אחוזת לנגה הרומנטיקה במיטבה בזכרון יעקב

פייטוש

New member
אחוזת לנגה הרומנטיקה במיטבה בזכרון יעקב

אחוזת לנגה הרומנטיקה במיטבה כיום הבניין סגור, לא משוחזר ומדהים בשנת 2012 הוא יהיה בן מאה שנה . איך מגיעים עולים לזיכרון בשדרות נילי מכיוון מערב, פונים שמאלה לרחוב האורנים, וחונים בפינת רחוב הנשיא. משם אפשר להמשיך ברגל. אפשרות שנייה: עולים לזיכרון במעלה מנחם, ממשיכים ישר כל הזמן ,הופך לדרך פינלס ולמייסדים . ימינה להרצל ושמאלה לשדרת הברושים. חונים במגרש החנייה של שדרת הברושים, מימין לאחוזה בית דניאל, מהמגרש עולים בשורת מדרגות עוברים על פני ספסל אבן המשמש כפינת זיכרון קטנה והטירה מימין לחניון. מידע לאחר העלייה במדרגות לספסל הזכרון, שבמרכזו טבלת זיכרון שעליו נחרט : לזכר הנאהבים והנעימים מיכאל לנגה ורעייתו ניטה לבית בנטויטש, שנטעו את הגן ואת היער הזה מסביב לביתם בשנים 1912-1914 , כדאי לשבת על הספסל לצפות בנוף וליהנות מאויר נקי .
 

פייטוש

New member
מעט הסטוריה לאחוזה

בהמשך ממשיכים בהליכה בשביל שמצדדיו שדרת עצי דקל ושיטנגטניה אשר פיארו את שביל הכניסה והוליכו לפתח האחוזה יחד עם הגינות והשיחים ,כיום העזובה מובילה חסרים עצים רבים בשדרה ,מעט שרידים משיחי הגינות ,חזית המבנה ועמודי הסף חסומים בגדר ועצי בניין , אין אפשרות להיכנס למבנה או לחצר על מנת להתרשם מיופי האחוזה כפי שהשרידים שנותרו בה מראים . האחוזה המשפחתית הוקמה בשנים 1912-1914 בידי משפחת מיכאל וניטה לנגה, זוג אנגלי אשר בביקורו בארץ החליט לנטוע את מושבו במקום, בית המשפחה נקרא בשמה השני חצר הכרמל על שם אחוזת הקיץ שלהם באנגליה , להורי אמם של בת הזוג היו 11 ילדים שחונכו לאווירה מוזיקלית וציונית טהורה. במקום נבנה בית גדול בן שתי קומות,על שטח של 80 דונם ,חמישים עובדים עסקו בבניית המבנים והכשרת שטח האחוזה, בשנת 1914 חזרו בני הזוג לארצם עקב מלחמת העולם הראשונה וכאשר חזרו גילו כי המקום נבזז בידי התורכים ,הם שיקמו את הגינות והמבנים,.
 

פייטוש

New member
חצר המבנה

לצערם הזוג היה חשוך ילדים , ובגיל 38 נפטרה ניטה לנגה, יש אומרים מצער יש אומרים התאבדות, בעלה שלא השלים אם האובדן שם קץ לחיו לאחר שנתיים בחורשה שהקיפה וקיימת עד היום מסביב למתחם אחוזת הקבר שלהם ושל חלק מהמשפחה ממוקמת בכניסה לאוניברסיטה העברית בהר הצופים בירושלים. מבנה האחוזה הראשי נבנה בשלוב סגנון אירופאי ומזרחי,כל משקופי החלונות ודלתות הכניסה ,נבנו עם קשתות, מאחורי המבנה הוקמה חצר גדולה ובה אורווה, מגורי העובדים וחדר מכבסה, מתחת למבנה נבנו מרתפים לאכסון יינות וגבינות. לאחר מותה של אם המשפחה ניטה בשנת 1922 ,הועברה האחוזה לאחותה ליליאן פרידלנדר האלמנה מאמריקה ולששת ילדיה היא עלתה לארץ והתיישבה באחוזת כרמל כפי שנקראה אז , חלק מהילדים חזרו לאמריקה ושתי בנות נשארו בארץ.
 

פייטוש

New member
עוד על המבנה

בנה של לילאן שהיה מוסיקאי מחונן, שנשלח ללמוד מוזיקה באמריקה והתאבד שם, ולזכרו הוקם בית דניאל ,אשר שימש כמקום מרגוע ועבודה למוזיקאים בסמוך לאחוזה, בהמשך עבר גלגולים שונים ואף שימש כבית הבראה צמחוני של דורה שוורץ ,כיום האוניברסיטה הפתוחה קיבלה את הירושה ובכוונתה לשפץ ולשמר את שני המבנים ושטח הגן מסביב. כיום משמש בית דניאל מרכז כנסים, ימי עיון, סדנאות וקורסים במוסיקה ובתחומים אחרים. האוניברסיטה הפתוחה שיפצה חלק מן המבנים ופועלת לגיוס כספים לצורך שחזור ושימור מקום שובה לב זה, ושילובו במערך הפעילויות של האוניברסיטה הפתוחה.
 

פייטוש

New member
פינת הפיקניקים

במציאות לאחר שביקרתי במקום סוף דצמבר 2009 , נותר השלט בשיממונו המודיע על השיקום ,אך מלבד מעט חומרי בנין בחצר המקום נשאר כמות שהוא מלבד שיפוץ חלקי של החלק המערבי החיצוני של המבנה. אבל מדוע כדאי להגיע ,בגלל שהאחוזה היא אחת האחוזות הבודדות שהוקמו בארץ ואף נותרה בשלמותה , את האחוזה מקיף כיום שביל עביר לרכב ,מצידו הימני ופינת מנוחה ופיקניק בחלקו המערבי של המבנה ,ההמלצה להשאיר את הרכב בחניון ולהתקדם רגלית לאזור החניון הכולל מספר שולחנות , במרחבי הער חורשה המקיפה את המבנה נעים לטייל בינות הצמחייה והפריחה של פרחי הבר ביער. ממרומי השטח נשקף נוף חוף הים ובתים במורד הגבעה ,הרבה אוויר צלול ובעיקר שקט אלוהי שניתן לשמוע באוושת העלים כאשר הרוח חולפת .
 
כמה יפה ורומנטי ../images/Emo23.gif

גם הסיפור גם האחוזה מאיפוא אתה מוצא את המקומות הקסומים האלה ?
ת ו ד ה
 
למעלה