איב תורייה, שוקולד ועולם הפוך
התגלגל לידי מאמר של איב תורייה בנוגע להחלטת האיחוד האירופי, שמתירה לשוקולד עם תוספת שומן צמחי לקבל את תואר האצולה "שוקולד". הוא אומר שם דברים מעניינים מאד ולכן מצאתי לנכון לתרגם אותו ולהביא אותו לפניכם. איתכם הסליחה על תרגום קלוקל...
החלטה רשמית שהוצאה בבריסל (ע"י מוסדות האיחוד האירופי. ג'.), מתירה יצור של שוקולד עם מרכיבים אחרים שאינם שוקולד (פול קקאו): דהיינו בהוספת אחוז מסויים של שומן צמחי. מתירנות זו, המנוגדת להגיון, מביאה את האומנים השוקולטיירים להתגונן מתוך דאגה אמיתית לאותנטיות של מוצריהם ולאיכותם, ומתוך כבוד ללקוחותיהם החובבים שוקולד אמיתי. בעצם ההרשאה לקרוא בשם "שוקולד" לחיקויים המשלבים בתוכם שומן צמחי מכל סוג שהוא, נותנת צרפת, או נכון יותר אירופה כולה והטכנוקראטים שלה, אור ירוק להונאה הגדולה ביותר של המקצוע ולטעות הגסטרונומית הכי גדולה של זמננו, הפוגעת במסורת, באיכות, בטוהר המוצר ובכבוד לצרכנים. איננו יוצאים נגד העקרון (להוסיף שומן צמחי כלשהו לשוקולד. ג'.) או נגד המוצר עצמו. אנחנו יוצאים נגד הרעיון שהתחליף הזה ייקרא "שוקולד"! עבורנו, שוקולד הוא מוצר שנעשה אך ורק עם שוקולד (פול קקאו): עבורנו ברור שהמוצר האחר הזה, החיקוי לשוקולד, צריך לקבל את השם surimi de chocolat או simili de chocolat (שפירושם "תחליף-שוקולד". ג'.) או הגיוני יותר chocolat à la graisse végétale (שוקולד עם שומן צמחי. ג'.). זאת, על-מנת להבדילו משוקולד אמיתי, על טהרת הקקאו. החלטה זו, שאינה מבדילה בשם "שוקולד" בין שוקולד טהור ובין שוקולד-חיקוי כלל, מאלצת את השוקולטיירים הצרפתים, המקפידים לעבוד עם שוקולד טהור, להדגיש את הקפדתם על איכות בציון ההבהרה: chocolat exclusivement pur beurre de cacao (שוקולד על טהרת חמאת-קקאו. ג'.) או chocolat sans graisee végétale ajoutée (שוקולד ללא תוספת שומן צמחי. ג'.). עולם הפוך! שוקולד עשוי עם שומן צמחי! עבורנו זוהי ההדרדרות המסוכנת ביותר, פתח לניצול-לרעה, ואיוולת חמורה ביותר שעשויה להשליך על מוצרים אצילים נוספים מלבד שוקולד. על אותו משקל, ללא ציון הבהרה ספציפית: - "לחם" שמכיל קמח בעלי חיים - "יין" שמכיל מיץ סלק - "חלב פרה" או "גבינה" שמכילים חלב סויה - "חמאה" שמעורבת בה מרגרינה - "שמן זית" מגרעיני חמניות - ומדוע לא להתיר מחר: "קוויאר" עם ביצי lumpfish, "אומלט כמהין" עם זיתים שחורים, וגראטן של "לובסטר" עם סורימי? נכון, דבר מאלה איננו רעיל אבל יוביל בוודאי לאנרכיה קולינרית. אינני מבין איך במצב כזה מחלק ההונאות (המזון בצרפת כפוף לפיקוח ממשלתי. ג'.) ירשה לעצמו לבוא לתחקר אותנו באשר למקור הבשר והדגים שלנו. כל העיוותים הללו המנוגדים לטבע מביאים להרס המסורת שלנו וממשכנים את עתידנו הקולינרי. בבוחרנו היום את הנתיב שבו נלך, אנו מסכנים את האמינות והאותנטיות של כל המוצרים האיכותיים. Catherine de Médicis, Anne d'Autriche וחובבי שוקולד טהור אחרים, מתהפכים בקברם לשמע ידיעה עצובה זו. בשל כל הסיבות הללו, מקצועיות ואתיות אנו נלחמים. אנו, אומני השוקולד בצרפת. אין שום סיבה שלא לייצר או לא להפיץ "מוצרי פנטזייה" (מוצרים נחותים שמתמקדים ב"פנטזייה" ולא באיכות המוצר. ג'.) אבל חשוב שיהיה לנו האומץ או פשוט החכמה לקרוא להם אחרת.
התגלגל לידי מאמר של איב תורייה בנוגע להחלטת האיחוד האירופי, שמתירה לשוקולד עם תוספת שומן צמחי לקבל את תואר האצולה "שוקולד". הוא אומר שם דברים מעניינים מאד ולכן מצאתי לנכון לתרגם אותו ולהביא אותו לפניכם. איתכם הסליחה על תרגום קלוקל...