אז האם אכן קיים "משבר דיור"?

ש מים

New member
מוסכניקים

יודע מה? אולי שני הצדדים טועים?
ככל שאני חושב על הדברים, אני מוצא הקבלות לאופנועים שהיו לי כל החיים: כל מוסכניק ימצא ויגיד לך דברים אחרים וכמעט אף פעם לא תתקן את התקלה לשביעות רצונך. רק כשאתה לומד טוב את הנושא ומטפל לבד - העסק מסתדר לשביעות רצונך.
אז כנראה שלא נדע את התשובה האמיתית אלא אם נחקור בעצמנו...

אצלנו מכונה התכנית "מחיר למתקמבן"

אנחנו, לדוגמא, נמנעים מלקנות דירה ומחכים לראות מה עם התכנית (הבטיחו שסדרה א יקבלו עדיפות), אבל די ברור לנו שלמעט מקומות ספציפיים, רוב הסיכויים הם שנהפו למשקיעים בכל כרחנו.
מכל מקום, בראיה מערכתית, יש כאן ניסיון להיטיב עם חלק קטן מהאנשים המצויים בשוק הנדל"ן, וודאי שזה לא שיפתור את בעיית הדור.
וכפי שכתבת - שמא אין בכלל משבר, ונתרגל לרמות המחירים הקיימות

choo

Active member
מה זה "האם קיים"? למה יש למאן דאהו ספק בזה?

&nbsp
כשמספר המשכורות הדרוש לרכישת דירה עולה בכמה עשרות אחוזים, וגם לפני כן המספר הזה היה מאוד לא נמוך, מן הסתם המצב אינו נורמלי.
&nbsp
אתה מתייחס לטענות שבגלל שהמשכנתאות זולות הרי שבפועל גובה ההוצאה לא השתנה? הבעיה בטענות הללו היא שהן בדקו רק את גובה ההוצאה החודשית - לא את משך ההוצאה (הם הראו שבכל חודש משלמים סכום דומה למה ששילמו בעבר, אבל הם התעלמו מהשינוי במשך תקופת ההחזר)
&nbsp
או שאתה מדבר על משהו אחר?

ש מים

New member
אפשר לפרש בצורה אחרת

אתה נתת פרשנות אחת ל-"משבר הדיור". וההתבססות שלך היא אך ורק על מחיר הדירה לעומת המשכורת הממוצעת במשק. מכאן אתה מסיק, אני מניח, שהפתרון הוא "הגדלת מלאי הדירות בשוק". אני מפרש "משבר" בצורה שונה וגם מפרש אחרת ממך את הסיבה למחירי הדיור ומכאן גם מגיע לפתרון שונה משלך (סלח לי אם הבנתי אותך לא נכון, כי לא ממש פירשת איך אתה חושב שיש לפתור את "המשבר". הנחתי שמכיוון שלא פירשת, אתה מתכוון - כמו רוב הציבור - שהפתרון הוא "הגדלת מלאי הדירות בשוק"):
  1. בעיני "משבר דיור" הוא מצב קריטי, בו אנשים גרים ברחוב. זה לא המצב בארץ.
  2. כן, מחירי הדיור הם אסטרונומיים. כן, אנשים מפצלים דירות. כן, ילדים בוגרים לא עוזבים מהר את בית ההורים, בין היתר בשל מחירי הדיור. אבל מחיר מרקיע שחקים אינו "משבר דיור" בעיני, אלא אולי תוצר של מדיניות ממשלתית רבת-שנים, בעיקר בנושא ההפרטה (הבניה הציבורית למשל, עמידר ועוד), אך גם בנושא התכנון והמדיניות הכלכלית/מוניטארית: אחת הבעיות הגדולות, שהביאו לדעתי למחירי הדיור, היא ההבנה של היזמים והקבלנים ששחרור מלאי יוריד מחיר... סיבות נוספות הן ככל הנראה עלויות פיתוח גבוהות מאלו שהיו קיימות בעבר (למשל: מדרכות רחבות, מערכות ניקוז מתקדמות, מכוני טיהור שפכים, בניית מחלפים לכל שכונה חדשה ועוד). כל אלה נופלים על כתפי הרוכשים. אין כאן שום קשר ל-"משבר דיור" במובן של מחסור בדירות (כפי שמפמפמים לנו בתקשורת, הניזונה מהקבלנים ומשאר בעלי אינטרס), אבל יש כאן בהחלט "משבר מחיר". ובזה על הממשלה לטפל!

choo

Active member
משבר כמו שאתה מתאר קיים בעולם השלישי, פה זה אחרת

&nbsp
אני לא בוחן את רמת החיים בארץ ביחס לרמת החיים במדינות התת-סהרה, ולכן כשאני אומר "משבר דיור" בהקשר הישראלי - מדובר במצב משברי ביחס למה שהתרחש פה במספר עשורים הקודמים. בעיניי, המצב שבו אנשים מוצאים את עצמם נגררים לאזור המרכז מסיבות תעסוקתיות ותרבותיות, ומוציאים את מרבית הכנסתם על דיור (בין אם בצורה של רכישה ובין אם בצורה של שכירות) ולכן מתקשים לחסוך כסף או להוציאו על דברים אחרים - פוגעת בהכרח בבטחון הכלכלי העתידי שלהם ופוגעת ברמת החיים (אם אני קונה את הדיור ביותר כסף - אני יכול פחות לקנות דברים אחרים ולכן רמת חיי נפגעת.)
&nbsp
(אגב, אני אישית לא מושפע ממשבר הדיור וגם לא גר באזור המרכז ולא מעוניין לגור בו - כך שאני פחות מדבר מתוך אינטרס, וגם אני לא ראיתי במשבר הדיור "משבר" עד לפני מספר שנים - ליתר דיוק עד קיץ 2011)
&nbsp
לא כתבתי כיצד לדעתי יש לפתור את המשבר הזה, משום שאין לי פתרון, וממש לא טענתי שצריך להגדיל את ההיצע כדי לפתור אותו. בניגוד לך, אני לא בטוח שהעלאת הריבית בחזרה תפתור את המשבר (אני כן מאמין שההצטלבות של ירידת הריבית ביחס עם מדיניות תיכנונית ממשלתית מלפני עשור וקצת הובילו למשבר, אבל לדעתי זה השתלב עם עוד מספר גורמים שאינם נשלטים על ידי תיכנון ממשלתי, כמו הגידול באחוז הסינגלטונים בארץ [שלהערכתי אינו נובע ממשבר הדיור, ואינו זוכה להתייחסות כלל במסגרת תיכנון הבניה בארץ] והגידול בקצב הריבוי של האוכלוסיה החילונית בארץ...

אבישי ק

New member
ה"משבר" הוא מכוון וגם יצא משליטה.

ככל שאני מתעמק בנושא,
אני מבין שזה נוצר בכוונה אבל יצא משליטה בגלל תכנון לקוי ותשתיות גרועות.
הכל התחיל ברבית הנמוכה בחו"ל.
מה שלא לקחו בחשבון הוא שהלחץ יהיה בעיקר במרכז ובשאר הארץ הבנייה די תיעצר.
כיום התכנסו כמה גורמים שהביאו לכך שמחיר דירה הוא ברמה של בועה ואם זה יקרוס המשק יקרוס.
אני מאד הייתי רוצה לראות את המחירים יורדים אבל אנחנו במלכוד.
אני אפרט:
1. הרבה משקיעים שמו את הכסף שלהם בדירות במקום בבנק (או בורסה) כך שאם הדירות ירדו המשק יאבד הרבה כסף ומקומות עבודה יסגרו וכו...
2. עודף פיתוח תשתיות במרכז על חשבון אזורים אחרים בארץ יצר מצב של נטישת אוכלוסיה חזקה מאזורים רחוקים ומעבר שלהם לאזור המרכז מה שהגדיל את הלחץ וכיום לא ניתן יותר להחזיר את האוכולסיה חזרה.
3. הקבלנים מונפו ע"י הבנקים (כי הבנקים מרוויחים מריביות) ובמקביל אנשים קיבלו משכנתאות מנופחות כדי לכסות על המינוף. כל ירידה במחיר הדירות יעמיד את יציבות הבנקים בבעיה מכיוון שאפיק ההשקעה המרכזי היום הוא הנדל"ן מה שמחזיר אותנו ל1.

בטוח שזה יתפוצץ. השאלה איך.

אבישי ק

New member
ההשקעה בתשתיות במיוחד ב"פריפריה" היא לא סתם

אני תמיד חושב שאם משהו קורה הוא לא קורה סתם.
חלק מהסיבה שהממשלה משחררת תקציבים לפיתוח תשתיות גם במקומות מרוחקים ממרכז הכלכלי הוא כדי לנסות לאזן את מחירי הנדלן ולנסות ולשמר או להביא אוכלוסייה סוציואקונומית בינונית + לאזורים אלו.
פיתוח של שדה תעופה בצפון + רכבות לערים מרכזיות + תשתיות של כבישים + שיפור בחינוך + הקמה מחדש של מערך הרפואה וכמובן גם בדרום... יכולים קודם כל לעצור את הנטישה של האוכלוסיה ואולי לחזק את המעמד בינוני וכך למתן את הביקוש של הדירות באזור המרכז.
זה לא יפסיק את העליה אבל למתן אותה או אפילו להוריד במרכז ב5% יכול לעזור.

d70

Well-known member
פשוט מחכים,זה יקרה לבד
יגיע משבר כלכלי,יפטרו,אין קונים מחירים ירדו.

למעלה