איזה raid עדיף

adinetit

New member
איזה raid עדיף

אני בונה מערך גיבוי שבנוי מ ארבעה דיסקים
כל דיסק 6T והמכשיר תומך גם raid 10 האים באמת צריך
או שמספיק 5

Booster Caputa

New member
ככל שה-Raid יהיה בזבזני יותר ככה תהיה יותר מכוסה

הכל שאלה של עלות תועלת

Raid1 מאוד בזבזני אבל ככה תוכל לאבד 2 דיסקים
ב-Raid5 תכול לאבד רק דיסק אחד אבל תוכל לנצל שני שלישים מהקיבולת

adinetit

New member
raid 5 raid 10

בraid 10 אני מקבל מתוך ארבעה דיסקים ל 6T
בעצם זמינות של 6T אבל שרידות גבווה

איך זה עובד בraid 5 ?

lavifighter

New member
אני לא אסביר לך פה איך זה עובד ממש(בשביל זה יש ויקיפדיה)

אבל בעיקרון אתה מקבל את הנפח של 3 דיסקים(קצת פחות) מתוך ה-4, ויכול לשרוד נפילה של דיסק אחד(כל דיסק) מבלי לאבד מידע אבל כן תאבד ביצועים. כאשר מכניסים דיסק חדש, המידע עליו נכתב באמצעות האחרים ויכול לקחת זמן(יותר מסתם העתקה ברייד 1). אם בזמן שהדיסק החדש בבנייה או שעדיין לא הבאת דיסק חדש, נדפק עוד דיסק, המידע אבד(לפעמים אפשר לחלץ איכשהו אבל במחיר יקר מאוד מאוד ולוקח זמן רב).
כל זה במחיר של פגיעה לא קטנה בביצועים בחלק מהמקרים(בעיקר מערכות כמו SQL וכאלה דברים) אבל מערכות גיבוי לא נפגעות מזה. הפגיעה בביצועים וזמן הrebuild תלויים הרבה באיכות הבקר שיש לך.

מיצו

New member
איך אפשר לאבד 2 דיסקים ב- RAID1 ושזה עדיין יעבוד?

ולמה RAID5 זה רק "שני שליש"? ומה אם אתה בונה RAID5 שמורכב מ- 6 דיסקים? או 10? או 20?

lavifighter

New member
הוא התכוון לרייד 10 אני חושב, שם אפשר לאבד 2 דיסקים לפעמים

אם זה שני הדיסקים ה"נכונים"(כלומר אחד בכל צמד mirror) אז אין בעיה לאבד עד חצי מהדיסקים שלך.

מיצו

New member
זה לא מה שהוא כתב:

"Raid1 מאוד בזבזני אבל ככה תוכל לאבד 2 דיסקים"

lavifighter

New member
והוא חצי צודק-אתה יכול לאבד אפילו 5 דיסקים מתוך 10, לפעמים

אם זה הדיסקים הנכונים...

ירון316

New member
כיוון שזה מיועד לגיבוי

הייתי הולך על RAID 5 כי תקבל הכי הרבה קיבולת.
במידה והיה מדובר במערכת פרודקשן, RAID 10.
אגב המהירות ב-RAID 5 היא נמוכה משמעותית בכתיבה על RAID 10. כמו כן במידה ותאבד דיסק, המהירות תהיה נמוכה הרבה יותר לכל אורך תהליך ה-Resilvering.
אלה השיקולים המרכזיים פה.

SysAdmin1

New member
מספר נקודות שחייבים להבין אותן...

בקשר ל RAID 10 , מדובר על מערך ( במקרה של מערך שמורכב מ 4 דיסקים ) שבו גם כמו ב RAID 5 יוצאים מנקודת ההנחה שברגע שקרס יותר מדיסק בודד אחד, אז גם כל המערך קורס. והסיבה היא מאוד פשוטה, RAID 10 של 4 דיסקים מורכב משני Mirrors שבנויים משני דיסקים כל אחד, שמחוברים ל Stripe אחד וברגע ששני הדיסקים של Mirror כלשהו קורסים, אז גם כל המערך קורס. בנוסף לזה גם מהירות כתיבה ב RAID 10 תהייה נמוכה יותר מ RAID5 בגלל שהכתיבה מתבצעת לא במקביל ל 4 דיסקים ( כמו במקרה של RAID 5 ), אלה לשני מערכים של Mirror .
כך שאם נדרשת יתירות כפולה וגם שיפור בביצועים של I\O , אז האפשרות העדיפה, היא RAID 6 שבו מתבצעת כתיבה וקריאה במקביל שכל הדיסקים של המערך וגם המערך יכול לשרוד את כשל של שני דיסקים. בנוסף לזה במערך של RAID 6 קיימת גם אופצייה של dynamic expansion , מבלי לאבד את כל החומר, במקרה שתצטרך להוסיף עוד דיסקים בהמשך.
בנוסף לזה חייבים גם לקחת בחשבון, אם בכלל קיים במערכת בקר RAID אמיתי ומה הן משעבים שלו, כמו מעבד המרכזי של הבקר וגם כמה זיכרון קיים לבקר וגם לבדוק שהזיכרון מגובה בסוללה תקינה, כי כבר שמעתי על מקרים שאנשים חשבו שיש להם RAID במערכת ואחרי שהוא התפרק או שזחל כמו צב, והתחילו הבדיקות הסתבר להם שמה שהייה להם, זה fake raid ללא הבקר כלל, אלה הדמייה של RAID ב ChipSet של לוח אם או בכלל בתוכנה .
והנקודה הכי חשובה חייבים להבין, היא ש RAID בכלל זה לא גיבוי בשום פנים ואופן. וגם בשום מקרה לא יכול לשמש לזה. תפקידו של RAID הוא להוסיף שרידות למערכת על ידי יתירות של הדיסקים, ולהעלות את רמת הביצועים של המערך הדיסקים. גיבוי חייב לכלול מספר דורות, שכל אחד מהם הוא על מדייה נפרדת, בלתי תלוייה זו בזו ועצמאית, כמו למשל LTO במקרה של חברות קטנות.
צירפתי גם מספר תמונות שממחישות את הנושא ואת הצילום מסך של אחד המערכות עם RAID6 וממשק ניהול של הבקר.

ירון316

New member
רק תיקון, רייד 6 יהיה נחות מבחינת מהירות קריאה וכתיבה

ביחב לרייד 10

ירון316

New member
במקרה שלך פחות

כי יש לך 4 דיסקים אז אתה "תבזבז" 2 דיסקים על ה-Parity. במקרה כזה עדיף כבר רייד 10 כי גם שם אתה מבזבז 2 דיסקים. (אם כי אתה חשוף יותר לסיכון במקרה של אובדן 2 דיסקים אם הם באותו מירור).
במקומך וכיוון שמדובר בגיבוי, הייתי הולך על רייד 5. ואם אתה מקים שרת בעצמך, הייתי עושה את זה עם FreeBSD ו-ZFS כי הדאטה יהיה הכי מוגן עם מערכת הקבצים הזו.

SysAdmin1

New member
כמו שכבר ניסיתי להסביר מקודם...

כמו שכבר כתבתי מקודם, מערך RAID , בשום מקרה לא יכול לשמש כגיבוי.

lavifighter

New member
תלוי כמה נפח אתה צריך(כמה נפח יש במקור ומדיניות retnetion)

וכמה אתה חושב שתצטרך את זה? כלומר האם המידע בproduction יחסית אמין(פיזית ולוגית)? ככל שהמידע במקור יותר אמין, פחות נצטרך להשקיע פה.
כמה חדר השרתים בטוח מבחינה פיזית-חשמל, מיזוג וכדומה? ככל שיותר בטוח, אפשר להתפשר על רייד יותר יעיל מבחינת נפח ופחות מבחינת שרידות.
והכי חשוב: תוך כמה זמן אתה יכול להשיג דיסק החלפה בעת הצורך? ככל שיותר זמן, נצטרך רמת רייד יותר בטוחה כי הסיכון לנפילת מספר דיסקים במקביל גדל.
ברייד 10 אתה יכול לשרוד נפילה של דיסק אחד או שניים(תלוי אילו דיסקים). ברייד 5 אתה יכול לשרוד נפילה של דיסק אחד. מבחינת זמן rebuild שזה חשוב בדיסקים בגודל הזה, רייד 10 בונה יותר מהר.
&nbsp
אבל הכי חשוב זה נפח-אם תגיד שאתה צריך 15 טרה אז אין ברירה אלא רייד 5. אם תגיד שצריך 8 טרה הייתי הולך על רייד 10. אם תגיד שצריך 3 טרה אז הייתי שוקל לעשות דבר יותר מורכב: רייד 1 על שני דיסקים, ושני האחרים יהיו hot spare(אם הבקר תומך בזה). הסיכוי לנפילה בשני דיסקים קטן בהרבה מאשר ב-4.
קיצר, אני נוטה לרייד 5 ברוב המקרים, אבל אשמח לדעת מה התשובה לדברים שאני שואל במידה וזה לא חושף מידע רגיש מידי על הארגון.

למעלה