הנה מתכון לשעועית שחורה
(שזו השעועית היבשה החביבה עלי). משרים כוס שעועית יבשה במים לילה. ואז מבשלים עד שהיא ראויה למאכל. חותכים גזר, פלפלים אחד ירוק ואחד אדום, ובצל = לקוביות בגודל זהה. מטגנים בקצת שמן זית. מתבלים בפפריקה מתוקה, מלח, פלפל, וזרעי כוסברה. מוסיפים חצי כוס עגבניות מרוסקות (מקופסת שימורים) וחצי כוס מים רותחים. מביאים לרתיחה. מוסיפים את השעועית השחורה. ומוסיפים כוס גרגרי תירס (אפשר קפוא משקית). אפשר להוסיף קוביות טופו. מבשלים בערך 30 דקות על אש נמוכה. קוצצים פטרוזליה (או כוסברה או שניהם) ומוסיפים לפני ההגשה. מגישים עם אורז. או עם טורטיה. או ככה סתם. וגם סלט אורוגלה ושעועית שחורה. משרים ואז מבשלים את השעועית, עד שהיא ראויה למאכל. מכינים את הרוטב לסלט: שתי כפות ליים סחוט. שתי כפות ויניגרט יין לבן. כף דבש. פלפל חלופיניו קצוץ דק (בלי הגרעינים) כפית מלח רבע-חצי כוס שמן זית צלול. מערבבים היטב(!) הכל ביחד. על האורוגולה שמים את השעועית השחורה, שופכים את הרוטב, מערבבים, מוסיפים הרבה שבבי שקדים (קלויים, קלופים, בלי מלח).