד אנזימי העיכול גם ביקארבונט (שם מפוצץ לחומר שנמצא בכל מטבח - סודה לשתייה). ולמה יש לתרופה הזו פוטנציאל להיות יותר טובה מהקראון (או משתכשיר אחר המכיל רק אנזימי לבלב)? בגלל הסודה.
רופא גאסטרו מפורסם אמר שהבעיה ב- CF זה :יותר מידי מלח ופחות מידי סודה.
לגבי המלח אני לא צריך להוסיף, אבל מה לגבי הסודה?
כמו שרובנו זוכר הקיבה היא מאוד חומצית. לחומציות הזו יש חשיבות רבה בשמירה על ההיגיינה של מערכת העיכול. סוג של fire-wall למערכת. לאחר הקיבה האוכל מועבר לתרסריון (שהוא למעשה החלק הראשון של המעי הדק) ולשם מופרשים אנזימי העיכול מהלבלב. אבל לבלב תקין לא מפריש רק אנזימי עיכול הוא גם מפריש סודה לשתייה (ביקארבונט) חומר בסיסי שסותר את החומציות של הקיבה והופך את תוכן המעי לנטראלי. הנטראליות הזו חיונית לפעילות תקינה של האנזימים. מכאן שתוספת הסודה מנטרלת את החומציות וגורמת לכך שהאנזימים יפעלו ביתר יעילות.
אבל זה עוד לא כל הצרות בעקבות חוסר ה"סודה" אצל חולי CF ללא תיפקוד לבלבי המקבלים קראון. הכדוריות הקטנות של הקראון עטופות בציפוי אנטרי המגן עליהן מהחומציות של הקיבה. כדי שאנזימי העיכול ישתחררו מהכדוריות של הקראון ויתחילו לפעול הם זקוקים לסביבה נטארלית ולא חומצית. התהליך הזה פגוע ב CF (לא מפרישים סודה) המזון העובר מהקיבה למעי/תרסריון נישאר חומצי ולכן חלק מהכדוריות לא מתפרק והאנזימים לא משתחררים. מכאן שיש חשיבות רבה להפיכת תוכן המעי לנטראלי.
לכן, הרעיון להכניס ביחד עם האנזימים החסרים גם את הסודה לשתייה מקסים אותי. האם בתכלס התכשיר הזה יותר טוב מהקראון - אני לא יודע. פרופ וילשנסקי הבטיח לדבר על הנושא שיחזור מהכנס הרפואי.
שימו לב, שאנו עדיין לא יודעים אם הקראון המשווק בארץ הוא חומר העומד בסטנדרט של תרופה או של תוסף תזונה (קישור לסיפור הקראון).