אותיות השימוש

אותיות השימוש

שאלתי את זה פעם בפורום של תרבות עברית ולא קיבלתי תשובה, אולי עכשיו זה יצליח. היכן אוכל למצוא ניסוחים המתארים מתי אותיות שימוש מסויימות אפשריות לפני מילה מסויימת ומתי לא? ומה לגבי צירופים של אותיות שימוש? נראה שבמקרה כזה, אות השימוש האחרונה היא זו שלגביה יש את האילוץ לגבי המילה שאחריה. אני בעצם מחפש תחביר שמגדיר, אילו חלקי דיבר אפשריים אחרי כל אות שימוש... ואילו לא אפשריים? אילו אותיות שימוש יכולות לבוא לפני מילות יחס, למשל? ואילו לא? אילו אותיות שימוש יכולות לבוא לפני מילות שאלה? אילו אותיות שימוש יכולות לבוא לפני פעלים? אילו אותיות שימוש יכולות לבוא לפני שמות (עצם, תואר)? ומה לגבי תאר הפועל? ומה לגבי מילות שלילה? ומה לגבי מילות שעבודּ? תודה.

hapax legomenon

New member
קשה לי להאמין שתמצא חומר גלוי

בנושא. הסיבה לכך היא, שהעוסקים בתחום הם בדרך כלל גופים מסחריים - חברות פרטיות, המפתחות תוכנות המשלבות בתוכן עיבוד מורפולוגי. חברות אלה, על פי רוב, מעסיקות בלשנים שיגבשו בעבורה כללי ניתוח, ביניהם גם כללים להוספת אותיות השימוש. מדובר בעבודת מחקר לא קטנה ולא פשוטה, כשהתוצאה הסופית תלויה במידה רבה בטעמו של הבלשן ובמטרת המוצר. מכל מקום, לא סביר שחברה פרטית תחשוף מידע מסוג זה לקהל הרחב, ואף אם כן - לא בטוח שאותם כללים יספקו למטרות שלך. מאחר ששאלות מסוג זה חוזרות הרבה בהודעותיך, כדי שתשקול לנהוג כמו אותן חברות: לחבור לבלשן המכיר היטב את רזי השפה העברית, וביחד תגבשו את הכללים המתאימים לצרכיך.

doronr64

New member
יש משהו גלוי, אבל ישן:

מאמרם של מאיר שפירא ויעקב שויכה (=שויקה), שנדפס בלשוננו כח (תשכ"ד), עמ' 372-354 (ועוד תוספות בסוף המאמר).

כן, המאמר מוכר לי

מאז, יש חדש, הרבה חדש, ובפרט, המאמר לא מטפל כלל בצירופים "המותרים" לפי כל חלק דיבר... נפגשתי עם פרופ' יעקב שוויקה, והראיתי לו עבודה עצמאית שעשיתי בנושא, הן כזאת מבוססת לשון והן כזו מבוססת קורפוס, והוא אמר לי שאני בכיוון אבל יש עוד הרבה עבודה. הוא סיפר לי קצת על האופן (מבחינה אדמיניסטרטיבית) בו חלק זה בוצע בפרוייקט רב מילים... הוא באופן כלל הביע ספק רב ביכולתי כיחיד להפיק מנתח מורפולוגי מקיף לעברית במסגרת הזמן שסיפרתי לו. אני עדיין מקווה שלכל הפחות את התשתית אוכל להפיק בעצמי ומאותו השלב אוכל להסתייע ב"קהילה" כדי לעזור ולהרחיב את הלקסיקון וכדי לעדן חוקים... תודה לכולכם, בכל אופן.

למעלה