למדתי מה זה אידוי כששאלתי כאן.
אך כשקראתי הוראות הכנה לעוגה, מצאתי את זה:
"פורסים את הפרי לפרוסות דקות ומוסיפים למחבת ביחד עם האגוזים כשהסוכר נמס. מאדים את כל העסק כמה דקות עד שהפרי מתרכך"
איך אני מאדה, את תכולת המחבת?
אבל לא מעט פעמים משתמשים במילה "מאדים" ומתייחסים לא ממש לאידוי אלא לטיגון עם מעט שמן וללא מים (כך שלמעשה הנוזלים יוצאים מהתבשיל ומתאדים). גם אני לפעמים חוטא וכותב "מאדה את הבצל והשום למעט דקות".
משום שהם נכונים.
יש אידוי בהקשר למזון שהיא אותה פעולה של בישול באמצעות אדים מגורם חיצוני ויחד עם זה יש גם יצירת אידוי פנימי או "התאדות" (evaporation) בחימום או טיגון של המזון.
כולנו משתמשים כך בשפה במילים זהות עם משמעות שונה.
אש יחסית גבוהה, ככה שהאוכל נחרך במחבת. אידוי זה טיגון על אש נמוכה ככה שהאוכל מתרכך בלי להשרף.
יש כמובן גם אידוי של בישול באמצעות אדים סיר סגור..
וגם יש אידוי כמו שבסופ"ש הזה התאדיתי מהמרכז ונעלמתי לי לצפון הרחוק