את קצת מפספסת את הנקודה
המטרה היא לא דעות או אפילו רב-גוניות, המטרה היא דו-שיח, ולדעתי אין כזה. נפתח היום שרשור תמונות, האם יש שם דו-שיח? לא ממש. כל צד בא להראות שהוא צודק, ולא להבין. כל צד מנכס את הקורבנות בשביל להוכיח, שהוא הכי חכם, בלי להביע שום אמפתיה. יש שם קטע שמספר על ילדה פלסטינית שנפגעה מאבנים שזרקו פלסטינאים, ושהציל אותה רופא ישראלי במילואים. בשביל הבבונים זה לא סיפור שבא ללמד אותנו שאלימות רק מייצרת קורבנות (כמו שהקורבנות בעצמם אומרים), אלא זהו כלי תעמולה גבלסי, שמראה שצד אחד 100% צודק, וצד שני 100% טועה. אין דיאלוג, ואין הקשבה. הבבונים אפילו לא מנסים להסתיר את זה, אלא מודים בפה מלא שהם כאן בשביל להסביר לערבושים שהם טועים (וגם בכדי לתקן להם שגיאות כתיב). מה אני אגיד לך, אם הייתי רוצה לבלות קצת זמן עם ילדים מפגרים, הייתי הולך ומתנדב באלי"ן, אבל לגלוש בפורום עם חבורת תולעים פשיסטיות זה לא לרמתי. גם לא לרמתי לגלוש עם אנשים שמזכירים את השואה ואין להם מושג על מה הם מדברים. אם יש משהו שאנחנו צריכים ללמוד מהשואה זה איך לגלות אמפתיה לסבל של מישהו אחר. יותר מאשר הגרמנים רצחו 6 מליון יהודים (ועוד מליונים של אחרים), מה שהרג את אותם מליונים היא האדישות של העולם כולו. יש כאן יותר מדי התלהמות ופחות מדי הקשבה. אם באמת רוצים דו-קיום זה בא מכך שמנסים להבין את הצד האחר, ולא מזה שמסבירים לו איפה הוא טועה. בהחלט אפשר לעורר דיון פוליטי, אבל במקום שרשור "תראו את הצבא ההומאני שלכם", אפשר לפתוח שרשור שידון בשאלות של מוסר ברמה התאורטית בלי לנסות להראות לאף אחד שהוא טועה. בסופו של דבר, אלו שבאים להראות שהצבא אינו הומאני, יש להם אג'נדה של הצדקת הטרור, ואלו שבאים להראות שהפלסטינאים הם חיות, יש להם אג'נדה של הצדקת הכיבוש. אני אינני מעוניין בחברתם לא של אלו ולא של אלו. זה אולי נשמע קיצוני, כי בסופו של דבר, בכדי להגיע לדו-קיום צריך לדבר עם אנשים שלא מסכימים איתם, אבל באותה מידה אנחנו לעולם לא נוכל לשנות את דעותיהם של הקיצוניים. הדרך לשינוי עוברת דרך הרחבת הקונסנזוס במרכז, והדחת הקיצונים עד שהם הופכים לקוריוז לא רלוונטי. מה שקורה בפורום, ובכל הקומונות והפורומים שקדמו לו, הוא שהוא הופך לבימת התגוששות, שרק מדגישה את הקצוות והקיצונים. במקום דיאלוג והרמוניה מקבלים קקפוניה של מונולוגים שובניסטים. אף פעם לא רואים תמונות של יהודים וערבים נפגשים, אלא של יהודים וערבים מתעמתים. איך אפשר ליצור דו-קיום כשכל הזמן מדברים על אלימות ושנאה? אם את רוצה דיונים פוליטים, ישנם מספיק פורומי אקטואליה. לא צריך פורום "פלסטינאים" בשבילם. פורום פלסטינאים צריך להיות מוקדש לנושאים פלסטינאים. ברור שהסכסוך הוא נושא מרכזי וחשוב, אבל הוא לא היחיד. מה עם השפה הערבית? מה עם מוזיקה? מה עם בעיות בחברה הפלסטינית? מה עם סיפורים אישיים? מה עם סתם שטויות יומיומיות? נמאס מהפוליטיקה, ולדעתי הפורום רק ירוויח אם לפחות לתקופת מה, לא יהיו שרשורים פוליטיים. התולעים ילכו להרוס פורום אחר, ומי שבאמת מעוניין בנושאים פלסטינים יבוא לפורום.