איב תורייה, שוקולד ועולם הפוך

genoise

New member
איב תורייה, שוקולד ועולם הפוך

התגלגל לידי מאמר של איב תורייה בנוגע להחלטת האיחוד האירופי, שמתירה לשוקולד עם תוספת שומן צמחי לקבל את תואר האצולה "שוקולד". הוא אומר שם דברים מעניינים מאד ולכן מצאתי לנכון לתרגם אותו ולהביא אותו לפניכם. איתכם הסליחה על תרגום קלוקל...
החלטה רשמית שהוצאה בבריסל (ע"י מוסדות האיחוד האירופי. ג'.), מתירה יצור של שוקולד עם מרכיבים אחרים שאינם שוקולד (פול קקאו): דהיינו בהוספת אחוז מסויים של שומן צמחי. מתירנות זו, המנוגדת להגיון, מביאה את האומנים השוקולטיירים להתגונן מתוך דאגה אמיתית לאותנטיות של מוצריהם ולאיכותם, ומתוך כבוד ללקוחותיהם החובבים שוקולד אמיתי. בעצם ההרשאה לקרוא בשם "שוקולד" לחיקויים המשלבים בתוכם שומן צמחי מכל סוג שהוא, נותנת צרפת, או נכון יותר אירופה כולה והטכנוקראטים שלה, אור ירוק להונאה הגדולה ביותר של המקצוע ולטעות הגסטרונומית הכי גדולה של זמננו, הפוגעת במסורת, באיכות, בטוהר המוצר ובכבוד לצרכנים. איננו יוצאים נגד העקרון (להוסיף שומן צמחי כלשהו לשוקולד. ג'.) או נגד המוצר עצמו. אנחנו יוצאים נגד הרעיון שהתחליף הזה ייקרא "שוקולד"! עבורנו, שוקולד הוא מוצר שנעשה אך ורק עם שוקולד (פול קקאו): עבורנו ברור שהמוצר האחר הזה, החיקוי לשוקולד, צריך לקבל את השם surimi de chocolat או simili de chocolat (שפירושם "תחליף-שוקולד". ג'.) או הגיוני יותר chocolat à la graisse végétale (שוקולד עם שומן צמחי. ג'.). זאת, על-מנת להבדילו משוקולד אמיתי, על טהרת הקקאו. החלטה זו, שאינה מבדילה בשם "שוקולד" בין שוקולד טהור ובין שוקולד-חיקוי כלל, מאלצת את השוקולטיירים הצרפתים, המקפידים לעבוד עם שוקולד טהור, להדגיש את הקפדתם על איכות בציון ההבהרה: chocolat exclusivement pur beurre de cacao (שוקולד על טהרת חמאת-קקאו. ג'.) או chocolat sans graisee végétale ajoutée (שוקולד ללא תוספת שומן צמחי. ג'.). עולם הפוך! שוקולד עשוי עם שומן צמחי! עבורנו זוהי ההדרדרות המסוכנת ביותר, פתח לניצול-לרעה, ואיוולת חמורה ביותר שעשויה להשליך על מוצרים אצילים נוספים מלבד שוקולד. על אותו משקל, ללא ציון הבהרה ספציפית: - "לחם" שמכיל קמח בעלי חיים - "יין" שמכיל מיץ סלק - "חלב פרה" או "גבינה" שמכילים חלב סויה - "חמאה" שמעורבת בה מרגרינה - "שמן זית" מגרעיני חמניות - ומדוע לא להתיר מחר: "קוויאר" עם ביצי lumpfish, "אומלט כמהין" עם זיתים שחורים, וגראטן של "לובסטר" עם סורימי? נכון, דבר מאלה איננו רעיל אבל יוביל בוודאי לאנרכיה קולינרית. אינני מבין איך במצב כזה מחלק ההונאות (המזון בצרפת כפוף לפיקוח ממשלתי. ג'.) ירשה לעצמו לבוא לתחקר אותנו באשר למקור הבשר והדגים שלנו. כל העיוותים הללו המנוגדים לטבע מביאים להרס המסורת שלנו וממשכנים את עתידנו הקולינרי. בבוחרנו היום את הנתיב שבו נלך, אנו מסכנים את האמינות והאותנטיות של כל המוצרים האיכותיים. Catherine de Médicis, Anne d'Autriche וחובבי שוקולד טהור אחרים, מתהפכים בקברם לשמע ידיעה עצובה זו. בשל כל הסיבות הללו, מקצועיות ואתיות אנו נלחמים. אנו, אומני השוקולד בצרפת. אין שום סיבה שלא לייצר או לא להפיץ "מוצרי פנטזייה" (מוצרים נחותים שמתמקדים ב"פנטזייה" ולא באיכות המוצר. ג'.) אבל חשוב שיהיה לנו האומץ או פשוט החכמה לקרוא להם אחרת.
 

terroir

New member
כל הכבוד, אבל המחאה שלו תעזור?

זה כמו שאצלנו בישראל קוראים בשם "קרם פטיסייר" לאינסטנט פודינג וניל, ולתחליף הצמחי של "ריץ'" בשם "קצפת". לא?!
 

judi1

New member
...לא ממש מבהיל אותי..

כי להערכתי, הקהל האנין של השוקולד, ימשיך לחפש את המוצר הטהור על פי רשימת הרכיבים והמותג.. בדיוק כמו שקורה היום.. ובדיוק כמו שקורה בחיקויים אחרים למוצרים טובים. מה שיותר מעורר בי חשש מחוסר שליטה, זו דווקא ההנדסה הגנטית, המשתילה כיום גנים של דגים לעגבניות.. (להעניק להן עמידות לקור בעת ההעברה ממקום למקום).. ועוד כאלה הרבה שינויים , שלא המקום לפרט כאן אלא אם זה מעניין אתכם. כאן בפירוש אין לנו שליטה , הן מאחר והרישום לא תמיד מתקיים, והן מחמת העובדה שתאי הזרע של הצמחים הזכריים, דהיינו האבקה, עפים להם ברוח ,ללא שליטה, גם אל אותם הצמחים הטבעיים שאינם מהונדסים. ..לאן זה מוביל? מבחינת הטעם.. ואולי אפילו השלכות בריאותיות..? זה משהו שמדאיג אותי יותר...
 

genoise

New member
גם את הצרפתים זה מדאיג

ומתנהלת פה כבר מזה זמן רב מלחמה מתוקשרת מאד נגד מה שהם קוראים OGM (Organisme Genetiquement Modifie). המלחמה על טוהר השוקולד והמלחמה נגד מזון OGM הן שתי מלחמות נפרדות המתנהלות בזירות שונות (אחת מול אירופה ואחרת מול ארה"ב). הן לא קשורות זו לזו, אבל זה לא מפריע לצרפתים לנהל את שתיהן במקביל ובצורה מאד מרשימה. צרפת מגדירה סימנים גרפיים, שמופיעים על גבי המוצר ומבטיחים את איכותו (כמו label rouge או certificats de conformite). היא גם מגדירה בחוק בצורה מאד מפורטת מהו טיפול גנטי ובמקביל נלחמת להקטנת ממדיו. צריך להבין שהחוק הצרפתי מגדיר בדיוק רב מהן התכונות שמעניקות למוצר מזון מסויים את שמו. כך למשל: "שמפנייה" היא יין מבעבע מענבים מזן מסויים, שגדלו בחבל ארץ שמפנייה. היין הוכן ובוקבק בחבל הארץ הנ"ל ולפי כללים המגדירים בחוק באופן מאד מדוייק איך יש להכין את השמפניה. לפיכך, יין מבעבע אחר, שמיוצר באלזאס נקרא Crement. אם היו קוראים לו שמפנייה, הרי שהייתה זו עבירה פלילית שדינה אינו אלא בילוי בכלא. תרנגולת "loue" היא תרנגולת שגדלה בחבל הארץ loue במשך 81 יום לפחות לעומת 42 יום לתרנגולת לול רגילה, והוזנה בהתאם לקבוע בחוק לתרנגולות loue. עצם קיומו של החוק לא מחייב את הצרכנים לפשפש בציציותיו של כל מוצר. הפקחים של החוק עושים את זה כבר בשבילם, אחת לתקופה, ואם מישהו עובר על החוק הרי שזהו סקופ מטורף וסקנדל של פריים-טיים. מאחר שיש חוק, וכולם יודעים שתרנגולת ה-"bresse" שקנו נבדקה ולא בכדי זכתה לתוארה, הרי שבאמת לא כולם יבדקו לה את הטחול. מכאן, כשהולכים לקצב או לסופר וקונים תרנגולת "bresse" אמורים לקבל תרנגולת "bresse" אמיתית, כפי שהחוק מגדיר. מה שמסביר את הסכנה האמיתית במתן השם "שוקולד" לחיקוי-שוקולד. אם קוראים לו "שוקולד" עלולים לחשוב שזה נעשה בפיקוח החוק ושאכן מדובר בשוקולד. ומחר, כשנלך לשוקולטרי או לסופר ונקנה "שוקולד" מה נקבל?! אז נכון שזה עשוי להישמע כמו צרות של עשירים, אבל לא הייתי מוריד מערך הדיון. לא מנקודת מבט צרפתית, ויודעים מה?... גם לא מנקודת מבט שלנו...!
 

asafyigal

New member
מטריד בצדק

אצל האמריקאים, שכבר שנים מוכרים זבל בעטיפת שוקולד התטשטש הגבול בין שוקולד אמיתי לבין מוצר שהוא התעללות בפולי הקקאו ובאנשים שאוכלים אותו. יש הבדל מאוד גדול במחירים בין שוקולד אמיתי לבין החיקוי, במיוחד לאור העובדה שהתחליפים נועדו בראש ובראשונה להוזיל את עלויות חומרי הגלם בשוקולד. אני מאד מקווה שהצרפתים (והאירופאיים בכלל) יהיו צרכנים נבונים, ידעו להכיר במשמעות של שוקולד איכותי ויהיו מוכנים לשלם מחיר גבוהה יותר בשבילו. התופעה של רישום כוזב על פי חוק בארה"ב היא הרבה יותר רחבה ומאד לא ברורה, לפחות לא לי. כך לדוגמא מזון שכתוב עליו "אורגאני" לא חייב להיות אורגאני, נשמע מוזר אבל אלו החיים.
 
למעלה