אז למה באמת השמיים כחולים?

יהל86

New member
אז למה באמת השמיים כחולים?

כדי לשעשע קצת את עצמנו (עד כמה שאנחנו יכולים.. בכל זאת.. פיסיקאים....), וכדי שיניב יהיה מבסוט שהפורום פעיל, כתבו תשובות לשאלה שלעיל... (תשובות על גלים או דברים כאלו לא מתקבלות- את זה נשאיר לדורון ולהרצאותיו המאלפות תוך שימוש במושגים שרק תומר מבין...) גיא- אנחנו מצפים ל-∞ תשובות יצירתיות במיוחד..
 

Jony I

New member
שאלה באמת מעניינת...

הרי בלילה אנו רואים את השמיים שחורים עם "מקורות של אור" - הכוכבים והירח. מדוע אם כן בבוקר השמיים נהפכים לכחולים, ולא רואים כמו בלילה את השמש כמקור אור על רקע של שמיים שחורים? חיפשתי קצת באינטרנט, ומצאתי לכך כמה הסברים: א. הבהירות של השמש (או במילים אחרות, עצמת האור, במובן של כמות האור או הפוטונים) גדולה בהרבה מזאת של הירח. ב. תופעה שמתרחשת במעבר של אור באטומי החנקן והחמצן המצויים באטמוספירה (כמובן שכאשר נצפה בשמש בתמונות שנלקחו מן החלל, לא נראה המרחב כחול אלא שחור). תופעה זאת הנקראת פיזור ריילית' (rayleigh scattering), והיא גורמת לאור להתפזר כאשר אורך הגל שלו הוא עשירית מהקוטר של האטום. האור המגיע מהשמש הוא בכל אורכי הגל, ולכן את רואה את השמש, וכן את כל אורכי הגל של המתקבלים מהשמש, אבל כתוצאה מהתופעה הנ"ל האור הכחול מתפזר ביותר קלות, וזאת הסיבה שאת רואה את השמיים בכחול. אם כבר פתחת את הענין אז עוד כמה נקודות מעניינות: 1. השמיים לא באמת רק כחולים, הם הפיזור הוא על תווך של אורכי גל, ולמעשה השמיים יותר סגולים מאשר כחולים (מבחינת עוצמת הספקטרום) אך משום שהרגישות של העין יותר טובה לצבע כחול מאשר לסגול אנו רואים את השמיים בכחול. 2. השמש אינה מפיצה את כל האור הנראה באותה עצימות, למעשה עוצמת האור הצהוב היא החזקה ביותר (על כן לא פלא שהשמש נראית צהובה). יש לי עוד דברים מעניינים לכתוב, אבל אני חושב שאני קצת חופר יותר מידי, אז אני אלך לישון עכשיו, יהל וכל שאר אם יש לכם עוד שאלות, אני אשמח לחפש תשובות (אגב, הכל מצוי באינטרנט, אם תתענינו תמצאו תשובה שתספק אותכם!) (יהל, מקווה שזה מובן, אם לא אני אשתדל להסביר שוב).
 

Jony I

New member
בקריאה שנייה אני חושב שיש טיפה מקום לחדד

בנוגע לפיזור rayleigh, פיזור זה מתבצע עבור כל אורך גל, אך לדוגמה באוויר קראתי איפה שהוא שעבור עוצמה זהה של אור הפיזור את אור כחול (400nm) תהיה גדולה כמעט פי 10, מאשר אור אדום (700nm). עם זאת מה שאמרתי עדיין נכון שכן הקוטר של החלקיק ממנו יתפזר האור הוא בסדר גודל של של עשירית מאורך הגל של האור. ישנו גם פיזור שנקרא פיזור מאי (Mie Scattering), שהוא אינו תלוי באורך הגל, אלא תלוי בזווית של הצופה (בפיזור) ביחס למקור האור (הזוית נמדדת בין הציר העובר דרך מקור האור ודרך החלקיק ובין הציר העובר דרך מקור האור והצופה). אם גם בפיזור מאי נגעתי אז אני אתן גם 3 דומאות אליו (למי שמעוניין): 1. פיזור מאי הוא הסבר לתופעה של הזוהר הנראה מסביב לשמש, שכן יש פיזור מאי חזק (שכן הזווית היא 180 מעלות), וזה משום שהוא לא תלוי אורך גל. ולכן מסביב לשמש בקו ישיר הדומיננטי הוא פיזור מאי 2. פיזור מאי אפשר לראות כאשר מצלמים במצלמה ולפעמים רואים כתמי אור עגולים כתוצאה מצילום בו נכנסת השמש לתמונה, זהו למעשה פיזור מאי (אני לא לגמרי סגור על זה, אבל אני די בטוח, תקנו אותי אם אני טועה) 3. פיזור מאי גם אפשר לראות בעננים, בהם מולקולות המים גדולות יחסית למולקולות הנמצאות באוויר, כמו כן הפיזור מהן כמעט לא תלוי באורך הגל. הפעם אני לא אקרא מה שכתבתי כי אחרת אני פשוט לא אלך לישון, אם יש למישהו הערות, אני אשמח, ואני מצטער אם רק בילבלתי אותכם. יהל תשמשי לביקורת, אם את רוצה אני אנסה להסביר שוב.
 

יהל86

New member
וואי יונתן! צחקתי!! ../images/Emo6.gif

אבל זה ממש מעניין מה שכתבת! אני צריכה לקרוא את זה כמה פעמים כדי להבין יותר טוב אם אני לא מבינה... תודה!
 

Jony I

New member
בכל מקרה, אם לא הבנת תקראי את מהשכתבתי

בהודעה הראשונה שוב. (בלי החלק של "עוד דברים מעניינים").
 
גם כן תגובה

אין לי כח לתגובה יצירתית, בטח לא בשעות כאלה. אני אוסיף רק שבניגוד לסרטי הקולנוע שבהם אמנם בחלל אף אחד לא שומע אותך צועק, בחלל לא תראו כמעט כוכבים. האור המגיע מהכוכבים מרוכז מכדי שנוכל לקלוט אותו ורק אחרי מעבר באטמוספירה ופיזורו נראים הכוכבים כמנצנצים. עובדה מעניינת: המקור של דמות הסנטה קלאוס הוא האל הנורדי אודין. במיתולוגיה הנורדית היה מסופר על כך שבכל שנה הוא היה עורך בסוף דצמבר (היום הקצר ביותר בשנה) מסע ציד עם האייל שלו בשמי הקוטב הצפוני. המנהג של ילדי סקנדינביה (ונדמה לי שגם של בלגיה והולנד - צריך לבדוק) היה להשאיר לו ממתקים בלילה ולקבל במקומם מתנות.
 

Jony I

New member
נכון, אגב גם בהולנד, שזה הסיבה לקיום

דמות סנטה קלאוס בנצרות, שכן המהגרים ההולנדים לארה"ב לפני כ250 שנה הביאו איתם אותו לשם.
 

telleran

New member
אודין

אני כמעט סגור על זה שהשם הזה מופיע איפה שהוא בשר הטבעות. (או שזה אודון) אם כבר עוסקים בדברים מעניינים (אבל ברמה שלי- לא של מילשטיין וג'וני): גם שר הטבעות וגם הארי פוטר מושפעים כמובן מהרבה דמויות וסימבוליים מיסטיים מכל רחבי הקשת האנתרופולוגית. לדוגמא: אברא קדברא (אחת הקללות הנוראיות שקמו על פי J.K.) לקוח (ככה אמרו לי) מהקבלה- אֶבְרָא כְּדָבְּרַא. יענו- אברא, מלשון לברוא/ ליצור, כדברא- ע"פ הדיבור/ בעזרת הדיבור וכו'...
 
תיקון

הקללה בהארי פוטר היא אבדה כדברה - יאבד כדברי. התכוונת לאברה כדברה - אברא כדברי. גם ג'.ק. רולינג וגם ג'.ר.ר. טולקין לא המציאו כלום. הם לקחו רעיונות "מכל רחבי הקשת האנתרופולוגית". החכמה שלהם הייתה לחבר את הכל ביחד בצורה כמעט מושלמת.
 

Tsphinx

New member
אודין - שעת התה הארוכה והאפלה ביותר של הנפש

אודין והאל הנורדי ת'ורן מופיעים בספר זה של דגלס אדמס שהוא לא חלק ממדריך הטרמפיסת ומולץ מאוד גם לא לימי שביתה ופותח במילים " אף שפה לא אימצה לעצמה את הביטוי יפה כמו שדה תעופה ... " תהנו סלע
 
למעלה