רעיון למיתוג בית קפה
שלום אבירם לקח לי קצת זמן להתייחס בגלל אילוצי דחיפות בעבודה אני מתנצל על התגובה המאוחרת אז ככה... ראשית חשוב לי לציין שיש דברים שהם מאד חשובים בכל עסק ללא קשר לפעולת המיתוג אם אתה מבין בזה טוב, אם לא, אני ממליץ לך לקחת מומחה בנושאי בתי קפה והוא יכול לכוון אותך הכוונה היא לנושאים כגון: בחירת המיקום, מציאת שף טוב עם תפריט מנצח בהתאמה להעדפות קהל המטרה, תכנון צורת ישיבה וסוג הכסא (אם אתה רוצה שישבו אצלך בקפה שעה+, אל תרכוש כסאות שאחרי 10 דקות לסועד כבר לא נוח וכד'), תכנון גישה לנכים, מהירות הגשה מהפס/מטבח לשולחנות ועוד נושאים רלוונטיים שלפני שיוצרים אותם אין מה להתקדם. עכשיו לעניין המיתוג אני חושב – וזו דעתי האישית, שאין כיום הרבה הבדלים בין בית קפה אחד לשני ואני מציין זאת לחיוב היום, עסקי הקפה בישראל הם עסקים רציניים מאד, ההתייחסות של בעלי העסקים לבית הקפה שלהם היא התייחסות רצינית, מקצועית, שירותית ובעלת ניהול שאפתני להיות הכי טוב בכול ולאורך זמן מכאן נובע שכולם כל כך טובים עד שכמעט נעלם הבידול של בית קפה אחד מול השני נכון שתמיד תוכל למצור יוצא מהכלל אך אני מתייחס לרשתות הידועות ובאופן כללי לענף מי שלא טוב – לא שורד, נקודה. עכשיו נשאלת השאלה איך אתה יוצר לקפה שלך יתרון תחרותי שלא ימנו את הקפה שלך בנשימה אחת מול כל האחרים איך יוצרים יתרון תחרותי שייצור באזז וכולם ידברו עליך הרעיונות שהעלו כאן החברים, טובים אני רואה את הנושא קצת אחרת אם הייתי הממתג שלך הייתי מציע לך ומושך אותך לכיוון הרעיון הבא: בית קפה הוא מקום להיפגש פגישה עסקית לצאת לבלות עם חברים/חברה/אישה וכד' אני טוען שאתה צריך לתת להם "חוויה" מיוחדת שלא ראו בשום מקום באופן זה, כבר קיים להם הצורך להשיג תועלת ע"י שימוש בבית הקפה אבל מדוע שיחזרו דווקא לבית הקפה שלך? איך יוצרים חוויה כזו – שתגרום לקהל לחזור שוב ושוב? אוכל יצירתי? יש הרבה דוגמאות לשפים מצוינים שהעסק שלהם הצליח בזכות התפריט המיוחד רפאל, מול ים ודומיהם הסבירות שבבית קפה משפחתי קטן תוכל להביא שף מנצח... אם אני לא טועה, הסבירות אכן נראית לי רחוקה גימיקים? תחרות קפה? הרעיון נחמד וגם יעבוד טוב אבל הוא יותר בסגנון של קידום מכירות אני לא מאמין שאפשר לנהל בית קפה הבנוי על עקרונות של תחרויות קפה, כל הזמן לאורך זמן ולכן לדעתי הבחירה הטובה ביותר היא "אימוץ קונספט חוויתי שונה ואחר" קונספט הוא קו אחיד המוביל את כל ה"שפה" הוויזואלית והמילולית בקפה שלך שאל את עצמך מי קהל היעד שיבוא לקפה שלך כל עם ישראל? רק תושבי המקום בו נמצא הקפה? איך ניתן ליצור מכנה משותף שיפגע בכל כך הרבה אנשים? הסבירות למצוא מכנה משותף נמוכה מאד לכן אני ממליץ להתמקד בפלח שוק מאד מוגדר בעל מכנה משותף רחב שיצור את ה-באזז הרצוי וגם ההמונים יצטרפו לחגיגה עכשיו לרעיון "פעם", " 1977" או כל שם אחר שיימצא מתאים לקונספט אני הייתי בוחר את הכיוון של פעם, אני בטוח שנוסטלגיה יכולה לעבוד טוב על קבוצת מוגדרת של אנשים אני לא מתכוון לפעם של מוצרט וקלאסי... את זה יש בשפע במוזיאונים אני מתכוון לרעיון שלא קיים – שאף אחד עוד לא עשה אותו לפניך אנחנו ב- 2007 בוא נתניע את מכונת הזמן ונסע 25-30 שנה אחורה הגענו ל- 1977 עכשיו תעשה מחקר בארכיונים, אצל מכרים וכל מי שיכול לעזור לך להשיג חומר על התקופה, נניח לצורך הדוגמא בין 1977 – 1982 השאלות שלך צריכות לכלול שאלות בסגנון: מה לבשו בשנים האלה אילו תקליטים שמעו באילו מכוניות נסעו אילו תוכניות היו בטלוויזיה (שחור לבן או צבע) איך נראה סגנון החיים בישראל בשנים הללו עכשיו אחרי שמצאת את כל התשובות עצב לך בית קפה ברוח התקופה המתייחס לשנים האלה התפריט עדכני מבחינת הטעמים אבל הסגנון של שנת 77 המאפרה, הצלחת, בגדי המלצרים, עיצוב המקום, המוסיקה שהייתה פופולרית בשנים 77 – 82 אולי אפילו אפשר להביא הופעת אמנים מקוריים מהתקופה הזו... תמונות על הקיר, מכונית בתוך הקפה או בחוץ וכל סממן שיזכיר ויחזיר את האורחים של בית הקפה... 30 שנה אחורה האוכלוסייה שתבקר את הקפה שלך תופתע מהקונספט – בתנאי שתלך עד הסוף בלי קיצורי דרך אנשים מבוגרים שהיום הם בני 60 יזכרו בערגה בשנות השלושים השובבות שלהם הצעירים יתלהבו מהיכולת לקפוץ במכונת זמן לתקופה של ההורים שלהם זה יהיה מקום מפגש יוצא מהכלל לכל האוכלוסייה והקונספט המיוחד הזה ייצור באזז בכל רחבי ישראל אני מאמין שהסטיילינג הרב יכול להימצא זרוק או משומש וכך עם קצת מעוף וקצת כישרון שיפוץ אתה יכול להעמיד לך בית קפה בתקציב קטן יחסית הסטיילינג הזה בשילוב תמונות ופוסטרים המציגים תמונות מהתקופה יעשו היטב את העבודה כל תופרת מוכשרת תוכל לתפור לך בגדי מלצרים אם רק תביא לה תמונות של פרטי לבוש מהתקופה וכד' לסיום אני חוזר ומזכיר אסור לך לפסוח על המיקום, האוכל ברמה, מחירי שוק הוגנים ועוד דברים שנחשבים היום כתכונות בסיסיות של כל בית קפה, אבל לדעתי אימוץ הקונספט הזה יצור חוויה שתגרום לאנשים סיבה לבקר את בית הקפה שלך שוב ושוב והקופה שלכם תתמלא במצלצלים... מקווה שעזרתי לך אם תאמץ את הרעיון אל תשכח להזמין אותי לפתיחה...