אזורי תעשיה ותעסוקה בתוך הערים?

down under

New member
אני טענתי שהיות שבערך 90% מהעובדים

בארץ ממילא לא עובדי כפיים בבתי חרושת, כלומר הם עובדים סוג של עבודה משרדית כלשהי
במקום שאיננו מזהם מבחינת האויר, המים או הרעש (קל וחומר שלא שלושתם גם יחד),
הרי שאין שום מניעה ואין "זכות" תכנונית/מוסרית/חברתית/תעבורתית להקים אזורי תעשיה/תעסוקה באמצע
שום מקום סטייל רעננה צפון או יקום או פארק אזורים בקצה פ"ת קרית אריה.

הבאתי כדוגמאות את מתחם הבורסה שהחלו לבנות בו כמה מאות דירות יוקרה, את הסיטי של ת"א שגרים בו כמה אלפי דיירים,
את שכונת פלורנטין ואפילו את אזור התעשיה של צפון בני ברק שגובל בשכונת מגורים שיש בה מגדלי יוקרה (מגדל בס"ר 1, שאמנם
הוא בגבול ר"ג ב"ב מהצד של ר"ג גובל ב-3 מגדלי יוקרה למגורים. שניים מתוך שלושת המגדלים הם ממש בני פחות מ-5 שנים. מגדל הפארק ומגדל פייר).

choo

Active member
מה זה בדיוק "אמצא שום מקום"?

רעננה צפון נמצא בצמוד לרעננה - לא ממש "אמצע שום מקום".

אתה מתכוון לשולי הערים, להבדיל ממרכזי הערים?

down under

New member
כל מקום שקשה עד בלתי אפשרי (כמעט)

להגיע אליו בתח"ץ הוא אמצע שום מקום.

פארק התעשיות של יקום הוא מקום מובהק שכזה.

פארק אזורים שבשלהי אזוה"ת קרית אריה של פ"ת הוא גם כן כזה.

אזור התעשייה של רעננה צפון ממש לא נגיש בתח"ץ והוא גם לא מרחק הליכה סביר ממרכז רעננה (הליכה סבירה היא של עד 15 דקות הליכה מתונה או 10 דקות הליכה מהירה,
מעבר לזה למרבית האוכלוסיה זה לא סביר [לא לי, אני בשקט מסוגל גם ללכת 30 דקות אבל אינני דוגמא]).

לכל חברות ההיי טק, הטלויזיה הרב ערוצית (הוט ו-ייס), כל הנהלות הבנקים, כל חברות הביטוח, כל חברות הבילינג (א-לה אמדוקס ודומותיה), כל חברות ההנדסה, כל משרדי והנהלות
החברות הפרמצבטיות (טבע, לרוש, כצט), כל חברה (מלשון פירמה) שבעצם התוצרים שלה הם במחשב בלבד אין לה שום זכות קיום מבחינה תכנונית אורבנית וגם חברתית איכות סביבתית וכו'
אם היא באזורי תעשיה נפרדים.
היא אמורה להיות בתוך אזורי המגורים.
בדיוק כפי שמתחם הבורסה, הסיטי של ת"א, פלורנטין ועוד לצערי מספר קטן מדי של דוגמאות.

choo

Active member
גם בהייטק - יש חברות עם תוצרים פיזיים

החברה שאני עובד בה מוגדרת כ-"חברת תוכנה" - ועדיין אנחנו מספקים חומרה. באיזור התעשייה שבו אנחנו יושבים (שאין אליו שום גישה בתחבורה ציבורית) יש לא מעט חברות כאלו.

אני לא חושב שהפתרון קשור לישיבה באמצע העיר - הפתרון קשור לישיבה על נתיבי תחבורה מרכזיים - רכבת, אוטובוס וכבישים. אם זה בתוך העיר או לא - זה לא ממש משנה.

עוד נקודה שצריך לקחת בחשבון - גם אם החברה לא מייצרת רעש בזמן העבודה - היא מייצרת רעש בזמן בניית הבניינים. לא הייתי רוצה לגור במקום שכל הזמן בונים בו בניינים חדשים (היכן שאנחנו נמצאים, בכל רגע נתון יש בנין אחד לפחות שנמצא באמצע בניה, במרחק של לא יותר מ-200 מטר ממקום מושבנו).

ועוד נקודה - אתה זקוק ליכולת גידול. זה אומר שצריך שתהיינה עתודות קרקע מתאימות.

לבסוף, יש לה חברות מאוד גדולות, ששם רמת הגמישות נמוכה מהותית, ויש עיסוק עם ציוד הנדסי כבד - ראה את איזור מת"ם בחיפה (שלמרות שהוא נמצא על נתיבי תחבורה ציבורית מרכזיים - הם הגיעו אליו הרבה אחרי שהוא היה קיים - גם תחנת הרכבת של חוף הכרמל וגם מרכזית חוף הכרמל).

ונקודה אחרונה - כשיש לך ריכוז של הרבה חברות באותו מקום, אתה יכול לייצר שירותים תומכים בהיקף מתאים - זה כולל שירותי שינוע ולוגיסטיקה, שירותי אוכל (בין אם קייטרינג ובין אם מסעדות), שירותי הסעות (כשהייתי ילד, היה שירות הסעות באוטובוסים למת"ם בחיפה מכל הגליל, חיפה, הקריות, וגם מאיזור מישור החוף ותל-אביב). זה דרש מגרש חניה מאוד גדול, וריכוז של מספיק חברות כדי שיהיה מספיק כלכלי. העובדה שאיזור התעשיה היה מחוץ לעיר, איפשר לבצע את זה. כמות האנשים שהיו מגיעים לעבודה בזמן נתון היתה גדולה מדי על תחבורה ציבורית כללית (אני מדבר על כמה עשרות אוטובוסים שהיו מגיעים באופן מתואם בבוקר, ויוצאים באופן מתואם אחרי הצהריים). זה גם איפשר לאנשים להגיע לעבודה בצורה מאוד מהירה - מה שחסך להם זמן, ואיפשר להם להגיע בקו תחבורתי אחד מהבית ועד ללב איזור התעשיה. בתחבורה ציבורית רגילה זמן הנסיעה באיזור חיפה נוטה להיות כפול מזמן הנסיעה בתחבורה ציבורית - אלא אם אתה גר ליד תחנת רכבת.

down under

New member
אגב חומרה, התוצר שלכם נכנס לפרייבט

או צריך טנדר או בכלל אפילו רק משאית?
גם דיסק און קי זה תוצר פיסי, חומרה, אבל הוא נכנס, סליחה, 100 ממנו ביחד נכנסים לתא המטען של קטנוע ממוצע.
אז יש חומרה ויש חומרה.

מסכים איתך בנקודה של אופציית ההתרחבות, אבל ממילא מאות פירמות שוכרות היום משרדים במגדלי משרדים
בלב העיר או ליד העיר (מגדל אלקטרה בת"א, מגדלי בס"ר 1 עד 4 בגבול ר"ג עם ב"ב, מתחם הבורסה) כך שממילא
אופצית ההתרחבות היא לא הכי רלוונטית, או במלים אחרות אם היא תהיה רלוונטית אזי עוברים למקום חדש עם מגדל משרדים יעודי חדש.

בדיוק כפי שחברת מנורה-מבטחים עושה בימים אלו. היא בתהליך בניה של מגדל בקצה מתחם הבורסה בר"ג.

אני טוען שאת פארק אזורים רצוי היה למקם הרבה יותר קרוב לציר ז'בוטינסקי בפ"ת.
כיום הוא 15 דקות הליכה ממש מהירה או 25 דקות הליכה רגועה (האמן לי, עשיתי זאת לא פעם) מז'בוטינסקי.

אם לא בלב העיר אזי אזורי תעשיה/תעסוקה צריכים להיות נגישים היטב לתח"ץ.
קרית מטלון ומרבית קרית אריה הם נגישים מאוד לתח"ץ. עשרות קווי אוטובוס וגם מוניות שירות (ולקרית אריה לחלק מהמקומות רלוונטי גם הרכבת) וכן תחנת רכבת.

אותו דבר הרצליה פיתוח. אזוה"ת שם נגיש לאללה. מעל ל-10 קווי אוטובוס בינעירוני חולפים בצמוד אליו, תחנת רכבת במרחק של בין 10 ל-25 דקות הליכה (תלוי להיכן באזור התעשיה צריך
וגם מה קצב ההליכה של האדם) וכן הסעות חינמיות מהרכבת ובנוסף 3 קווי אוטובוס פנים שנכנסים לאזור הזה.

אבל בעיני זו שערורייה ממש אזורים כמו יקום, כמו פארק אזורים, כמו אזור איקיאה של ראשון, כמו הר חוצבים בירושלים שבקושי יש אליו תח"ץ.

עבדתי כמה חודשים בהר חוצבים אבל היה לי רכב מהעבודה (ועוד באתי מגוש דן לשם כל בוקר). 90% מהעובדים באים לשם עם פרייבט במקום באוטובוסים ובמוניות שירות.

מקומות נהדרים מהבחינה הזו:
מתחם הבורסה
רח' יגאל אלון של מזרח ת"א (מלא אוטובוסים עוברים באזור וגם הליכה סבירה הן מהשלום והן מתחנת ההגנה [בעיקר לחלקו הדרומי של יגאל אלון]),
עזריאלי ומגדל הממשלה (רק במגדל הממשלה, בו נמצאים 4 או 5 משרדי ממשלה יש גם את כל הנהלת בנק מרכנתיל, עובדים משהו כמו כמעט 2,000 איש),
אזור התעשיה הרצליה פיתוח
דרום אזור התעשיה קרית אריה
צפון אזוה"ת קרית מטלון (כי לחלקים הדרומים זה מעל ל-10 דקות הליכה מהירה או 15 דקות הליכה מתונה ואין לשם תח"ץ)
הסיטי של ת"א
מת"ם בחיפה (גם רכבת 5 דקות הליכה משם וגם מספר קווי אוטובוס)
מגדל הממשלה בחיפה בעיר התחתית

choo

Active member
מה שמשנה הוא הגודל הכולל של המטענים

גם אם חברה מייצרת דיסק און קי - אבל צריכה לשנע מיליוני יחידות ממנו - זה לא ייכנס בפרייבט.

לגבי החברה שאני נמצא בה (שהיא חברה לא גדולה) - לשנע מערכת אחת אפשר בטרנזיט. אבל בהסתכלות קדימה מבחינת גידול (וצורך בשינוע של מספר מערכות יחדיו) - זה לא יספיק.

לגבי מת"ם, כמו שאמרתי - כשהקימו את האיזור הזה, הוא היה מנותק מתחבורה ציבורית. בשלב מסויים אירגנו הסעות, ותחנת הרכבת והאוטובוס הצמודות הוקמו רק לאחר שהאיזור היה פעיל כבר 15 או 20 שנה.

choo

Active member
עוד נקודה - להפריד בין משרד למרכז נתונים

משרד זה דבר שיחסית קל להעביר ממקום למקום.

מרכז נתונים - זה דבר מאוד כבד (תרתי משמע), שלהעביר אותו ממקום למקום עולה מיליונים ודורש עבודה תיכנונית מאוד ארוכה.

בחברות קטנות, יצירת הפרדה בין המשרדים למרכז הנתונים - לא כלכלי. זה הופך להיות כלכלי מעל לגודל מסוים.

רק לסבר את האוזן - "מרכז הנתונים" של החברה שאני עובד בה מכיל ציוד שמשקלו הכולל הוא (להערכתי) באיזור ה-17 טון - והושקעו מיליוני שקלים בהקמת המעבדות. אם יהיה צורך להזיז אותן למקום אחר - זה דבר מאוד יקר. שינוע של חברה עתירת ציוד הוא דבר מאוד יקר. יש חברות שיכולות לזוז הרבה יותר בקלות. אני לא יודע מה היחס שלהן מכלל איזור התעשיה - אבל לכל בנק וחברת ביטוח - יש מרכז נתונים שאותו אי אפשר לשנע בקלות.

ציוניסט

New member
צודק ב100 אחוז

מרכזי תעשייה שנמצאים מחוץ לעיר לעתים פוגעים קשות במרכזי הערים, ודוגמאות לא חסר.

החסרון הוא בבזבוז שטחי קרקע וגם בתח"ץ גרוע

וגם בשעות הערב פחות נעים להסתובב בחלק מאזורי התעשיה.

down under

New member
אני מניח שאתה מתייחס למצב הקיים

ולא להצעה שלי, נכון?
כלומר במצב הקיים יש יותר בזבוז של שטחי קרקע וגם לא נעים להסתובב ברגל בלילה.

למעלה