היה לי דיון עקרוני על העניין
עם כמה אנשים, ובדקתי אותו היטב. אמנם ע"פ החוק הישראלי אזרח ישראלי (ילד שנולד להורה אזרח הוא אזרח אוטומטית) חייב לצאת ולהכנס לארץ עם דרכון ישראלי. אבל, וכאן זה תלוי כמה בא לכם להתעקש - מדינה אינה יכולה לכפות אזרחות על אזרח של מדינה אחרת , במקרה הזה, הילד הוא אזרח אמריקאי, ועל אף שהחוק הישראלי טוען שהוא גם אזרח ישראלי, ישראל אינה יכולה לכפות עליו אזרחות ישראלית ללא הסכמתו (או במקרה הזה הסכמת הוריו). על פי האמנות הבינ"ל, אם יש למדינה קשרים דיפלומטיים עם מדינה אחרת ויש תנועה של תיירים בין המדינות (במקרה הזה ישראל וארה"ב), מדינה לא יכולה להחזיק אזרח של המדינה האחרת כבן ערובה ולא לתת לו לצאת. כלומר במילים פשוטות - נניח ותכנסו לארץ עם דרכון אמריקאי (של הילד), אסור למדינת ישראל לעכב את היציאה של הילד מכיוון שאין לו דרכון ישראלי. הדרך הכי פשוטה היא להפעיל את השגרירות האמריקאית, להרים טלפון ולהסביר שאין דרכון ישראלי (לא רוצים, שביתה, אי אפשר, לא משנה למה), והם ידאגו כבר שיתנו לכם לצאת בלי בעיה. האמריקאים לא יהיו מוכנים לסבול שמעכבים אזרח אמריקאי ולא נותנים לו לחזור "הביתה"... מה גם שבמשטרת הגבולות לא יקחו סיכון כזה כי מבחינתם זה סיבוך מיותר עם האמריקאים. יש לי חברה שעשתה את זה, בזמן היציאה ניסו להתווכח איתה והיא אמרה טוב אני כבר מרימה טלפון לשגרירות שיבואו לבדוק למה אתם מחזיקים אזרח אמריקאי כאן שלא עבר על שום חוק... כמובן שנתנו לה לצאת. כל החוק הזה מעוות לחלוטין לטעמי, אבל באופן עקרוני אם עושים מספיק רעש לא תהיה בעיה לצאת גם עם דרכון אמריקאי. בהצלחה.