איזון באמצעות ספורט - אפשרי?

• פותח הנושא TillE
  • פורסם בתאריך

TillE

New member
איזון באמצעות ספורט - אפשרי?

ביומיים האחרונים היו לי שני מקרים שאחרי ארוחה הסוכר עלה מאד מאד. בשתי הפעמים האלה, יצאתי מיד ל30-45 דקות של פעילות גופנית בעצימות בינונית (עם כמה פיקים גבוהים ונקודתיים של עצימות גבוהה). זה סידר במהירות את רמות הסוכר (ירד מאזור ה200 לאזור ה90-100). אחרי הפעילות רמת הסוכר עוד עלתה בקצת, אך נשארה פחות או יותר יציבה.
זה כמובן מסתדר לי עם כמה מקרים נוספים, בהם יצאתי לפעילות מתונה של הליכה כחצי שעה אחרי האוכל, דבר שכנראה מנע מלכתחילה הגעת הרמות לגבהים.

השאלה היא אם יש איזושהיא פרקטיקה/המלצות/שיקולים/דעות בנוגע האם אפשר להפוך פעילות גופנית כמרכיב מרכזי באיזון (כלומר לבצע פעילות מתונה של כחצי שעה לאחר כל ארוחה גדולה בערך...). אני בטוח לא הראשון שחשב על כך, ואולי יש לכם הפניה לאנשים שחשבו ובדקו, כדי שאוכל לדעת מה מצאו.

תודה.

תומרונתם

New member
מנהל
ב ו ו ד א י !

עלית על אחד הדברים הכי חשובים באיזון, פרט לתזונה.
המרכיב של פעילות גופנית סדירה חשוב ביותר לאיזון לכל סכרתי (ביננו, לכל אדם באשר הוא), ומעבר לכך גם תורם להרבה דברים אחרים.

הסיבה העיקרית היא שהשרירים העוסקים בפעילות מסוגלים לנצל סוכר מהדם ללא אינסולין, ובכך להקל על כל המערכת. לסכרתיים טייפ 2 זה עוזר לאיזון כך שהלבלב נדרש לייצר פחות (או שמה שהוא מייצר מספיק), לסכרתיים טייפ 1 זה בפירוש מוריד את המינון של האינסולין.

אז לא הייתי ממליצה לך לצאת לחצי שעה הליכה לאחר כל ארוחה גדולה (הלוואי שהיה אפשר במהלך היום לעשות את זה, אה? אבל יש לנו גם חיים אחרים...). אבל הליכה יומית למשך 30-40 דקות (אחכ אפשר להגדיל את הזמנים לפי מה שמתאים לך) מועילה ביותר, לאו דווקא לארוחה האחרונה אלא לפחות ל-24 השעות הבאות.

TillE

New member
קודם כל זה חדשות טובות...

ראשית, כי בשבילי זה לא מופרך לגמרי לצאת לחצי שעה הליכה אחרי כל ארוחה. שנית, כי עוד לפני גילוי הסוכרת היו לי תוכניות לצאת לטיול אופניים ארוך ברחבי ארה"ב (כזה שרוכבים בו 6-7 שעות כל יום למשך שלושה שבועות), ודאגתי איך זה יסתדר מבחינת האינסולין וכו' (שעד אז כבר בטוח יהיה לי). אם 6 שעות רכיבה, מחולקות בחוכמה ובגמישות על פני היום, עשויות להספיק לשמירה על איזון - יכול להיות שאפשר להסתדר עם מעט מאד או בכלל בלי אינסולין (נניח לשמור על הבסיסי, ובמקום קצר טווח אחרי ארוחה, לצאת לרכיבה).
סתם... תגליות קטנות של חדש בתחום.

תומרונתם

New member
מנהל
ההתלהבות שלך נהדרת

הלוואי שכל אחד היה מקבל את בשורת הסכרת בגישה חיובית כזו.

אגב, יש כאן בפורום לפחות רוכב אופניים אחד, אני מקווה שהוא יצוץ עד שתיסע למסע שלך...

TillE

New member
מן הסתם גם תבוא הנפילה באיזשהו שלב...

בינתיים אני מקבל את גזירת הגורל הזו ברוח טובה. היי הצלחתי לרדת במשקל כמו שלא קרה כבר כמה שנים, ולא שלא ניסיתי

אני גם לומד תחום חדש... אז בינתיים לא משעמם לי.

TillE

New member
עדכון: ביקור פתע אצל האנדוקרינולוג (ארוך)

עברתי היום ליד קופת החולים. היו לי כמה דקות פנויות, ואני הרי צריך לקבוע תור לביקורת אחרי החדשות על גילוי סוג 1. אז קפצתי לקופת החולים, דילגתי לקומה השלישית, קבעתי תור (לעוד שבועיים). ואז אמרתי לעצמי, למה שלא נקפוץ להגיד שלום ואולי נצליח להוציא גם מרשם לעוד סטיקים שעומדים להיגמר לי.
הלכתי לקצה המסדרון (שם נמצאים חדרי "מרפאת הסוכרת" של הקופה), וראיתי שהרופא בדיוק סיים עם מישהו. הוא שאל אותי מה נשמע, אמרתי לו שחזרו תוצאות הנוגדנים עם תוצאה חיובית. מייד השתנתה ארשת פניו והפכה לרצינית, ואמר בוא תיכנס ונדבר. אמרתי לו שאולי יש אנשים בתור שמחכים לו, הוא ביקש שאני אפסיק להיות צדיק.
הסתכל בתוצאות ואמר שאין ספק שיש לי סוג 1, "אבל גם סוג 2, זה ברור. שניהם ביחד". אין לי מושג על סמך מה ברור לו, אולי סתם כי אני שמן (אבל 10 קילו פחות שמן מלפני חודש, כך מסתבר). הסתכל על מדידות הגלוקומטר. ראה שאני מתחיל את היום בסביבות ה100. לפעמים מתחת לפעמים קצת מעל, ושרוב שעות היום לא עובר את ה140, עם פה ושם חריגות (ממוצע שבועי 123 על פי הגלוקומטר, חודשי 132). סיפרתי לו שאני בינתיים בלי תרופות בכלל. הוא הפציר בי בכל זאת "להמשיך" לקחת מטפורמין, כפי שהוא רשם לי בפעם הקודמת. בינתיים התוצאות טובות, ומטבעי אני סרבן/דחיין תרופות. נראה מה אני אעשה בהמשך.
בכל מקרה כשראה את מצבי בצום (כלומר בבוקר) אמר שאין סיבה לתחיל אינסולין, כי רוב הסיכויים שהאינסולין יפיל אותי להיפו במצבי הנוכחי. הוא חושד שעדיין יש לי מספיק אינסולין. שלח אותי לבדיקת דם נוספת (C-PEPTIDE), ואחר כך כשסיפרתי לו שמסתבר בדיעבד שכמעט כל המשפחה בצד של אמא שלי פיתח בשלב כזה או אחר מחלה אוטואימונית כזו או אחרת ברמת חומרה כזו או אחרת הוא שלח אותי לעשות עוד בדיקות (צליאק וכו') שלטענתו הולכות בד"כ ביחד עם סוכרת. נראה.

בקיצור, עוד שבועיים נהיה חכמים יותר. בינתיים האופניים חזרו מתיקון ואני חוזר לרכוב אחרי הפסקה של כמה חודשים. יותר קלוריות בפחות זמן ויותר מהנה.

TillE

New member
הכי מצחיק, שבסוף כל הסיפור...

שכחתי לבקש את המרשם לסטיקים נוספים...
נו טוב, נציק לרופא המשפחה. הוא ישמח לקבל עדכון.

TillE

New member
ואגב נפילות....

אתמול היתה לי נקודת השבירה הראשונה: חגגנו יומולדת 70 לאמא שלי (עד 120) ובסוף בת שלי זמינה מנה אחרונה גלידה טעימה עם קצפת. הבת שלי מאד התלהבה, וכשהיא מתלהבת היא מיד מתחלקת עם כולם. היה לי ממש ממש קשה. גם הסירוב לבת שלי, ובעיקר קשה לוותר על הגלידה והקצפת. אני ממש ממש אוהב את זה.
נשכתי את הלשון והתאפקתי. אבל זה היה קשה.

ladybug4NLP

Active member
לפחות את הקצפת יכולת לאכול בלי בעיה

אין בו פחמימות כמעט (אם בכלל)

TillE

New member
קצפת? אני לא מכיר קצפת שאין בה סוכר

אלא אם כן אני מכין אותה בעצמי (לא ניסיתי). ולא הייתי סומך על מסעדה, שמן הסתם יש לה משהו מוכן ותעשייתי

ladybug4NLP

Active member
מי שלא יבקש-בטוח לא יקבל. אבל...

מי שיבקש קצפת עם ממתיק מלאכותי-יש סיכוי שיקבל.

אני יודעת שכבר קבלתי בעבר

TillE

New member
טוב....זה מסוג הדברים שלא העליתי על דעתי.

להבא אזמין או אכין קצפת בארועים חגיגיים, כך שיהיה לי קינוח לאכול :)

TillE

New member
כן, אני מניח שלזה הוא התכוון.

אבל אין לי מושג על סמך מה. רק מלראות שאני שמן? הרי יש לא מעט שמנים שאין להם בעיה בכלל. סוכרת 2 זו אולי מגיפה מודרנית, אבל עדיין רק אחוז יחסית קטן חולים בה. גם אם מצמצמים את הדיון לשמנים בלבד.

תומרונתם

New member
מנהל
רופא נחמד יש לך

אבל לדעתי אל תוותר על התור שיש לך בעוד שבועיים כדי שתוכל לשבת איתו יותר בניחותא ולקבל יותר הסברים. תוכל גם לשאול אותו את השאלה ששאלת למטה, האם כדאי לקחת אינסולין קצר טווח לארוחות (דבר שנראה לי הגיוני לגמרי, לאור העובדה שהגוף שלך עדיין מייצר אינסולין אבל כנראה לא מספיק וגם כנראה במגמת ירידה). הייתי גם מוסיפה את השאלה "למה גם טייפ 2", האם זה בגלל בדיקות הנוגדנים או בגלל הערכה שלו מנסיונו.

כל הכבוד לו על הזמן שהקדיש לך, שירבו כמוהו.

TillE

New member
ושאלה (קצרה)

לפי מה שקראתי טיפול באינסולין מתחלק לטיפול בסיסי או ארוך טווח, וטיפול קצר טווח. הארוך טווח דואג לרמה בסיסית של אינסולין בדם, והקצר מתמודד עם ארוחות ספציפיות וקפיצות נלוות בסוכר.

לאור הערכתו של האנדוקרינולוג כי בצום רמת הסוכר בדם נמוכה, ולכן מיותר (ואולי מסוכן) לקחת אינסולין בשלב זה. ולאור התרבות יחסית של מקרי הקפיצות הגבוהות שחוויתי לאחרונה, האם זו הצעה סבירה/אפשרית/מקובלת לקחת רק אינסולין קצר טווח כשהרמה עולה, מבלי לקחת שום אינסולין "בסיסי"?

אני לא רואה סיבה שלא

ואולי אפשר גם לנסון בזאלי של 18 שעות +- ולקחת אותו בבוקר...?
בכל אופן החלטה של האנדוקרינולוג... וכך או כך כשיגמר לך ירח הדבש אתה תגיע לאינסולין...

למעלה