אז מעניין האם ליבוביץ צדק

u r i el

New member
אז מעניין האם ליבוביץ צדק

כאשר סרב להאט את קצב הוצאת האנציקלופדיה, כלומר האם מאז פיטוריו - האם רמתה של האנציקלופדיה פחתה ? מה הייתה תדריות פרסום הכרכים אחריו, האם הקצב הוגבר משמעותית ? ובכלל - מה זאת אומרת שהרמה פוחתת, האם הכוונה לכך שאנשים פחות מקצועיים כותבים את הערכים ? הרי לא ליבוביץ כתב את הערכים כולם והקצב נקבע גם על ידי כותבים אלה, לא ? האם רמה פחותה משמע פחות ערכים ? אולי קצרים יותר ? הרי לא יעלה על הדעת שלא יכתבו את הערכים אלא הטובים ביותר שבתחומם, ללא כל קשר עם העורך, לא ?

מוזר כל הסיפור הזה.
 

שיוש82

New member
למה זה מסובך?

משקבע המו"ל שהדד ליין מתקצר והולך אז גם הרמה ירדה. זה די ברור לא? כשעושים משהו מהר, איכותו יורדת. מה קרה מאז? הכל נהייה מהר
 

u r i el

New member
האנציקלופדיה הושלמה כ-10 שנים אחרי ליבוביץ.

ליבוביץ השלים עד כרך כ' ואחריו הושלמו עוד 12 כרכים ( + 1 מלואים ).
על איזה דד ליין אתה מדבר ?
היו לפני ל' עורכים והיו אחריו, ס"ה נמשך הפרוייקט 32 שנים. איזה דד ליין ?

קרא כאן.
 

שיוש82

New member
הרמה

שאלת מה ז"א שרמה פוחתת, והמשוואה פשוטה, יותר מהר = פחות איכותי. מה שהיה בפועל לאחר מכן אי אפשר היה לדעת מראש. המו"ל, כפי ששמעת, טען שהמשך העבודה בקצב הנוכחי תגרום לסגירה.
 

u r i el

New member
הקצב אינו מלמד בהכרח על איכות.

קלדן טירון יקליד טקסט לאט ובשגיאות וקלדן מנוסה יקליד מהר ללא שגיאות.
משנת 48 ועד 71 הושלמו 20 כרכים שמתוכם היה ל' עורך רק של 4 מהם, כלומר של' היה "אחראי" לקצב האיטי של 20% בלבד, וזו לא סיבה לפטר אותו, לדעתי.
לעומת זאת ל' לא סבל את משה דיין, הרמב"ן וקורדובירו היו בעיניו אליליים, בערך 'פשיזם' הוא אולי היה רוצה לכלול את תלמידי הרב קוק, בערך 'קדושה' את שלילת "קדושת הארץ והאדמה " נוסח ה'משך חכמה', בערך 'נאציזם' היה אולי מזכיר ברמיזה את מנטליות הכיבוש ואת היטלר היה מגדיר - אולי - מוסרי. את הרמב"ם היה וודאי מכנה "גדול המאמינים שקמו לישראל', בעוד שעבור מליוני מאמינים היה האר"י לא פחות גדול ממנו כמאמין, יתכן שהיה מקטין בביוגראפיה הקבלית של יוסף קארו וכו' וכו'.
בקיצור אינני מוציא מכלל אפשרות שלא היה קל לעבוד אתו כעורך ולאו דווקא בשל הקצב ששימש אולי רק מס שפתיים לגורם המרכזי ה"אמתי" שהוא היותו דעתן "ללא אלהים" לא פחות מריפורטר מדופלם.
 

י ו ר ם 7

New member
במה סרב ? רצו שזה יעשה במהירות כי כפי

הניראה לקחו כסף מהלקוחות והצרכנים היו חסרי סבלנות רצו לראות את כל האנציקלופדיה בבית על מדף הספרים
ובהקשר לרמה על העורך לבחור את הכותבים הטובים ביותר ולא כל אחד פנוי למשימה שכזאת ושלא לדבר על הפוליטיקה שמאחורי הקלעים
לדעתי לא מוזר הוויכוח
אנושי בהחלט ומותר לליבוביץ להרגיש נעלב אחרי כל כך הרבה שנים שהוא בסיפור של האנציקלופדיה.
לך לדעת מה היה קורה אילו הקדיש את השנים האלה במכון ויצמן ובהרבה יותר כסף.
 

u r i el

New member
לדעתי רק הפוליטקה שמאחורי הקלעים

היא הסיבה - ולא זרוז השלמת הפרויקט.
 

u r i el

New member
ליבוביץ לא היה רק ידען רחב אופקים

הוא היה גם דעתן עם דעות מקוריות ולעתים חריפות מאד ואני לא מוציא מכלל אפשרות שעל רקע חילוקי דעות שונים הוחלט לפטר אותו. די להזכר ביחסו לבן גוריון או לגולדה כדי להבין את הבעייתיות בלהעסיק אדם עם דעות חריפות שכאלה כעורך.
 

u r i el

New member
אז הנה לכם חיזוק לטענתי ...

ממש דקות ספורות לאחר הודעותי לעיל, מועלים לאתר עוד מדברי ליבוביץ ותארו לעצמכם שהיה נדרש לערוך את הערך 'ליובביץ' ( הרבי מליובביץ ) או את הערך 'קדושה' או 'גוש אמונים' - האם יעלה על הדעת שהאנציקלופדיה העברית תנסח ערכים אלה ע"פ יחסו של ליבוביץ לערכים אלה ( יחסו כפי שידוע לכולנו וכפי שמשתקף בראיונות הקצרים שהועלו לאתר ) ?
לדעתי פשוט פיטרו אותו משום התנגשות עם דעותיו.
 

שיוש82

New member
זו לא טענה ולא דעה, זו ספקולציה לא מבוססת

ייתכן שאתה צודק, אבל אין לך שום טיעון משכנע מלבד העובדה שדעותיו היו רדיקליות, ואת זה ידעו הרבה לפני שפוטר. דעות על הר' מלובביץ' (וגם על הרב שח) בקטע ששמעת יחסית רכות (ראה שיחתו מצולמות באתר על שני האישים הללו). הוא עצמו התייחס לעניין הרדיקליות ואמר למשל שבערך בן גוריון עוד היה עדין.
 

u r i el

New member
מה ז"א שזו לא דעה ? וודאי שזו ספוקולציה !

וכי יש לי קשר עם מה שהתרחש מאחורי הפרגוד ?
אבל הדעה שלי כן מבוססת ובעיקר על הראיון עצמו, שהרי לכל אורכו ליבוביץ נשמע פגוע וכעוס על אותן 7 שורות קצרות שנשלחו לו ערב צאתו לחו"ל והודיעו לו על פיטוריו. הוא עצמו גם לא רואה כל מקום להמשך עבודתו במערכת לאחר התנהגות פוגעת זו ואני מציע לך לחזור ולהאזין באלו מילים הוא משיב למראיין על השאלה בדבר סכויי המשך עבודתו שם. אתה יכול בקלות להבין מכאן שמשהו התרחש שם מעבר ובנוסף לוויכוח על קצב הדפסת הכרכים. כך לא נוהגים כלפי מי שעמל 24 שנים לטובת המפעל הגדול הזה רק בגלל שפתאום לאחר 24 שנים מגלים שהוא אטי. מתגובתו של פרופ' פלאי אתה יכול להבין שמצד אחד הוא מלא הערכה לליבוביץ - מה שכמובן לא מסביר כלל את האופן המבזה של שיגור אותו מכתב פיטורין, ל' הרי אומר במפורש שמאחר שמדובר במימון פרטי רשאי המו"ל לקבוע את הרמה כראות עיניו - ומאידך הוא פלאי כמו"ל לא היה סבור שהרמה תרד עם הגברת הקצב. אז מה אתה חושב על כך, שהוא כמו"ל של מפעל כזה לא יודע על מה הוא מדבר ?
לכן אני חש שיש כאן משהו מעבר לנתון הטכני הזה של קצב ההדפסה, ואם "המשהו הזה" אינו הדעות הקיצוניות של ליבוביץ שוודאי עשויות להיות גורם מסנן ומעורר וויכוח בין כותב הערך, ההנהלה והעורך - ולכן גם גורם מאט, אזי וודאי שהיו סיבות נוספות אחרות.
 

יחיאב

New member
אם אתה מחפש "דבר מה נוסף"

אז אפשר לחשוב על בן-גוריון וחבריו בהדחה של הילד הסורר.
 

u r i el

New member
יתכן מאד.

כל מה שאני אומר הוא שעניין הקצב האטי הוא אולי תוצר לוואי אולם לא עיקר העניין. יתכן מאד בעיני שנכתבו ערכים שליבוביץ כדעתן קפדן בקש לשפץ על פי תפישותיו ו"השקפת עולמו", מה שגרם לווכוחים, ישיבות חוזרות ונשנות על ענייני סגנון ונוסח, משהו בדומה לבעיות הניסוח של הסכמים פוליטיים. כמובן - כאשר ההנהלה פונה לאישיות מסויימת לכתיבת ערך והעורך מבקש לשנות או להוסיף או למחוק - לא תמיד יקפוץ הכותב לדום בזעקת "נעשה ונשמע", אלא ינסה לשמור על כבודו ועל חיבורו. ואם יסכים בסופו של דבר לחזור לביתו ולשנות, זה הרי לא קורה מיד, ואז שוב ישיבות ודיונים ומאבקים וכל זה לוקח זמן שמאט את הוצאתו לאור של הכרך. כלומר עניין הקצב הוא לא ה-אישיו אלא רק תוצר לוואי שלו.

ותראה לשיוש82 את הכתבה הרצ"ב לחוות דעת על הספקולציות שלי.
 

u r i el

New member
טוב. אני רואה שידידנו שיוש82

מפעיל נשק מתוחכם נגד אישוש הספקולציות שלי ולא ניתן להעביר עוד את הקישור.

אבל בצבא לימדו אותי איך להתגונן מפני נשק מתוחכם.
 
למעלה