איזה דיסק של מתי נחשב הכי טוב שלו?

HaraRa

New member
איזה דיסק של מתי נחשב הכי טוב שלו?

איזה דיסק של מתי כספי נחשב לגולת הכותרת שלו, לזה שממצה הכי הרבה את מתי כספי? ואיזה דיסק אתם הכי אוהבים שלו? ולמה?

אני דווקא חושב על שיר מסויים...

אם הייתי צריך לבחור שיר אחד, רק אחד, של מתי כספי, כזה שמביא אותו הכי לפרצוף, שמשאיר בפה את הטעם הכי חזק של "תבלין מתי כספי", אין ספק שהייתי בוחר בשיר "הנה הנה". השיר הזה מייצג, עבורי לפחות, את כל מה שמיוחד ומדהים בכתיבה של מתי. גם פתיחה הומוריסטית ("מי שגמר לכוון..." בגרסת האלבום), גם לחן פתלתל, גם תפקידי גיטרה מאתגרים, גם עיבוד "גדול" ורחב, גם טקסט מתאים להפליא של אהוד מנור - בקיצור - יש בו הכל. אלבום? וואללה לא יודע. אולי זה עם הפעמון? פשוט כי "הנה הנה" מופיע בו... אבל בעצם... ב-"ילדותי השניה" יש אחד מתופף ז'אן פול שפשוט מתעלה על עצמו כשהוא מנגן מתי כספי ("נערתי" עושה לי את זה לחלוטין)... או שאולי האלבום הראשון? מתי מנגן על כל הכלים כמעט, והשירים שם פשוט מתפוצצים מרוב מכישרון... אווףףףףף לא יודע איזה אלבום. בלבלתי את עצמי. חזרתי ל-"הנה הנה"

HaraRa

New member
ת'אמת זה לא כל כך קומפרמיסטי

אבל אני חש את תבלין מתי כספי באופן משמעותי בשיר "מי ראה את באני"- הלחן העיבוד, אפילו שהשיר יחסית פשוט. וגם את השיר "זוגות זוגות" אני מעריך באותו אופן.

פוזנא

New member
לפי דעתי הפעמון למרות ש...

"סוף היום" נשחב בעיני יצירה שלמה וטובה הרבה יותר.

פוזנא

New member
יש פה שתי תשובות לשתי שאלות

בעיני האלבום הכי נחשב שלו הוא הפעמון, למרות שאני אישית מוצא את "סוף יהום" כאלבום הראשון האמיתי שלו, מכיוון שבתקליטים הקודמים יש יצירות מקוריות לצד גרסאות כיסוי לשירים ישנים, או ביצועים מחודשים לשירים שלו, או סתם שירים שהוקלטו במסגרות שונות.

פוזנא

New member
תיקון לתחילת ההודעה הקודמת שלי

לדעתי הציבור תופס את הפעמון כאלבום הנחשב ביותר שלו.

שאלה קשה

השאלה הזאת עלתה כמה וכמה פעמים בפורומתי הכחול הישן והטוב. לי אישית יש פינה חמה בלב ל"אחד לאחד", תקליט שבו מתי מנגן רק עם גיטרה או פסנתר, ולמרות העיבוד הלכאורה מצומצם, מרגיש לי אחד התקליטים הכי מלאים ושלמים שלו. קצת בדומה ל"נטו" של גרוניך.

סלויון

New member
'אחד לאחד' - כמה מחשבות

נדמה לי ש'נטו' סובל בהשוואה ל'אחד לאחד' עקב שילובו של הפסנתר הדיגיטלי של גרוניך. מספיק לשמוע את 'בשעת ההתבהרות' ולדמיין כמה השיר הנפלא הזה היה הופך עשיר יותר לו גרוניך היה מנגן בפנסתר כנף טוב. למרות זאת ההשוואה מעניינת. יום אחד צריך לשכנע את גרוניך להקליט אלבום עם פסנתר כנף בלבד. שווה יהיה לחכות. בחירתו של כספי לנגן בכלים אקוסטיים בלבד ב'אחד לאחד' תורמת לאיכויות העל-זמניות של האלבום, כמו המוסיקה של בטהובן או מונק. 'אחד לאחד' לעולם לא ישמע מיושן, כיוון שלא היה כפוף לאופנה או לטכנולוגיה של זמנו. כדאי גם לומר משהו על נגינת הפסנתר של מתי באלבום - אמנם מתי איננו פסנתרן ווירטואוז, אבל הנגינה באלבום מורכבת מאוד ובהחלט לא פשוט (עבורי לכל הפחות) לשחזר את קטעי הנגינה כפי שניגנם מתי באלבום. שמעתי כמה מהשירים מהאלבום מושמעים ב'קול המוסיקה'. נדמה לי שזהו האלבום ה'קלאסי' ביותר של מתי, למרות העדרם של כלי נגינה תזמורתיים (קרי כלי הקשת והנשיפה), כגון אלה המופיעים תדיר באלבומיו האחרים. הבחירה בפסנתר בלבד היא קלה רק לכאורה: מתחתיה גועש עולם רגשי מסעיר, המוצא ביטויו בהרמוניות המורכבות והמפתיעות, ובקולו המרוסן והמרשים כתמיד של כספי. נותר רק לקוות שמתי יחזור לבצע שירים באופן דומה גם באלבומיו הבאים.

navto

New member
האלבום הכי טוב?

האלבום הכי "נחשב" שלו הוא כמובן "הפעמון", אבל מבחינתי האלבום הטוב ביותר שלו הוא "אחד לאחד". "אחד לאחד" מבחינתי הוא פשוט יצירה אחת שלמה, וכל שיר באלבום- מעולה (לעומת כל אלבום אחר, בהם יש לפחות שיר אחת שהוא פחות טוב מהאחרים). האלבום השני אצלי יהיה "סוף היום"- שהוא גם כן גדול (וכמובן: "שיר מלילה" גאוני!!).

giba70

New member
נראה לי שהאלבום שהכי הרבה

חברים יבחרו הוא בעצם האלבום שהכי מייצג את מתי כספי. יש כאן משהו אובייקטיבי ולא דעה אישית שלי, אבל בעצם זו דעתי, ואם תרצה בחירה, אני חושב שזה אלבום הפעמון. באלבום הזה מתי כספי הגיע להגדרת הסגנון שלו בצורה הכי טובה. נכון שהוא שינה והשתנה, אבל האלבום הזה היה האלבום שאמר לנו - זו המוזיקה של מתי כספי, קבלו אותה! זה היה מעין שיא של היצירה שלו, גם אם היו עוד הרבה שיאים אחריו, והכוונה היא שהוא הגיע לשיא גבוה מאוד כבר בתחילת הקריירה, ומאז הוא לפעמים מגיע לאותו גובה אבל בסגנון אחר. מזכיר לי (נו, איך לא...) את ברי סחרוף, שהגיע כבר באלבום הסולו השני שלו "סימנים של חולשה" לשיא מבחינת הסגנון שלו, למרות שגם האלבומים שאחריו מעולים.

למעלה