אחים גדולים

פלגיה

New member
אחים גדולים

שלום לכולם, אני פלגיה ואני מנהלת פורום "חינוך לילדים ונוער". הפורום מיועד להורים המעוניינים להתייעץ ולהתלבט בבעיות הקשורות לחינוך הילדים שלהם. מדי פעם מגיעה הודעה שכותב אותה אח (או אחות) בכור ואחראי, שמנסה לעזור בחינוך של אחיו הקטן ובבעיות שיש להורים עם אותו אח. לכן אני כותבת כאן, ושואלת מה דעתכם? האם זה נכון שאח בכור יעזור להורים בחינוך האחים הצעירים? האם יש משהו טוב יותר שהוא יכול לעשות? ומה במקרה שההורים חסרי אונים לחלוטין?

jKiTTiE

New member
=]

האם זה נכון שאח בכור יעזור להורים בחינוך האחים הצעירים? שמעי לדעתי זה ממש חשוב שהאח הבכור יעזור בחינוך כי בסך הכל האח הבכור הרבה יותר מנוסה בדברים שהאח הקטן עושה מאשר ההורים כי הוא חווה את זה על עצמו או על החברים שלו אבל מצד שני אסור שהאח בכור יעזור יותר מידי כי אז הוא ירגיש שיש לו שליטה על האח הקטן יותר או שהאח הקטן יהפוך את אח שלו לאחד מההורים שלו וזה מצב לא טוב כי לא הכל אח בכור יודע... האם יש משהו טוב יותר שהוא יכול לעשות? שיעשה שיחות לאח שיסביר לו דברים כאח ולא כהורה ומה במקרה שההורים חסרי אונים לחלוטין? לקחת תאח להרביץ לו עד שצריך לקחת אותו לאישפוז ולהגיד לו "שמע יא בנזונה אתה תעשה מה שההורים שלנו אומרים לך ברור!?" ואם הוא לא רוצה מכים אותו יותר חחח סתם סתם צחקתי! במקרה שההורים חסרי אונים לחלוטין זה אומר 2 דברים דבר ראשון שההורים עשו פאשלה ענקית באחת הדרכים ודבר שני ולדעתי היא הכי טובה בעולם פשוט להסריט את כל מה שהולך בבית להראות את זה לאותו אח ולהסביר לו מה הוא עשה לא בסדר ובעצם הטלוויזיה משמשת לו מעיין "מראה" וככה הוא רואה את עצמו כמו שכל אחד רואה את עצמו.... סורי על החפירות

אח גדול

אחים גדולים לא פעם מהווים דוגמא אישית אם ירצו בכך ואם לא ולכן הם חלק בלתי נפרק מהחינוך אבל יש להזהר בכך כדי שהאח שלרוב קרוב בגילו לאח הצעיר ובטח יותר ממהורים לא יהפוך להורה עצמו וההורים האמיתיים יאבדו מסמכותם. אח גדול גם אם הוא כבר מבוגר לא יהיה מספיק בוגר בשביל לחנך אח אחר, כלומר בעצם לגדל ילד. אני חושבת שאח צריך לעזור להורים בכך שיתמוך בדבריהם וינסה לעזור לילד כשיוכל כמובן מבלי לסתור את סמכות ההורים. זה לא מזיק כשיש תמיכה מהאח הגדול כיוון שהרבה פעמים ילד יעדיף לדבר עם אחיו ולא עם הוריו.

ברוכה הבאה פלגיה ../images/Emo24.gif

לדעתי זה לא נכון לערב אח גדול בחינוך של אח קטן- תפקיד ההורים הוא לחנך, ואם הם מרגישים חסרי אונים לגבי משהו- לא חושבת שהאח יעזור, איש מקצוע אולי יעזור...

פלגיה

New member
אבל כאן המצב הוא שהאח מערב את עצמו

אף אחד לא הזמין אותו או הפיל עליו אחריות. הוא חש במצוקה, ונורא רוצה לעזור.

אצלי

אחי מתערב הרבה וחושב שהוא עוזר הרבה. בגלל הנסיון שלי-אני יכולה להגיד שיש לזה פלוסים. אבל אני לא יכולה לחשוב כעת על משהו שלמדתי ממנו. הלוואי שהייתי יכולה ללמוד להתגונן כמו שהוא מתגונן..

Shablup

New member
לדעתי..

זה תלוי.אם האח הבכור בוגר מהקטן במספר לא רב של שנים(עד 5-7 שנים בערך),הוא יכול ללמד אותו דברים,לעזור לא..אבל אני חושבת שההורים לא צריכים לתת לגיטימציה לאחים הגדולים להיות ההורים במקומם/בנוסף אליהם.אני מתכוונת שאם אני בת 16 ויש לי אחות בת 30,אני לא חושבת שזה הגיוני שהיא תגיד/תרשה/... לי לעשות או לא לעשות דברים מסויימים.אני חושבת שזה תפקידם של ההורים.

הילה2004

New member
זה נכון לערב אח בכור ואפילו מומלץ

גם בימי התנ"ך לאח בכור היה מקום מיוחד אצל ההורים וגם אצל האחים הצעירים יותר.. אח בכור כמעט תמיד סמכותי ורציני יותר ויכול להועיל לחינוך של אחיו הצעירים. אני אחות בכורה בבית ויש לי השפעה חזקה מאוד על אחיי הקטנים בעיקר על אחת האחיות שלי שהיא מתמרדת כנגד כל העולם אבל כשהיא עומדת מולי היא ממושמעת ורגועה יותר דווקא בגלל שאבא שלי מגיל קטן איפשר לי לעזור בחינוך. ולמען הסר ספק העזרה שהבכורים נותנים בחינוך היא לא במקום ההורים אלא בנוסף.

אח בכור לא יכול להיות הורה של אחיו

אלא אם היה כזה מיום היוולדו, האח הצעיר לא יראה באח הבכור הורה ולא יתייחס אליו ככזה. אח בכור יכול להיות דמות מבוגרת המדריכה ולפעמים גם מבקרת.

humeini

New member
בין אם ירצה ובין אם לאו..

אח גדול מעורב בעל כורחו בחינוך הצעירים ממנו..בתור אח בכור שכזה..אני מזהה המון דפוסי התנהגות שהועתקו ממני ע"י אחי הצעירים..למזלי הם לטובה..(כי אני כזה נשמה..) אני חושב שזו חובתו של אח גדול להיות שם עם עיצה לאחים הקטנים וכדי לתמוך..כי עם אח גדול אין את הדיסטנס שיש לפעמים עם ההורים..לאח גדול יש סמכות בלתי פורמלית וזו הרבה פעמים הרבה יותר אפקטיבית מזו של ההורים.. הכל תלוי כמובן במי מדובר..אח שינסה לכפות סמכות זה דבר טיפשי בעיני למרות שגם את זה ראיתי בלא מעט משפחות.. בברכת ילדים זה שמחה.

למעלה