איזו משיטות התזונה הצמחוניות

איזו משיטות התזונה הצמחוניות

והטבעוניות מתאימות לחולי תסמונת התשישות הכרונית- שלטון, אן-ויגמור או אחר? כלומר מה מתאים לעזרה לאנשים תשושים ועייפים?

שלום לך... אינני מכירה "שיטות"

לתזונה צמחונית או טבעונית (אולי למעט תזונה מיקרוביוטית, שאולי יכולה להיחשב כסוג של שיטה?) הייתי שמחה אם תוכלי לפרט מעט על השמות שציינת

tookmy

New member
אני חושבת

וסליחה אם זה נשמע ביקורתי, זו אכן ביקורת, אבל יש בצידה הצעה, שבתור מנהלת של פורום עם שם כזה את חייבת להכיר ולהתמצא ב"שיטות" (ויש כאלה, כפי שצויין בשאלה) שדוגלות בתזונה צמחונית. למה? מפני שלא פעם כשגלשתי בפורום צמחונות וטבעונות, ראיתי בני 15 שמתחילים את דרכם הצמחונית וחושבים שמספיק להוריד את הבשר ולהחליפו בטבעול, או להוריד את החלב אם הם טבעונים ולהחליפו בחלב סויה ולא כך הדבר. בתור צמחונית הרבה שנים וטבעונית לפרקים, היו תקופות שאכן הסתובבתיעייפה, חיוורת, חסרה בברזל וויטמינים. לא למדתי והתנסיתי לעומק באף אחת מהשיטות ואני לא יודעת עד כמה הן יעילות עבורי, אם כי יש כאלה שנשבעים בשמן. לפחות אני יודעת על קיומן ולהפנות מי יכול ללמד אותן, ספרים בנושא וכו'. כמו כן עשיתי מחקר מקיף ביותר על תזונה והוספתי למזוני דברים שאינם חלק ממזונות של האדם הרגיל בדרך כלל ואני לא מדברת על טבעול. אני חושבת שמי שלוקחת לעצמה לנהל פורום כזה רצוי שתגלה עניין וידע בנושא ואם לא תתמצא בעצמה לפחות תדע למי להפנת, אילו ספרים קיימים בנושא וכו'. יש בפורומים בתפוז הרבה אנשים עם ידע כזה, חלקם בפורומים שקשורים לבריאות וחלקם בפורומים אחרים, ושווה לנסות ללמוד מהם או לשאול את דעתם. שוב מתנצלת , אין הכוונה לפגוע, אלא רק להעיר נקודה חסרה. זו הפעם הראשונה שאני נכנסת לפורום הזה אמנם, אבל תמהה שלא שמעת על שיטות שעוסקות ברפואה טבעונית/צמחונית.

תנוח דעתך

הידע התזונתי שלי רחוק מאוד מלהיות מצומצם. אני אישית דוגלת בקריאת מחקרים ולמידה ממקור ראשון, ופחות מאמינה ב"שיטות" תזונה למיניהן. ולכן, מודה לחלוטין - לא הטרחתי עצמי לקרוא על כל שיטות התזונה הטבעוניות והצמחוניות לסוגיהן. אין לי כל תואר בתזונה ולא התיימרתי בשום מקום להיות יועצת תזונתית מכל סוג שהוא. אם הייתי מתעניינת בהן - הייתי הולכת וקוראת בנושא. לדעת לאן להפנות? ביננו, זה לא דורש יותר מגיגול. אני מעדיפה להודות שאיני מכירה מאשר להפנות לספרים שלא קראתי, לפורומים שאיני מכירה את מי כותב בהם, או ליועצים שאיני יודעת מי הם. לא מרגישה בנוח עם הפניות שכאלה...

ומוסיפה

כשאני רואה את שמות השיטות שמצוינות - אלה דברים שהבסיס המדעי והמחקרי שלהן רעוע מאוד. כך שאני לא מתפלאת על כך שאני לא מכירה אותן... (כמובן שאני מכירה את השמות הללו וזו לא הפעם הראשונה שאני נתקלת בהם. אבל חיפוש מדעי עליהן מעלה בעיקר חרס).

d a p h n a

New member
יש הבדל בין "שיטות"

לבין עקרון בסיסי לפיו התזונה של אדם צריכה להיות מאוזנת ולהכיל מכל אבות המזון ולספק לגוף את מה שהוא צריך. זה שכדי לקיים תזונה צמחונית בריאה חשוב להשלים כל מיני דברים ממקורות שאולי אוכלי בשר לא היו חושבים עליהם, זה עניין אחד - עניין של תזונה מאוזנת ונכונה. בין זה לבין אי-אילו "שיטות" או "תורות" שחלקן לא ממש מבוססות על שום ידע רפואי-מדעי רציני, יש הבדל מהותי.

ailag

New member
אין רק שיטות לתזונה צמחונית

אפשר להרכיב תפריט בעצמנו. כמו תפריט בשרי, שאפשר להרכיב עם דיאטן/ית או בעצמנו (כמו רוב האנשים). אני חושבת שהמבט על תזונה צמחונית כאילו היא חייבת להשתייך לשיטה מוגדרת או להיות תזונה לא מאוזנת הוא מבט לא בריא, הוא מוציא את הכיף מהאוכל. (ממה שהבנתי שיטה היא אוסף תפריטים)

tookmy

New member
לא חייב להשתייך לשיטה מסויימת

אבל כדאי להרבות בידע בנושא. מאחר וחלק מהשיטות שבהן מדובר מצהירות שצמחונות או טבעונות הן בריאות יותר מ"ללא שיטה" או מהדעות הנהוגות כיום בהקשרים שונים, לדעתי שווה להשקיע ולנסות לבדוק אותן. אני אתן דוגמה אחת נפוצה: מדברים על חוסר בויטמין B12 אצל צמחונים. אני צמחונית והיו לי חוסרים בויטמין בעבר ותמיד אמרו לי כל מיני דברים על הצמחונות. הגעתי למסקנה שזה לא מבוסס מכיון שאחותי אינה צמחונית בכלל ועדיין היו לה חוסרים, היא לא הקרניבורית היחידה שאני מכירה, כולל צמחונים שחזרו לאכול בשר ועדיין נשאר להם החוסר. מתוך מה שקראתי ולא מתוך ידע מדעי מבוסס, ראיתי שאנשים שצמחונים מלידה לא נטו לסבול מחוסרים בויטמין, לעומת צמחונים שהפכו לכאלה אחרי שאכלו בשר חלק מחייהם. אין לי ידע נוסף לזה אבל אנייודעת שיש שיטות שטוענות שכל התיאוריה לגבי הקשר בין צמחונות וחוסר בויטמין הוא מופרך. אני לא בטוחה לגמרי שהם לא צודקים או שאין דרכים לגרום לגוף לייצר אותו בלי תוספים, רק על ידי תזונה ואפילו טבעונית. כשיש שיטה, יש מאחוריה חשיבה מסודרת. אני לא ניזונה לפי שיטה, אבל כן מרבה לקרוא בנושא וגם אם לא מיישמת שום שיטה, כדאי שאדע עליה ואפילו אקח מתוכה את מה שנכון ומתאים לי. האמירה של מנהלת פורום תזונה שאינה מכירה "שיטות" דומה בעיני למנהלת פורום לרפואה משלימה שתגיד שהיא לא מכירה שיטות לטיפול כזה. אם היא נניח לא מתמצאת בשיאצו, זה דבר אחד, אבל אם היא לא יודעת שזה קיים, נו באמת. שוב, בעיקר כשמדובר בשיטות שמדברות ל אורח חיים צמחוטבעוני כאורח חיים מומלץ ומועדף.

אז רק שאני אבין...

את מסיקה מסקנות על פי כמה אנשים מסביבתך הקרובה, יודעת ש"יש שיטות שטוענות X Y Z" אבל מעולם לא טרחת לבדוק מה הבסיס לטענות הללו שלהן, את אומרת שמאחורי שיטה עומדת חשיבה מסודרת אך לא טרחת לבדוק האם זה באמת נכון... ואת מלינה על "מנהלת הפורום", שכל חטאה הוא העדפת קריאת מחקרים מדעיים על-פני קריאת ספרים על שיטות לא מבוססות מחקרית שמבוססות במקרה הטוב על דמיונו הפורה של הסופר ובמקרה הרע על בצע הכסף שלו? רק כדי שאני אבין...

is1

New member
השיטות האלו הן שיטות מאוד מבוססות

וכן בין השיטות/ אמצעי הריפוי/דרכי ריפוי הכי נחקרות ומתועדות גם יחסית לרפואה אלטרנטיבית וגם יחסית לרפואה קונבנציונלית, מהניסיון הלא מקצועי שלי בנושא, שלטון או יותר נכון ה"היגיינה הטבעית" יותר מתאימה, אם תרצי יותר מידע, את יכולה לפנות אולי במסרים

למה במסרים?

אם יש מחקרים מבוססים בעניין, נראה לי שזה משהו שכל הפורום ירצה לראות. זו המטרה של פורום, להציג מידע כדי שכולם יוכלו ללמוד ממנו ולבקר אותו ולהוסיף עליו. אם יש לך מחקרים מבוססים להראות, אני אשמח אם תביא קישורים לכאן. וכדי לא לבזבז את זמננו אגיד מראש - מחקרים ממאגרי מחקרים ו/או ממגזינים רציניים (peer reviewed).

למעלה