אז למה כדאי ללמוד עבודה סוציאלית?

Reuven Kvetnoy

New member
אז למה כדאי ללמוד עבודה סוציאלית?

אני מתעניין בלימודי עבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה. רציתי לקבל כמה שיותר מידע לפני שאני מחליט להירשם.
מקצת לקרוא בפורום ראיתי המון מרמור והתבאסתי מאוד. עד כדי כך רע שלא שווה ללמוד?
אשמח לכל פיסת מידע או דעה
תודה מראש :)
 
שלום לך,

בעבודה יש בדרך כלל שלושה מרכיבים:
א. מה אתה עושה בעבודה
ב. כמה אתה מרויח בה
ג. איך נראה היום שלך מבחינת עומס

עבודה סוציאלית חזקה מאד בסעיף א' - אתה מסייע לאנשים שזקוקים לעזרה. זה מקצוע עם המון משמעות.
אבל- אם אתה עובד במגזר הציבורי, בדרך כלל סעיף ב' וג' שלך נראים על הפנים.
לעומת זאת - אם אתה עובד באופן פרטי, סעיף ב' וג' שלך נראים הרבה יותר טוב מרוב המקצועות שאני מכירה.

מה שפירטתי אגב נכון להרבה מקצועות בהם יש הבדל ענק בין המגזר הציבורי והפרטי או בין שכיר לעצמאי- אפשר להיות דיאטנית שרואה 3-4 אנשים בשעה, ומרויחה על זה פחות מארבעים שח דרך הקופה, או להיות דיאטנית פרטית שלוקחת 180 שח על 20-30 דקות, אפשר להיות מורה בבית הספר, או להיות מורה פרטית או לעבוד במכונים הפרטיים המכינים לבגרויות , אפשר להרויח 7000 כעורך דין ציבורי, או גם השמים הם לא הגבול כעורך דין עצמאי, להרויח 8000 כרו"ח שכיר או השמים הם לא הגבול כרואה חשבון עצמאי, ועוד ועוד.

אני אישית מאושרת מהתחום שבחרתי, גם השמים הם לא הגבול ממה שניתן לעשות בעבודה סוציאלית, ולאן ניתן לקחת את תחום הסיוע .
בהצלחה!
 

mik1979

New member
אמרת נכון רק שכחת לציין ש...

בכדי לעבוד בפרטי בצורה מוצלחת עם מאגר לקוחות גדול, בדרך כלל חשוב קודם לצבור מוניטין וניסיון במגזר הציבורי. אני מכירה לא מעט עו"סים שעובדים בציבורי (כדי לקבל את התנאים הסוציאלים) ובמקביל משלימים הכנסה מהצד בפרטי, אך רק לאחר שצברו מעט ניסיון ובנו לעצמם שם טוב במגזר הציבורי.
עם זאת בואו לא נשלה את עצמנו, אנחנו מדינת רווחה רק בשֵם (כמו שהחינוך כאן גם ברצפה), עובדים סוציאלים נלחמים כל היום בתחנות רוח ובערימות תיקים שממשיכות להיערם. וכפי שזה נראה המצב לא הולך להשתנות ואף עומד להיות רע יותר. חבל.
אם זה מה שאתה ממש ממש רוצה לעשות אז לך על זה, אבל אם יש לך אופציה למקצוע אחר שגם מעניין אותך אני הייתי ממליצה לך לבחור בו.
המון בהצלחה.
 
לא שכחתי לציין, כי מנסיוני זה לא נכון

יוצא לי להיות בקשר עם הרבה מאד מטפלים בגלל תפקידי (מאות מטפלים), ומה שאת מתארת זה מיתוס מאד מאד שכיח, למרבה הצער עבור רוב אלו שפגשתי עבודה מתמשכת במגזר הציבורי גרמה להם :
א. להפנים שהעבודה שלהם שווה עשרות שקלים בודדות לשעה
ב. לאבד אמונה שהם יכולים לעבוד באופן פרטי (כל פעם לדחות את הגיל בו זה אמור לכאורה לקרות)
ג. להכיר המון אנשים שרגילים לשלם להם מעט מאד או בכלל לא (לא בדיוק החומר ממנו עשויות הפניות בכלל וטובות בפרט).
ד. נתקעים ברמתם המקצועית לפי התקציב של המחלקה (המצומצם, ועם המשכורת שהם מקבלים אין להם חסכונות גבוהים שמאפשרים להם להשתלם כרצונם באופן פרטי).
אלו שבוחרים במסלול הזה, המעטים שפונים לפרטי בדרך כלל מוציאים את הנשמה על לימודים דינמיים כדי שקופות החולים יוכלו להפנות אליהם אנשים (כ- מאה ומשהו שקלים לשעה פלוס מינוס), המגדילים ראש עובדים עם ביטוח לאומי/משרד הבטחון (גם תשלום נמוך יותר מהשוק הפרטי ממש) ונעצרים שם. מעטים עושים דברים אחרים.
נ.ב. התנאים הסוציאלים זה תירוץ, עצמאי יכול להפריש סכומים גבוהים יותר לפנסיה/גמל וכד'.
אני יכולה לומר לך שבתחום שאני מתמחה בו , אנשים במגזר הציבורי נמצאים בדר"כ משמעותית ברמה ירודה יותר שלא באשמתם, אלא באשמת תקציבי המחלקה (אין כספים להדרכות רציפות, אין כספים להכשרה מתקדמת וכד'), וכשאני עוברת על קורות חיים אני רואה שסטאז'רית שעובדת אצלי עושה במספר חודשים מבחינת רכישת נסיון רלוונטי, מה שאנשים במגזר הציבורי עושים ב- 7-8 שנים.
כדי לעבוד באופן פרטי עם מאגר לקוחות גדול, את צריכה להעניק ערך יחודי, להתמחות במה שאת עושה, ושאנשים ידעו מכך שאת מעניקה ערך יחודי ומתמחה בה שאת עושה, כולל, אזהרת טריגר למטפלים שפובים מהמונח - שיווק (או ישירות, או שייכות לגוף שעושה זאת עבורך).
 
הכוונה היתה לכך שכל מי שעובד באופן פרטי

צריך לעבוד בשני כובעים - א' התחום המקצועי ב' בעל עסק, וחלק מלהיות בעל עסק כרוך בשיווק. מהתרשמותי לרבים בתחום הטיפולי יש רתיעה מאד גדולה מהכובע השני, עד כדי פוביה. המציאות היא שאפשר להיות עילוי בכובע א', אבל אם שמעך לא יצא ככזה בזכות כובע ב', לא תגיע רחוק.
 
ולכן

הכובע השיווקי פעמים רבות עומד כמכשול עבור מי שמתקשה להתחבר אליו.
בואי נודה באמת, לא כל אדם מסוגל לשווק. זה לא עניין של לימוד, זה יותר שייך לכישורים מסוימים.לשם כך לדעתי צריך מישהו אחר שיודע כיצד לעשות זאת.
 
כולנו נולדנו עם היכולת להעביר מסרים, ללמד,

לשכנע. החלקים הטכנים אינם מדע טילים. רוב האנשים שאומרים שהם 'לא מסוגלים' למעשה מדובר בחרדה ותחושת רתיעה ואי נעימות, לא בבעית יכולת. מה היית אומרת למטופל שלך אם היתה לו חרדה שמונעת ממנו להתפתח מבחינה מקצועית? אני הייתי ממליצה לו לטפל בה.
למרבה הצער רוב המטפלים סובלים מזה בעצמם, ומטפל לא יכול להביא מטופל מעבר לרמה שהוא נמצא בה. איך למשל מטפל שמפחד מיציאה לעצמאות, יכול לסייע למטופל שמפחד מיציאה לעצמאות? זה מבחינתו שקוף. כשמישהו בא אלי ואומר לי שהוא 'לא טוב במסחר' זה מבחינתי סימפטום, לא תיאור מצב.
בכל מקרה זו בעיה נפוצה וחובקת עולם בקרב מטפלים, אני מתחילה בחודשיים הקרובים פרוייקט שיתן מענה לצורך הזה, אבל הוא פונה למטפלים בחו"ל, לא בארץ, ופונה רק למטפלי EMDR.
 
יש בכוונתי

להמשיך בלימודי EMDR מעבר לקורס הבסיסי שבקרוב אתחיל. מקווה שיהיה גם משהו בארץ.
לי עקרונית אין בעיה לרכוש מיומנויות בשיווק,אבל ברור שישנם אנשים שמוכשרים לכך יותר וישנם כאלה שפחות."לא טוב במסחר" פשוטו כמשמעו טל, כמו מישהו שהוא "לא טוב בשחייה" זה לא סימפטום, זה כישורים שונים שיש לאנשים. אני לא רואה עצמי כטובה בשיווק אך כשמדובר בתחום שמעניין אותי אני מוכנה גם ללמוד אייך לשווק עצמי בו, וייתכן שאהיה טובה בזה, אבל כניראה שזה לא יהיה התחום המועדף עלי לעומת אלה שהשיווק הוא "בעצמותהם".
 
גם לא טוב בשחיה זה בדר"כ סימפטום...

רק שזה לא מגביל כמו 'לא טוב במסחר'. מה שאני עושה עם מי ש'לא טוב במסחר' זה להשלים את עיבוד האירועים שגרמו לו להאמין בכך, וזה לרוב עובר תוך מספר פגישות. השאלה במי את רוצה שתהיה תלויה הפרנסה שלך.
 
להתרחק כמו מאש

שכר עלוב תנאים עלובים יחס משפיל תשתיות בזבל.. ראית פעם איך נראית לשכת רווחה?? 95 אחוזים מלשכות הרווחה בארץ נראות כמו הצרות של כל חבריי הפורום גם יחד. עבודה בפרטי זה לוקסוס של מעטים , אנשים שלמדו המון ויצרו המון קשרים נכונים לאורך שנים רבות , אז אל תתרשם מזה. אין מה לחפש במקצוע הזה בקיצור זה מקצוע מת בישראל. אין גם אור בקצה המנהרה ולדעתי העניין חתום וגמור.

הבעיה בארץ הקודש זו מה האלטרנטיבה. זהו שאין. מציע לך לשקול או סיעוד/רפואה או מחשבים /תכנות.

כל השאר אותם תנאים אותם משכורות כמו עו"ס פחות או יותר
 
ההודעה שלך מלאה מיתוסים ודעות קדומות

כל פסיכולוג שמתחיל לקבל פרטי בזמן ההתמחות, 'למד המון ויצר המון קשרים נכונים לאורך שנים רבות'? זה ברוב המקרים עניין של בטחון עצמי, וניהול קריירה , לא של 'שנים רבות'.
בעבודה פרטית אפשר להרויח יותר ממחשבים/תכנות, ובממש פחות מהזמן, וגם ככל שאתה מזדקן בתחום הטיפול אתה נחשב יותר, לא פחות, להבדיל ממחשבים/תכנות שאחרי גיל ארבעים מתחילה בעיה של ממש.
 
לצערי מה שאת כותבת זה מיתוס. ואני לא מתווכח

1.כמה זמן ומשאבים יש להשקיע על מנת להפוך לפסיכולוג מורשה? כמה זמן עד שאותו הפסיכולוג יצבור מוניטין ולקוחות?

2.יש לזכור שאנו בפורום עבודה סוציאלית ולא פסיכולוגיה. בכל זאת יש הבדל. מה גם שהשאלה נשאלה ספציפית על עבודה סוציאלית.

3. אני כתבתי סובייקטיבית את הדעה שלי בתור אחד שהיה שם ולמזלי יצא מזה בזמן.

4. מי שטוב במחשבים יעבוד עד גיל 70. בניגוד לע"ס יש אפיקי קידום וניוד רבים ומגוונים.

5.בתשובה שכתבת לי לא התייחסת לגופם של טענות שהעלתי ועל כן סביר להניח שאת מסכימה עם רובן
 
אני מכירה הרבה מאד עו"סים שעובדים בפרטי

ובחו"ל זה עוד הרבה יותר שכיח מכאן.
1. המיתוס שלך זה לדבר על לקוחות כ'לצבור' במקום 'להשיג'. מי שיושב על הישבן ומחכה שיגיעו אליו - יקח לו אכן הרבה מאד זמן. מי שיוצא לשטח - הרבה פחות זמן.
2. אני זוכרת היטב שאנחנו בפורום עו"ס ולא פסיכולוגיה, למה להפקיר את התחום הפרטי לפסיכולוגיה, ולא להציע שם את מה שאני רואה כדצפלינה עדיפה בהרבה - ע"ס?
3. עזבת בזמן אולי את התנאים שיצרת לעצמך, לא את הפוטנציאל של המקצוע, שלא גירדת אפילו מאית ממנו
4. בע"ס יש אפיקי קידום וניוד רבים ומגוונים יותר מבכל מקצוע אחר שאני מכירה, למי שפועל כאמור.
5. תשובה לטענות שהעלית - משכורת עלובה, תנאים עלובים, יחס משפיל ותשתיות בזבל - במגזר הציבורי - צודק מאה אחוז. למרבה הצער נכון לשורה ארוכה של תפקידים אחרים במגזר הציבורי.
עבודה פרטית זה לוקסוס של מעטים - זה לא לוקסוס, כמו שלקוחות לא 'נצברים' - מי שפועל, ויוצר, ומתאמץ, מקבל דבר אחד, מי שמחכה ששנים יחלפו כי אז הוא 'יצבור מוניטין' יקבל דבר אחר.
'למדו המון ויצרו המון קשרים נכונים לאורך שנים רבות' - לא מדויק, כאמור אפשר ללמוד המון וליצור קשרים מבלי להצטרך לשנים רבות, אם כאמור אתה יוצא למציאות ולא מחכה שהיא תגיע אליך (למשל קונה בכספך השתלמויות ולא מחכה שיגיעו למחלקה).
מקצוע מת בישראל - ההפך הגמור, ככל שאנשים חיים יותר, מקצועות סיוע לאנשים ישגשגו הרבה יותר.
 
אתה טועה

מחשבים זה טוב אם אתה מוכן לפרוש מוקדם או לעשות הסבה. כמעט אף אחד בתחום הזה לא יעבוד עד גיל 55. המנכלים צעירים יותר ויותר וכך גם העובדים. בעבודה סוציאלית יש שכר נמוך, אבל ביטחון תעסוקתי. אני לא יודעת עם זה טוב בשל השחיקה. חסרים אפיקי קידום בעבודה סוציאלית, כולם מבינים שיש בעיה, ואני מקווה שזה ישתנה בעתיד.
 
לצערי אני מכירה מספר לא מועט של אנשי הייטק

שהגיעו לגיל 50+ ו- 60+ ופוטרו מספר שנים לפני היציאה לפנסיה עם יכולת מועטה מאוד למצוא משרה אחרת. גם כמה בני 40+ שפוטרו ולקח להם הרבה זמן לאחר מאמצים רבים למצוא משרות אחרות. כדאי לקחת את זה בחשבון.
 
זו בעיה שהולכת ומחריפה, כיום כל איש הייטק שבא

אלי לטיפול, גם אם הוא בא בגלל סיבות אחרות לגמרי, למשל תפס את אשתו בוגדת בו, אני לא אסיים טיפול לפני שאציע לו לעבוד על יציאה לעצמאות, שתגן עליו מהדינמיקה הזו.
 
למעלה